OPA627

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681
Λοιπόν, μιας και είμαι ο υπαίτιος της παρέκβασης σ' συτό το θέμα, ανοίγω εδώ τη συζήτηση γι' αυτόν τον περιβόητο τελεστικό, τον OPA627/637. Νομίζω πως το θέμα έχει ενδιαφέρον ευρύτερο από τον κύκλο της DIY κοινότητας, μιας και συχνά το ηλεκτρονικό υλικό των ετοίμων συσκευών χρησιμοποιείται ως κριτήριο ποιότητας.

Μερικά δεδομένα:
  1. Πρώτον, ο τελεστικός αυτός έχει να επιδείξει πάρα πολύ καλές έως εξαιρετικές μετρήσεις.
  2. Δεύτερον, κοστίζει ακριβά, με τιμή έως και δεκαπλάσια αυτής άλλων ομοειδών του.
  3. Τρίτον, δεν παράγεται ως διπλός σε ενιαία συσκευασία, πρακτική συνήθης για τους τελεστικούς που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές audio.
  4. Παρά το γεγονός πως ο κατασκευαστής του τον συνιστά και για εφαρμογές audio υψηλής ποιότητας, ελάχιστα τον χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές, εν αντιθέσει προς άλλους φθηνότερους, όπως ο ομόσταυλος OPA134. Ο παράγων του κόστους μάλλον δεν στέκει ως δικαιολογία, καθώς το κόστος στη βιομηχανική αγορά είναι σαφώς χαμηλότερο από την τιμή λιανικής.
Προσωπικά, και έχοντας χρησιμοποιήσει αυτόν τον τελεστικό επί μακρόν, συμμερίζομαι και δικαιολογώ την άρνηση των κατασκευαστών να χρησιμοποήσουν αυτόν τον τελεστικό για εφαρμογή audio. Αυτός ο τελεστικός είναι ακατάλληλος για audio. Τον θεωρώ την πλέον αντιπροσωπευτική περίπτωση ηλεκτρονικής συσκευής που μετρά καλά, αλλά η ηχητική της επίδοση δεν επιβεβαιώνει τις μετρήσεις, εν αντιθέσει προς άλλους, ταπεινούς τελεστικούς, όπως ο παλαίμαχος NE5534, ο OPA604, o OPA134 και ο νεώτατος LME49710. Χώρια άλλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, όπως ο AD797, AD711, OP275, κλπ.

Συμφωνείτε; Αν όχι, γιατί; Ποια η γνώμη σας για τις ηχητικές αρετές αυτού του κυκλώματος και τα ως άνω ανταγωνιστικά προϊόντα;

(Για να είμαι σωστός, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα μετά από πολύ παίδεμα που έκανε στενό φιλικό μου πρόσωπο, και όχι εγώ, μιας και προσωπικά το θέμα του προενισχυτή το έχω λύσει εδώ και πολλά χρόνια με λάμπα. Έτσι παρακολουθώντας από κοντά αυτήν την πορεία δοκιμών, στο phono μου απήλθαν οι 627 και AD797, και ξαναμπήκαν οι NE5534).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.637
Απάντηση: OPA627

Συμφωνώ με τα σχόλιά σου για το ΟΡΑ627 και ΙΜΗΟ είναι φτιαγμένο για video εφαρμογές ή εφαρμογές υπερήχων κι όχι για audio. Στις audio εφαρμογές είναι τουλάχιστον προβληματικό ως προς την τροφοδοσία του, αφού απαιτεί απίστευτης ποιότητας τροφοδοτικό για να δουλέψει σχετικά σωστά, ενώ οποιαδήποτε μικρο-παραχώρηση ακούγεται πέραν του προβλεπόμενου, αδικαιολογήτως παραφουσκωμένη...

Για τον ΝΕ5534 δε χρειάζονται σχόλια. Σταθερή αξία σε πλειάδα επώνυμων - εκπληκτικών υλοποιήσεων.

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο περισσότερο στον OP275, και να σε παρακαλέσω ΚΚ να κάνεις μια λίγο πιο εκτενή αναφορά σε αυτό το ΙΜΗΟ "διαμάντι". Θα ήθελα να μας πεις αν δοκίμασες στην ίδια εφαρμογή το ΝΕ5534 συγκριτικά με το ΟΡ275 και ποιές οι εντυπώσεις σου. ΙΜΗΟ υπερτερεί του ΝΕ (αν και οι διαφορές για να γίνουν με σαφήνεια αντιληπτές απαιτείται πολύ υψηλών προδιαγραφών ηχοσύστημα και ποιοτικό υλικό αναπαραγωγής, κάτι που εκ των πραγμάτων με εκνευρίζει, δεδομένου της ηλικίας του ΝΕ...).

Επίσης θα ήθελα να σχολιάσεις το εξής (αναφέρεται στο pdf του ΟΡ275):

"The OP275 is the first amplifier to feature the Butler Amplifier front-end. This new front-end design combines both bipolar and JFET transistors to attain amplifiers with the accuracy and low noise performance of bipolar transistors, and the speed and sound quality of JFETs."

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681

...

Στις audio εφαρμογές είναι τουλάχιστον προβληματικό ως προς την τροφοδοσία του, αφού απαιτεί απίστευτης ποιότητας τροφοδοτικό για να δουλέψει σχετικά σωστά, ενώ οποιαδήποτε μικρο-παραχώρηση ακούγεται πέραν του προβλεπόμενου, αδικαιολογήτως παραφουσκωμένη...

...
Ο εν λόγω φίλος δεν έχει όργανα να μετρήσει ripple, αλλά για να εξακριβώσει την ποιότητα της τροφοδοσίας του μέχρι εκεί που μπορεί, έκανε το εξής: Πήρε μια - μια τη θετική και την αρνητική πίστα και την οδήγησε στα ηχεία, ανοίγοντας το pot στο τέρμα. Από τα ηχεία δεν ακούστηκε το παραμικρό.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Re: Απάντηση: OPA627

Ο εν λόγω φίλος δεν έχει όργανα να μετρήσει ripple, αλλά για να εξακριβώσει την ποιότητα της τροφοδοσίας του μέχρι εκεί που μπορεί, έκανε το εξής: Πήρε μια - μια τη θετική και την αρνητική πίστα και την οδήγησε στα ηχεία, ανοίγοντας το pot στο τέρμα. Από τα ηχεία δεν ακούστηκε το παραμικρό.
Για να καταλάβω έβαλε τη τροφοδοσία στην είσοδο προενίσχυσης με πυκνωτή εν σειρά?
Το ότι την οδήγησε στα ηχεία και άνοιξε τέρμα το ποτενσιόμετρο δεν το καταλαβαίνω.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681

Φυσικά, με πυκνωτή σε σειρά! Αλλιώς τα γούφερ θα είχαν φτάσει ήδη στην Αθήνα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Το ότι ο 627 είναι ικανός και για εφαρμογές video μόνο θετικό μπορεί να είναι. Τεράστιο εύρος και δυναμικά. Στα κυκλώματα audio απλά τσακίζει αρκεί να μην υπάρχουν προβληματικές χωρητικότητες στη πλακέτα αλλά και μεταξύ πλακέτας και σασί.

Πρόσφατα σε μια εφαρμογή ταλαντωτή πολύ μεγάλης ακρίβειας ο 627 ήταν προβληματικός όταν ο 604 δούλευε μια χαρά. Αιτία η πλακέτα!

Για το ότι δεν συγχωρεί παραχωρήσεις στη τροφοδοσία λογικό και επόμενο είναι.

Αν συνηθίσεις στα δυναμικά του 627 (θεωρείται δεδομένο το υπόλοιπο άψογο κύκλωμα) και βάλεις στη θέση του ένα 5534 θα νομίζεις ότι τη θέση του ντράμερ πήρε μια γιαγιά 80 ετών.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Re: Απάντηση: OPA627

Φυσικά, με πυκνωτή σε σειρά! Αλλιώς τα γούφερ θα είχαν φτάσει ήδη στην Αθήνα...
Λογικό και επόμενο να μην ακουστεί τίποτα λόγο κυμάτωσης. Η αντίσταση εισόδου του προενισχυτή είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι ικανή να προκαλέσει κυμάτωση στη τάση εξόδου του τροφοδοτικού.

Reaction score
4

Για βαλτε και αυτους στην συζητηση. Οποιος εχει αποψη φυσικα.

http://www.audio-gd.com/enweb/pro/diy/OPA.htm

Ειμαι ενα κλικ απο το να τους παραγγειλω μιας και το κοστος ειναι αστειο. Εχω ηδη στειλει mail και περιμενω απαντηση.
Παντως απο κριτικες απο εδω και απο κει που διαβαζω δειχνουν να σκιζουν.

Αυτα τα ολιγα ξερω και μια δοκιμη μαλλον θα με πεισει.

Reaction score
1
Λοιπόν. Χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία στον χώρο, κάποια στιγμή "έπαιξα" και εγώ λίγο με μερικούς op-amp.

Καταρχήν να σας πω ότι έχω αυτήν την κάρτα ήχου.
http://www.audiotrak.net/products/prodigyhd2/
Ενισχυτής NAD c370, που καταλήγει σε κάτι αγνωστα σχετικά ηχεία, τα οποία όμως τους έχω αλλάξει twitter, mid, και crossover. Θεωρώ ότι τα βελτίωσα αρκετά, κάθε αλλαγή γινόταν σταδιακά, στο ένα πρώτα ηχείο, έβλεπα τις διαφορές σε τυφλά τέστ, και προχώραγα και στο δεύτερο.

Είχε πάνω τους ne5532. Έχει τρεις τέτοιους. Δεξιά - Αριστέρα και ground όπως διάβασα κάπου.
Έβαλα πάνω τους 627, η διαφορά ήταν τεράστια. Αν και δεν μπορώ να κάνω τυφλό τέστ, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το καταλάβαινα αμέσως. Τα μπάσα ήταν πιο βαθιά κυρίως, και ίσως όλο το σβήσιμο των ψιλών πιο μαλακό. Γενικά πραγματικά ένιωσα διαφορά, δεν μπορώ να το περιγράψω πιο πολύ.
Μετά έβαλα LM4562. Πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Νομίζω πως ακουω πιο πολλούς ήχους, στα μεσο-υψηλά. Πολύ λεπτομέρεια, ίσως σαν να με κουράζει... Και επίσης με το που φύγαν οι 627, χάθηκαν τα μπάσα τους.

Ξαναέβαλα τους opa627, και στις 3 θύρες. Όλα καλά αλλά το μπάσο σαν να γίνεται υπερβολικό... σαν να μπουμάρει λίγο το ηχείο, ακούω και πολύ ροκ βλέπετε.

Μην σας κουράζω. Κατέληξα σε 2 opa627 δεξιά αριστερά, και LM4562 ground. Το αποτέλεσμα εδώ και 2-3 μήνες με ικανοποιεί απόλυτα. Αρκετό μπάσο, όχι όμως να μπουμάρουν τα ηχεία, αρκετή λεπτομέρεια χωρίς να τσιρίζουν τα πάντα. Αυτά στο σύστημά μου, παραέξω δεν ξέρω τι ισχύει...

ΥΓ. Έχω περισσευμα αυτήν την στιγμή 2 opa627bp, 3 NE5532, και 2 LM4562. Αν χρειαστεί να οργανώσετε κάτι... πείτε μου.

Reaction score
181
Σαν παλίος χρήστης του 627 θα συμφωνήσω με τον Πήτερ.

Εξ' άλλου σε μια ηχητική αλυσίδα ποτέ δεν είμαστε σίγουροι τι φταίει σε ένα σύστημα... (άσχετα αν συνήθως φταίνε τα ηχεία και η οδήγησή τους...)
Γι' αυτό και είναι καλό να ακούμε μία επί μέρους συσκευή συγκριτικά με άλλη... μέσω ακουστικών...
Όχι ότι αυτό θα μας "φέρει" το σύστημα... αλλά θα μάθουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι φταίει... στην παλιοαλυσίδα.
Διότι και εν τέλει, αν κάποιος έχει την ικανότητα να κρίνει επι μέρους συσκευή σε άγνωστο σύστημα (πέραν των ηχείων που σαφώς ακούει...) είναι απλά μακριά νυχτωμένος, κάργα αναξιόπιστος και στο τέλος επικίνδυνος προς τους αποδεχούμενους την γνώμη του...

Ο 627 είναι απόλυτος, άρα και δύσπεπτος... από πολλούς.

Προσωπικά έχω τώρα προ με OP27GP, που έχει προβληματάκια (εκτός του μπάσου...)
Παρήγγειλα 604 για να δω τι θα γίνει, επειδή δεν είναι τόσο απόλυτος... όσο ο 627.
Φυσικά είναι και τσάμπα σε σχέση με έναν 627.
Και θέλω τέσσερις...
Επίσης μαζί με τους 604 θα μπει αφρός από περιφερειακά υλικά.
Αν το απότέλεσμα είναι καλό τότε και μόνο τότε θα τολμήσω να τα χώσω για 627.
Και πάλι υπό σκέψη...
Δεν μπορεί ο 604 να έχει τρία ευρά και 627 40+...
Και εμέις να τα γνωρίζουμε όλα!

Reaction score
1
Καλά το κόστος απο μόνο του, δεν είναι απόδειξη για τίποτα στις μέρες μας.

Προτείνω μονομαχία τελεστικών (τυφλές ακροάσεις).

Αυτό που εγώ κατάλαβα είναι το εξής. Πέρα απο την καθαρότητα (ας μου επιτρέψετε τις γενικεύσεις, είμαι λίγο αρχάριος), κάθε τελεστικός έχει το δικό του "ιστόγραμμα" (φωτογραφικός όρος) που άλλοτε τονίζει κάποιες συνχότητες, άλλοτε τις πνίγει, άλλοτε σε μερικές αποδίδει πιο καθαρά, σε άλλες πιο μουντά.

Συνεπώς αν πχ, έχει ηχεία που δίνουν έμφαση στα μεσαία, ενισχυτή με έμφαση στα μεσαία, τελεστικούς με έμφαση στα μεσαία τότε το αποτέλεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει. Όπως ισχύει γενικότερα δλδ, σε όλη την αλυσιδά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Ο ιδανικός τελεστικός, αλλά και κάθε ενισχυτική διάταξη, είναι αυτός που ότι μπαίνει βγαίνει (και μη γελάτε πονηρά) απλά ενισχυμένο σε τάση, ρεύμα ή και τα δύο.
Αν μιλάμε για απόλυτες καταστάσεις αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Ακόμα και αν η βαθμίδα ζοριστεί στα όρια της οφείλει να μπορεί να αντεπεξέλθει.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές, το ιδανικό από το τι μας αρέσει διαφέρει.
Υπάρχουν και οι δύο σχολές. Η κάθε σχολή έχει τους οπαδούς της και κατά τη γνώμη μου έτσι θα πρέπει να είναι.

Reaction score
3.926
Απάντηση: Re: OPA627

Αν εννοείς μονομαχία προενισχυτών που υλοποιούνται με τελεστικούς ενισχυτές, τότε μπορώ να συμμετέχω με έναν δικό μου προενισχυτή.
Εχει υλοποιηθεί με OPA627, αλλά ένας τελεστικός από μόνος του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προενισχυτής. Τα υπόλοιπα παθητικά υλικά, ο τρόπος που τα επιλέγεις και το τροφοδοτικό παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τον ίδιο τον τελεστικό.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681
Απάντηση: Re: OPA627

Ααα, καλά! Να σου πω από τώρα τί θα γίνει; Αν ο 627 ακουστεί καλύτερα, θα φταίει αυτός, που είναι καλύτερος. Αν ακουστεί χειρότερα, θα του φταίνε όλα τα άλλα, που δεν θα τον αφήνουν να αποδώσει τα αναμενόμενα, επειδής είναι απόλυτος και δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του!

Πλάκα θα έχει, το τεστ να είναι τυφλό.

- Για περάστε κύριοι, τί είναι αυτό που ακούτε τώρα;
- Μα φυσικά ο 627!!
- Πριτς, αυτός είναι AD711. Παρακαλώ, ο επόμενος...

Χιιιιι, χι, χι... :114:

Reaction score
1
Μα δεν θα ετοιμάσουμε καμιά διατριβή...
Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως γράφει ο Κόγιας, τότε ο βασικός σκοπός θα επιτευχθεί. (χαβαλές και χαλαρό απόγευμα! :125: )

Reaction score
47
Καθοτι χρησιμοποιω πολλα απο δαυτα κυριως στο κομματι του home cinema και στην πηγη του audio εχω να πω οτι τα μεταξωτα opa θελουν και επιδεξιες τροφοδοσιες.
Παντως σε προενισχυτη που ειχα πριν 5 χρονια δε με καλυπταν (ουτε και καποιος αλλος τελεστικος).
Για πηγη παντως ειναι η κορυφαια λυση. Και δεν ειναι αληθεια οτι δε τα χρησιμοποιουν. Το πανακριβο esoteric που ειχε τεσταρει ο ηχος πριν 2 χρονια αυτα φορουσε. Ακομα και τα wadia παλιοτερα, αλλα και η Meridian στα πολυ ακριβα Players. Ο λογος που δε τα χρησιμοποιουν παντου ειναι για να υπαρχει ηχητικη διαβαθμιση στα προιοντα τους ( η meridian φορουσε τα 2134 σε home cinema πρε). Ακομα η διαφορα τιμης ειναι μεγαλυτερη απο αυτη που αναφερετε καθοτι τα 627 ειναι mono (40 για ενα καναλι). Θα μου πειτε σε ενα Player 5000 Τι εναι 79-80 euro. Μα τοτε τι θα φορεσουν στα player των 20.000;:102:
Και λιγες photo απο τα μηχανακια για το home cinema.

Προενιχυτης 5.1

Και καρτα ηχου για να βλεπουμε το Master and commander

12 στον προενιχυτη και 16 στην καρτα.
Και ενα detail για τους ντιουηδες

Reaction score
47
Re: Απάντηση: Re: OPA627

- Για περάστε κύριοι, τί είναι αυτό που ακούτε τώρα;
- Μα φυσικά ο 627!!
- Πριτς, αυτός είναι AD711. Παρακαλώ, ο επόμενος...

Χιιιιι, χι, χι... :114:
No way dude. Με 604 ισως αλλα AD;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Re: Απάντηση: Re: OPA627

Αν εννοείς μονομαχία προενισχυτών που υλοποιούνται με τελεστικούς ενισχυτές, τότε μπορώ να συμμετέχω με έναν δικό μου προενισχυτή.
Εχει υλοποιηθεί με OPA627, αλλά ένας τελεστικός από μόνος του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προενισχυτής. Τα υπόλοιπα παθητικά υλικά, ο τρόπος που τα επιλέγεις και το τροφοδοτικό παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τον ίδιο τον τελεστικό.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Πολλοί θεωρούν ότι αλλάζοντας ένα τελεστικό ενισχυτή σε ένα κύκλωμα πέτυχαν και το ποθούμενο.

Επειδή στο παρελθόν έχω κάνει σταδιακές αλλαγές σε κυκλώματα και βλέποντας την επίδραση του κάθε τι έχω καταλήξει ότι το κυριώτερο είναι η τροφοδοσία, μετά οι πυκνωτές του σήματος και έπονται οι τελεστικοί ενισχυτές.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Μια που αναφέρθηκαν... ακόμα και ο 604 είναι καλύτερος από τον AD711. Είχα κάνει την αντικτάσταση αυτή, για πρώτη φορά, πριν 14 χρόνια σε ένα Rotel RCD970 cd player.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Γνώμη μου είναι το θέμα να μεταφερθεί στη DIY καθότι δεν αφορά όλους τους συνφορουμίτες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.477
Members
38.703
Νεότερο μέλος
DAMBO