How bit-perfect software can affect sound

Reaction score
677
Στο δικό μου μυαλό,'το διαφορετικό μονοπάτι' δικαολογείται.
Λέξεις όμως όπως " to optimize every aspect to fine tune your sound' και 'can be very different, with different level of optimizations' μου φωνάζουν από μακριά "επέμβαση".
Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε,έτσι δεν είναι;
(Θα το ξαναδιαβάσω,είχα ρίξει ματιές πριν λίγο καιρό.)

Reaction score
8.905
Δίνουν την εντύπωση τονισμένων άκρων,ή μιας τέλος πάντων περίεργης καμπύλης.Αν έπρεπε να περιγράψω την διαφορά που αισθάνομαι,θα έλεγα πως τα δυο πρώτα μου ακούγονται σαν να έχουν ένα άγχος,δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω.
Λέω εγώ τώρα.... Και γιατί να μην είναι τονισμένο στα άκρα το ντάκ που έχεις....? η το ντάκ σου να σου δημιουργεί άγχος? η να στα δημιουργεί αυτά κάποια άλλη αλυσίδα (πχ. ηχεία / καλώδια κλπ) στο σύστημά σου....?

D

deleted user 10898

Guest
Για να βάλω και τους "νεότερους" στην συζήτηση, τα σφάλματα χρονισμού (jitter) είναι διαφόρων "ειδών" και μορφών. ο κωσταςεαρ τα είχε αναλύσει κάπου απίστευτα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η ο τελικός χρονισμός του σήματος πριν την δημιουργία της αναλογικής κυματομορφής. Δύο bitperfect σήματα μπορεί να δώσουν διαφορετική αναλογική κυματομορφή.

http://www.naimaudio.com/sites/defa...s/files/dac-v1_asynchronous-usb_mwp_jan13.pdf

Μία ερώτηση θα μπορούσε να είναι….
"Είναι ικανά τα software, που παρακάμπτουν το λειτουργικό ουσιαστικά, να επηρεάζουν τον χρονισμό του σήματος σε ένα ασύγχρονο dac?"

Reaction score
677
Λέω εγώ τώρα.... Και γιατί να μην είναι τονισμένο στα άκρα το ντάκ που έχεις....? η το ντάκ σου να σου δημιουργεί άγχος? η να στα δημιουργεί αυτά κάποια άλλη αλυσίδα (πχ. ηχεία / καλώδια κλπ) στο σύστημά σου....?
Βασίλη μου,με τον ίδιο ντακ τα παίζω όλα.
Αν αυτό που περιγράφω ήταν η υπογραφή του ντακ μου,θα την έβαζε ανεξαιρέτως.
Το ίδιο επίσης για την υπόλοιπη αλυσίδα,όλα κοινά.
Κι εκεί είναι και η αξία ΄τέτοιων δοκιμών,πως όλα τα υπόλοιπα παραμένουν αναλλοίωτα.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
πρωι πρωι καλωδια σκεφτεσαι?

Reaction score
677
Για να βάλω και τους "νεότερους" στην συζήτηση, τα σφάλματα χρονισμού (jitter) είναι διαφόρων "ειδών" και μορφών. ο κωσταςεαρ τα είχε αναλύσει κάπου απίστευτα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η ο τελικός χρονισμός του σήματος πριν την δημιουργία της αναλογικής κυματομορφής. Δύο bitperfect σήματα μπορεί να δώσουν διαφορετική αναλογική κυματομορφή.

http://www.naimaudio.com/sites/defa...s/files/dac-v1_asynchronous-usb_mwp_jan13.pdf

Μία ερώτηση θα μπορούσε να είναι….
"Είναι ικανά τα software, που παρακάμπτουν το λειτουργικό ουσιαστικά, να επηρεάζουν τον χρονισμό του σήματος σε ένα ασύγχρονο dac?"
Από την στιγμή που είναι σε ασύγχρονη λειτουργία,τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολόι του ντακ.
Οπότε εκεί δεν θα έπρεπε να υπήρχε διαφορά.
Διαφορά θα υπήρχε αν ένα πρόγραμμα είχε υστέρηση σε αυτό που παραδίδει στον ντακ,οπότε ο δεύτερος θα ήταν στο περίμενε για να παραλάβει με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί.
Αλλά αυτό δεν είναι διαφοροποίηση,είναι βλάβη.

Reaction score
8.905
Βασίλη μου,με τον ίδιο ντακ τα παίζω όλα.
Αν αυτό που περιγράφω ήταν η υπογραφή του ντακ μου,θα την έβαζε ανεξαιρέτως.
Το ίδιο επίσης για την υπόλοιπη αλυσίδα,όλα κοινά.
Κι εκεί είναι και η αξία ΄τέτοιων δοκιμών,πως όλα τα υπόλοιπα παραμένουν αναλλοίωτα.
Μα αφού τα πλέιερ παίζουν διαφορετικά είπαμε.... δηλαδή για να μην είναι υποτονικό το ένα από το άλλο στα άκρα, άρα σε ένα "φωτεινό" ντάκ θα ακούγεται καλύτερα! Πχ. ποιο ντάκ έχεις.... μετρήσεις υπάρχουν? ;)

D

deleted user 10898

Guest
Από την στιγμή που είναι σε ασύγχρονη λειτουργία,τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολόι του ντακ.
Damien Plisson, Founder, Audirvana, (Audirvana Plus)The application can control all DACs as it uses the OS X drivers. Now not all DACs are equal in their interface. There are the so called "Integer Mode capable" ones and the others. That is the ones that can get the audio signal optimized at the kernel CoreAudio level. And this makes a difference.
All DACs that are compliant with the USB Audio Class standard (the ones not needing a specific driver) can benefit from Integer Mode.

Unfortunately most manufacturers that still make DACs with drivers are not sensitive to this important way of improving the sound quality. This may be due also to the fact that Integer Mode was dropped by Apple in Lion from the interface they offer to application developers (the CoreAudio HAL).

But I've found a way to bring it back in Lion and Mountain Lion by bypassing this CoreAudio HAL. This is called Direct Mode, and it is currently in public beta.

Toslink & Coax interfaces need a USB(or FW) to Toslink/Coax bridge to get best results as the built in toslink output of the macs is prone to jitter and limited to 24/96.

Reaction score
677
Μα αφού τα πλέιερ παίζουν διαφορετικά είπαμε.... δηλαδή για να μην είναι υποτονικό το ένα από το άλλο στα άκρα, άρα σε ένα "φωτεινό" ντάκ θα ακούγεται καλύτερα! Πχ. ποιο ντάκ έχεις.... μετρήσεις υπάρχουν? ;)
Μα απαντάς μόνος σου....
Ο ντακ ότι είναι,είναι...δεν αλλάζει ..sabre 9023,to ντακάκι του Βασίλη είναι που έχει ακούσει κι ο Αλέξανδρος που το σύστημα του είναι υπεραναλυτικό και δεν διαπίστωσε πρόβλημα.
Οπότε η όποια διαφορά,είναι πριν από αυτό.
Αλλά ακόμα και μετά να ήταν,θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορά ωστε ο ντακ να βρει έρεισμα για να μεγεθύνει ή να ελαττώσει.
(Αλλά και με τhν EMU και τα ακουστικά μου,τις ίδιες διαφορές διαπιστώνω.)

D

deleted user 10898

Guest
Διαφορά θα υπήρχε αν ένα πρόγραμμα είχε υστέρηση σε αυτό που παραδίδει στον ντακ,οπότε ο δεύτερος θα ήταν στο περίμενε για να παραλάβει με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί.
Αλλά αυτό δεν είναι διαφοροποίηση,είναι βλάβη.
Αυτό που έχω "υποθέσει" εγώ, είναι πως τα player που παρακάμπτουν το λειτουργικό "χρησιμοποιούν" άμεσα το ρολόι του dac για τον χρονισμό των δεδομένων, υπάρχει δηλαδή μια ποιο "άμεση" επικοινωνία με το dac/ρολόι.
Σκέψου το κάτι σαν το firmware σε ένα cd-player!! η αναβάθμιση του firmware θα μπορουσε να αλλάξει το ηχητικό αποτέλεσμα?

Κάθε άποψη/υπόθεση δεκτή….

Reaction score
677
Damien Plisson, Founder, Audirvana, (Audirvana Plus)The application can control all DACs as it uses the OS X drivers. Now not all DACs are equal in their interface. There are the so called "Integer Mode capable" ones and the others. That is the ones that can get the audio signal optimized at the kernel CoreAudio level. And this makes a difference.
All DACs that are compliant with the USB Audio Class standard (the ones not needing a specific driver) can benefit from Integer Mode.

Unfortunately most manufacturers that still make DACs with drivers are not sensitive to this important way of improving the sound quality. This may be due also to the fact that Integer Mode was dropped by Apple in Lion from the interface they offer to application developers (the CoreAudio HAL).

But I've found a way to bring it back in Lion and Mountain Lion by bypassing this CoreAudio HAL. This is called Direct Mode, and it is currently in public beta.

Toslink & Coax interfaces need a USB(or FW) to Toslink/Coax bridge to get best results as the built in toslink output of the macs is prone to jitter and limited to 24/96.
Δηλαδή αυτός μας λέει πως το πρόγραμμα του λειτουργεί ως εξωτερικό ρολόι αναλαμβάνοντας τον χρονισμό;
Για πριν τον ντακ,το καταλαβαίνω,για μετα τώρα.....

Reaction score
8.905
Μα απαντάς μόνος σου....
Ο ντακ ότι είναι,είναι...δεν αλλάζει ..sabre 9023,to ντακάκι του Βασίλη είναι που έχει ακούσει κι ο Αλέξανδρος που το σύστημα του είναι υπεραναλυτικό και δεν διαπίστωσε πρόβλημα.....
Δεν είναι έτσι τα πράγματα, απάντηση δεν έδωσα μόνος μου, απλά το ένα αναιρεί το άλλο, θέλω να πω ότι πολλές φορές κρίνουμε πηγές και άλλα.... λες και όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν φλατ (σωστά) στο σύστημά μας!

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
Εσύ αυτό κατάλαβες.... :D άλλαξε πλευρό καλύτερα και κοιμήσου πάλι....:roflmao:
Ξαγρυπνησα, το θεμα μας ειχε απασχολησει το καλοκαιρι, ακρη δεν βγαλαμε, προφανως μας λειπουν τεχνικες γνωσεις για τον τροπο λειτουργιας των πλειερς, θεωρητικα μεχρι εκει που το καταλαβαινω, αφου ειναι μπιτ περφεκτ, πρεπει να ακουγονται ιδια αφου το μονο που υποτιθεται οτι κανουν, ειναι η μεταφορα ψηφιων. Ομως δεν ειναι ετσι.

D

deleted user 10898

Guest
Δηλαδή αυτός μας λέει πως το πρόγραμμα του λειτουργεί ως εξωτερικό ρολόι αναλαμβάνοντας τον χρονισμό;
Για πριν τον ντακ,το καταλαβαίνω,για μετα τώρα.....
ΟΧΙ
τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολόι.
Το πως το πρόγραμμα επικοινωνεί με το ρολόι αλλάζει.
(έμμεσα, ή αν παρακάμψει το λειτουργικό, άμεσα)

D

deleted user 10898

Guest
Ξαγρυπνησα, το θεμα μας ειχε απασχολησει το καλοκαιρι, ακρη δεν βγαλαμε, προφανως μας λειπουν τεχνικες γνωσεις για τον τροπο λειτουργιας των πλειερς, θεωρητικα μεχρι εκει που το καταλαβαινω, αφου ειναι μπιτ περφεκτ, πρεπει να ακουγονται ιδια αφου το μονο που υποτιθεται οτι κανουν, ειναι η μεταφορα ψηφιων. Ομως δεν ειναι ετσι.
Βλάση κάνε μια μικρή προσπάθεια και διάβασε το pdf της naim.
σε 5 λεπτά θα καταλάβεις γιατί 2 bit perfect σήματα ακούγονται διαφορετικά.
edit: βέβαια το παραπάνω εξηγεί πως ακούγονται διαφορετικά δύο bitperfect σήματα λόγω σφαλμάτων χρονισμού… το αν τα player συμμετέχουν σε αυτό είναι …υπό διερεύνηση...

Last edited by a moderator:

Reaction score
677
Δεν είναι έτσι τα πράγματα, απάντηση δεν έδωσα μόνος μου, απλά το ένα αναιρεί το άλλο, θέλω να πω ότι πολλές φορές κρίνουμε πηγές και άλλα.... λες και όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν φλατ (σωστά) στο σύστημά μας!
Εδώ το flat δεν έχει καμία σχέση.
Όλα είναι σταθερά και δεδομένα εκτός του player.
Αν πχ. είχα τονισμένα άκρα,το jriver θα τα τόνιζε ακόμα παραπάνω.
Αν ήταν υποτονικά στο foobar θα έψαχνα να βρω το μπάσο με το δίκανο...
Κατάλαβες..
(Και δεν διεκδικώ δάφνες flat στο σύστημα μου,τα φουσκωματάκια μου στα μεσοχαμηλά τα επέλεξα συνειδητά,δεν θα φτάσω να ψάχνω καλώδια στα γεράματα...)

Reaction score
677
ΟΧΙ
τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολόι.
Το πως το πρόγραμμα επικοινωνεί με το ρολόι αλλάζει.
(έμμεσα, ή αν παρακάμψει το λειτουργικό, άμεσα)
Το ίδιο είπα παραπάνω.
Αυτό που το πρόγραμμα οφείλει να κάνει,είναι να παραδώσει τα δεδομένα στο σωστό χρόνο.
Αλλιώς είναι ελαττωματικό,κάτι του φταίει..
Από κεί και πέρα όμως,το ντακ αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.
Κι αν έχει και κάποιον μηχανισμό μείωσης του jitter,ακόμα καλύτερα...

Reaction score
8.905
Εδώ το flat δεν έχει καμία σχέση.
Όλα είναι σταθερά και δεδομένα εκτός του player.
Αν πχ. είχα τονισμένα άκρα,το jriver θα τα τόνιζε ακόμα παραπάνω.
Αν ήταν υποτονικά στο foobar θα έψαχνα να βρω το μπάσο με το δίκανο...
Κατάλαβες..
(Και δεν διεκδικώ δάφνες flat στο σύστημα μου,τα φουσκωματάκια μου στα μεσοχαμηλά τα επέλεξα συνειδητά,δεν θα φτάσω να ψάχνω καλώδια στα γεράματα...)
Δυστυχώς διαφωνώ και εγώ δεν μίλησα για καλώδια,(άσε που και αυτά Δυστυχώς παίζουν τον ρόλο τους) υπάρχουν και άλλα που μπορούν να σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα, πχ. ηχεία, και πολλά άλλα!

Επειδή το θέμα μας είναι άλλο θα αφήσω τον Βέτ να συνεχίσει την ενδιαφέρουσα ενημέρωση...

Reaction score
677
Δυστυχώς διαφωνώ και εγώ δεν μίλησα για καλώδια,(άσε που και αυτά Δυστυχώς παίζουν τον ρόλο τους) υπάρχουν και άλλα που μπορούν να σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα, πχ. ηχεία, και πολλά άλλα!

Επειδή το θέμα μας είναι άλλο θα αφήσω τον Βέτ να συνεχίσει την ενδιαφέρουσα ενημέρωση...
Δεκτό,μόνο που θα με οδήγήσουν σε ίδια ή παρόμοια λάθος συμπεράσματα εφ' όσον παραμένουν σταθερά.
Και φυσικά το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται με τα ακουστικά.
Οπότε;

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.630
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7