Open Baffle μέρος 2ο!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.299
H αγορα ενος φουλρειντσ ακριβοτερου του bg20 της visaton δε με βρισκει συμφωνο (ακομη και του ακριβοτερου της bg200) αφου η αποκρισεις συνχοτητων ειναι παρομοιες η και υποδιαιστερες απο αυτου ...
Αλλωστε η αναγκη ενος τουιτερ για τις ανωτερες υψηλες σε ολες τις περιπτωσεις ειναι αναγκαιο.

συνηθως εκει που ''κοβονται'' οι συνχοτητες ειναι εντονα κατευθυντικες εκ φυσεως .
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Με τίποτα δεν αξίζει η διαφορά χρημάτων του Β200 με το BG20.

Γενικά οι μονάδες του είδους, άλλα υπόσχονται και αλλιώς συμπεριφέρονται. Για παράδειγμα στην απάντηση 3, η απόκριση ενός PAP ηχείου.
Εδώ, από τη σελίδα του AV mentor, η απόκριση του Open Baffle της Rois με το 8ιντσο Tang Band.
rois_acoustics_minoas_quasi_anechoic_1m_on_axis.jpg

Όπως λέει και ένας φίλος μου, θυμίζουν ήχο θυροτηλέφωνου αυτές οι μονάδες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.299
Συνολικά απόκριση του ηχέιου έχουμε ;
Σκόπευα να την ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία αλλά με πρόλαβες.
Στα 1,2 μέτρα η μέτρηση, με όλα τα θέματα του χώρου μέσα.
OB2-fr.png

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.480
Σκόπευα να την ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία αλλά με πρόλαβες.
View attachment 333331
Πολυ καλη αποκριση, για μενα, η παραπανω. Και ισως με off axis τοποθετηση ερθει ακομα καλυτερα.
Παντως απο ηχεια με φοστεχ μοναδες εχω ακουσει πολυ καλο ηχο σαν full-range, αντε και με συμπληρωμα τουητερ κομμενο ψιλα.
Θα παιξει ακομα καλυτερα αν το δουλεψεις σαν 3-δρομο με το αναλογο κρος ή με ενεργα τα μπασα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.218
Κάτω από 200 Hz τι βγάζει;

Υποθέτω 10 dB είναι η κλίμακα. Άρα πάει 4-5 dB πάνω στα πρίμα, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.

Όπως λέει και ένας φίλος μου, θυμίζουν ήχο θυροτηλέφωνου αυτές οι μονάδες.
Ναι, πάνε 10 dB πάνω στα πρίμα. Το ανάποδο θα έπαιζε νορμάλ, αλλά με πολύ σοβαρή πτώση ευαισθησίας.

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.299
Κάτω από 200 Hz τι βγάζει;

Υποθέτω 10 dB είναι η κλίμακα. Άρα πάει 4-5 dB πάνω στα πρίμα, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.

Ναι, πάνε 10 dB πάνω στα πρίμα. Το ανάποδο θα έπαιζε νορμάλ, αλλά με πολύ σοβαρή πτώση ευαισθησίας.
Κατεβαίνει επίπεδα μέχρι τους 40 Hz, αλλά είναι άλλο το άκουσμα από μεγάλες επιφάνειες κώνου.
Επιπλέον έχει ομαλότερη πτώση από τα ηχεία <<συντονισμένου σωλήνα>>.

Τα 4-5 db που τα είδες; 2 είναι και είναι επιλογή που άρεσε στον ιδιοκτήτη.
Το κούρδισμα έγινε μετά από κάμποσες ακροάσεις. Αυτό που δεν <<φαίνεται>> στην απόκριση αλλά ακούγεται, λόγο της δίπολης ακτινοβολίας μέσα στο χώρο, είναι η αίσθηση στα μεσαία και τα μεσοχαμηλά, όταν οι υψηλές είναι κατευθυντικές και μόνο από εμπρός.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.218
Τα 4-5 db που τα είδες;
Στο διάγραμμα που ανέβασες φυσικά. 🤪😁🤣🤣

Πάνω κάτω στην έντονη οριζόντια γραμμή είναι στους 200 κύκλους, και κει είναι και στους 600-900 κύκλους, αυτή θεωρώ ως βάση.

Το φούσκωμα πέριξ των 400 κύκλων, θέλει διόρθωση.

Από τον 1 χιλιοκυκλο και πάνω, ξεκινά μια ομαλή ανηφόρα, η οποία στους 7-8 χιλιοκυκλους έχει φτάσει στα +4 dB, και πάνω από τους 10 χιλιοκυκλους στα +5dB.

Προσωπικά θα ήθελα μια πτώση από 200 Hz μέχρι 1kHz και άλλη μία πτώση από 1kZ μέχρι 7-8kHz.

Τα "γούστα" μου, με τα γούστα του ιδιοκτήτη, απέχουν 10 dB.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.299
Η μέση στάθμη του ηχείου είναι 1,5 db επάνω από τη γραμμή που αναφέρεις.
Εκτός αν λαμβάνεις υπόψιν σου το 10% και αγνοείς το 90%.
Σου είπα και πριν πως το tweeter ακτινοβολεί μόνο μπρος ενώ οι άλλες μονάδες και πίσω.
Με αυτό τον τρόπο η στάθμη διαφοροποιείται το άκουσμα του από ότι βλέπεις σε μια καμπύλη στα 1,2 μέτρα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.218
Σωστό αυτό.

Άλλο η νιαρφιλντ μέτρηση, άλλο αυτή στην mlp.

Τες πα, αν ήταν δικό μου, θα του'κοβα μεσαιοπριμα.

Στην ξερή near field μέτρηση (ιδανικά ανηχοϊκη), σωστό θεωρείται το φλατ.

Έχω αρκετά χρόνια εμπειρίας σε δίπολα (μαγκνεπαν) και γνωρίζω το ποίημα. 😎

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.200
Members
38.429
Νεότερο μέλος
manolomike