Passive vs Active

Ενεργά ηχεία. Θα τα προτιμούσατε;

• Total voters
    132

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.456
Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατι δεν μπορουμε να συνεννοηθούμε ....

Δεν πήρα καποια θέση οταν είπα πως η παρακάτω πρόταση χρειάζεται τεκμηρίωση:
Και γιατί τότε αυξάνονται (αργά αλλά αυξάνονται) τα studios στο εξωτερικό που αλλάζουν τον εξοπλισμό τους σε High-End ή ακόμα και Ultra High-End
Δεν είπα ούτε αν ισχύει, ούτε αν μου αρέσει, τίποτα τέτοιο.
Είπα πως μια τετοια αναφορά πρέπει να εχει κάποιο λινκ αλλιως ειναι ανεπαρκής (το λιγοτερο).

Θα μπορούσε να διατυπωθεί ως:
"Πολλα μεγάλα και φημισμένα στούντιο χρησιμοποιούν παθητικά ηχεία" και με δυο φωτό, και αρκούσε ως επιχείρημα.
Οταν μιλάμε για "αύξηση , αργή αλλα σταθερή" δείχνουμε ΚΑΙ νούμερα.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.089
Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατι δεν μπορουμε να συνεννοηθούμε ....

Δεν πήρα καποια θέση οταν είπα πως η παρακάτω πρόταση χρειάζεται τεκμηρίωση:

Δεν είπα ούτε αν ισχύει, ούτε αν μου αρέσει, τίποτα τέτοιο.
Είπα πως μια τετοια αναφορά πρέπει να εχει κάποιο λινκ αλλιως ειναι ανεπαρκής (το λιγοτερο).

Θα μπορούσε να διατυπωθεί ως:
"Πολλα μεγάλα και φημισμένα στούντιο χρησιμοποιούν παθητικά ηχεία" και με δυο φωτό, και αρκούσε ως επιχείρημα.
Οταν μιλάμε για "αύξηση , αργή αλλα σταθερή" δείχνουμε ΚΑΙ νούμερα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τα νούμερα που ψάχνεις γιατί αποτελεί τεράστια έρευνα για να γίνει σωστά. Και ποιός θα το κάνει και γιατί.
Αλλά αν ψάξεις στο internet θα δεις πάρα πολλά studios ανά το κόσμο με παθητικά συστήματα, ακριβά και πολύ ακριβά.
Παλαιότερα δεν έβλεπες. Αποτελεί και αυτό στοιχείο.
Δεν νομίζω ότι ο άλλος θα δώσει 200.000€ και 300.000€ για ένα παθητικό σετ τύπου Wilson Audio όταν θα μπορούσε να πάρει καλύτερο ήχο με λιγότερα χρήματα. Το λέω αυτό γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενεργά ηχεία των 300.000€. Δεν το ξέρω, απλά υποθέτω.
Όπως υπάρχουν και studios με φθηνότερα, ποιό γήινα κοστολογικα παθητικά setups. Για δεν πήγαν σε αντίστοιχης αξίας ενεργά;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.776
Γιατί θείο έχει παθητικά το τάδε στούντιο;

Πιθανές απαντήσεις:

1. Να μη σε νοιάζει.
2. Ρώτα τους, παρατά με.
3. Γιατί είναι μαλάκες.

Ξέρω ότι δυσκολευεστε με αυτές τις απαντήσεις, ασχέτως αν είναι όλες σωστές. Τες πα, ας πιάσουμε το μπλα μπλα..

Σε πολλά στούντιο είναι γεγονός πως έχει κάνει ήχο η μπιεντνταμπλεγιου.
Στα περισσότερα από αυτά, τα μπιεντνταμπλεγιου παν πακέτο με ενεργά κρος.
Είναι η "προ" εκδοχή των ηχείων της μπιεντνταμπλεγιου. Δηλαδή, είναι ενεργά. Απλως δεν εχουν ενισχυτές μεσα στην καμπίνα. Οπως πολλα ενεργά ;)

Κάποια στούντιο όντως έχουν παθητικά ηχεία. Υπήρξε παλιά ένα σκεπτικό να ακούν στα στουντιο όπως μπορεί να ακούσει στο σπίτι του ο καταναλωτής, με τα καλά παθητικά που συνήθως παίρνει. Κι όχι με ενεργά, που παίζουν πιο σωστά.:fuckyou:

Σε κάποια στούντιο επιλέγουν καποια παθητικά γιατί τα ξέρουν και τα έχουν δοκιμάσει και είναι άριστα και τους αρέσουν κιόλας. Αν επιλεξουν ενεργά, στο ίδιο κοστολογιο, θα παίζουν πιο σωστά. :fuckyou:

Κοιτάξτε παίδες, θα το πω μία φορά και βαλτε το στο μυαλό σας: οι περιορισμοί των υλικών παθητικού κρος είναι τεχνικώς αξεπέραστοι. Ομοίως η δυσκολία υλοποίησης παθητικών δικτυωματων διόρθωσης απόκρισης. Ομοίως η παρεμβολή των παθητικών υλικών μεταξύ ενισχυτή και μεγαφώνου, η οποια χειροτερεύει τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή.

Από την άλλη μεριά, στο ενεργό, επειδή βαριέμαι, λέω μόνο αυτό: dsp. Πολιτισμός..

Μερικά πράγματα γίνονται εύκολα. Πχ αναψε φωτια με τον αναπτηρα σου.
Μερικά πολύ δύσκολα. Πχ αναψε φωτια τρίβοντας 2 πέτρες μεταξύ τους.
Μερικά δε γίνονται. Πχ αναψε φωτια τρίβοντας αυτιά χαιενταδων.

Ε, δε γίνεται να ξεπεράσει το παθητικό ηχείο το ενεργό.

Κι ας έχουν παθητικό τα στουντια, ο γκεομιατ, ο γκονης, ο Ζιζίκος κι ο θεός ο ίδιος.

Το ενεργό θα παίζει πιο σωστά.

Τώρα ρωτάτε, ο τάδε γιατί έχει παθητικά; Απάντηση: να μη σε νοιάζει τι κάνει ο μαλακας, στο κάτω κάτω ρώτα τον, παραταμε μένα στην ησυχία μου.:p

(Συνδυαστικής απάντησης παράδειγμα)
:fuckyou:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.776
Είδα πριν λίγο καιρό κάποιο συνφορουμιτη μας που έλεγε τι στέρεο έχει στο σπίτι, κι ανέφερε ένα atc παθητικό, κι έναν τελικό ενισχυτή καραγκαγκάν γαματο. Γω ρωτησα πως και δε πήρε τα atc ενεργά, κι απάντησε χονδρικά γιατί ήθελε αυτόν τον ενισχυτή. Διότι αυτός ο ενισχυτής είναι και πολύ γαμάτος, ρε παιδί μου πες πως είναι και πιο καλός από ενκορ. Νταξ λέω, κάνει το γούστο του ο άνθρωπος, οκ. Επίσης γιατί είναι πιο εύκολο να πουλήσει τα παθητικά ηχεία αυτά, ίσως εύκολο να πουλήσει και τον ενισχυτή αυτό, αν βαρεθεί την τελειότητά του μία δευτέρα δύσκολη, μετά από ένα πσβκ ερωτικής απογοήτευσης ρε αδερφέ. Νταξ λέω, αφού δηλώνει τραμπακιας, καλώς σκέφτεται την ευκολία του ο άνθρωπος στο πάρε δώσε της τραμπας. Όλα καλά, όλα ανθηρά. Αλλά το ενεργό ATC, παίζει πιο σωστά. Είτε πουλιέται πιο δύσκολα, είτε πιο εύκολα, είτε έχει μπαναλ ενισχυτικά, είτε τα σούπερ ντουπερ ενκορια, αδιάφορο. Παίζει πιο σωστά, διότι δεν έχει παθητικό κρος και διότι έχει 3 ενισχυτές το κάθε ηχείο. Αυτά, δε παλευονται στο αποτέλεσμα, τον κώλο σας να βαρατε χάμω μέχρι να ματωσει.. Αν με ρωτήσεις αν παίζει καλά το παθητικό με τον ενισχυτή του, θα σου πω ασφαλώς παιζει καλά, πολύ καλά μάλιστα, είναι εξαιρετικό ηχείο κι εξαιρετικός ενισχυτής. Όμως, το ενεργό συνεχίζει να παίζει πιο καλά. :fuckyou:

Reaction score
690
Πάντως εδώ αναφέρει πως τα b&w οδηγούνται passive bi-amped απο τους classe στα abbey road . Είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια και ένα πιο αναλυτικό θρεντ , αλλά δυστηχώς δεν βρίσκω πηγή.

Εχω δουλέψει στο παρελθόν daw και post πάνω σε διάφορα ενεργά (genelec , roland , event) και η άποψη μου είναι η εξής : Με τα ενεργά κινδυνεύεις να μεταφέρεις το αγχος της δουλειας (mixing , daw, mastering) στο σπίτι.....

:D

Reaction score
15.548
Αν με ρωτήσεις αν παίζει καλά το παθητικό με τον ενισχυτή του, θα σου πω ασφαλώς παιζει καλά, πολύ καλά μάλιστα, είναι εξαιρετικό ηχείο κι εξαιρετικός ενισχυτής. Όμως, το ενεργό συνεχίζει να παίζει πιο καλά. :fuckyou:
ενα πραμα οπως :p

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.554
Πάντως εδώ αναφέρει πως τα b&w οδηγούνται passive bi-amped απο τους classe στα abbey road . Είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια και ένα πιο αναλυτικό θρεντ , αλλά δυστηχώς δεν βρίσκω πηγή.

Εχω δουλέψει στο παρελθόν daw και post πάνω σε διάφορα ενεργά (genelec , roland , event) και η άποψη μου είναι η εξής : Με τα ενεργά κινδυνεύεις να μεταφέρεις το αγχος της δουλειας (mixing , daw, mastering) στο σπίτι.....

:D
Σε αυτο θα συμφωνησω. Ισχυει (σε διαφορετικό βαθμο αναλογα τη μαρκα - δεν ισχυει για τα κιι ;) ) εφόσον δεν εφαρμόζεται η τριτη αναγκαία συνθηκη για καλο ήχο: ρυθμιστικα τονικοτητας ή ενα καλο drc.

Reaction score
1.469
Εδω απο εναν ειδικο πραγματικό μεταξυ αλλων ενδιαφεροντων πραγματων κρατω το εξης το ποιο εχει και σχεση με το αυτο το θεμα
Πως φροντιζουν να υπαρχει λαθος επιτηδες για να αποκτησει συναισθημα κ να γινει λιγοτερο στουντιακο και περισσοτερο live το αποτελεσμα (σημειο βιντεο 12:00 - )
Αυτο λοιπον κανει και ενας λαμπατος πχ ενισχυτης τα διαφορα καλωδια κτλ και τελικα αυτο ζηταμε εμεις που μας αρεσει αυτος ο ηχος

Dimifoot

Editor
Reaction score
91.456
Εδω απο εναν ειδικο πραγματικό μεταξυ αλλων ενδιαφεροντων πραγματων κρατω το εξης το ποιο εχει και σχεση με το αυτο το θεμα
Πως φροντιζουν να υπαρχει λαθος επιτηδες για να αποκτησει συναισθημα κ να γινει λιγοτερο στουντιακο και περισσοτερο live το αποτελεσμα (σημειο βιντεο 12:00 - )
Αυτο λοιπον κανει και ενας λαμπατος πχ ενισχυτης τα διαφορα καλωδια κτλ και τελικα αυτο ζηταμε εμεις που μας αρεσει αυτος ο ηχος

Ειναι αυτο που λέμε:
"Λάθη επι λαθών"

Dimifoot

Editor
Reaction score
91.456
Πέρα απο πλακα, εννοώ πως ο sound engineer αλλα και ο καλλιτέχνης αποφασίζουν και διαμορφώνουν τον ήχο που δίνουν στην αγορά. Αυτη ειναι η δουλεια τους.
Ο ακροατής επιλέγει αν θελει να ακούσει πιστά το διαμορφωμένο ήχο ή να τον αλλάξει περισσότερο κατα το δοκούν. Η δεύτερη επιλογή δεν ειναι "πιστή" αναπαραγωγη, δεν ειναι λοιπον υψηλή πιστότητα. Ειναι κατι αλλο.

Reaction score
690
Αυτό το θέμα είναι του 2006. Μήπως 10 χρόνια μετά έχουν αλλάξει τα πράγματα;
Και σήμερα τα ίδια αναφέρουν. Τώρα να κάνανε active μοντα στα 800d? Τα στουντιο γενικα δεν κάνουν τετοια , τα αλλάζουν όλα μονομιάς. Πάντως δεν λέει κάτι αυτό , και στο sierra στην Αθηνα mastering κανουνε με 801d passive αλλά κατα 90% ταινίες και σειρές....

Reaction score
1.469
φαινεται παντως πως την υψηλη πιστοτητα δεν την θελουν ουτε οι καλλιτεχνες ουτε οι ηχοληπτες...αλλα συμφωνουμε απολυτα ειναι τι θελει ο καθενας

Dimifoot

Editor
Reaction score
91.456
φαινεται παντως πως την υψηλη πιστοτητα δεν την θελουν ουτε οι καλλιτεχνες ουτε οι ηχοληπτες...αλλα συμφωνουμε απολυτα ειναι τι θελει ο καθενας
Αλλο η παραγωγή, αλλο η αναπαραγωγη.

Παράδειγμα: ο ζωγράφος Χ, ζωγραφίζει εναν θολό και σκοτεινό πίνακα, γιατι έτσι εμπνεύστηκε. Εσύ θα θαυμάζεις τον πίνακα αυτόν με θολά και σκούρα γυαλιά;;;;;;;;

Reaction score
777
Γιατί θείο έχει παθητικά το τάδε στούντιο;

Πιθανές απαντήσεις:

1. Να μη σε νοιάζει.
2. Ρώτα τους, παρατά με.
3. Γιατί είναι μαλάκες.

Ξέρω ότι δυσκολευεστε με αυτές τις απαντήσεις, ασχέτως αν είναι όλες σωστές. Τες πα, ας πιάσουμε το μπλα μπλα..

:fuckyou:
Μία καλή και τίμια απάντηση είναι το "δεν ξέρω". Μας γλιτώνει και από την ευθύνη να βρούμε στο μέλλον μία άλλη απάντηση και να πρέπει να δικαιολογήσουμε ότι είμαστε μικροί και κάναμε λάθος.

Το να πούμε εμείς εδώ - μέλη ενός δικτυακού καφενείου - ότι εμείς ξέρουμε και αυτοί δεν ξέρουν είναι άσκοπο. Βασικά μου θυμίζει(ω) γέρους και ταξιτζήδες που σου λένε "εγώ ξέρω πώς έγινε η κρίση....και έτσι θα λυθεί ... και οι Γερμανοί θα φέρουν στούκας...". Μετά το γυρνάν σε αμάξια και σου λένε ότι οι Γερμανοί είναι άσχετοι επειδή έβαλαν χιλιάρη κινητήρα στο golf. Και πάει λέγοντας....

Μία άλλη καλή απάντηση είναι το μάρκετινγκ. Το μάρκετινγκ ουσιαστικά συγχωρεί και εμάς αλλα και την εταιρεία που ΟΚ... θέλει να ζήσει και αυτό είναι κάτι βασικό. Επίσης δεν κρύβει από πίσω κάτι παράλογο επιστημονικά όπως πχ είναι οι ψεκασμοί. Είναι επιστήμη, αν θυμάμαι καλά έχει σχολή στην ΑΣΟΕΕ και επιδρά σε μία αγορά.

Η αληθινά σωστή απάντηση (εκτός από το δεν ξέρω) είναι αυτή που είπες - ότι μάλλον είναι ενεργά τα στουντιακά.

Reaction score
1.469
Αλλο η παραγωγή, αλλο η αναπαραγωγη.

Παράδειγμα: ο ζωγράφος Χ, ζωγραφίζει εναν θολό και σκοτεινό πίνακα, γιατι έτσι εμπνεύστηκε. Εσύ θα θαυμάζεις τον πίνακα αυτόν με θολά και σκούρα γυαλιά;;;;;;;;
καταλαβαινω τι λες και το πως το βλεπεις
δεν λεω οτι εσυ κανεις λαθος και εγω εχω δικιο
λεω πως εσυ το βλεπεις με διαφορετικο τροπο απο οτι εγω
τουλαχιστον αυτη τη στιγμη γιατι αλλαζουν τα πραγματα

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Μπορεί απλώς κάποιοι απ' αυτούς να βάζουν το συναίσθημα που θα αισθανθεί ο ακροατής πάνω απο την "υποτιθέμενη" τεχνική αρτιότητα, και ηχογραφώντας έτσι να το πλησιάζουν περισσότερο.
Ο άνθρωπος, όπως και ο ήχος είναι αναλογικοί και πάνω απ' τα στεγνά ψηφία, μην το ξεχνάμε.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.087
Members
38.527
Νεότερο μέλος
argiristheo