PC Audio Source

Reaction score
373
Ήταν το 2010 όταν για πρώτη φορά κατέβασα το πρώτο άλμπουμ μου σε flac μορφή και μάλιστα σε 96/24. Ήταν το Requiem του W.A.Mozart Εκείνο το διάστημα ήμουν πολύ ανήσυχος σχετικά με νέα φορμά και γενικά με τα άυλα μουσικά αρχεία που κυκλοφορούσαν. Με μεγάλη δυσπιστία για το τι θα άκουγα σε θέμα επιδόσεων αλλά και ποιότητας αρχείου σε σχέση με το CD, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και ότι θα έμπαινε ο Η/Υ ή το laptop στην μέση σαν transport, έκανα τελικά την πρώτη απόπειρα να ακούσω μέσω του laptop το πρώτο μου άυλο άλμπουμ.

Είχα συνδέσει το laptop στον τότε πολυκάναλο ενισχυτή που είχα, με οπτική ίνα, έκατσα στον καναπέ γεμάτος περιέργεια και δυσπιστία με έντονη την αίσθηση μέσα μου ότι αυτό που θα άκουγα θα ήταν απλά μια 'φούσκα' της εποχής που συνοδευόταν και με τον ανάλογο ντόρο σε φόρουμς και κοινότητες. Πάτησα το play στο ενσωματωμένο IR remote control του laptop και το reauiem σε 24/96 κλειδώνει στον dsp του ενισχυτή και αρχίζει να παίζει. Μετά τα πρώτα λεπτά κάθομαι στον καναπέ και πολεμάω να χωνέψω αυτό που ακούω! Ναι... Μου είχε έρθει λίγο απότομα αυτό που άκουσα αφού δεν το περίμενα. Κι ας άκουγα ένα αρχείο 96/24 από τον DAC ενός πολυκάναλου ενισχυτή... Η υπόλοιπη ιστορία είναι η γνωστή. Έγινα κι εγώ ντόρος στις κοινότητες και άρχισε το τρελό downloading...

Όμως τότε μαζί με το ενδιαφέρον για τα άυλα αρχεία μου γεννήθηκε και το ενδιαφέρον για το αν υφίσταται περίπτωση η πιθανότητα ή η δυνατότητα να υπάρξει ένα PC αν πηγή. Με έτρωγε χρόνια ώσπου σιγά σιγά έστησα ένα , που είναι και η αφορμή για να ανοίξω αυτό το νήμα.

Πιστεύω πολύ στο Computer Audio αλλά και στις δυνατότητες ενός Η/Υ σε επίπεδο λογισμικού αλλά και υλισμικού!

Έτσι λοιπόν έκανα την προσπάθειά μου η οποία, εντάξει, σε κάποια σημεία θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως σε σημεία που αφορούν την ψύξη, που αντί για ενεργή θα μπορούσε να είναι παθητική, αλλά το αποτέλεσμα που παίρνω δεν μου δημιουργεί την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα PC το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για Audio χρήση θα πρέπει να αποτελείται από υλικά με δυνατά specs, όχι απαραίτητα σε υπερθετικό βαθμό, ώστε η λειτουργία κατά την αναπαραγωγή μουσικής να είναι όσο το δυνατόν πιο Idle με υλισμικό με μια κάποια hi-fidelίστικη φιλοσοφία, όπως θωρακίσεις, που μπορεί να έχουν κάποιες RAM σε σχέση με απλές που είναι γυμνές, ισχυρό τροφοδοτικό με σταθεροποιήσεις και ισχυρές γραμμές τροφοδοσίας και άλλα πολλά που θα τα αναφέρω στην πορεία.

Σε όλη αυτήν την αναζήτηση σαν καρδιά του PC για το κομμάτι του ήχου κατέληξα στην Asus Xonar Essence ST κάρτα ήχου που καθοριστικά σημεία για την απόκτησή στης ήταν η ανάγνωση θεμάτων στο Head-Fi αλλά και στο Avsite.

Περνάμε λοιπόν στην περιγραφή του PC.

Last edited:

Reaction score
10
Προτου ξεκινησει το "μαγειρεμα", να σου πω οτι, εφοσον υπαρχει ενας καλος ενισχυτης, σκεψου την δυνατοτητα μεσω οπτικης ινας, να δινεις απευθειας τον ηχο εκει, και να καταστησεις αχρηστη την καρτα ηχου...!

Reaction score
677
Προτου ξεκινησει το "μαγειρεμα", να σου πω οτι, εφοσον υπαρχει ενας καλος ενισχυτης, σκεψου την δυνατοτητα μεσω οπτικης ινας, να δινεις απευθειας τον ηχο εκει, και να καταστησεις αχρηστη την καρτα ηχου...!
Και με τις υψηλές αναλύσεις τι θα κάνει;
Ως γνωστόν,η οπτική ίνα δεν...

Reaction score
10
Δεν γνωριζω λεπτομερειες. Εννοεις οτι δεν μπορει να μεταφερει υψηλης αναλυσης αρχεια;

Reaction score
677
Δεν γνωριζω λεπτομερειες. Εννοεις οτι δεν μπορει να μεταφερει υψηλης αναλυσης αρχεια;
Αυτό εννοώ.
Και από ότι έχω κοιτάξει οι υλοποιήσεις οπτικής ίνας που φτάνουν έστω και τα 24/96 είναι και πολύπλοκες και ευαίσθητες και ακριβούτσικες.Δύσκολα τις συμπεριλαμβάνει κάποιος σε μητρική κάρτα υπολογιστή.

Reaction score
677
το USB η s/pdif κάνουν μια χαρά την δουλειά τους,δεν χρειάζεται να μπλεκόμαστε με άλλα.

Reaction score
10
Το ολο σκεπτικο μου, για να καταλαβεις, ειναι να αποφευχθει η επεξεργασια στην καρτα ηχου υπολογιστη, σε περιπτωση που υπαρχει ενας πολυ καλος ενισχυτης...!

D

deleted user 10898

Guest
Το ολο σκεπτικο μου, για να καταλαβεις, ειναι να αποφευχθει η επεξεργασια στην καρτα ηχου υπολογιστη, σε περιπτωση που υπαρχει ενας πολυ καλος ενισχυτης...!
μαλλον μιλας για ενισχυτες av που εχουν ενσωματωμενο dac.
η καρτα ηχου μπορει να ρυθμιστει ωστε να δινει αυτουσιο το σημα, χωρις καμια μετατροπη, στον ενισχυτη/dac.
η σχεδιαση ενος dac καθοριζει τον προτιμοτερο τροπο συνδεσης του.

Reaction score
373
Περνάμε λοιπόν στην σύστασή του η οποία έχει ως εξής ξεκινώντας από το κουτί που φιλοξενεί όλο το υλισμικό.

Είναι το Fazn Case Fazn Hephaestus II Black Midi Tower

Για την τροφοδοσία χρησιμοποιήθηκε το Silverstone Olympia OP1000 με 1KW τροφοδοσία, προστασία από υπέρταση ή χαμηλότερη τάση, spikes και άλλα... Ένα πολύ ισχυρό τροφοδοτικό και αξιόπιστο με καλή θωράκιση και όχι με διάτρητο σασί μεγάλη με παθητικό φιλτράρισμα με φερρίτες και αποθέματα ισχύος για σταθερή τροφοδοσία.

Μητρική κάρτα είναι η Asus M4A79 Deluxe

Χρέη επεξεργαστή εκτελεί ένας AMD Phenom II X4 940 τετραπύρηνος στα 3,00ghz

Μνήμες RAM υπάρχουν δύο g.skill 2gb 240-pin ddr2 sdram με σύνολο 4gb (κάποια στιγμή θα μπουν άλλες δύο για να φτάσω τα 8gb)

Σκληροί δίσκοι:
Κύριος δίσκος που φέρει το λειτουργικό και τα προγράμματα μόνο είναι ένας SSD OCZ VERTEX

Σκληρός δίσκος που βρίσκεται αποθηκευμένη μόνο η μουσική και τίποτε άλλο είναι ένας Western Digital Caviar Blue WD10EZEX 7.200rpm με χωριτικότητα 1Τ

Σκληρός δίσκος γενικών καθηκόντων ένας Wesrwern Digital wd300 velociraptor 300gb 10.000rpm

[

Κάστα γραφικών μία ΑΤΙ Radeon HD 4850 η οποία είναι outdated αλλά δεν βλέπω ταινίες... Το PC είναι audio only.;)

Και τέλος η κάρτα ήχου, που είναι η Asus Xonar Essence ST η οποία χρησιμοποιείται και σαν DAC. Επέλεξα την ST επειδή διαθέτει clock για μείωση του Jitter σε σχέση με την απλή STX. Επίσης την επέλεξα για την πολύ καλή ποιότητα υλικών που διαθέτει όπως και για την θωράκιση αλλά και την δυνατότητα που δίνει ο κατασκευαστής, για την αλλαγή των τελεστικών ενισχυτών με άλλους παρέχοντας βάση 'κουμπωτή' για αλλαγή χωρίς κολλήσεις.

Ψύξη για τον επεξεργαστή, μία ψήκτρα με αθόρυβο pwm ανεμιστήρα Xigmatek Aegir SD128264 Heatpipe Cooler

Reaction score
373
Βιάζεστε πάρα πολύ και δεν έχω γράψει ούτε την μισή προσπάθειά μου ακόμα...
Εκτός από την παραπάνω παρουσίαση υπάρχει και μία σειρά από ενέργειες που έκανα εντός του υπολογιστή που θα εκτιμούσα αν με αφήνατε να παρουσιάσω ολοκληρωμένα το σκεπτικό μου.

Reaction score
373
Το PC μου λοιπόν το έστησα με το σκεπτικό να παίζει μουσική και η κάρτα ήχου να εκτελεί χρέη DAC. Δηλαδή το ίδιο το PC να είναι η πηγή. Πάντοτε ήθελα να κάνω αυτήν την κίνηση και ήμουν περίεργος να δω που μπορεί να φτάσει γενικά ένα PC σαν πηγή. Βέβαια με το δικό set up δεν εξαντλώ το κεφάλαιο Audio PC αφού υπάρχουν πολλές δυνατότητες για βελτίωση και αναβάθμιση.

Γι αυτόν τον σκοπό λοιπόν διάλεξα και την Asus μιας και είναι μια κάρτα με πάρα πολύ καλές κριτικές και με μία αρχιτεκτονική που επιτρέπει βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, με πιο βασικό της πλεονέκτημα την τροφοδοσία κατ' ευθείαν από το τροφοδοτικό και όχι από την μητρική, λύση που συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην καθαρότερη και πιο σταθερή τροφοδοσία της. Επίσης η θωράκιση των αναλογικών κυκλωμάτων είναι κάτι ακόμα πολύ θετικό.

Επέλεξα λοιπόν τον ρόλο της πηγής για το pc αφού, προσωπικά, θεωρώ ότι μέσες άκρες λειτουργεί όπως μία πηγή. Έχει την τροφοδοσία την οποία μπορείς να επιλέξεις σε πιο βαθμό θα επενδύσεις, την κάρτα ήχου με τα αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα, φέρει το software-μουσική, συστήματα ελέγχου (λειτουργικό - Bios ), buffer (RAM) αλλά και πολλές άλλες δυνατότητες σε επίπεδο λογισμικού που απογειώνουν την χρηστική εμπειρία, την παραμετροποίηση, αλλά και τον ήχο.

Η δε κάρτα ήχου δεν πρέπει να ξορκίζεται ποτέ. Υπάρχουν πολλές καλές κάρτες ήχους οι οποίες διαθέτουν πολύ καλό εξοπλισμό σε chip αλλά και υλικά και μπορούν να κάνουν ΠΟΛΥ καλά την δουλειά τους. Αρκει να μην τις κοιτάξεις με προκατάληψη. Αντ' αυτού αν τους δώσεις χρόνο έρευνα και υπομονή είναι ικανές να εκλπήξουν σε συνεργασία βέβαια με το υπόλοιπο σύνολο του υλισμικού.

Παρακάτω βάζω λίγες φωτογραφίες από την κάρτα ήχου και συνεχίζω με το PC.

Η κάρτα ήχου λοιπόν μόλις την είχα παραλάβει.

Εδώ φαίνεται και η εσωτερική περιμετρική θωράκιση

Η κάρτα είναι τόσο ήσυχη κατά την αναπαραγωγή που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Reaction score
373
Το PC πριν την τοποθέτηση της κάρτας ήχου.

Στον πάγκο κατά την ώρα της τοποθέτησης.

Εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης.

Reaction score
373
Μετά όμως από αναζητήσεις διαδικτυακές και μη που έχουν να κάνουν με το κομμάτι του θορύβου εντός του PC διάβασα ότι πολύ προσοχή χρειάζεται το θέμα θορύβου σε πολύ υψηλές συχνότητες που μάλιστα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα μεταφοράς δεδομένων. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται σε αρκετά καλώδια USB φερρίτες για παθητική καταστολή θορύβου. Φερρίτες μάλιστα υπάρχουν και σε καλώδια εντός του τροφοδοτικού μου κάτι που φαίνεται και στις παραπάνω φωτογραφίες. Είδα και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο πάνω σε αυτό το θέμα το οποίο και παραθέτω.

Έτσι λοιπόν προχώρησα κι εγώ στην τοποθέτηση φερριτών σε σημεία που θεώρησα απαραίτητο.

Reaction score
373
Έτσι. Τοποθέτησα έναν φερρίτη στην τροφοδοσία της κάρτας ήχου, έναν φερρίτη στο καλώδιο sata του σκληρού δίσκου που φέρει τα αρχείου ήχου στο σημείο που συνδέεται με την μητρική, έναν στην τροφοδοσία του ανεμιστήρα ψύξης του επεξεργαστή και έναν στην τροφοδοσία του ανεμιστήρα ψύξης της κάρτας γραφικών.

Το δε καλώδιο sata το τύλιξα τρεις φορές γύρω από τον φερρίτη για καλύτερο αποτέλεσμα μιας και η τύλιξη ενός καλωδίου γύρω από έναν φερρίτη βελτιώνει το βαθμό του παθητικού φιλτραρίσματος.

Εδώ φαίνεται ο φερρίτης της τροφοδοσίας της κάρτας ήχου στο κάτω μέρος και πίσω είναι το κόκκινο καλώδιο sata του σκληρού που έχω τυλίξει επάνω σε κυλινδρικό φερρίτη και έχω σταθεροποιήσει με ταινία.

Εδώ είναι ο φερρίτης στην τροφοδοσία του ανεμιστήρα ψύξης του επεξεργαστή

Και εδώ είναι ο μικρός κυλινδρικός φερρίτης που τυλίχτηκε το καλώδιο του σκληρού δίσκου.

Reaction score
373
Βέβαια μου έχει μείνει ένα ακόμα κομμάτι για αναβάθμιση που είναι για εμένα το βασικότερο και αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή των τελεστικών ενισχυτών της κάρτας ήχου τα οποία θα αντικαταστήσω με διακριτά HDAM που είναι κλάσεις ανώτερα από τα απλά που φοράει.

Αυτό θα γίνει αργότερα μιας και έχει κάποιο κόστος το οποίο βρίσκεται μεταξύ των 120-200+ ευρώ ανάλογα των υλοποιήσεων.

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.635
Members
38.583
Νεότερο μέλος