Hi, my name is Costas Coyias...

Reaction score
8
Απάντηση: Hi, my name is Costas Coyias...

τι να γραψεις ως αντιλογο σε καποια λογια, που οταν τα διαβαζεις σου προκαλουν τοσο δεος και σεβασμο;

Reaction score
8
Αγαπητέ Κε Παναγιωτιδη,

Κάποτε, όταν ακόμα ηχογραφούσαμε σε 2 ίντσες multitrack 24 κανάλια και μετά γινόταν η μείξη, στέλναμε το master tape στο εργοστάσιο κοπής, για την διαδικασία αναπαραγωγής.

Αφού γινόταν η διαδικασία κοπής της μήτρας, μας έστελναν ένα δείγμα του αποτελέσματος μαζί με το master tape.

Παραλληλίζοντας λοιπόν (όσο το δυνατόν) τα δυο αποτελέσματα (master tape και βινύλιο) προσπαθούσαμε να ακούσουμε αν είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν φορές που το δείγμα γύρισε πίσω στο εργοστάσιο με τις παρατηρήσεις ως μη ικανό για αναπαραγωγή, αλλά και περιπτώσεις, που το δείγμα ήταν πολύ καλό (ακουστικά πάντα) και ακολουθούσε το δρόμο του.

Σήμερα, ηχογραφώντας σε ψηφιακά format, αφ’ ενός δεν υπάρχει η διαδικασία του δείγματος και αφ ‘εταίρου το αποτέλεσμα που παίρνουμε στα χεριά μας είναι είτε πολύ κακό (λόγο αμφιβόλου mastering), είτε καλλίτερο από αυτό που έχουμε ηχογραφήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Θέλοντας λοιπόν να καταλήξω, χωρίς να θέλω να επιβραβεύσω το ένα η το άλλο μέσον αναπαραγωγής, θα ήθελα να πω ότι τα πάντα θεωρητικά είναι θαυμάσια, στην πράξη όμως απέχουν παρασάγγας.

Με σεβασμό
Β.Β

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.957

Γειά σου ωρέ υπέρηχα!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.685
Απάντηση: Re: Hi, my name is Costas Coyias...

Σήμερα, ηχογραφώντας σε ψηφιακά format, αφ’ ενός δεν υπάρχει η διαδικασία του δείγματος και αφ ‘εταίρου το αποτέλεσμα που παίρνουμε στα χεριά μας είναι είτε πολύ κακό (λόγο αμφιβόλου mastering),...
...πολύ κακό σε σύγκριση με τί;

Reaction score
4

...πολύ κακό σε σύγκριση με τί;
Έχω δύο απαντήσεις, αντίθετες (η μια είναι αναλογική).
Ποια είναι η σωστή ;

1) Με τον εαυτό του ρε !

2) Με το αρχικό αρχείο και το τελικό αποτέλεσμα. (λόγο αμφιβόλου mastering)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.685

Ρε συ, σοβαρά ρωτάω! Εντάξει, το proof LP το συνέκριναν με το master tape. Το proof CD με τί το συνέκριναν; Με το DAT ή το δισκάκι που έστειλαν στο εργοστάσιο; Οκ, αλλά από πού κι ως πού φταίει το mastering; Εκτός αν το πείραζαν στο εργοστάσιο, που δεν το πείραζαν.

Μου διαφεύγει κάτι;

Reaction score
68

Αγαπητέ Κε Παναγιωτιδη,

Κάποτε, όταν ακόμα ηχογραφούσαμε σε 2 ίντσες multitrack 24 κανάλια και μετά γινόταν η μείξη, στέλναμε το master tape στο εργοστάσιο κοπής, για την διαδικασία αναπαραγωγής.

Αφού γινόταν η διαδικασία κοπής της μήτρας, μας έστελναν ένα δείγμα του αποτελέσματος μαζί με το master tape.

μήπως αυτό σήμερα φαντάζει ως ανεδαφική πολυτέλεια ?
μήπως οι καιροί αυτοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ?
είμαι σίγουρος όμως ότι κάπου κάποιοι το κάνουν.

Παραλληλίζοντας λοιπόν (όσο το δυνατόν) τα δυο αποτελέσματα (master tape και βινύλιο) προσπαθούσαμε να ακούσουμε αν είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν φορές που το δείγμα γύρισε πίσω στο εργοστάσιο με τις παρατηρήσεις ως μη ικανό για αναπαραγωγή, αλλά και περιπτώσεις, που το δείγμα ήταν πολύ καλό (ακουστικά πάντα) και ακολουθούσε το δρόμο του.

η διαδικασία γίνεται νομίζω σε σοβαρές παραγωγές και από σοβαρούς ανθρώπους (και τα ελληνικά studios δεν νομίζω ότι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή). Είχα διαβάσει νομίζω πριν ένα ή δυό χρόνια συνέντευξη του Roger Nicols (αναζητείστε την προσωπική του σελίδα - είναι παλιός ηχολήπτης και υπεύθυνος γιά όλους τους δίσκους των steely dan, αν λέει κάτι αυτό) που έλεγε ότι μιά φορά πρόλαβε στο παραπέντε την εκτύπωση κάπου 3 εκατομυρίων cd όταν διαπίστωσε ότι η μήτρα είχε φοβερό jitter που πέρασε σε κάποια φάση της παραγωγής. Βέβαια μιλάμε γιά αυτάρες και πείρα από εδώ μέχρι την άλλη άκρη του ατλαντικού...

Σήμερα, ηχογραφώντας σε ψηφιακά format, αφ’ ενός δεν υπάρχει η διαδικασία του δείγματος και αφ ‘εταίρου το αποτέλεσμα που παίρνουμε στα χεριά μας είναι είτε πολύ κακό (λόγο αμφιβόλου mastering), είτε καλλίτερο από αυτό που έχουμε ηχογραφήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

θα συμφωνήσω, καθώς εδώ ο κάθε Χατζηπαπάρας ηχογραφεί στο "προσωπικό του στούΝτιο" και απολαμβάνει των κρατικών επιχορηγήσεων και άλλα πολλά. Ας το ξεχάσουμε καλύτερα. Τα μεγέθη και η κλίμακα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Εδώ ήδη τις έχουμε χάσει στις ΗΠΑ και γίνανε θυσία στο βωμό του δυνατού airplay και όποιον προλάβουμε να φάμε.

Θέλοντας λοιπόν να καταλήξω, χωρίς να θέλω να επιβραβεύσω το ένα η το άλλο μέσον αναπαραγωγής, θα ήθελα να πω ότι τα πάντα θεωρητικά είναι θαυμάσια, στην πράξη όμως απέχουν παρασάγγας.

μα και εγώ δεν θέλω να επιβραβεύσω κανένα μέσα. Το αναλογικό όπως είπα είναι μέσα μου. Ακόμα έχω ένα αναλογικό σύστημα που ποιοτικά στέκει πολύ υψηλώτερα ως επένδυση από τη δισκοθήκη που έχω. Μου αρέσει ως διαδικασία, ιεροτελεστία, άκουσμα, και ας έχει και μειονεκτήματα, αλλά γιά όταν είμαι in the mood. Και θα το έχω ακόμα και όταν βγούν στην αγορά τα 96/384, αν ζω μέχρι τότε. Αλλά τις παρωπίδες θα τις βγάλω, και θα παρακολουθήσω την τεχνολογία όσο μπορώ...

Με σεβασμό
Β.Β
επίσης, με εκτίμηση
ΔΠ

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Hi, my name is Costas Coyias...

Ρε συ, σοβαρά ρωτάω! Εντάξει, το proof LP το συνέκριναν με το master tape. Το proof CD με τί το συνέκριναν; Με το DAT ή το δισκάκι που έστειλαν στο εργοστάσιο; Οκ, αλλά από πού κι ως πού φταίει το mastering; Εκτός αν το πείραζαν στο εργοστάσιο, που δεν το πείραζαν.

Μου διαφεύγει κάτι;
Το proof LP ή CD συγκρινόταν με όποιο production master πήγαινε στο εργοστάσιο από το στούντιο, με ή χωρίς mastering.
Το εργοστάσιο κοπής, δυστυχώς συχνά, για ευκολία και αποφυγή κινδύνων στην κοπή, συμπίεζε ελαφρώς ή βαρέως.
Στην περίπτωση του CD, παρακαλούμε πάντα για αργή ταχύτητα περάσματος του master χωρίς αυτό να εισακούγεται πάντα και να υπάρχουν συχνά σημαντικές διαφορές στο τελικό προιόν.
Στη περίπτωση που δεν υπήρχε mastering και το εργοστάσιο
είχε το ρόλο του τελικής παραγωγής του production master τότε είχαμε πολλές...καλλιγραφίες.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Hi, my name is Costas Coyias...

...παλιός ηχολήπτης και υπεύθυνος γιά όλους τους δίσκους των steely dan, αν λέει κάτι αυτό
Καλά, κορυφή δεν το συζητάμε (ως παραγωγές εννοώ γιατί είναι μουσικάρες ούτως ή άλλως).
Τα δε high resolution flacs τους που κυκλοφορούν στην πιάτσα είναι ό,τι πρέπει για να ξεναγήσεις κάποιον στο HD Audio.. :144:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.685

Αμ, έτσι εξηγείται αυτό που λέει ο Βασίλης... έχω κι εγώ καναδγυό βινύλια, που τις καλλιγραφίες τις έκαναν στην πρέσσα... Ποιότης Α Α Α!!

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Hi, my name is Costas Coyias...

Αμ, έτσι εξηγείται αυτό που λέει ο Βασίλης... έχω κι εγώ καναδγυό βινύλια, που τις καλλιγραφίες τις έκαναν στην πρέσσα... Ποιότης Α Α Α!!

Ορε παιδι. Κινεζικα μιλαω; Γιατι δεν διαβαζεις ολα οσα γραφω; Ευτυχως που σου απαντησε ο Θεμης, αλλιως ακομα θα προσπαθουσα να εξηγησω.

Θα επρεπε να σε ειχα αποκαμια μερια Κωστα να ακουσεις καλλιγραφιες και να χτυοας το κεφαλι σου στον τοιχο. Τελος παντων.

Reaction score
8
Κε Παναγιωτιδη,

Φυσικα οι εποχες εχουν περασει ανεπιστρεπτι

Θα συμφωνισω μαζι σας, οτι τα studios στην Ελλαδα, δεν ειναι του διεθνους βελινεκους, μονο ομως απο την την πλευρα των παραγωγων, διοτι και τεχνογνωσια υπαρχει και μηχανηματα και πολυ καλοι τεχνικοι.

Οσον αφορα τωρα, το εαν καθε ενας, ηχογραφει στο εκαστοτε δικο του home studio, αυτο δεν μου λει κατι. Το αποτελεσμα, καλο ή κακο θα επρεπε να ειναι το ιδιο μετα απο την οποιαδηποτε χαραξη.
Αν ειχε δωσει ενα κακο αποτελεσμα για transfer, θα επρεπε να παρει ενα κακο αποτελεσμα και το αντιθετο. Ειναι εντελως απαραδεκτο ομως, να λαμβανεις διαφορετικο αποτελεσμα.

Σε καμια περιπτωση φυσικα δεν ειπα οτι εσεις προασπισθηκατε ενα απο τα δυο μεσα. Αλλωστε η θεση σς ηταν σαφης απο το πρωτο postσας. Την δικη μου θεση ξεκαθαρισα.

Οχι μονο θα ζησετε να προλαβετε τα 384, αλλα και τα 768 ... με το ρυθμο που καλπαζει η τεχνολογια.

Να ειστε παντα καλα.

Β.Β

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.606
Members
38.473
Νεότερο μέλος
Shawsounds