miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τα χαμηλού κόστους ηχεία έχουν και πολύ φτηνά υλικά εσωτερικά, και λιγοστή εξέλιξη πίσω τους, οπότε το αποτέλεσμα είναι πολύ φτωχό εκ των πραγμάτων.
Λογικό και επόμενο να αποδώσουν πολύ καλύτερα σε ενεργή μορφή.

Θα είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν μπορούσαν να μετακινηθούν τα ηχεία, στη παθητική τους ακόμα μορφή, και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες διαφορές προκύπτουν με ελάχιστα εκατοστά μετακίνησης μπρος-πίσω ή αλλαγή στη γωνία τους ως προς τη θέση ακρόασης.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Απάντηση: miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,

Θα είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν μπορούσαν να μετακινηθούν τα ηχεία, στη παθητική τους ακόμα μορφή, και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες διαφορές προκύπτουν με ελάχιστα εκατοστά μετακίνησης μπρος-πίσω ή αλλαγή στη γωνία τους ως προς τη θέση ακρόασης
Δυστυχώς δεν το είχα σκεφτεί όταν είχα τα παθητικά cross να κάνω Far Field μετρήσεις και διορθώσεις, αν και τα 15 αυτά χρόνια που έχω τα Tannoy έπαιξαν σε 4 εντελώς διαφορετικούς χώρους, από 60 τμ μέχρι και 15, παντού είχαν ίδιο χαρακτήρα (μπασαριστά).

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Πάντως για να πω και ένα αρνητικό (εσύ Αλέξανδρε θα με καταλάβεις), έχοντας την δυνατότητα να κάνεις εύκολες αλλαγές (με ένα κλικ) μπαίνεις σε μια διαδικασία συνεχών ρυθμίσεων που ουσιαστικά δεν σταματάει ποτέ και κάθε φορά επιστρέφω στην flat καμπύλη που λέει και ο Αλέξανδρος, με λίγο ίσως κάτω την μεσαία περιοχή 1-3 db.

Ενώ σε ένα "έτοιμο" ηχείο λαμβάνεις ως δεδομένο το κούρδισμα του κατασκευαστή και ξενοιάζεις, λες αυτό είναι και τέλος.

Reaction score
2.566
Άρα αυτή η καμπύλη είναι η κατάλληλη για τον χώρο σου, αυτό μπορείς να το καταλάβεις κι αν σε πολλά διαφορετικά ακούσματα ακούγεται καλά και σχετικά σωστά!

Reaction score
208
Zakman35 ακριβως την ιδια εμπειρια ειχα και εγω με το κροσοβερ της Behringer και απο τοτε απλα δεν ξαναγυρισα ποτε πισω σε παθητικα κροσοβερ. Διαφωνω με οσους λενε οτι το αποτελεσματα ειναι σημαντικα μονο σε φτηνα ηχεια. Ενεργη ενισχυση εχω δοκιμασει σε ολα μου τα ηχεια , και στα Xavian με μοναδες Scanspeak. Η διαφορα ειναι τοσο μεγαλη οσο να ακους μια συναυλια απο τα πρωτα καθισματα σε σχεση με το να την ακους απ'εξω.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

TheoS, ωραία γιατί είχα αρχίσει να αισθάνομαι σαν τον τρελό του χωριού. Τουλάχιστον τώρα είμαστε δύο (οι τρελοί):105::105:

Τα κροσάρεις με το αυτί ή χρησιμοποιείς και μικρόφωνο? για πες λεπτομέρειες.

Reaction score
2.566
Δε ξέρω αν αυτό είναι ένα συμπέρασμα που μπορεί να αποτελεί αξίωμα πάντως. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας ενισχυτής γομάρι που οδηγάει χαλαρά ένα ηχείο ύπο οιεσδήποτε συνθήκες, λογικά δεν θα πρέπει να έχει και μεγάλη διαφορά από την ενεργή πολυενίσχυση, σωστά?
Θα μου πεις...πόσοι μπορούν να το πουν αυτό για τον ενισχυτή τους...

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Όχι, δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μιας και το πρόβλημα δεν είναι στην πλευρά του ενισχυτή (αν υποθέσουμε βέβαια πως έχεις ένα πάρα πολύ καλό ενισχυτή), το πρόβλημα είναι στα παθητικά cross για τους παρακάτω λόγους.

α) Είναι γνωστό πως ο καλύτερος πυκνωτής είναι ο Καθόλου πυκνωτής. Δηλαδή ακόμα και ο καλύτερος πυκνωτής θα έχει απώλειες (έστω και μικρές) οι οποίες θα επηρεάζουν το σήμα αρνητικά.

β) Τα παθητικά cross δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται ανάλογα με την ομική αντίσταση των μονάδων (κυρίως του woofer). Δηλαδή για ένα woofer 8 ohm αν θέλουμε να το κροσάρουμε στις 3000 hz με κρος πρώτης τάξης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πηνίο 0.42mH. Η αντίσταση όμως του woofer δεν είναι σταθερή, μεταβάλετε ανάλογα με την συχνότητα, όταν λοιπόν η αντίσταση του woofer σε πέφτει στα 6 ohm σε συνδιασμό με το το πηνίο 0.42mH η συχνότητα του cross μεταφέρεται στα 2300 Hz (περίπου). Βέβαια υπάρχουν και κυκλώματα σταθεροποίησης της αντίστασης αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν εξαλείφουν εντελώς το πρόβλημα.

γ) Ακόμα τα στοιχεία (πυκνωτές, πηνία, αντιστάσεις) που απαρτίζουν ένα παθητικά cross επηρεάζονται πάρα πολύ από τις αλλαγές θερμοκρασίας (ζεσταίνονται). όσα περισσότερα watt τους δίνουμε τόσο περισσότερο ζεσταίνονται αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων.

δ) Κραδασμοί, οι κραδασμοί που υπάρχουν στο εσωτερικό μιας καμπίνας έχουν και αυτοί αρνητική επίδραση στα στοιχεία του cross. Πολλοί κατασκευαστές συνηθίζουν να πακτώνουν με σιλικόνη το στοιχεία του cross προκειμένου να μειώσουν τους κραδασμούς, ενώ υπάρχει και καλύτερη λύση που είναι η τοποθέτηση των cross σε ξεχωριστό κουτί εκτός της καμπίνας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Απάντηση: Re: miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

Δε ξέρω αν αυτό είναι ένα συμπέρασμα που μπορεί να αποτελεί αξίωμα πάντως. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας ενισχυτής γομάρι που οδηγάει χαλαρά ένα ηχείο ύπο οιεσδήποτε συνθήκες, λογικά δεν θα πρέπει να έχει και μεγάλη διαφορά από την ενεργή πολυενίσχυση, σωστά?
Λάθος.

Τα οφέλη της ενεργής πολυενίσχυσης είναι πολλά, πέραν της οδήγησης, όπως πχ το πολύ σημαντικό όφελος της απουσίας παθητικών υλικών (αντιστάσεων - πυκνωτών - πηνίων) μεταξύ ενισχυτή και μεγαφώνου, με αποτέλεσμα τραγικές διαφοροποιήσεις στο αποτέλεσμα, με πολύ καλύτερα δυναμικά και έλεγχο-ταχύτητα (δεν χάνεται ισχύς και DF, κλπ κλπ κλπ).

για αρχή δες αυτό και αυτό.

Reaction score
1.772

φιλε zakman σε συνεργασια με το minidigi να του ριξεις δυο dac στις εξοδους;

επισης μπορεις να βαλεις ενα dac προσωρινα στα μεσουψηλα και στα μπασα

να χρησιμοποιεισης το δικο του ωσπου να παρης δευτερο;

η ψηφιακη εισοδο ειναι δεδομενη απο οσο καταλαβα.

Reaction score
54

Πριν από 2+ εβδομάδες βρέθηκα στο φιλόξενο σπίτι του zakman35. Αναζητώντας έναν op amp και καθώς δεν είχα την υπομονή να περιμένω για να παραλάβω από το εξωτερικό, (αφού δεν υπήρχε στα Ελληνικά καταστήματα), ορμώμενος από μια αγγελία του Χάρη, που χρησιμοποιούσε τον ίδιο τελεστικό σε προενισχυτή ,που έχει κατασκευάσει, του έγραψα και τον ρώτησα, αν του περίσσευε ένας op amp, για να μου τον πουλήσει. Για να μην τα πολυλογώ, ο Χάρης δεν μου πούλησε έναν τελεστικό ενισχυτή, αλλά μου χάρισε δυο!
Βρέθηκα λοιπόν στο σπίτι ενός εξαίρετου ανθρώπου (και αυτό δεν το λέω μόνο επειδή μου χάρισε τους op amps, αλλά γενικότερα και πολυεπίπεδα), ή πιο σωστά ενός εξαιρετικού ζευγαριού, όπου από την μια θαύμασα τις εξαιρετικές ιδιοκατασκευές του και από την άλλη είδα, άκουσα και έζησα όλα όσα ο Χάρης περιγράφει στην έξοχη παρουσίαση ,που έκανε για το miniDSP.

Καθώς, όταν έβαλε να παίξει η μουσική, δεν είχα καμία προκατάληψη για το σύστημα,ούτε θετική, ούτε αρνητική, άλλωστε η μπέμπα του μου είχε αποσπάσει ευχάριστα την προσοχή από τα μηχανάκια, αυτό που εξ αρχής με εντυπωσίασε και μου έμεινε, ήταν η παντελής απουσία "ψηφιακίλας", από ένα σύστημα ψηφιακό. Άκουσα έναν γλυκό και ξεκούραστο ήχο, δεν ένιωσα να μου λείπει κάτι ακούγοντας, δεν υπήρχαν στοιχεία εντυπωσιασμού. Μια ευχάριστη αναπαραγωγή, όπου όλη τη "βρώμικη" δουλειά την κάνουν οι 2 πλακετούλες του mini dsp, που μπορεί οπτικά να μην σε πείσουν κιόλας.

Αν το σύστημα του Χάρη δεν υπόκειτο στους περιορισμούς που θέτουν τα υπάρχοντα ηχεία , δεν ξέρω τι θα άκουγα, σίγουρα κάτι πολύ ανώτερο.

Από όλα τα παραπάνω έβγαλα ένα σπουδαίο για μένα συμπέρασμα, ένα "ηθικό δίδαγμα" θα το έλεγα κάπως χιουμοριστικά. Λιγότερες αγκυλώσεις. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον ήχο, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, είμαστε παραμυθιασμένοι σε βαθμό κακουργήματος από κατασκευαστές και περιοδικά, από συνήθειες και κλισέ.
Δυστυχώς μάθαμε να αναμασάμε κλισέ του τύπου: "τι τέλειο που είναι το πικάπ", "άψυχος ψηφιακός ήχος" και να κλείνουμε τις πόρτες σε οτιδήποτε δεν έχει πάρει τις ευχές των απανταχού ρηβιούερς. Τελικά αναρωτιέμαι κατά πόσο εξυπηρετούμε μια βιομηχανία που δεν εξελίσσεται. Το βέβαιο είναι πως έχουμε πολλά ταμπού. Αυτό μου απέδειξε ο φυσικός ήχος του mini dsp, που και μόνο για την ψηφική ισοστάθμιση αξίζει με το παραπάνω.

Χάρη, συγχαρητήρια για την παρουσίαση, μετέφερες γραπτώς αυτό ακριβώς που είδα και άκουσα στο σπίτι σου.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Γιάννη σε Ευχαριστώ Πολύ για τα καλά σου λόγια, ήταν πραγματικά μεγάλη χαρά για εμένα που σε γνώρισα θεωρώ πως είσαι σπάνια περίπτωση ανθρώπου, Κύριος πραγματικός και ελπίζω να συναντηθούμε και οικογενειακός σύντομα.

Reaction score
208
Zakman35 εμπιστεψου τα αυτια σου και τιποτα αλλο. Ακομα δεν εχω δοκιμασει διορθωση με μικροφωνο εαν και ξερω οτι το Behringer παιρνει μικροφωνο για ισοσταθμιση. Εαν θελεις να παρεις τον 'κακο' τον δρομο των μετρησεων κοιτα εδω

http://www.artalabs.hr/index.htm

το μονο που χρειαζεται ειναι ενα DAC το οποιο να εχει εισοδο για μικροφωνο και the sky is the limit.

Γενικα προσπαθησε να θετεις τα cross points μεσα στις προδιαγραφες των μοναδων που εχεις. Παραδειγμα εαν το cross point στο παθητικο κροσσ ηταν στα 2.8KHz αυτο σημαινει οτι δεν ειναι και τοσο σοφο να θεσεις το ενεργο κροσσ στα 2.2KHz αφου κατα πασα πιθανοτητα το tweeter δεν θα κατεβαινει τοσο χαμηλα χωρις μεγαλη παραμορφωση. Απο εκει και περα το σημαντικοτερο στο ενεργο συστημα ειναι οι καλες μοναδες των ηχειων. Οι ενισχυτες παιζουν τον τελευταιο ρολο! απλος προσθετωντας την τελευταια πινελια. Επισης συστηματικα περνω καλυτερα αποτελεσματα (διαφανεια) με παθητικη προενισχυση. Παραδειγμα ενας απλος επιλογεας με πχ Blue alps ειναι απειρος καλυτερος προενισχυτης απο ενεργους προενισχυτες των 1000+ ευρω. Εναλλακτικα εαν (νομιζεις) οτι σου λοιπουν δυναμικα απο το συστημα δοκιμασε μετα τον (παθητικο) προενισχυτη ενα λαμπατο Buffer (παραδειγμα στο eBay ξεκινανε απο 30Ε). Αν και εδω ειναι θεμα εκπαιδευσης (του αυτιου).

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Zakman35 εμπιστεψου τα αυτια σου και τιποτα αλλο.
Έχεις δίκιο, αλλά κάποια μικροπροβλήματα και διορθώσεις που χρειάζονται δεν μπορούν να γίνουν με το αυτί.

Παραδειγμα εαν το cross point στο παθητικο κροσσ ηταν στα 2.8KHz αυτο σημαινει οτι δεν ειναι και τοσο σοφο να θεσεις το ενεργο κροσσ στα 2.2KHz αφου κατα πασα πιθανοτητα το tweeter δεν θα κατεβαινει τοσο χαμηλα χωρις μεγαλη παραμορφωση
Ναι αλλά στα ενεργά cross έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις cross μέχρι και 48db στην οκτάβα, που συνήθως δεν συναντάς στα παθητικά, οπότε μπορείς να παίζεις λίγο με τα άκρα των μονάδων σου πολύ πιο εύκολα.

Απο εκει και περα το σημαντικοτερο στο ενεργο συστημα ειναι οι καλες μοναδες των ηχειων
Ναι δυστυχώς ότι ισοστάθμιση και cross να βάλεις σε μια μέτρια - κακή μονάδα, δεν θα φτάσει ποτέ το επίπεδο μιας ποιοτικής μονάδας.

καλυτερα αποτελεσματα (διαφανεια) με παθητικη προενισχυση
Το πιστεύω και μάλιστα εχθές το βράδυ κάθισα και έφτιαξα έναν παθητικό για να τον δοκιμάσω, μιας και το ψηφιακό volume του minidsp που χρησιμοποιούσα νομίζω πως υστερεί σε ποιότητα, θα δούμε με τον παθητικό.

Reaction score
208
Επισης μπορεις να κατασκευασεις (επειδη βλεπω οτι πιανουν τα χερiα σου) ενα 6-καναλο παθητικο προενισχυτη (εχει to ebay 6-channels alps volume controls me 20E, τετρακαναλα απο οσο εψαξα δεν βρηκα). Αυτος θα μπει μετα το DSP και πριν τους τελικους οποτε σε αυτη την περιπτωση γλυτωνεις και μια μετροπη του σηματος απο Α σε Digital.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

δοκιμασε και τα πρωτης ταξεως φιλτρα (6db/Oct)
Έχεις δίκιο, θα το δοκιμάσω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

Έχεις δίκιο, θα το δοκιμάσω.
Ότι χειρότερο είναι τα φίλτρα πρώτης τάξης.
Επειδή τα μεγάφωνα έχουν μεγάλη κοινή περιοχή γίνεται ένας αχταρμάς πρώτης (στη κυριολεξία όμως) τάξης.

Reaction score
208
Το τεστ μιας συνταγής για πουτίγκα, είναι να φας την πουτίγκα (παλιά αγγλική παροιμία).

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster