MAGNEPAN 30.7

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.456
Reaction score
50.606
1577086410350.png


Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο και ακριβότερο ηχείο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στο White Bear, είναι η πρώτη τετράδρομη σχεδίαση της εταιρίας και το μοναδικό μοντέλο της με ξεχωριστά frames για τις μεσαίες/υψηλές και τις χαμηλομεσαίες/χαμηλές συχνότητες.

Το MG30.7 είναι ένα δίπολο ηχείο τεσσάρων δρόμων, με πέντε διαφράγματα, ένα ribbon και τέσσερα quasi-ribbon, μοιρασμένα σε δύο πλαίσια, ώστε να επιτυγχάνεται χρονική ευθυγράμμιση (και μια κάποια οικονομία χώρου), το οποίο λειτουργεί ως γραμμική πηγή.

Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά, με τη σειρά: Κατ αρχήν, σε ό,τι αφορά τους δρόμους, το 30.7, βασίζεται σε ένα ρυθμιζόμενο (μέσω παθητικών εξαρτημάτων που φαίνονται στην σχετική φωτό) φίλτρο, με χαρακτηριστικά αποκοπής πρώτης τάξης (6dB/oct), για να μοιράσει το φάσμα σε δύο διαφράγματα χαμηλών συχνοτήτων (με διαφορετικές συχνότητες συντονισμού), ένα διάφραγμα χαμηλομεσαίων που βρίσκεται δίπλα σε αυτά, ένα διάφραγμα μεσαίων κατασκευασμένο από ένα νέο, υπέρ-ελαφρύ υλικό και ένα τουίτερ ribbon με ύψος δύο μέτρων

1577086510759.png


Τα τρία πρώτα διαφράγματα, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο από τα δύο πλαίσια που απαρτίζουν το κάθε ηχείο, ενώ το μιντ και το τουίτερ στο πιο στενό. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, εδώ, είναι ότι η μονάδα των χαμηλών συχνοτήτων με την υψηλότερη συχνότητα συντονισμού και η μονάδα των κατώτερων μεσαίων, είναι κατασκευασμένες ως μια, με κοινό διάφραγμα αλλά διαφορετικά πηνία φωνής. Η γεωμετρία του συστήματος είναι σημαντική. Αν και η διαδοχή των δύο πλαισίων (δηλαδή το ποιό θα είναι στο εσωτερικό και ποιό στο εξωτερικό) δεν είναι σημαντική, η σχετική τους θέση στον κάθετο άξονα του sound stage είναι. Η εταιρία αναφέρει ότι το πλαίσιο των μεσαίων/υψηλών θα πρέπει να βρίσκεται λίγο πίσω από αυτό των μεσαίων/χαμηλών, ώστε να επιτυγχάνεται χρονική ευθυγράμμιση. Στο ζευγάρι, τα ηχεία έχουν κατοπτρική συμμετρία, επομένως υπάρχει “δεξί” και “αριστερό”, κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες. Με εξαίρεση το τουίτερ, οι υπόλοιπες μονάδες χρησιμοποιούν την κλασική αρχιτεκτονική Magneplanar, δηλαδή το διάφραγμα αιωρείται μεταξύ δύο μαγνητικών συστημάτων (τα οποία ονομάζονται και στάτες) και δημιουργεί ηχητικά κύματα που περνούν μέσα από ανοίγματα που έχουν διαμορφωθεί ειδικά. Η Magnepan αναφέρει (και φαίνεται ρεαλιστικό), ότι η συμπεριφορά του ηχείου είναι αυτή μιας γραμμικής ηχητικής πηγής. Αυτό σημαίνει ομαλή και ευρεία διασπορά στο οριζόντιο επίπεδο και ελάχιστη εκπομπή στο κατακόρυφο, εκτός άξονα, συμπεριφορά η οποία διευκολύνει την τοποθέτηση, καθώς ελαχιστοποιεί τις ανακλάσεις από την οροφή και το δάπεδο.

1577086556090.png


Στα του ήχου, τώρα, το αποτέλεσμα που άκουσα ήταν, το λιγότερο, εντυπωσιακό. Το MG30.7 δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που αναπτύσσει το ηχητικό πεδίο ένα συμβατικό ηχείο (ανεξαρτήτως τιμής) και, ζωηρώς αμφιβάλλω, αν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσεις την αίσθηση αυτή με ηλεκτροδυναμικές μονάδες και καμπίνες. Αυτό, βεβαίως, ισχύει λίγο-πολύ με κάθε Magnepan. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που έκανε πραγματικά την (τεράστια) διαφορά είναι η απόδοση των χαμηλών. Το σύστημα που άκουσα είχε πραγματική έκταση, πολύ καλές δυνατότητες άρθρωσης και περιγραφής των λεπτομερειών, όγκο και ένα δυναμικό περιθώριο πραγματικά αξιοζήλευτο. Ακούστηκε ασυμπίεστο σε σοβαρές στάθμες, δεν έδειξε το παραμικρό ίχνος κόπωσης, δεν “τελείωσε” ποτέ (ήταν κι ο Θανάσης του Βιντεορυθμού που κοίταζε αυστηρά όταν έπιανα το τηλεχειριστήριο για την στάθμη, κι αυτό δυσκόλεψε τα πράγματα -τέλος πάντων). Πολλοί χρήστες μαγνητοστατικών (και όχι μόνο Magnepan) νοιώθουν ότι τους λείπει λίγο το “slam” (η ατάκα στο μεσοχαμηλό που εκτός από ακουστή γίνεται και αντιληπτή από το σώμα -και έχει οδηγήσει την εξέλιξη των υβριδικών planar) αλλά εδώ, δεν έχουμε, ούτε κατά διάνοια, να κάνουμε με τέτοια περίπτωση. Αντιθέτως, το σύστημα ακούστηκε γρήγορο, βαθύ και με πολλή ενέργεια.










. . . εάν είχα τον χώρο και την απαραίτητη οδήγηση ( kwatt & άνω , στα μεγάλα μοντέλα ) . . . μόνο ηχεία πάνελ θα είχα
- ωχ . . . https://www.avsite.gr/forum/threads/magnepan-30-7.174811/
 
Last edited:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο και ακριβότερο ηχείο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στο White Bear, είναι η πρώτη τετράδρομη σχεδίαση της εταιρίας και το μοναδικό μοντέλο της με ξεχωριστά frames για τις μεσαίες/υψηλές και τις χαμηλομεσαίες/χαμηλές συχνότητες.
Παλαιοτερα υπηρξε και το Tympani
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.600
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top