Quiz για δυνατούς λύτες (Περί Stanton ο λόγος..)

Reaction score
715
Ισχύει αυτό για την trackmaster αλλά έκανα μία μικρή πατέντα - πείραμα και κόλλησα επάνω μία G II RM ελλειπτική από Groovemaster και δούλεψε άψογα. Έχω ανεβάσει και φωτογραφίες πιο πάνω αν δεις.

Reaction score
236
Ισχύει αυτό για την trackmaster αλλά έκανα μία μικρή πατέντα - πείραμα και κόλλησα επάνω μία G II RM ελλειπτική από Groovemaster και δούλεψε άψογα. Έχω ανεβάσει και φωτογραφίες πιο πάνω αν δεις.
Με συγχωρεις, μου διεφυγε. Τωρα το προσεξα.

Εκανες ωραιο παντρεμα. Νομιζω Trackmaster και Groovemaster μοιραζονται τα ιδια coils (800mH inductance, 800Ohm resistance) οποτε ειναι συμβατες.

Ακους διαφορες? Γιατι οσον αφορα το προφιλ οι δυο βελονες δεν ειναι και πολυ μακρια. Βεβαια, δεν ειναι μονο το προφιλ που παιζει ρολο. Ειναι και το compliance της αναρτησης, η ποιοτητα του αδαμαντα και τοσα αλλα.

Reaction score
715
Τις T II SK με 2.5 gr τις έπαιζα πάντα. Ωραίες βελόνες (δεν τις χρησιμοποίησα ποτέ για σκρατς) που έχουν αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο Stanton. Αναμφίβολα καλύτερο ήχο από τις 500 (πιο ογκώδης) και διάρκεια ζωής περίπου 500 - 1000 ώρες αναλόγως του πως δουλεύουν. Εμπειρικά όλα αυτά ασφαλώς. Με την G II RM βελόνα ο ήχος παραμένει ο χαρακτηριστικός ογκώδης Stanton όπως πριν με λίγη βελτίωση στην ανάλυση. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να βγάλω ένα αρκετά ασφαλές συμπέρασμα διότι δεν την έχω δουλέψει πάνω από 10 ώρες που σημαίνει πως επί της ουσίας είναι ακόμα άστρωτη. Από βάρος την έχω φτάσει μέχρι 2.5 και αυτή αλλά στο τέλος πήγα λίγο προς τα πίσω στο 2.25. (τα άγχη που λέγαμε νωρίτερα). Το σίγουρο πάντως είναι πως δουλεύει πολύ καλά και γίνεται άνετα αυτό το πάντρεμα τελικά. Μάλιστα παρήγγειλα και δεύτερη για να έχω πλήρες σετ και με τις δύο κεφαλές και στις δύο εκδοχές.

Reaction score
236
Ειναι κριμα που η Stanton δεν εχει παρουσια στο χωρο των κεφαλων πλεον. Ισως μονον η Shure εχει απομεινει με αυτον το τυπο ηχου. Αμερικανικο θα το ελεγα. Ογκωδης/σωματωδης, vintage ηχος οπως τον περιγραφεις και εσυ.

Παντως τα 2.5 γραμμαρια σε .4x.7 mil δεν θα τα φοβομουν καθολου. 'Στρωσε' την βελονα και πειραματισου. Αλλαζει λιγο ο ηχος στα υψηλα VTF. Μπορει να σου αρεσει.

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.713
Ειχα αρκετες σταντον 680al 680 el και την 890 al που η σημερινη της τιμη ειναι 400ευρω χριστος και αποστολος,
αν και βλεπω πειραματιζεσαι με κεφαλοβελονες plug n play εχω αρκετες artofon την πιο κλασικη dj s
που ειναι για πολες χρησεις αλλα καθαρα djιλιστικη.
Αλλα μεγαλη διαφορα στον ηχο ειδα με την orthofone gold

http://www.djshop.gr/pd/ortofon-concorde-gold-10748.htm?lang=el&path=-117150152

ειχε κατασκευαστει για το επετειακο mk2 gold edition οπου εχει αρκετα καλο ηχο εχει τρελλη διαφορα με της stanton και ειναι value for money αν πεσει στα χερια σου ποτε τσεκαρετη!

Kαι πολυ καλο ηχο εχει επισης εχει η nightclub
http://www.djshop.gr/pd/ortofon-concorde-nightclub-mkii-10747.htm?lang=el&path=2030333492

ειναι και οι δυο ελλειπτικες δεν θα κινδυνεψουν οι δισκοι σου, γραμμαρια αναγνωσης αν θυμαμαι καλα ειναι 2,5 με 3
παντα της παιζω στο 1,8

Reaction score
715
Δεν ψάχνομαι για νέες αγορές κεφαλών dj, (δεν ήμουν καν ποτέ dj παρότι έχω σχετικό εξοπλισμό) απλά ξανάστησα τα πραγματάκια μου και "μαζεύω" ότι βρέθηκε στην κατοχή μου τα προηγούμενα χρόνια συν του ότι αναβαθμίζω ότι αναβαθμίζεται πριν πάω και για άλλα. Εφεξής έχω πρόθεση για εμπειρίες από "home use" κεφαλές.
Για παράδειγμα μια και ανέφερες τις Ortofon, έχω μια Dual κεφαλή ULM 68. Είναι η αντίστοιχη Ortofon ΟΜ20 μόνο που στην εκδοχή Dual η βελόνα (DN 168 E) είχε compliance 30 αντί 25 που έχει η βελόνα 20. Λέω να το τερματίσω παίρνοντας μια 40 μια και 168 δεν μπορώ να βρω με τίποτα δυστυχώς. Κάπως έτσι το πάω και ποιος ξέρει που θα καταλήξω στο τέλος. (ελπίζω όχι άστεγος lol)
Από εκεί και πέρα δεν παύει να είναι μια ωραιότατη αφορμή όλο αυτό το παιχνιδάκι για συζήτηση και για να λέμε ο καθένας τις εμπειρίες του γενικότερα.
Πες μας την γνώμη σου για τις Stanton 680 και 890 που αναφέρεις. Πως ήταν ο ήχος τους; Εύκολες κεφαλές ή ιδιότροπες;

Reaction score
236
Η τιμες των κεφαλων Stanton εχουν αρχισει να ανεβαινουν τα τελευταια χρονια, λογω ελλειψης, εφοσον η εταιρια εχει παψει να τις παραγει.

Εχουν πλεον φθασει η και ξεπερασει σε μερικες περιπτωσεις, τις τιμες πωλησης τους την δεκαετια του '70-'80 (λαμβανοντας υποψιν και τον πληθωρισμο αξιων φυσικα).

Σχετικα με την σειρα 680/681, εχω μια μεγαλη ποικιλια αυθεντικων βελονων.

Ηταν η σειρα που κυκλοφορησε η Stanton σαν αναβαθμιση/αντικατασταση της σειρας 500 που ειχε κυκλοφορησει ηδη απο το 1963 ως η τοτε "top of the line" κεφαλη της εταιριας..
Μιλαμε για τελη της δεκαετιας του '60/ αρχες δεκαετιας του '70 περιπου.

Η κυρια διαφορα μεταξυ τους ειναι οτι η 680/681 εχει 4 coils εναντι των 2 που εχει η 500.
Στον ηχο εχουν διαφορες αλλα και ομοιοτητες. Ομως και στις δυο σειρες, ολα εξαρτωνται απο την βελονα που θα τους φορεσεις.

Δεδομενου οτι και οι δυο σειρες ειχαν μεγαλη διαδρομη στον χρονο (μιλαμε για σειρες που ειχανε συνεχη εμπορικη ζωη για πανω 30 χρονια) εχουν αντιστοιχως μια τεραστια γκαμα απο βελονες που καλυπτουν ολες τις πιθανες χρησεις. Μια πολυ κλασικη βελονα, ας πουμε για την 680/681 ηταν η D6800AL και η D6800EL (σφαιρικη και ελλειπτικη αντιστοιχα). Μοιαζει σε ηχο αρκετα με την κεφαλη 500EL αλλα με λιγο βελτιωμενο soundstage και αναλυση.

Γενικα ολες οι παραπανω βελονες εχουν γινει δυσεβρετες σε αυθεντικη μορφη. Κυκλοφορουν πολλες που ειναι αντιγραφα απο αλλες εταιριες, αλλα ειναι ρισκο σε τι θα πεσεις. Καποιες ειναι αξιολογες καποιες ειναι απαραδεκτες.

Φιλικα,
Νικος.

Reaction score
1.173
..................ειναι και οι δυο ελλειπτικες δεν θα κινδυνεψουν οι δισκοι σου, γραμμαρια αναγνωσης αν θυμαμαι καλα ειναι 2,5 με 3
παντα της παιζω στο 1,8
Αν και ούτε με τις σφαιρικές με σωστό ζύγισμα κινδυνεύουν τα βινύλια αλλά εάν ο κατασκευαστής λέει 2,5gr - 3gr πρέπει να ρυθμίσεις σε αυτά τα όρια.

Μάλιστα και λίγο παραπάνω βάρος να βάλεις λιγότερο κίνδυνο και παραμόρφωση θα έχεις διότι εδράζει σωστά στο αυλάκι και δεν σου χαλάει την δουλειά η αντι-ολίσθηση.
Με λιγότερο βάρος μόνο τα μεσαία κομμάτια λειτουργούν σωστά και αυτά με χειρουργικές ρυθμίσεις και η παραμόρφωση πάει σύννεφο.

Πολύ εύκολα το μετράς και το ακούς με ένα test record αυτά που λέω.

Από ελλειπτική και πάνω βελόνα, εάν δεν ρυθμίσεις σωστά, στα αυλάκια γίνετε "νέο remaster" :D.

Reaction score
1.173
Οι συγκεκριμένες βελόνες και αναρτήσεις είναι κατασκευασμένες για άγρια πράγματα ούτως η άλλως:).

Αφού με το σκρατσάρισμα πρέπει να μένει κάτω και όχι να χορεύει.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αφού σου λέει ο κατασκευαστής της ανάρτησης να δουλεύει σε ένα όριο θα πρέπει να ρυθμίσεις σε αυτό.
Δεν υποθέτεις. Σε κάθε περίπτωση ένα δισκάκι test πρέπει να το προμηθευτείς και να ρυθμίζεις με ακρίβεια για να να αποφύγεις την παραμόρφωση.

Καθώς και μια ζυγαριά ακριβείας.

Όσο αφορά τα άγρια πράγματα και θέματα με υψηλό tracking force.
Παράδειγμα 1:
https://www.ortofon.com/spu-1-p-698-n-1579
Tracking force range - 3.0-5.0 g (30-50 mN)
Tracking force, recommended - 4.0 g (40 mN)

Παράδειγμα 2:
https://www.ortofon.com/spu-classic-gm-mkii-p-554-n-1579
Tracking force, recommended - 4.00 g (35 mN)

Παράδειγμα 3: 1690€ price
https://www.ortofon.com/meister-silver-gm-p-365-n-1579
Tracking force recommended - 4.00 g (40 mN)

Δεν νομίζω ότι η Ortofon κατασκευάζει άροτρα για τα βινύλια.

Φιλικά Παντελής

Reaction score
236
Παντελη, πολυ σωστα τα λεγομενα σου.
Χρησιμο και το παραδειγμα των Ortofon SPU η οποια ως κλασικη vintage κεφαλη εμπορευεται ακομη και σημερα με τα ιδια στοιχεια οπως τοτε και δεν φαινεται να "φοβαται" τα 4 γραμμαρια προτεινομενο VTF.

Επισης, να σημειωσω πως αυτες οι κεφαλες που σημερα εμπορευονται απο την Shure και απο την Stanton για χρησεις DJing/scratch ειναι οι ιδιες κεφαλες που οι εταιριες αυτες εμπορευονταν πριν απο χρονια για χρησεις hifi.

Τα μοντελα με χαμηλο compliance αναρτησης, που εμπορευονταν τοτε για heavy tracking automatics και για changers, ειναι τα ιδια που τωρα κανουν market σαν κεφαλες για "DJing/scratch).
Δηλαδη θελω να πω πως καμια απο τις vintage κεφαλες που συζηταμε (εκτος εξαιρεσεων ισως), δεν φτιαχθηκαν με σκοπο το DJing/scratch.

Φιλικα, Νικος.

Reaction score
1.173
Τα μοντελα με χαμηλο compliance αναρτησης, που εμπορευονταν τοτε για heavy tracking automatics και για changers, ειναι τα ιδια που τωρα κανουν market σαν κεφαλες για "DJing/scratch).
Δηλαδη θελω να πω πως καμια απο τις vintage κεφαλες που συζηταμε (εκτος εξαιρεσεων ισως), δεν φτιαχθηκαν με σκοπο το DJing/scratch.
Σωστός;)

Απλά σχολίασα τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από το εύρος λειτουργίας και εφαρμογής που ορίζει ο κατασκευαστής και πόσο ασφαλές είναι να βάλεις μεγάλο βάρος.

Reaction score
236
Επι της ευκαιριας, τοποθετησα στο βραχιονα μια απο τις καλες σφαιρικες που εχω για το σωμα της Stanton 680/681 και Pickering XV15.

Ειναι η Pickering XV15/350. Την εμπορευοταν η εταιρια για manual turntables και light tracking automatics.
.7mil spherical. Freq. resposne: 10-25000Hz. Channel sep.: 35dB. VTF 1-3grams. Output: 6mV

Pickering D350.jpg

Reaction score
1.173
Ωραίες κεφαλές.

Συγκεκριμένα είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου μια Pickering XSV3000 με original needle και ταυτόχρονα είχα την ατυχία να την πουλήσω λόγο αφραγκίας.
Ήταν η συσκευασία με το δερμάτινο κουτάκι το κατσαβιδάκι κτλ.

Κατ εμέ ο καλύτερος και μεστός ήχος σε κεφαλή που έχω ακούσει μέχρι και σήμερα. Shibata διαμάντι αλλά δεν βρίσκεις πουθενά βελόνα.

Μέσα σε μια μέρα έφυγε στο ebay.

Reaction score
236
Ωραίες κεφαλές.

Συγκεκριμένα είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου μια Pickering XSV3000 με original needle και ταυτόχρονα είχα την ατυχία να την πουλήσω λόγο αφραγκίας.
Ήταν η συσκευασία με το δερμάτινο κουτάκι το κατσαβιδάκι κτλ.

Κατ εμέ ο καλύτερος και μεστός ήχος σε κεφαλή που έχω ακούσει μέχρι και σήμερα. Shibata διαμάντι αλλά δεν βρίσκεις πουθενά βελόνα.

Μέσα σε μια μέρα έφυγε στο ebay.
Πραγματι οι συγκεκριμενη κεφαλη ειναι φημισμενη για την αποδοση της σε "κλειστους κυκλους" κυνηγων vintage ηχου.
Σπανια, με ακομη σπανιοτερες αυθεντικες βελονες. Απο ηχητικης πλευρας φανταζομαι θα παντρευει ολα τα καλα στοιχεια των Moving Magnet κεφαλων συν οτι καλυτερο στην ποιοτητα σε διαμαντι τυπου Shibata.

Απο οτι ειδα ειχες και καλη τιμη (150ευρω) οταν την πουλησες, αν αναλογιστεις οτι σημερα η ιδια κεφαλη, ελαφρως μεταχειρισμενη κινειται γυρω στα 300 δολλαρια στο e-bay.

Δυστυχως, δεν εχει πεσει ποτε στα χερια μου και με τις τιμες που ζητουν σημερα... δυσκολο.

Φιλικα, Νικος.

ΥΓ. εχει και μερικες Pickering (και αντιστοιχες Stanton) που εμφανιζονται κατα καιρους στο ebay ζητωντας πολυ υψηλες τιμες. Παραδειγμα αυτην την στιγμη εχει μια Pickering XLZ7500S (απαιτει μετασχηματιστη Moving Coil) η οποια πωλειται στα 675 δολλαρια(!).

συνδεσμος -
http://www.ebay.com/itm/Pickering-X...592268?hash=item237bb93b4c:g:aI8AAOSw5cNYfZa-

Last edited:

Reaction score
715
Πω πω, μου έτρεξαν τα σάλια λέμε με αυτά που βλέπω!
Brego θα ήθελα πολύ να σε μαλώσω από την άλλη όμως σε καταλαβαίνω απόλυτα!

Μπήκα εδώ: http://knowledgebase.stantondj.com/questions.php?questionid=62 τυχαία και παρατήρησα πως προτείνει σε όλες το antiskate στο 0. Για να μην πηδά η βελόνα άραγε με το μπρος - πίσω του δίσκου στο μιξάρισμα;

Reaction score
236
Πω πω, μου έτρεξαν τα σάλια λέμε με αυτά που βλέπω!
Brego θα ήθελα πολύ να σε μαλώσω από την άλλη όμως σε καταλαβαίνω απόλυτα!

Μπήκα εδώ: http://knowledgebase.stantondj.com/questions.php?questionid=62 τυχαία και παρατήρησα πως προτείνει σε όλες το antiskate στο 0. Για να μην πηδά η βελόνα άραγε με το μπρος - πίσω του δίσκου στο μιξάρισμα;
Δημητρη μην δινεις σημασια τοσο πολυ σε αυτα. Ειναι ρυθμισεις για Djing/Scratching.
Το antiskate πρεπει να ειναι περιπου οσο και το VTF σου. Βεβαια οταν εισαι πανω απο 4 γραμμαρια βαρος δεν εχεις επιλογη γιατι το antiskate παει μεχρι 3. Αλλα η βασικη ιδεα ειναι αυτη.

Reaction score
715
Δημητρη μην δινεις σημασια τοσο πολυ σε αυτα. Ειναι ρυθμισεις για Djing/Scratching.
Το antiskate πρεπει να ειναι περιπου οσο και το VTF σου. Βεβαια οταν εισαι πανω απο 4 γραμμαρια βαρος δεν εχεις επιλογη γιατι το antiskate παει μεχρι 3. Αλλα η βασικη ιδεα ειναι αυτη.
Συμφωνώ. Από Δευτέρα λέω να παραγγείλω έναν test record. Σκέφτομαι να πάρω τον hi fi news μιας και έχω δει σε διάφορες συζητήσεις να γίνεται λόγος για αυτόν και να προτείνεται. Θα είναι μία καλή ευκαιρία να δω και πώς τα έχω πάει με τα σεταρίσματα των κεφαλών και να κάνω μία ακριβέστερη ρύθμιση του antiskate.

http://www.3345rpm.gr/προϊόν/hi-fi-...nyliou-180gr-gia-rythmiseis-pikap-protractor/

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.713
Πες μας την γνώμη σου για τις Stanton 680 και 890 που αναφέρεις. Πως ήταν ο ήχος τους; Εύκολες κεφαλές ή ιδιότροπες;[/QUOTE]

Ηταν ευκολες κεφαλες εχω δουλεψει αρκετα χρονια με σταντον στα μαγαζια που δουλευα την 890 την ειχα σπιτι στο δικο μου mk2 ηταν ξεκουραστη εννοω δεν ειχε φαει dj χρηση στη πλατη της επαιζα μονο με ροκ βινυλια δεν τη θεωρουσα ομως ανωτερη, ortofon gold kai nightclub επαιζαν καλυτερα σε ενα μκ2 ηταν πιο αναλυτικες πιο καθαρες εκανα πειραματακια με το ιδιο βινυλιο στο πλατω εβγαζα τη μια κουμπωνα την αλλη ζυγιζα και ακουγα.
Η διαφορα ηταν αρκετη στα αυτια μου Και να ξερεις οτι δεν ειναι ολες οι κεφαλοβελονες της ortofone για dj χρηση μην σε μπερδευει η καταγωγη της εταιριας.
Μην χαλας λεφτα σε παλιες βελονες αγνωστου προελευσεως που τωρα θα ειναι υπερηλικες με αρκετους ιδιοκτητες να εχουν περασει απο πανω τους παρε κατι πιο καιν γνωμη μου φιλικα παντα!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.968
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas