Quiz για δυνατούς λύτες (Περί Stanton ο λόγος..)

Reaction score
715
Χαίρετε!

Ψάχνω, ψάχνω και άκρη δεν βγάζω. Αυτή την φορά τα έβαλα με τις βελόνες stanton που διαθέτω. Έχω μεταξύ άλλων 2 κεφαλές 500. Συγκεκριμένα την 500 ΜΚ2 καθώς και την 500V3. Κάποιες από τις βελόνες που διαθέτω είναι ξεκάθαρες στο τι είναι η κάθε μια. Μέχρι που ήρθε η ώρα να δω και αυτές εδώ οι οποίες πέρα από την χρωματισμένη γραμμή δεν λένε τίποτα άλλο:

DSC_6381.JPG

DSC_6384.JPG

Μερικά links για να καταλάβετε την σύγχιση που μου έχει δημιουργηθεί.

https://www.amazon.com/STANTON-CARTRIDGE-Turntable-D5200SK-4820-D7AL/dp/B01JJ72WRS
http://www.lptunes.com/Replacement-for-Stanton-D5100AL-II-stylus-p/stad5100aliilp.htm
http://www.gettheneedle.co.uk/stylus/brands-s/stanton/stanton-d5107a-stylus-needle.html
http://www.gettheneedle.co.uk/stylus/brands-s/stanton/stanton-d50e-elliptical-stylus-needle.html
https://www.csi-elektronik.de/Stanton

Δοκίμασα μόνο την μαύρη ως ώρας με 1,5gr και χτύπησε στα ίσια την ortofon 2Mred στο ηχητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτό δεν λέει κάτι.

Έχω χάσει την μπάλα. Από την μία μου άρεσε ο ήχος της μιας που δοκίμασα και από την άλλη δεν ξέρω με τι είδους ακίδα έχω να κάνω. Σφαιρική κονική, ελλειπτική; Και αν κάποια είναι κονική αυτό είναι καλό; Δεν ξέρω τίποτα σχετικά με τις κονικές ακίδες. Αν πάλι είναι σφαιρικές πάνε τα δισκάκια μου.

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις σας και τις εμπειρίες σας με τα αμερικανάκια.

Reaction score
715
http://www.vinylengine.com/cartridg...chi=&stid=&masslo=&masshi=&notes=&prlo=&prhi=

ισως έχει περισσότερες πληροφορίες

Για την 881 που είχα, ήταν εξαιρετική.
Τα έχω δει αυτά. Εδώ δίνει γενικές πληροφορίες σχετικά με τις κεφαλές. Εγώ ψάχνω να βρω σύμφωνα με το χρώμα ποιά μπορεί να είναι η κάθε μια από αυτές τις 2 βελόνες που παρουσιάζω. Είναι συμβατές και με τις 2 κεφαλές που έχω. Αλλά ποιές είναι;

Reaction score
715
Μπαμ!
Η άσπρη με το μπλέ βρέθηκε και έπεσες μέσα! (Βρήκα το κουτάκι, ούτε εγώ δεν το πίστευα μετά από τόσα χρόνια)

DSC_6393.JPG

Πάμε τώρα παρακάτω. Βάρος από 2-5gr. (Τα γνωστά της stanton)

500 AL II
Moving Magnet DJ

Technical Specifications

• Stylus Type: 0.7 mil. Spherical Diamond.
  • Frequency Response: 20 Hz. - 17 kHz. Ind. Fac. Calib..
  • Output Voltage: 4.6 mV per channel at 1 kHz.; 5 cm./sec. peak recorded velocity.
  • Channel Separation: Minimum 28 dB at 1 kHz.
  • Channel Balance: Minimum 2dB at 1 kHz.
  • Tracking Force Range: 2.0 to 5.0 grams.
  • Optimum Load: 47, 000 ohms resistance in parallel with 275 to picofarads total capacitance.
  • Inductance: 400 mH @10Hz Horiz/Vert..
  • DC Resistance: 535 ohms.
  • Dynamic Compliance: 14 Um/mN.
  • Net Weight: 5.0 grams.
  • Mounting: Standard 1/2" (12.7mm) Mounting Centers.
Όσον αφορά την μαύρη πιστεύω πως είμαστε κάπου εδώ:

https://www.turntableneedles.com/D5...ton-500EE-etc--our-Needle-820-DEE_p_1599.html

http://www.gettheneedle.co.uk/stylus/brands-s/stanton/stanton-d50e-elliptical-stylus-needle.html

Reaction score
715
Μήπως έχει τύχει να δοκιμάσει κανείς σε trackmaster βελόνα από groovemaster [GII-RM ή G3 ](ελλειπτικές) προκειμένου να μου πει πως ήταν το αποτέλεσμα;

DSC_6396.JPG

Reaction score
715
Απ'ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν έτυχε να το επιχειρήσει κανείς. Ας είμαι ο πρώτος λοιπόν.
Κοιτάζοντας τα specs σε αυτές τις κεφαλές βλέπω πως είναι τα ίδια σε όλες. (trackmaster, groovemaster κλπ) Μόνο οι βελόνες αλλάζουν όπου είναι όλες σφαιρικές εκτός από τις groovemaster. (ελλειπτικές) Ενεργοποίησα το δίκτυο μου στην Θεσσαλονίκη και Σάββατο θα την έχω στα χέρια μου την κυρά βελόνα. http://www.artsound.gr/catalog/stanton-giirm-belona-pikap-p-32489.html?ref=bestprice.gr

Ίδωμεν..

Reaction score
715
Λοιπόν,

_DSC6497.JPG

Έπαιξε, και έπαιξε αξιοπρεπέστατα!

Καταρχήν η βελόνα δούλεψε άριστα. Το πάντρεμα πέτυχε. Συνεπώς για όποιον τύχει να βρει τέτοιες κεφαλές και δεν θέλει να παίξει με τις σφαιρικές βελόνες οι G2 RM (ελλειπτικές) από την σειρά Groovemaster κάθονται γάντι.

Δοκίμασα διάφορους δίσκους και είδη μουσικής. (180gr, Αμερική, ευρώπη κλπ) Ταυτόχρονα στα άλλα 2 πικάπ μου είχα φορέσει μια dn165 (dual) και μια 2m red. Την τελευταία στην πορεία την αντικατέστησα με grado μαύρη. Χαμηλού κόστους για να μπορώ να έχω ένα μέτρο σύγκρισης άμεσο.

_DSC6499.JPG
_DSC6502.JPG
_DSC6503.JPG

Αρχικά την ξεκίνησα στο όριο. 2 gr βάρος. Χμμ ναι μεν αλλά.. ο ήχος στις υψηλές είχε κάτι που δεν μου άρεσε. Δεν ήταν τόσο καθαρά όσο θα ήθελα. Σαν να έσπαγε. Ανέβηκα στα 2,5gr και τα πάντα άλλαξαν προς το καλύτερο. Ο ήχος έγινε πιο στακάτος και απέκτησε προσωπικότητα. Μετά την Grado ήταν αυτή που έπαιξε πιο flat. Ισορροπημένη, οστόσο έδινε έναν πολύ παιχνιδιάρικο χαρακτήρα όταν πείραζα τους χρωματισμούς στον μίκτη. Μπορούσε να γίνει έυκολα πάρα πολύ φωτεινή και με πολύ μεγάλο όγκο έως το εντελώς αντίθετο. Στο να βουλώσει εντελώς τον ήχο σε όποια περιοχή δοκίμαζα. Super για μιξάρισμα! Δεν με κούρασε παρότι άκουσα πολύ ώρα από αυτήν.
Στο ερώτημα αν αξίζει τελικά η αλλαγή αυτή απαντώ ναι. (περί ορέξεως..) Θα παραγγείλω μάλιστα και άλλη μια για την δεύτερη κεφαλή. Μαζεμένος ήχος που δεν το περιμένεις. Δεν κρύβει λεπτομέρειες αλλά φαίνεται πως έχει διάθεση να συγχωρέσει τυχόν κακώς κείμενα. Είχα προετοιμαστεί για κάτι άλλο πριν την ακούσω. Κάτι λιγότερο ωραίο και με ξάφνιασε ευχάριστα. Εν κατακλείδι θεωρώ πως είναι μια ωραιότατη hi-fi βελόνα.

Ερώτηση κρίσεως: Παρότι ελλειπτική και με specs που μιλάνε για 2 - 5 gr. Τα 2,5 gr πως τα βλέπετε; Τα θεωρείτε πολλά; Και αν ναι για όλους τους δίσκους;

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.444
2,5 gr πως τα βλέπετε; Τα θεωρείτε πολλά;
!
εχω κανει παρομοια ερωτηση σχετικα προσφατα ... αν καποιες ειναι για 1,4,,,1,5,,,1,7,,, το 2,0+ το ποσοστο διαφορας ειναι μεγαλο.. και με βαζει σε υποψιες..
http://www.stantondj.com/stanton-cartridges/groovemasterv3.html
http://www.stantondj.com/stanton-cartridges/discmasterv3.html
ειναι κυριως για dj..
δεν διαφονω οτι μπορει να παιζει καλα... αν βαλεις υπερελλειπτικη μετα..φοβαμαι οτι θα ακουσεις τι ζημια εχεις κανει..
ελπιζω να κανω λαθος..

Reaction score
715
!
εχω κανει παρομοια ερωτηση σχετικα προσφατα ... αν καποιες ειναι για 1,4,,,1,5,,,1,7,,, το 2,0+ το ποσοστο διαφορας ειναι μεγαλο.. και με βαζει σε υποψιες..
http://www.stantondj.com/stanton-cartridges/groovemasterv3.html
http://www.stantondj.com/stanton-cartridges/discmasterv3.html
ειναι κυριως για dj..
δεν διαφονω οτι μπορει να παιζει καλα... αν βαλεις υπερελλειπτικη μετα..φοβαμαι οτι θα ακουσεις τι ζημια εχεις κανει..
ελπιζω να κανω λαθος..
Και εγώ αυτό φοβάμαι και με έχουν φάει τα φίδια για το τι μπορεί να παίξει στο μέλλον με δίσκους που δεν είναι 12 maxi. Αυτό το 2 έως 5 gr πάει πολύ μακριά. Από την άλλη ήθελα ανά πάσα στιγμή να τις έχω διαθέσιμες για παιχνίδι κάνα βραδάκι που θα έχω όρεξη μια και τις σκρατσάδικες τις έχω βάλει οριστικά στον πάγκο.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.444
madruganda dub version !? ενδιαφερων... :lolsign:
...να σου πω δεν ειχα παρει απαντηση...αλλα δεν εχω προβλημα... ειμαι στο 1,42 με microline.. sounds good / Ι'm happy :)

Reaction score
715
Όσο περνάνε οι ημέρες μου φαίνεται όλο και πιο ωραία πάντως! (?) Μήπως στρώνει και πατάει πιο σωστά; Μείωσα το βάρος σε 2,2 και άκουσα μια συναυλία των Doors. Παίζει απίθανα! Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση!

Reaction score
236
Χαιρεται,

Ειμαι ο Νικος απο Βουλα, Αθηνα.

Βρηκα την ευκαιρια κανω το πρωτο μου ποστ εδω, μιας και ειμαι και εγω κατοχος διαφορων κεφαλων Stanton/Pickering.

H μαυρη βελονα με το χρυσο τετραγωνο οπως προειπωθηκε, φαινεται να ειναι η Stanton D5100EE.
Ειναι για την κεφαλη Stanton 500EE.
Εαν προκειτε για την αυθεντικη, τοτε μιλαμε για μια απο τις ποιο audiophile βελονες της σειρας 500 Broadcast Series. Ιδιαιτερα σπανια πλεον, εφοσον εχει σταματησει να παραγεται πανω απο μια δεκαετια νομιζω.
Ειναι .3x.7mil elliptical, 1-2 grams VTF, response 20-20000Hz, 35dB separation.
Εαν εχει δουλεψει λιγες ωρες τοτε κρατα την για τους δισκους που ειναι καλητερης εγγραφης και σε καλη κατασταση. Δεν κανει για DJing/Backcueing.

Η D5100AL-II ειναι ποιο ανθεκτικη στις κακομεταχειρησεις. Πολυ καλη σφαιρικη κατα την γνωμη μου, με πολυ γεματο, δυναμικο και ζεστο ηχο και με πολυ υψηλο output (6mV). Οτι χανει σε λεπτομερεια το δινει σε ζωντανια.
Παρεξηγημενη, ισως επειδη την εβρισκες σε οτι ποιο κακομεταχειρισμενο επαγγελματικο πικαπ υπηρχε.
Παρομοιως και για την Trackmaster.

Οσον αφορα το βαρος, θεωρω οτι δεν εχεις κανενα προβλημα μεχρι και στα 3 γραμμαρια. Αρκει να ειναι τοποθετημενη σωστα.

Φιλικα, Νικος.

Reaction score
715
Καλώς όρισες στην παρέα μας Νίκο!
Αυθεντική είναι αλλά αγορασμένη αρκετά χρόνια πριν. Τόσα που δεν θυμάμαι ούτε που ούτε πως και σίγουρα με πολύ λιγότερες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο. Είχα τα πάντα παροπλισμένα για αρκετά χρόνια μέχρι πριν μερικούς μήνες και ανασύρω συνεχώς πράγματα πλέον.
Η αλήθεια είναι πως η μαύρη πραγματικά παίζει τέλεια! Είναι σε εξαιρετική κατάσταση και κάθε φορά (μα κάθε φορά) που τοποθετώ το συγκεκριμένο headshell (έχω ξεχωριστό για κάθε κεφαλή και έτοιμο -στημένο) αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν..!?
Δεδομένου πως και εγώ εκεί κατέληξα, πως όταν τελειώσει η ζωή της απλά πάει πέταξε το πουλάκι και δεν ξανάρχεται, την έχω για μία στο τόσο. Ακούω ένα δύο δισκάκια και μετά πάλι πίσω στην "βιτρίνα". Από Βάρος την συγκεκριμένη την παίζω στο 1,5gr.

Τα 3gr να πω την αμαρτία μου δεν τα έχω τολμήσει ποτέ και με καμία βελόνα. Με σφαιρικές έως 2,5 έχω φθάσει.

Και πάλι καλώς ήρθες!

Reaction score
236
Χαιρετω και παλι!

Δημητρη, μετα απο το post, ανεσυρα και εγω μια παροπλισμενη κεφαλη Stanton 500EL.
Ουτε και εγω θυμαμαι ποτε και που την ειχα αγορασει. Πρεπει να ηταν καπου στα μεσα των 90's παντως. Γενικα χρησιμοποιω vintage κεφαλες (Pickering XV-15, Pickering V-15 micro IV) οποτε ειμαι λιγο-πολυ κοντα στον ηχο της συγκεκριμεμνης κεφαλης. Με λιγες ωρες χρησεως, και σε καλη κοσμητικη κατασταση, δεν με απογοητευσε καθολου με τον ηχο της. Ειναι νομιζω αρκετα κοντα στην δικη σου ελλειπτικη. Αν και ειναι λιγο χαμηλοτερης αποδοσεως οσον αφορα την ποιοτητα του ηχου.

Ειναι .4x.7mil elliptical, 2-5 grams VTF, response 20-18000Hz, 30dB separation και την "τρεχω" στα 3 γραμμαρια.
Για οσους τρομοκρατουνται με το βαρος, ειναι θεωρω μεσα σε ασφαλη πλαισια.

Φιλικα, Νικος.

Reaction score
715
Χαίρετε!
Και εγώ το έχω το άγχος με το βάρος. Σε μια συζήτηση που είχαμε για Shure ελέχθει πως για σφαιρικές μέχρι 3,5 είναι οκ και αντίστοιχα για ελλειπτικές εώς 2,5. Κάπως έτσι πήρα λίγο περισσότερο θάρρος αλλά και πάλι έναν κόμπο βαθιά μέσα μου πάντα τον έχω. (αναλόγως τα specs της εκάστοτε κεφαλοβελόνας ασφαλώς)

Σε εξαντλητικα τεστ πανω στους ιδιους δισκους παρατηρηθηκε φθορα με σφαιρικη βελονα πανω απο τα 3.5gr ενω με ελειπτικη πανω απο τα 2.5gr,αυτο δεν ειναι κατι νεο ειναι μελετη απο το 1968 αν θυμαμαι καλα
http://www.avsite.gr/forum/threads/shure-m44-7-σε-technics-1200-mk2.153523/page-3

Reaction score
236
Και εγω νομιζω πως οντως οι σφαιρικες ειναι ποιο "ευγενικες" απο τις ελλειπτικες σε υψηλο VTF. Για παραδειγμα εχω μια βελονα για την ιδια κεφαλη (Stanton 500) που την τρεχω στα 5 γραμμαρια, την Pickering DAC3. Ειναι απο τις πιο ευχαριστες σε ηχο για αυτην την κεφαλη, με ιδιαιτερα υψηλο output (7.5mV) και vintage χαρακτηρα. Ξερω πως δεν ψαχνουν ολοι αυτον τον ηχο, αλλα για οσους τον προτιμουν, αξιζει να την δοκιμασουν.

Αν και γενικα τα 3 γραμμαρια δεν τα θεωρω και τοσο πολλα, ειδικα για τις σφαιρικες. Και για ελλειπτικες τυπου .4x.7mil νομιζω πως ειναι ασφαλες VTF. Για ελλειπτικες ομως τυπου .2x.7mil αλλαζουν τα πραγματα και θα ελεγα πως τα 3 γραμμαρια ειναι πολλα.

Γενικα, πιστευω πως 2-5 γραμμαρια ειναι ενταξει για μια σφαιρικη βελονα καλης κατασκευης σε ενα πικαπ με καλο βραχιονα.
Επισης κρισιμο για εμενα ειναι εαν εχει τοποθετηθει σωστα η κεφαλη.
Και να προσθεσω πως ειναι προτιμοτερο να εχεις λιγο υψηλοτερο VTF, παρα να ειναι στα ορια και να παιζεις με tracking error και παραμορφωση.

Φιλικα, Νικος.

Reaction score
715
Και εγω νομιζω πως οντως οι σφαιρικες ειναι ποιο "ευγενικες" απο τις ελλειπτικες σε υψηλο VTF. Για παραδειγμα εχω μια βελονα για την ιδια κεφαλη (Stanton 500) που την τρεχω στα 5 γραμμαρια, την Pickering DAC3. Ειναι απο τις πιο ευχαριστες σε ηχο για αυτην την κεφαλη, με ιδιαιτερα υψηλο output (7.5mV) και vintage χαρακτηρα. Ξερω πως δεν ψαχνουν ολοι αυτον τον ηχο, αλλα για οσους τον προτιμουν, αξιζει να την δοκιμασουν.

Αν και γενικα τα 3 γραμμαρια δεν τα θεωρω και τοσο πολλα, ειδικα για τις σφαιρικες. Και για ελλειπτικες τυπου .4x.7mil νομιζω πως ειναι ασφαλες VTF. Για ελλειπτικες ομως τυπου .2x.7mil αλλαζουν τα πραγματα και θα ελεγα πως τα 3 γραμμαρια ειναι πολλα.

Γενικα, πιστευω πως 2-5 γραμμαρια ειναι ενταξει για μια σφαιρικη βελονα καλης κατασκευης σε ενα πικαπ με καλο βραχιονα.
Επισης κρισιμο για εμενα ειναι εαν εχει τοποθετηθει σωστα η κεφαλη.
Και να προσθεσω πως ειναι προτιμοτερο να εχεις λιγο υψηλοτερο VTF, παρα να ειναι στα ορια και να παιζεις με tracking error και παραμορφωση.

Φιλικα, Νικος.
Καλημέρα!
Πες μου λίγο για τις pickering. Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με αυτόν τον όρο παρότι το ψάχνω.
Για τις 4χ7 (πχ. ή g ii rm που παρουσιάζω πιο πάνω) λες πως είναι ασφαλές το 3gr υπό την έννοια πως είναι πιο χοντρή η ακίδα και άρα δεν εισχωρεί τόσο βαθιά στο αυλάκι έτσι;

Reaction score
236
Καλημέρα!
Πες μου λίγο για τις pickering. Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με αυτόν τον όρο παρότι το ψάχνω.
Για τις 4χ7 (πχ. ή g ii rm που παρουσιάζω πιο πάνω) λες πως είναι ασφαλές το 3gr υπό την έννοια πως είναι πιο χοντρή η ακίδα και άρα δεν εισχωρεί τόσο βαθιά στο αυλάκι έτσι;
Καλημερα,

Σχετικα με την Pickering, συνοπτικα αναφερω -
ειναι η μητερα εταιρια απο την οποια δημιουργηθηκε αργοτερα η Stanton. Μετα η Stanton αγορασε την Pickering και την κρατησε σαν δευτερο brand-name. Η τεχνολογιες της Pickering εξελιχθηκαν υπο υην επωνυμια της Stanton με την παροδο των χρονων και για αυτο πολλες βελονες της μιας εταιριας ειναι ειναι συμβατες με της αλλης.

Σχετικα με τις .4x.7mil που ανεφερα, ειναι ποιο ασφαλεις οταν τις δουλευεις με υψηλο VTF γιατι εχουν ποιο χοντρη ακιδα οπως ειπες και το βαρος μοιραζεται σε μεγαλυτερο εμβαδον επιφανειας σε σχεση με αυτες που εχουν πολυ λεπτο προφιλ.
Οσον αφορα την Stanton Trackmaster II SK που βλεπω στις φωτο σου, νομιζω πως ειναι σφαιρικη .7mi με αρκετα υψηλο output (7mV) και οχι .4x.7mil.

Φιλικα,
Νικος.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas