MY MONOBLOCKS

Reaction score
1.153
Ήταν το 2001,όταν στα πλαίσια της πρακτικής μου σε μια εταιρία που κατασκεύαζε εκτός των άλλων και ενισχυτές τύπου "μουσική σε supermarket",αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ τον δικό μου.Μην αρχίσετε τις τεχνικές ερωτήσεις και προτάσεις γιατί δυστυχώς δεν ασχολήθηκα ποτέ με το diy απλά δουλεύω καλά το κολλητήρι.Τα μόνα στοιχεία που ξέρω είναι....
2SC5200/2SA1943.(Ασχέτως του τι λέει το pcb).
Κάπου βόσκει ένα NE5534.
Και μου είχαν πει τότε να βάλω τον καλύτερο πυκνωτή που μπορούσα να βρω σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σχέδιο.Έβαλα λοιπόν έναν τανταλίου.(μάλλον)
Διαβάζοντας τότε τον ΗΧΟ,αποφάσισα να αλλάξω κάποια πραγματάκια.Προστέθηκε και δεύτερος μετασχηματιστής,έβαλα και 47.000μF στο κανάλι,φθηνές metal film αντιστάσεις και voila!!!Το ηχητικό αποτέλεσμα,αν συνυπολογίσουμε ότι το έφτιαξα με τα χεράκια μου,δεν είμαι χαιεντάς(!!!) και ακούω κυρίως death metal,ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.Α, ο ενισχυτής δεν μπήκε ποτέ σε σασί.

Attachments

Reaction score
1.153
Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, που αποφάσισα να τα συμμαζέψω και να φτιάξω 2 monoblocks.Πολλές πατέντες επιστρατεύθηκαν,τα αποτελεσματα των οποίων φαίνονται παρακάτω.Το ένα block είναι ήδη έτοιμο.Σκοπός είναι όταν τελειώσουν και τα 2,να ντυθούν με μαύρο plexyglass.

Attachments

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.608
Εύγε τέκνον μου. Δε μου λες; Το pcb layout, με τί το έχεις κάνει, αν επιτρέπεται;

Reaction score
1.153
Τις πλακέτες τις είχα πάρει έτοιμες από την εταιρία.Δεν τις σχεδίασα εγώ.Πραγματικά δεν θυμάμαι με ποιο πρόγραμμα είχαν σχεδιαστεί,άλλωστε έχουν περάσει και 7 χρόνια από τότε.
Α ξέχασα, 90W rms/8Ω είναι το μηχάνημα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.524
Μια χαρά δουλειά έχεις κάνει. Το μετασχηματιστή βλέπω λίγο στριμωγμένο και δε ξέρω όταν δουλεύει για πολύ ώρα με πλήρη ισχύ αν θα ζεσταθεί <<περίεργα>>. Επίσης δε φαίνεται αν έβαλες θερμοαγώγιμη σιλικόνη μεταξύ τρανζίστορ και ψήκτρας. Όσο για το πυκνωτή που αναφέρεις, αν είναι στην είσοδο του κυκλώματος, με τίποτα δε κάνει να είναι τανταλίου.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.524
Οι ψήκτρες σου επίσης είναι μέσα στο σασί ή όχι. Καλύτερα τοποθέτησε της έξω. Δεν αερίζονται επαρκώς διαφορετικά και όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία των τρανζίστορς τόσο καλύτερη απόδοση ήχου θα έχεις.

Reaction score
1.153
Δεν πολυανησυχώ για θέματα θερμοκρασιών μιας και οι τελικοί δεν προορίζονται για το κυρίως σύστημα.Στις επόμενες 10 μέρες θα μετακομίσουν στο πατρικό στην Αλεξανδρούπολη
και θα δουλεύουν ελάχιστες μέρες το χρόνο.Θα οδηγούν ένα ζευγάρι KODA δαπέδου τα οποία είναι πανεύκολο φορτίο.Στη μόρφή που ήταν ο ενισχυτής στη πρώτη φωτό,πέρυσι το καλοκαίρι που τον είχα πάρει μαζί μου και τον δοκίμασα,δούλευε στο ρελαντί.Άλλωστε ο ενισχυτής δεν είναι νέο project,ήταν ΜΟΝΙΜΩΣ ON επί σχεδόν 3,5 χρόνια και οδηγούσε ένα ζευγάρι ACOUSTIC ENERGY AEGIS 3 με ένα MARANTZ CD6000OSE απευθείας πάνω του χωρίς να κάνει κιχ.Δηλαδή από θέμα αξιοπιστίας είναι καρατσεκαρισμένος.Η ψύκτρα θα είναι εντός του κουτιού,το οποίο όμως θα είναι εντελώς διάτρητο από πανω.Όσον αφορά τον πυκνωτή δεν έχω ιδέα.Είναι ο πράσινος δίπλα στο 5534.Τώρα αν είναι ο πύκνωτής εισόδου θα σε γελάσω,είπαμε δεν είμαι ντίουης,απλά δουλεύω κολλητήρι και πιάνουν λίγο τα χέρια μου.Επίσης μεταξύ τρανζίστορ και ψύκτρας υπάρχει ένα φιλμ που δεν ξέρω πως λέγεται(όχι μίκα).Φαίνεται πιο καθαρά στα τρανζίστορ στη μέση και όχι στα εξόδου.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.524
To υλικό ανάμεσα στη ψήκτρα και το τρανζίστορ σου (ξεχνάω και εγώ το όνομα) μια χαρά είναι αλλά για ταχύτερη απαγωγή θες και σιλικόνη.
Μάλλον εισόδου είναι ο πράσινος πυκνωτής και χρησιμοποιείται το 5534 για buffer οπότε αν βάλεις έναν ΟΡΑ 134 στη θέση του 5534 και ένα καλό ΜΚΡ πυκνωτή στη θέση του τανταλίου (από 4,7 μF ως 10) θα πάθεις πλάκα με το αποτέλεσμα.
Κλίνε και το διακόπτη του καλό κάνεις και στους πυκνωτές τροφοδοσίας παρατείνοντας τη ζωή τους και στο περιβάλλον.

Reaction score
1.194
Απάντηση: Re: MY MONOBLOCKS

To υλικό ανάμεσα στη ψήκτρα και το τρανζίστορ σου (ξεχνάω και εγώ το όνομα) μια χαρά είναι αλλά για ταχύτερη απαγωγή θες και σιλικόνη.
Thermally conductive foil made of siliconelastomer,
ή thermal conduction wafer
παλια ειχαμε ημιδιαφανη φυλλα ορυκτου μίκας
pdf

pault said:
η πλακετα πως στηριζεται στο κουτι;

Reaction score
1.153
Δε νομίζω πως θα ασχοληθώ περισσότερο όσον αφορά αλλαγές σε υλικά,πυκνωτές κλπ.Αν δουλεύει μην το πειράζεις.:604:
Άλλωστε δεν γνωρίζω γιατί ο τανταλίου είναι ακατάλληλος για την είσοδο-αν είναι όντως στην είσοδο-αλλά στα αυτιά μου ακούγεται μια χαρά.Πιθανόν μια αλλαγή να επιφέρει κάποια βελτίωση την οποία όμως θα έκανα μόνο αν τους κρατούσα στο εδώ σύστημα.Η πλακέτα στηρίζεται με αποστάτες πάνω στο "ταβάνι" του μετασχηματιστή και στο στρογγυλό κομμάτι που αφαιρέθηκε για τα βύσματα ώστε να καλύψει τη βίδα στήριξης του μ/σ που είναι κάτω ακριβώς από την πλακέτα.

Attachments

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.023
Είναι αρκετά στέρεοι βρε? Δε βάζεις και κανα αντικραδασμικό λέω γω...

Γειά στα χέρια σου μάστορε!

Reaction score
1.153
Είναι στερεότατοι!Αφού έχουν και χαιεντ ακίδες από κάτω!

Reaction score
13
Γίναμε στέρεοι.
Ομορφα..
Μηπως να μεγαλωνες την διαμετρο των τρυπων κατω απο τις ψυκτρες ?
Δεν χανεις και τιποτε να το κανεις απο τωρα, αλλα το εαν χρειαζεται αυτο θα φανει αργοτερα, κατα την κανονικη λειτουργια.
Κατι απο τον Ελεκτορα πρεπει να ειναι ε ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.258
Members
38.672
Νεότερο μέλος
Christos Kourmouzoglou