Monolith grill

Reaction score
50
Μερικές ερωτήσεις:

Σύμφωνά μ' αυτό το άρθρο που έβαλα και στο άλλο thread, απ' τα (λίγα) μειονεκτήματα του monolith είναι ότι δεν έχει κεραμικό καπάκι για να σβήνουν τα κάρβουνα όταν έχεις τελειώσει όπως στο big green egg. Φαντάζομαι όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο. Πώς γίνεται αυτό στο monolith; Προφανώς μιλάμε για κάποιο εύκολο και ασφαλή τρόπο, έτσι ώστε τα κάρβουνα να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αν δεν έχουν καεί εντελώς. Στο ίδιο site αναφέρει ότι μπορείς ν' αγοράσεις το κάλυμμα και να σβήσουν έτσι, αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο - δηλαδή θα βάλεις το μαλακό κάλυμμα για να σκεπάσεις το σκεύος προκειμένου να σβήσουν τα κάρβουνα;

Επίσης σχετικά με το heat deflector που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις χωρίς απευθείας έκθεση στο κάρβουνο: επειδή λέγεται halved deflector stone, δηλαδή καλύπτει τη μισή επιφάνεια (έτσι ώστε να μαγειρεύεις αν θες και άμεσα πάνω απ' τα κάρβουνα και έμμεσα) υποθέτω ότι μπορείς να έχεις δυο κομμάτια ή ένα ενιαίο (π.χ. αυτό το heat protector λειτουργεί έτσι ή έχει άλλη χρησιμότητα; ) έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια και να μην έχεις πουθενά άμεση επαφή με το κάρβουνο; Πιθανώς να θες να εκμεταλλευτείς όλη την επιφάνεια για τέτοιου είδους μαγείρεμα.

Σχετικά με το παραπάνω αναρωτιέμαι επίσης αν έτσι περιορίζονται (ή και εξαφανίζονται) και οι αρνητικές επιδράσεις του κάρβουνου στην υγεία (ως γνωστόν τα κρέατα ψημένα σε κάρβουνο έχουν κατηγορηθεί για διάφορα αν γίνεται συχνή κατανάλωση, κάτι που δεν ισχύει αν π.χ. είναι ψημένα σε γκάζι - εκεί βέβαια είναι άλλη η γεύση γι' αυτό προτιμάμε το κάρβουνο κτλ. κτλ.). Αν λοιπόν ψήνουμε με αυτό τον έμμεσο τρόπο, δεδομένου ότι η φωτιά δε φτάνει στα κρέατά μας, μήπως είναι και πιο υγιεινό; Η μυρωδιά και η γεύση διατηρούνται σε μεγάλο όμως βαθμό, δεδομένου ότι για την καύση χρησιμοποιούμε κάρβουνο.

Reaction score
50
Για το heat deflector είδα στο site ότι έρχεται με δυο κομμάτια (στο Classic και Le Chef) οπότε τα χρησιμοποιείς κατά το δοκούν - είτε το ένα κομμάτι είτε και τα δυο για πλήρη κάλυψη της επιφάνειας.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
36.971
Για σβησιμο κλεινουμε το πορτακι μπροστα χαμηλα και την μικρη καμιναδα απο πανω, ετσι χωρις ροη αερα τα καρβουνα σβηνουν γρηγορα.

D

Deleted member 23222

Guest
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάρβουνα του εμπορίου?
Αν όχι,γιατί?

Reaction score
50
Για σβησιμο κλεινουμε το πορτακι μπροστα χαμηλα και την μικρη καμιναδα απο πανω, ετσι χωρις ροη αερα τα καρβουνα σβηνουν γρηγορα.
Thanks! Δηλαδή στην κανονική λειτουργία τα έχουμε ανοιχτά; Η ρύθμιση της θερμοκρασίας πώς γίνεται; Ελέγχοντας το άνοιγμα απ' το πορτάκι και την καμινάδα;

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.755
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάρβουνα του εμπορίου?
Αν όχι,γιατί?
Μπορείς αλλά δεν συμφέρει. Τα κάρβουνα της Monolith έχουν θερμική αξία 31.700 kJ/kg, όταν τα περισσότερα του εμπορίου έχουν κάτω από 20.000. Δεν βγάζουν κάπνα και δεν χρειάζονται το κλασικό χώνεμα. Μπορείς να ψήσεις από το μηδέν σε λιγότερο από τέταρτο. Αν αγοράσεις και το Looftlighter, ξεχνάς προσανάμματα και χημικά.

Ο Γιάννος θα στα πει πιο αναλυτικά.

D

Deleted member 23222

Guest
Μπορείς αλλά δεν συμφέρει. Τα κάρβουνα της Monolith έχουν θερμική αξία 31.700 kJ/kg, όταν τα περισσότερα του εμπορίου έχουν κάτω από 20.000. Δεν βγάζουν κάπνα και δεν χρειάζονται το κλασικό χώνεμα. Μπορείς να ψήσεις από το μηδέν σε λιγότερο από τέταρτο. Αν αγοράσεις και το Looftlighter, ξεχνάς προσανάμματα και χημικά.

Κατανοητό,αλλά εγώ έχω δικά μου κάρβουνα.
Τα φτιάχνω εγώ δηλαδή.

Αλλά δεν το αντιμετωπίζω από οικονομική πλευρά,το αντιμετωπίζω ως ποιοτική και πρακτική.
Συνήθως ξεμένεις την χειρότερη στιγμή...

Από τι προέρχονται άραγε τα κάρβουνα της Monolith?
Πως παρασκευάζονται?
Μόνο αυτό με ενδιαφέρει...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.607
Αν αγοράσεις και το Looftlighter, ξεχνάς προσανάμματα και χημικά.

Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά το βίντεο στο παραπάνω link είναι στα γερμανικά. :whistling:

:roflmao::roflmao:

D

Deleted member 23222

Guest
Τα περισότερα video είναι στα Γερμανικά....
Πέρα από κακόηχη γλώσσα,κακοποιούν και τα ψητά με όλα αυτά που τα πασαλείβουν...o_O

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.755
Από τι προέρχονται άραγε τα κάρβουνα της Monolith?
Πως παρασκευάζονται?
Μόνο αυτό με ενδιαφέρει...
Μέχρι να σου απαντήσει ο Γιάννος, εδώ έχει περισσότερες πληροφορίες.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
36.971
Ελέγχοντας το άνοιγμα απ' το πορτάκι και την καμινάδα;
Ναι , απο οτι μας ειπε ο Γιαννος ,θελει λιγο προσοχη να μην ξεφυγει πολυ προς τα πανω η θερμοκρασια γιατι μετα πεφτει λιγο δυσκολα ,αλλα στα 220-260 που καναμε τις δοκιμες δεν εδειχνε καθολου δυσκολος ο ελεγχος .
Υπαρχει και ενα μικρο blower που μπαινει στο πορτακι ,ελεγχομενο απο θερμομετρο που μπαινει μεσα στην monolith και ετσι ο ελεγχος της θερμοκρασιας ειναι αυτοματος ακομα και για δεκαωρα ψησιματα :geek:

Τα καρβουνα ηταν αοσμα και ακαπνα !! και στην επιδειξη για το πως αναβουν με το Looftlighter
το αναμα ειναι ταχυτατο.

D

Deleted member 23222

Guest
Πως μπορείς να προσομοιώσεις την τεχνική ψησίματος που εγώ προτιμώ στο μοσχάρι;
Πλησιάζω το κρέας όσο μπορώ κοντά σε καλή φωτιά, ώστε μέσα να... τρέχουν ζουμιά με το που την κόβεις, ενώ έξω δείχνει μέχρι και καλοψημένη.
Γίνεται;;

Φίλοι μου που προτιμούν πολύ ψημένο το κρέας,δεν τρώνε εάν ροδίζει έστω;;

Reaction score
50
Και να ξεφύγει η θερμοκρασία στη χειρότερη ανοίγεις το καπάκι υποθέτω.

Το blower το είδα στα αξεσουάρ αλλά νομίζω είναι έξτρα.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
36.971
Και να ξεφύγει η θερμοκρασία στη χειρότερη ανοίγεις το καπάκι υποθέτω.
Το καπακι πρεπει οσο το δυνατον να μην ανοιγει ,ιδιως στα ψησιματα που γινονται σε χαμηλη φωτια και για πολυ ωρα.
Αλλα και στην αμεση φωτια ,μονο για το γυρισμα .

Reaction score
50
Καλά εννοείται γι' αυτό λέω αν ξεφύγει η θερμοκρασία (να πιάσει καμιά 400άρα δηλαδή). Αλλά εν γένει το νόημα είναι να έχεις το καπάκι κλειστό, αλλιώς χάνεται το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.896
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster