Hypex nc 400 build

Reaction score
6.236
Λοιπον να προσθεσω κατι ακομα για τις εντυπωσεις μου οσον αφορα τα nc400. Τα ενισχυτακια της hypex κανουν ακριβως αυτο που υποτιθεται οτι πρεπει να κανει ενας ενισχυτης. Δηλαδη να ενισχυει το σημα χωρις να το παραμορφώνει,ασχετα με το αν η παραμορφωση πολλες φορες ειναι ευχαριστη στο ακουσμα. Δεν ειναι αυτο το ζητουμενο εδω αλλα εχω μια μικρη ενσταση την οποια μου την ενίσχυσε το ακουλοθο γεγονος. Σε μια προσφατη συζήτηση που ειχα με ενα γνωστο ιδιοκτητη καταστηματος ηχου μου ανεφερε οτι σε ολα τα diy της hypex ειχε παρατηρησει μια σκληραδα που δεν υπαρχει στα mola mola τα οποια οπως μου ειπε ειναι πολυ "γλυκοηχα". Ο συγκεκριμενος ανθρωπος εχει παρα πολλα χρονια στο χωρο και δεν εχω κανενα λογο να το αμφισβητήσω μιας και αυτο το πραγμα το ειχα παρατηρησει και εγω στα δικα μου μονομπλοκ. Κραταω ομως μικρο καλαθι γιατι ο χωρος μου δεν ειναι φροντισμενος ωστε να βγαλω ασφαλη συμπερασματα και τα ηχεια μου ειναι πολυ δυσκολα στην οδηγηση. Τοσο δυσκολα που τα 400 watt των nc400 ειναι τιποτα. Νιωθω οτι τα ηχεια μου θελουν 1200 watt τουλαχιστον για να φτασουν απροβληματιστα reference εντασεις. Πραγματικα μολις κοψω το κρος στα 80 hz τα ηχεια μου παιζουν απροβληματιστα και ευκολα κοντα στα 110 db χωρις ιχνο κούρασης η γρέζι αλλα οταν παιζουν full range οι ενισχυτες ζοριζονται ασχημα για να ανταπεξελθουν. Γνωρίζω οτι θα επρεπε να εχω σαμπ και κρος στα 80 αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.

• Like
Reactions: PPG

Reaction score
6.236
Τα ηχεία σου ζορίζονται, όχι οι ενισχυτές.
Λες να ειναι τα ηχεια αυτο το ζορισμα που καταλαβαινω? Εγω πιστευω οτι μπορει να ειναι και ο χωρος το μεγαλυτερο προβλημα γιατι το Ypao μου εξαφανισε σχεδον τα μπασα.....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Επειδή είναι και η ώρα του πρωινού...
Τα δυο παραλληλισμένα 8ιντσα της Dynaudio έχουν τα 400 watts στα 4 ωμ του ενισχυτή για πρωινό και αν τους φτάνουν...
Για να δεις τις δυνατότητες τους θες έναν δεύτερο ενισχυτή για τα χαμηλά μόνο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.023
Το πόσα βατ στιγμιαία βγάζει ο ενισχυτής και πόσα στιγμιαία αντέχει το ηχείο, είναι μια συζήτηση. Σε αυτήν την συζήτηση, άλλη είναι η μέση ισχύς κι άλλη η στιγμιαία, και το πόσο χρειάζεται, εξαρτάται από τη μέση στάθμη ακρόασης και το δυναμικό εύρος της ηχογράφησης. Το αν αυτά τα δίνει ο ενισχυτής κι αν τα αντέχει το ηχείο, και που τα αντέχει, σε ποιες συχνότητες και με ποιες στάθμες σε αυτές, είναι μια μεγάλη συζήτηση.

Το αν ακούγεται το ζόρι του ενισχυτή, μια άλλη.

Στη συζήτηση Νο.2:

Σ'αυτό το ενισχυτικό, "ζόρι" δε μπορείς να ακούσεις, είναι εντελώς αδύνατο. Απλώς, κλείνει.

Οπότε, αν ακούγεται "ζόρι" από κάποια στάθμη και πάνω, φταίει οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον ενισχυτή.

Αν κλείσει, φταίει αυτός.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Οι μονάδες της Dynaudio αντέχουν στιγμιαία ισχύ αρκετά πάνω από το μέγιστο που μπορεί να δώσει αυτός ο ενισχυτής.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν ακόμα τα σχετικά διαγράμματα που δημοσίευε η εταιρία, όσο έδινε μονάδες της σε ιδιώτες.

Το ότι <<κλείνει>> ο ενισχυτής σημαίνει πως υπάρχει επανατροφοδότηση του ρεύματος εξόδου και διακόπτεται η διαμόρφωση του σήματος.
Είναι κάτι που όλοι οι κλασντέ κάνουν.
Το σημείο που <<κλείνει>> είναι ρυθμισμένο εκεί που ο σχεδιαστής του έκρινε πως είναι το όριο ψαλιδισμού του.
Αν το σημείο αυτό είναι λίγο πάνω, ή κάτω ή ακριβώς στο σημείο, και με τι χρονική καθυστέρηση συμβαίνει αυτό, είναι κάποιες παράμετροι που δεν γνωρίζουμε, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.017
Σε μια προσφατη συζήτηση που ειχα με ενα γνωστο ιδιοκτητη καταστηματος ηχου μου ανεφερε οτι σε ολα τα diy της hypex ειχε παρατηρησει μια σκληραδα που δεν υπαρχει στα mola mola τα οποια οπως μου ειπε ειναι πολυ "γλυκοηχα".
Είναι φυσικό. Τα mola-mola μπορεί να τα εμπορεύεται και να βγάζει μεροκάματο. Ενώ τα NC400...

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.763
ανεφερες καθολου οτι θες γλυκοηχο ηχο και σου "ειπε τα λογια" ??

η να φανταστω οτι ειναι του γλυκοηχου ο συγκεκριμενος? μελια εμπορευεται?

Reaction score
4.327
Δοκίμασες με καναν άλλον προ; Ίσως ο avr που έχεις δεν μπορεί να "ξεζουμίσει" τον ncore.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.023
Οι μονάδες της Dynaudio αντέχουν στιγμιαία ισχύ αρκετά πάνω από το μέγιστο που μπορεί να δώσει αυτός ο ενισχυτής.
Γενικά μιλώντας, ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Ειδικά μιλώντας, κάθε μεγάφωνο έχει ένα max όριο μετακίνησης του κώνου του (το x από τις Thiele/Small παραμέτρους) το οποίο όριο, αναλόγως όγκου και σχεδίασης καμπίνας, το φτάνει σχετικά εύκολα, σε κάποια συχνότητα.

Αν το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αυτή τη συχνότητα σε υψηλή στάθμη, τότε το μεγάφωνο μπορεί να πλησιάσει (ή να ξεπεράσει) το x-max και να βγαίνει συχνά από την γραμμική περιοχή λειτουργίας του, οπότε η παραμόρφωση αυξάνεται λογαριθμικά, και το άκουσμα να συμπιέζει - θολώνει - ενοχλεί.

Αντιθέτως, αν το μουσικό πρόγραμμα δεν περιέχει τις συχνότητες μέγιστου excursion του μεγαφώνου, τότε το μεγάφωνο παραμένει στη γραμμική περιοχή λειτουργίας του, και κεντάει, μέχρι να λιώσει το πηνίο φωνής του από την ισχύ.

Οπότε, ειδικά μιλώντας, αυτός ο ενισχυτής έχει αρκετή ισχύ για να βγάλει το μεγάφωνο από τη γραμμική περιοχή λειτουργίας του, αν του δώσεις το ανάλογο μουσικό πρόγραμμα.

Γκρί ζώνες. Όλοι έχουν δίκιο. :D

Εγώ ας πούμε, έχω ένα PA 18" JBL σαμπ, που αντέχει 2,5 κιλοβατ ισχύος εντελώς αδιαμαρτύρητα. Το τερματίζω για πλάκα με το ενκορ από πίσω. :p

Reaction score
169
Πώς το εννοείς δηλαδή το ενκόρ από πίσω;
τσκ τσκ τσκ!

Γενικά μιλώντας, ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Ειδικά μιλώντας, κάθε μεγάφωνο έχει ένα max όριο μετακίνησης του κώνου του (το x από τις Thiele/Small παραμέτρους) το οποίο όριο, αναλόγως όγκου και σχεδίασης καμπίνας, το φτάνει σχετικά εύκολα, σε κάποια συχνότητα.

Αν το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αυτή τη συχνότητα σε υψηλή στάθμη, τότε το μεγάφωνο μπορεί να πλησιάσει (ή να ξεπεράσει) το x-max και να βγαίνει συχνά από την γραμμική περιοχή λειτουργίας του, οπότε η παραμόρφωση αυξάνεται λογαριθμικά, και το άκουσμα να συμπιέζει - θολώνει - ενοχλεί.

Αντιθέτως, αν το μουσικό πρόγραμμα δεν περιέχει τις συχνότητες μέγιστου excursion του μεγαφώνου, τότε το μεγάφωνο παραμένει στη γραμμική περιοχή λειτουργίας του, και κεντάει, μέχρι να λιώσει το πηνίο φωνής του από την ισχύ.

Οπότε, ειδικά μιλώντας, αυτός ο ενισχυτής έχει αρκετή ισχύ για να βγάλει το μεγάφωνο από τη γραμμική περιοχή λειτουργίας του, αν του δώσεις το ανάλογο μουσικό πρόγραμμα.

Γκρί ζώνες. Όλοι έχουν δίκιο. :D

Εγώ ας πούμε, έχω ένα PA 18" JBL σαμπ, που αντέχει 2,5 κιλοβατ ισχύος εντελώς αδιαμαρτύρητα. Το τερματίζω για πλάκα με το ενκορ από πίσω. :p

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.580
Μάλλον δεν χρειάζεται, απάντησα μόνο στην πιθανότητα αδυναμίας οδήγησης. :)

Reaction score
6.236
Μάλλον δεν χρειάζεται, απάντησα μόνο στην πιθανότητα αδυναμίας οδήγησης. :)
Τελικα το δοκιμασα και το μονο που κερδιζω ειναι παραμορφωση. Παντως στο ypao natural φτανω reference εντασεις για πλακα χωρις να ακουγεται κανενα ζορι απο πουθενα απλα ο ηχος φαίνεται οτι ειναι τεχνητος αρκετα.

Reaction score
6.236
Με direct;
με Pure direct μπουμαρει πολυ. Ακομα και με αρκετη ακουστικη φροντιδα παντα θα θελει λιγο πειραγμα το συστημα μου λογω του χωρου που αναγκαστικα τα ηχεια ειναι σχετικα κοντα σε γωνιες. Θα βαλω φωτο πιο μετα να ακουσω και συμβουλες.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis