JAZZ

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Το σπουδαίο με τη Jazz είναι ότι ένα αριστουργηματικό έργο της δεν χρειάζεται ν'αποτελεί βροντερή καλλιτεχνική δήλωση με ανεπανάληπτο αντίκτυπο.Αρκεί η συνέργεια των εκτελεστών να φορτίζει συμπαθητικά τον ακροατή αίροντας οποιαδήποτε εξάρτηση από την πρότερή του διάθεση και την περίσταση.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο διαμαντάκι των τρομπετιστών Donald Byrd & Booker Little από την ηχογράφηση του 1960.Οι πιανιστικές πινελιές του Mal Waldron αυξάνουν την ευκρίνεια ενώ το κέφι συντονίζεται με τον πηγαίο ενθουσιασμό των Philly Joe Jones στη ντραμς,Armando Peraza στα congas και του ετέρου περκασιονίστα willie Rodriguez.

Η αποτύπωση του "Τρίτου Κόσμου" μεταπίπτει από αίθριες ("Wee Tina") σε νεφελώδεις ("Quiet Temple") προτάσεις.Κορυφαία στιγμή η νουάρ ταραχή του "Prophecy" σα να προειδοποιεί γιά το επικείμενο ξέσπασμα ενός θηρίου περιορισμένου από κάποιους σε κλουβί...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966

To...΄΄σπασμένο΄΄ τηλέφωνο του εξωφύλλου συνδέει υπό έννοια ωτο-στοπ τις τοποθεσίες από το λογοπαίγνιο του τίτλου,συμβολίζοντας την κατάλυση ορίων που χωρίζουν τα διαφορετικά στάδια στη ζωή μας.

Ρευστή τζαζ εκλυόμενη από την κιθάρα του Pat Metheny,συνθετητές/πιάνο του Lyle Mays και τα κρουστά της Nana Vasconcelos κατεδαφίζει τείχη ανάμεσα σε μουσικά ιδιώματα.

Λυρικός ηλεκτρισμός σα βιωματική εμπειρία εμποτίζει τη διαδρομή από την ανεμελιά στην αγωνία,την επίλυση και την τελειωτική κάθαρση στο εικοσάλεπτο ομώνυμο κομμάτι.Πιάνο και κρουστά επικαλούνται τις φολκ παραδόσεις στο "Ozark".H folκ-rock μελωδικότητα εκτοξεύει το "It's for You" γιά να εισέλθει κατόπιν αυτό σε υψηλή διανοητική τροχιά με την ώθηση του Mays.

H κιθάρα του Metheny ακροβατεί ανάμεσα στην όξυνση των αρμονικών σχηματισμών και το πατήκωμα του μελωδικού περιβλήματος,επιδιδόμενη σε συγκροτημένη οιμωγή στο "September Fifteenth",αφιερωμένο στον τότε χαμό του Bill Evans.

Το άλμπουμ ολοκληρώνεται ανέφελα με βραζιλιάνικες αρμονικές ανταύγειες και τη φωνητική συνδρομή της Vasconcelos.

Το "Αs Falls Whichita..." δεν ακολουθεί τυπική Jazz φόρμα.Υπογραμμίζει όμως πόσο μικρή σημασία έχει το τί ιδίωμα οικειοποιείται κανείς,άμα κατορθώνει να μεταδώσει μέσα από αυτό τις καταλληλότερες φράσεις.

Reaction score
100
Colour
Cover
Code
&
Mood,

........... .......................................................... ...Blue....... 2 ............................................................................................

Paul Horn - Something Blue

Paul Horn - Saxophone, Flute
Emil Richards - Vibes
Jimmy Bond - Bass
Paul Moer - Piano
Billy Higgins - Drums

The Paul Horn Quintet - Tall Polynesian

D

Deleted member 23222

Guest
Έχω περάσει φανταστικές στιγμές ακούγοντας Elton Dean.
Ένας φανταστικός πνευστός (σοπράνο-σαξέλο), ex Soft Machine...
Εδώ δισκογραφία του.
Αξίζει ότι κι αν βρείτε...ιδιαίτερα με τον Hugh Hopper...λυρισμός,free,και πάντα jazz-rock...τι συνδυασμός!!!

Διαμάντια...

D

Deleted member 23222

Guest
Και για μια γλυκιά καληνύχτα ο πάντα αγαπημένος μου μοναδικός
Steve Lacy...με Mal Waldron

Aυτόν τον δίσκο...(avatar μου), όπου τον βρείτε...πάρτε τον!!!!
(Αλλιώς παραγγελία από Hat στη Γερμανία)

Reaction score
100
Έχω περάσει φανταστικές στιγμές ακούγοντας Elton Dean.
Ένας φανταστικός πνευστός (σοπράνο-σαξέλο), ex Soft Machine...
Εδώ δισκογραφία του.
Αξίζει ότι κι αν βρείτε...ιδιαίτερα με τον Hugh Hopper...λυρισμός,free,και πάντα jazz-rock...τι συνδυασμός!!!

Διαμάντια...
και είδα θυμήθηκα και τον Tippet....

Keith Tippet - Blueprint

Song

D

Deleted member 23222

Guest
Τι όμορφα πράγματα έχει ηχογραφήσει ο Haden!!!
παλιά έχω ξαναβάλει κομμάτι του...

Πόσο όμορφα,γεμάτο ζωή και έρωτα ξεκινά...

και με τι δράμα στο τέλος αποδίδει εδώ το πασίγνωστο αριστούργημα...

D

Deleted member 23222

Guest
Και τέλος ακούστε πως παίζεi ο Haden μαζί με την Coltrane στην άρπα,ντουέτο το "for Turiya"...δυστυχώς, δεν υπάρχει στο You tube...

Υπάρχει στο δισκο "duets" του Haden και σε πάει στον παράδεισο...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966

Εγείρει τάσεις αναχωρητικότητας η καταγραφή αυτής της συναυλίας.Θυμίζει κατοικία σε μακρινή ακτή,με τα παλιρροιακά κύματα του χρόνου να σκάζουν αφηγούμενα τη δική τους ιστορία,σαν τοιχογραφία πάνω στο εξωτερικό της.Μελωδική μαεστρία στο κλαβιέ του Jarrett, αισθαντικό καρδιοκτύπι στο μπάσο του Peacock και αέρινη διαφάνεια στη ντραμς του De Johnette,σαν τζάμι που χτυπιέται από σκόρπιες σταγόνες θαλασσινού νερού.

Η μουσική τους γίνεται καταφύγιο από κάθε λογής εκκρεμότητα στα μύχια της ψυχής,τόσο ευμετάβλητο όμως,ώστε ουδέποτε να λαμβάνεται ως δεδομένο γιά τον καθέναν από εμάς.

Reaction score
15.469
Απάντηση: JAZZ

Παίδες χωρίς να εχω διαβάσει όλο το νήμα, εχω μια ερώτηση.
Εχει κανείς σας ακούσει Houston person? τον άκουσα να παίζει tenor sax, μαζί με hamond , στο what"s going on του marvin gay, και έπαθα. Μήπως τυχόν το έχει κανείς σας?Εχω φάει τον κόσμο και δεν μπορώ να το βρω.
Houston person ακουσα πρωτη φορα στο acid jazz vol. 1 το houston express ... αυτο που ψαχνεις ειναι μαλλον στο the opening round ....αν και μαλλον θα το 'χεις βρει μεχρι τωρα

και μιας και θυμηθηκα το acidjazzvol1 να το αγαπημενο μου ....

Ivan "Boogaloo Joe" Jones - Hoochie Coo Chickie

D

Deleted member 23222

Guest
...................................

Η μουσική τους γίνεται καταφύγιο από κάθε λογής εκκρεμότητα στα μύχια της ψυχής,τόσο ευμετάβλητο όμως,ώστε ουδέποτε να λαμβάνεται ως δεδομένο γιά τον καθέναν από εμάς.
Έχω χρόνια να διαβάσω κάτι τόσο καλογραμμένο...και ταυτόχρονα εύστοχο.

Συγχαρητήρια!!!:hi:

D

Deleted member 23222

Guest
Με αυτό αγάπησα τον Jarrett...καθώς και όλους όσους απάρτιζαν το Αμερικάνικο κουαρτέτο του, που το θεωρώ το καλύτερο που φόρμαρε ever...

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.490