Internet streaming... τι ειναι τούτο?

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Πρίν απο κάποια χρόνια και ενω το internet ήταν στην εξέλιξη του, γεννήθηκε η σκέψη για την μετάδοση ήχου, σε πρώτη φάση και εικόνας κατόπιν μέσα απο το διεθνές αυτό υπερδίκτυο , το επονομαζόμενο Internet (INTERnational NETwork).

Βέβαια τα προβλήματα πολλά όπως σε κάθε νέα αρχή, με το βασικότερο την συμπίεση καθότι οι ρυθμοί μεταγωγής δεδομένων μεταξύ των απλών χρηστών ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, συγκεκριμένα της τάξεως των 1,5 - 3 Kb/sec.

Τότε μιά εταιρία ονόματι Real Networks έκανε το πρώτο ισχυρό βήμα στην προώθηση της συμπίεσης με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος το οποίο θα εγκαθιστόταν στο PC του χρήστη και θα του επέτρεπε σε πρώτη φάση την αναπαρωγή σε ζωντανή μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών μέσω του διαδικτύου.
Το real audio ήταν γεγονός και έτσι εγκαταστάθηκαν διάφοροι servers ανα τον κόσμο, οι οποίοι είχαν σαν σκοπό την συμπίεση και εξυπηρέτηση των χρηστών που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν αυτές τις μεταδόσεις.
Βέβαια ο κάθε χρήστης που είχε αυτο τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης στο PC του θα καταλάμβανε απο τον παροχέα του περιεχομένου, το αντίστοιχο ευρος απο το συνολικό διαθέσιμο που είχε, μόνιμα μέχρι την στιγμή που θα διέκοπτε την επικοινωνία.

Ετσι εαν κάποιος παροχέας τότε είχε πχ σύνδεση 2 Mbits/sec, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μέχρι 100 χρήστες που θα συνδέονταν με stream σε ταχύτητα 20Kbits/sec ή περίπου 2,5 Kbytes/sec σε ρυθμούς μετάδοσης.

Αυτο σημαινει ότι μεγάλοι μόνο παροχείς έίχαν την δυνατότητα διάθεσης εύρους για τέτοιες χρήσεις. :arrow:
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
:arrow: Βέβαια τα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου ξεπερνιόντουσαν καθότι νέες τεχνικές συμπίεσης αλλά και θεαματικές αυξήσεις της ταχύτητας μετάδοσης έκαναν την εμφάνισης τους.

Ετσι σαν αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης ήταν να μπεί στο παιχνίδι και η μετάδοση της εικόνας.

Φυσικά παράλληλα και ένας μεγάλος στον χώρο των υπολογιστών όπως η microsoft δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός και έτσι ξεκίνησε τον αντίστοιχο δικό της αλγόριθμο συμπίεσης και φυσικά όπως κάνει κάθε φορά που θέλει να επικρατήσει κάπου, το δίνει δωρεάν.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές έξυπνες φτάσαμε στο σήμερα και στην δυνατότητα παρακολούθησης εκπομπών μέσα απο το διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και interactive, δηλαδή με την δυνατότητα παρέμβασης απο το χρήστη.

Σίγουρα τα χρόνια που διανύουμε απο πλευράς υπηρεσιών λόγω της τεχνολογίας θα είναι καλύτερα και συνεπώς με πιο εύκολους και απλούς τρόπους πιστεύω ότι κάποια στιγμή, στο άμμεσο μέλλον, το internet θα αντικαταστήσει όλους τους συμβατικούς τρόπους μετάδοσης της πληροφοριας, όποια και να είναι αυτή και με όποιον τρόπο μεταδίδεται.

Βέβαια αυτά που περιέγραψα συνοψίζουν περίπου 6-8 χρόνια ιστορίας στον χώρο της τεχνολογίας και ήταν αρκετά περιλιπτικά.

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω όλα τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν σε αυτά τα χρόνια καθώς και όλα όσα συμβαίνουν τώρα αλλά και κάποια τα οποία διαφαίνονται στο μέλλον, στην συνέχεια.

Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο χώρο απο το 1996 και μπορώ να πώ ότι έγιναν τεράστια βήματα προόδου σε όλο αυτό το διάστημα.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ απο τό έργο μου...

Streaming λοιπόν είναι το μέλλον :?: στην μετάδοση εικόνας και ήχου μέσα απο το πιό φτηνό μέσο μετάδοσης της κάθε λογής πληροφορίας, το Internet. :idea:
 

Μηνύματα
296
Reaction score
0
Παναγιώτη, χωρίς να θέλω να κάνω τον ξύπνιο μια διόρθωση , Internet (I κεφάλαιο) είναι INTERconnected NETwork και όχι INTERnational NETwork σαφώς και διεθνές το δίκτυο άλλα η αρχική ονομασία προήλθε από το interconnect , intercommunicate .
Τώρα γεια κάποια από τα προβλήματα του streaming ευθύνεται και η ίδια η Real μία και λειτούργησε σαν φονέας του παιδιού της (Real Player)… Καλό θα ήταν (από ότι κατάλαβα θα εμβαθύνεις στο θέμα ...) να υπάρξει και μια αναφορά στην τεχνολογία πίσω από το streaming, unicast, multicast, broadcast και παρακλάδια που χρησιμοποιούνται από εμπορικές εταιρείες (Akamai etc.)
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
:idea: Λοιπόν, για να κάνουμε μια ανασκόπηση για το Internet...

1957

Η τότε Σοβιετική Ενωση στέλνει στο διάστημα και γύρω απο την γη, τον πρώτο δορυφόρο της τον Sputnik.
Η Αμερική ως αντιπερισπασμό για την πρωτιά, δημιουργεί το πρώτο δίκτο υπολογιστών το λεγόμενο Advanced Research Projects Agency (ARPA) μέσα στο Υπουργείο Αμυνας (DoD), για στρατιωτική χρήση.

1962

Ο RAND Paul Baran, απο την RAND Corporation, παίρνει εντολή απο την Αμερικάνικη Αεροπορία (U.S. Air Force) να κάνει μια μελέτη για την επικοινωνία και την διαχείρηση των πυραυλικών πυρηνικών συστημάτων και των αμυντικών συστημάτων, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου και μετά απο μια επίθεση.
Το δίκτυο αυτό θα απλωνόταν σε όλες τις πόλεις της Αμερικής και θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνούσαν μεταξύ τους οι στατιωτικές μονάδες.
Το αποτέλεσμα της ερευνας ήταν η πρόταση για την δημιουργία ενος packet switched network (δίκτυο μεταγωγής πακέτων δεδομένων) το οποίο θα ξεκινούσε σαν μετάδοση πχ απο το σημειο Α και θα διέτρεχε οποιονδήποτε ελεύθερο δρόμο μεταξύ των συνδεδεμένων σημείων επικοινωνίας ( δηλ των στρατιωτικών μονάδων)για να φτάσει στον τελικό προορισμό του χωρίς να χαθεί η πληροφορία.

1968

Το ARPA δίκτυο έγινε ARPANET. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε μεταξύ 4ων σημείων που ήταν το University of California στο Los Angeles, SRI (στο Stanford), University of California στη Santa Barbara, και University of Utah, με ταχύτητα 50 Kbps.

1972

To πρώτο e-mail πρόγραμμα κατασκευάστηκε απο τον Ray Tomlinson της BBN.
Το ARPA μετονομάστηκε σε The Defense Advanced Research Projects Agency (ή DARPA).
Το ARPANET χρησιμοποιεί το Network Control Protocol ή NCP για την επικοινωνία μεταξύ των σημείων (hosts).
Η ταχύτητα παραμένει στα 50Kbs, τα hosts αυξήθηκαν στα 23.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
1973

Ξεκίνησε η δημιουργία και το developement για το μετέπειτα πρωτόκολλο το TCP/IP. Δημιουργοί και αρχηγοί της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Vinton Cerf απο το Stanford και ο Bob Kahn απο το DARPA.
Αυτο το νέο πρωτόκολλο επέτρεπε διαφορετικά computers να επικοινωνούν μεταξύ τους.

1974

Πρώτη χρήση του ονόματος Internet απο τους Vint Cerf και Bob Kahn, με συνδιασμό των λέξεων Transmission Control Protocol και Internet Protocol.
Με το καιρό παραμένει η ονομασία Internet.

1976

Ο Dr. Robert M. Metcalfe κατασκευάζει το Ethernet, ενα ταχύτατο τρόπο μετάδοσης δεδομένων μέσα απο ενα καλώδιο, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο και μέχρι 100 μέτρα. Το πρώτο LAN (Local Area network) είναι γεγονός.
Ξεκινάει το πρώτο δίκτυο μεταγωγής δεδομένων μέσω δορυφόρου το SATNET. Χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους της INTELSAT, απλώνεται σε μιά κοινοπραξία χωρών και όχι μόνο στην Αμερικάνικη κυβέρνηση.
Δημιουργείται το UUCP (Unix-to-Unix CoPy) απο την AT&T Bell Labs και συνδιάζεται με το UNIX ενα χρόνο μετά.
Το Υπουργείο Αμυνας της Αμερικής αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το TCP/IP στο δίκτυο ARPANET.
Εχουμε πλέον ταχύτητες μετάδοσης 50Kbps στο ARPANET και επιπλέον τις δορυφορικές. Τα host έγιναν περισσότερα απο 111.

:arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
1979

Κατασκευάζεται το USENET (το κεντρικό news group network) απο τον Steve Bellovin εναν φοιτητή που είχε μόλις αποφοιτήσει απο το University of North Carolina και τους προγραμματιστές Tom Truscott και Jim Ellis.Βασιζόταν στο UUCP.
Κατασκευάζεται απο την μεγάλη "γαλάζια" κυρία, την IBM, το BITNET, "Because its Time Network", και παρουσιάζεται το"store and forward" δίκτυο.Θα χρησιμοποιηθεί για e-mail kai listservers.

1981

H National Science Foundation κατασκευάζει ενα δίκτυο που το ονομάζει CSNET με ταχύτητα 56 Kbps, χωρίς σύνδεση με το ΑRPANET.
Ο Vinton Cerf προτείνει μια διασύνδεση μεταξύ του CSNET και του ARPANET.

Η ταχύτητα πλέον είναι 50Kbps ARPANET, 56Kbps CSNET, και satellite και radio connections - Hosts: 213

1983

Την 1η Ιανουαρίου κάθε μηχάνημα που ήταν συνδεδεμένο στο ARPANET έπρεπε να χρησιμοποιήσει TCP/IP.
Ετσι το TCP/IP έγινε το κύριο πρωτόκολλο σύνδεσης των δικτύων και αντικατέστησε το NCP πλήρως.
Το University of Wisconsin κατασκεύασε το Domain Name System (DNS) δηλαδή το σύστημα διαχείρησης ονοματων στο Internet.
Αυτο επέτρεπε να μεταφράζεται αυτόματα οποιαδήποτε διεύθυνση IP πχ. 192.168.10.1, σε πραγματικό όνομα πχ www.avsite.gr, έτσι ώστε να γίνει πιο απλό στην xρήση του το Internet.
Οι ταχύτητες παρέμεναν οι ίδιες , τα hosts έγιναν 526.

:arrow: :arrow: :arrow: To be continued... :arrow:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.200
Μηνύματα
3.004.736
Members
38.429
Νεότερο μέλος
manolomike
Top