Hypex ή Truepath ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.499
Απάντηση: Hypex ή Truepath ?

ναι, ναι, και μαραίνονται και τα λουλούδια στον κήπο...

και τα rf φίλτρα δηλαδή γιατί δε τα χρησιμοποιούν?

τα zobel?

και σε ποιά μεγάφωνα μπορεί να περάσει το rf (εφόσον το πηνίο φωνής έχει επαγωγικότητα, είναι από μόνο του φίλτρο, όπως και το υπόλοιπο κρος)

τες πα, αρκετά με αυτά....

Reaction score
1.196
Απάντηση: Re: Hypex ή Truepath ?

Τι λέτε για την άποψη, η οποια λέγεται απο πολλούς, ότι η μακροχρόνια χρήση ενισχυτών class D καταστρέφει τα τουιτερ των ηχείων ?
Μη γελατε το ακουσα απο σοβαρους τεχνικους,γνωστους στο χώρο (ονοματα με pm)
και το διαβασα στο diyaudio, οτι δηλαδη βγαζουν RF στην εξοδο.
[RELIOPS="first thind comes to mind:"]προσοχή: if you continue, you will be blind:137::137::137:

Εμένα ένας class-d μου έκαψε το pc του γείτονα

just kidding
[/RELIOPS]

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Μη γελατε το ακουσα απο σοβαρους τεχνικους,γνωστους στο χώρο (ονοματα με pm)
και το διαβασα στο diyaudio, οτι δηλαδη βγαζουν RF στην εξοδο.
Αυτός που το έγραψε στο diyaudio νομίζω πήρε την απάντησή του. Δε σε καλύπτει; :126:

Θα ήταν πιο ενδιαφέρον να συζητήσουμε αν τα ζώδια επηρεάζουν τη ζωή μας. Ελπίζω να με πιάνεις.

Αλήθεια, ένας τελικός πώς γίνεται να κάψει έναν προενισχυτή;

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Ο μόνος τρόπος που γνωρίζω εγώ για να κάψω προενισχυτή με Class-D ενισχυτή είναι επίτηδες (= πρέπει να βάλω το χεράκι μου).

Για τα άλλα σε παραπέμπω στο diyaudio.
Κάνε μία έρευνα στα 3000 thread που υπάρχουν εκεί να μου πεις πόσα αφορούν καμένα tweeter και προενισχυτές...

Reaction score
1.772

μηπως αν συνδεσεις τον προ στην εξοδο του τελικου;

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Στους Tripath ενδέχεται να συμβεί αν αφαιρέσεις το input cap (και καλά για να βελτιώσεις τον ήχο) αλλά αυτό θα το έκανε μόνο κάποιος άσχετος που δε θα γνώριζε ότι οι συγκεκριμένοι ενισχυτές δουλεύουν με την είσοδο πολωμένη στα 2.5V.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.499
Απάντηση: Re: Hypex ή Truepath ?

Στους Tripath ενδέχεται να συμβεί αν αφαιρέσεις το input cap (και καλά για να βελτιώσεις τον ήχο) αλλά αυτό θα το έκανε μόνο κάποιος άσχετος που δε θα γνώριζε ότι οι συγκεκριμένοι ενισχυτές δουλεύουν με την είσοδο πολωμένη στα 2.5V.
κι αυτό εφόσον ο προ δεν έχει πυκνωτή στην έξοδο.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Yes - που είναι πιθανό εφόσον, αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για σύστημα με αρκετές ιδιοκατασκευές..

Reaction score
1.196

Negative...

η πόλωση 2,5V γίνεται μέσω μίας ή δύο (εξαρτάτε απο το EB) αντιστάσεων 1MΩ σε σειρά προς την είσοδο του TA010x.

Η είσοδος του TA010x (αν υποθέσουμε ότι δεν εχει πυκνωτή), είναι συνδεδεμένη στην έξοδο του προενισχυτή μέσω της Rin (η οποία καθορίζει το gain).

Αρα η αντίσταση που παρεμβάλετε μεταξύ της πηγής των 2,5V και της εξόδου του προενισχυτή είναι πάνω απο 1ΜΩ.:140: στην χειρότερη περίπτωση...

ΥΓ. λέτε ο σσονι(ε) av ενισχυτής, 2 δορυφορικοί δέκτες, 1 modem connex και η πλακέτα του καυστήρα του γείτονα μου που κάηκαν πέρισσυ, να είχαν σχέση με το rf;:134:

Reaction score
1.196

Συμπλήρωμα: αν κάποιος άσχετος αφαιρέσει το input cap απο είσοδο πολωμένη σε DC>0, χωρίς να προβλέψει άλλη απομόνωση, θα το καταλάβει στα ηχεία του... θα πάρει τα ---μπιππππ-- του.

DC στην έξοδο το λένε αυτό...:138:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Προσωπικά δε θα το ρίσκαρα. Ο μόνος εμπορικός Tripath που γνωρίζω χωρίς input caps είναι ο Charlize 2.

Reaction score
1.196

Δεν ξέρω αν δεν το διευκρίνησα καλά...(δεν είναι θέμα ρίσκου/δοκιμής).

Αν αφαιρεθεί ο πυκνωτής χωρίς άλλη απομόνωση Vbias απο τον προενισχυτή.... ΔΕΝ θα καεί ο προενισχυτής, θα ΨΗΘΟΥΝ:434::413: τα ηχεία (maximum DC στην έξοδο).

Do not try this at home (or any other place) εκτός αν θέλετε δικαιολογία να αλλάξετε ηχεία (γυναίκααα, αυτά τα ωραία ηχειάκια εκτοξεύτηκαν στην κρεβατοκάμαρα και σπάσαν και το βάζο, να παω να πάρω πιο γερά;).

(η διευκρίνηση είναι για τους ντιούιδες που δεν καταλαβαίνουν τι πειράζουν)

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Hypex ή Truepath ?

Δεν ξέρω αν δεν το διευκρίνησα καλά...(δεν είναι θέμα ρίσκου/δοκιμής).

Αν αφαιρεθεί ο πυκνωτής χωρίς άλλη απομόνωση Vbias απο τον προενισχυτή.... ΔΕΝ θα καεί ο προενισχυτής, θα ΨΗΘΟΥΝ:434::413: τα ηχεία (maximum DC στην έξοδο).
Μια χαρά το διευκρίνησες απλά για να το έκανε ο άλλος στον Charlize μάλλον θα υπάρχει workaround.
Γενικώς βέβαια δεν είναι κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς πολύ περισσότερο όταν δεν έχει ανοίξει καν το datasheet (ή έστω μία αναζήτηση στα σχετικά forums).
Υπάρχουν 1002 άλλα σημεία να βελτιώσει αν θέλει.

Οι ντιούηδες που γενικότερα έχουν προβλήματα είναι συνήθως αυτοί που βγάζουν, βγάζουν και βγάζουν πράγματα που θεωρούν (και καλά) περιττά ή που (φαντάζονται ότι) χαλάνε τον ήχο.
Έτσι βλέπεις κάτι κατασκευές χωρίς ασφάλειες, χωρίς γείωση και άλλα ωραία..

Do not try this at home (or any other place) εκτός αν θέλετε δικαιολογία να αλλάξετε ηχεία (γυναίκααα, αυτά τα ωραία ηχειάκια εκτοξεύτηκαν στην κρεβατοκάμαρα και σπάσαν και το βάζο, να παω να πάρω πιο γερά;).
Μη βάζεις ιδέες στον κόσμο! :116:

Reaction score
753
Τελικα βρηκα τι έφταιγε και καηκαν τα opa
Ηταν ο επιλογεας εισοδου στο XLR

Τα αλλαξα με κατι προχειρα opa604 που ειχα
και τωρα κανω συγκριτικο μεταξυ diy IGBT και Spectron
αλλα και 627 vs 604

m_v

Reaction score
25
Re: Απάντηση: Hypex ή Truepath ?

ναι, ναι, και μαραίνονται και τα λουλούδια στον κήπο...

και τα rf φίλτρα δηλαδή γιατί δε τα χρησιμοποιούν?

τα zobel?

και σε ποιά μεγάφωνα μπορεί να περάσει το rf (εφόσον το πηνίο φωνής έχει επαγωγικότητα, είναι από μόνο του φίλτρο, όπως και το υπόλοιπο κρος)

τες πα, αρκετά με αυτά....

Αγαπητέ συμφορουμίτη,
Φυσικά τα RF ούτε ακούγονται από γήινα όντα ούτε αναπαράγονται από τα μεγάφωνα.
Αυτά τα πηνία με φερρίτη στις υλοποιήσεις T-amp είναι τμήμα δικτυώματος Zobel.

http://users.ece.gatech.edu/mleach/ece4445/downloads/zobel.pdf

Υπάρχει μία κατασκευή με tripath ΤΑ3020 (the clariTy 2X300W), στο Ελέκτορ ΣΕΠ-ΟΚΤ-ΝΟΕ 2004 όπου γίνεται σχετική ανάλυση της αναγκαιότητας φίλτρου RF στην έξοδο με συντονισμό στούς 111 χιλιόκυκλους.

Σκεφτομαι να προχωρήσω στην κατασκευή του (ή εναλλακτικά ενός ΚΙΤ βασισμένου σε σχέδιο της tripath με ΤΑ2350 ή αντίγραφο truepath με ΤΑ3020), καθόσον όλο και περισσότεροι γνωστοί (εκτός site) που εμπιστεύομαι την άποψή τους κατευθύνονται προς class D. Επίσης θα μπορώ να μαράνω το κισσό της γειτόνισας που μου γεμίζει με σπόρια το μπαλκόνι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.499
Απάντηση: Re: Απάντηση: Hypex ή Truepath ?

Επίσης θα μπορώ να μαράνω το κισσό της γειτόνισας που μου γεμίζει με σπόρια το μπαλκόνι.
:143::143:

Προχώρα στην κατασκευή σου! Θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!:126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Τελικα βρηκα τι έφταιγε και καηκαν τα opa
Ηταν ο επιλογεας εισοδου στο XLR

Τα αλλαξα με κατι προχειρα opa604 που ειχα
και τωρα κανω συγκριτικο μεταξυ diy IGBT και Spectron
αλλα και 627 vs 604
Ο επιλογέας εισόδου έκαψε τον προενισχυτή?
Πως μπορεί να γίνει αυτό?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.412
Members
38.697
Νεότερο μέλος