Ruby vs G90. The war of the worlds

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Αντιγράφω από το Αμερικάνικο Forum και θα σχολιάσουμε κατόπιν.
Το μήνυμα είναι του Uwe από τη Γερμανία, ιδιοκτήτη της εταιρίας spatz, που εμπορεύεται και τα δύο μηχανήματα, οπότε λόγος να ρίξει κάποιο εστί μηδαμινός.
Εκτός αυτών είναι και γνωστός του Ανδρέα όπως και του Δημήτρη Α., που μου έχουν μιλήσει για το άτομο του με τα καλύτερα λόγια, οπότε και λαμβάνω τα σχόλια της σύγκρισης ως αληθή μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου!! :wink:

1ο μήνυμα
As you can see I have setup a VW100 against the G90.
I will spare you the details, the SONY is very bright in the factory configuration with Contrast at 80 and IRIS in AUTO, but this leads to crushing of whites and I figured it performs best at IRIS on and Contrast set to 50.
With this setting it is still a little brighter than the G90 but not much. I can imagine that after 100 hours this will be vice versa.
However the RUBY is the best digital projector in this price range I have ever tested and even out of the box the colors were very close to the G90.
The black level is not as good as the G90 but the differences are small and I must say I would have not assumed that great performance of a bulb projector.
The RUBY is incredible quiet and has neither motion errors nor false contouring.
It tends to dither in dark scenes and when noise is present it will amplify the effect. I only did comparison tests feeding the setup with 576p from a DENON via HDMI and distributed the signal using a DVIMAGIC to the VW100s DVI input and to the DVI Input of a Lumagen scaler that fed the G90.
I will run more tests with HD today and tell you the outcome.

και η συνέχεια με το 2ο μήνυμα
ok did more tests.
Sony is using some kind of contrast processing when they detect Video (in my case 576p) because now that I have hooked the Ruby to the Lumagen feeding it 1080p it has lost all the blooming that was visible before. However the overall brightness has gone as well and the VW100 is now darker than the G90 being fed with the same 1080p signal out of the analog output of the Lumagen.
It also seems that after 6 hours it already dropped in brightness, wonder if this is going on ?
In general it seems that there has been spent a lot of efforts by the SONY engineers to make the projector look very bright out of the box.
The good part is that the G90 is king on my 3m wide 1,3 gain screen considering overall brightness and black level. Remember I am talking one G90 not a stack.
Considering colors and motion blurring the SONY is really amazing and definetely king in the digital projector domain. They will sell shitloads no question.
So if you ask me this projector if not turning out to become very dark after a short usage of time will really kill most of the CRT business. Sadly said considering that I have many in stock
For guys who like to smoke in the hometheater or are watching many hours a day they probably are still happy with a CRT as I can imagine the bulb cost on the Sony may accumulate to a singnificant figure over time.

3ο μήνυμα
I watched some BIKINI D-VHS which are of very good quality and some demo loops from german HD broadcast feeds which are so far ASTRAHD, French CANAL+ in HD and HD1 a belgian HD feed.
The Auto mode is in my opinion not usuable for somebody with my viewing experience. It is a fake method to increase brightness with increased perceived contrast at the stake of blooming and funny gamma which give the picture a very unnatural look.
The blooming may not be verified with test patterns as they are static in nature but with real viewing material it can easily be spotted by switching back and forth with the IRIS setting. So be careful when you qualify the RUBY with static test patterns, your calibrated contrast settings may not be right when you turn the AUTO IRIS to ON.
I cannot tell that I see the IRIS working but the image is just looking more natural with the IRIS in ON all the time.
The RUBY does have a little more crispy look on HD material but the G90 picture has more punch. I would say this results from the natural softness of a CRT whereas the RUBY can adress each pixel individually creating a very high resolution image.
The better punch of the G90 is a little more brightness together with deeper blacks and probably a better GAMMA for typical Video than the factory settings of the RUBY. I will yet have to check if the factory GAMMA is good enough so bare with me.
There is no question that if you are not intending to spend the money for a G90, 1209s or Cine 9 you better go for the VW100HT as long you did not mind the bulb cost.

Τα σχόλια σας.. .. ..μέχρι ο κ.Καφάτος να μας ξαφνιάσει ευχάριστα με τη παρουσίαση του.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ο Uwe ειναι μεγαλος γνωστης των μυστικων της εικονας οποτε καθε σχολιασμος- απο πλευρας μου τουλαχιστον- ειναι περιττος.
Ομολογω ομως πως ειναι μια αντιπαραθεση που θα ηθελα πολυ να "πετυχω".
Crispy over punch :wink:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Εμένα μου κάνει εντύπωση ο ακρατητος ενθουσιασμός του στο πρώτο μήνυμα, που οσο συνεχίζει να ψάχνεται στο δεύτερο και τρίτο, πέφτει και ξαναπέφτει και ξαναπέφτει.

Οχι οτι ο Ρούμπις δεν καίει σαν Hot όπως είναι, αλλά τελικά η τελευταία πρόταση τα λέει όλα:

There is no question that if you are not intending to spend the money for a G90, 1209s or Cine 9 you better go for the VW100HT as long you did not mind the bulb cost.

Εχουν δρόμο ακόμη αλλά η ψαλίδα κλείνει!

Η λαμπίτσα όμως στο χιλιαρικάκι είναι σαν καυτό αυγό!!! Κάθε 1500 ώρες και ένας Optoma Η27 ?????? ΕΛΕΟΣ :(

Βέβαια η γιαγια μου έλεγε: Τα μεταξωτα βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κόλους :mrgreen:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Και συνεχίζει.. .. .. 4ο μύνημα

ok, yesterday I had a customer coming to my place to see the G90 and the VW100
and decide which one he wants to buy to replace the G70 he already has.
He really wanted the RUBY initially because of size and noise, but after 1 hour of evaluating it was clear that the VW100 is no match for the G90.
So he is going the double expensive route for more punch, more brightness and way better black with better overall contrast for the G90 compared to the VW100.
However it is amazing that we came to the point where we are comparing a digital projector with small differences (big for others) to the best CRT ever made.
So once you are used to the Black level and contrast of 9 inch CRT and especially that of the G90 the VW100HT is not there, maybe next evaluation, we will see.
I would say the only trade off right now is the black level with the limited brightness. If this is fixed days will be heard even for machines like the G90.
Considering that the VW100HT needs very little touch up for good performance it might be the case that many will see better pictures of a VW100 than they have seen from semi optimal setups of a CRT.

Reaction score
8.350
Οπως λεει ο Βαγγελης τον Uwe τον γνωριζω, οπως ειναι φυσικο αφου μου εχει πουλησει τον προβολεα μου.Επισης ειναι σωστο οτι εκτιμω τις γνωσεις και αποψεις του για καλη εικονα.
Ομολογω οτι με εντυπωσιαζουν αυτα που γραφει.Ειδα τον Ruby και οπως στους περισσοτερους μου αρεσε σε γενικες γραμμες,αλλα οι συνθηκες δεν ηταν οι καταλληλες να εχω σαφη γνωμη.
Οταν ο UWE τον συγκρινει με G-90 σημαινει οτι παιζει φανταστικα.Τελεια και παυλα.
Επειδη ειμαι απο τους ανθρωπους που μεχρι σημερα δεν εχω δει ψηφιακο να παιζει σαν CRT,η εκπληξη μου ειναι μεγαλη μ'αυτα που διαβαζω και ακομη μεγαλυτερη η περιεργεια να τον δω να παιζει σωστα.Οπως λεει κι ο Uwe δεν εχει σημασια αν ειναι λιγο χειροτερος απο τον G-90 αυτα ειναι ψιλα γραμματα,ενας κακορυθμισμενος CRT ουτως η αλλως θαναι χειροτερος.Αυτο που εχει σημασιa ειναι ενα.Νομιζεις οτι βλεπεις φιλμ οπως συμβαινει με τους CRT?Αν ναι,τοτε πραγματικα εχει ανατειλει καινουργια μερα για την προβολη.Αντιθετα απ'οτι εχω ακουσει μερικους να μου λενε,οχι μονο δεν θα στεναχωρηθω να εχει φτασει το τελος τωνCRT αλλα αντιθετα θα χαρω πολυ,διοτι η αγωνια καθε CRtακια,που ισως δεν γνωριζουν πολλοι,ειναι τι θα γινει,πως θα βλεπουμε, οταν τελικα μας τελειωσουν οι CRt.Αν ηδη εχει βρεθει ο αντικαταστατης ειναι μια χαρουμενη μερα για μας.
:o

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Όπως σημειώθηκε πιό πρίν απο τον Βαγγέλη, δεν δίνεις τόσα χρήματα για λίγο χρόνο,σκεφθήτε κάθε
Χ ώρες και 1000 ή και παραπάνω ευρώ για αλλαγή λάμπας, βάλτε χαρτί και μολύβι καί μετά να το συζητήσουμε στα 10 χρόνια πόσο θα στοιχοίση ο ruby!!!!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Να σας πω την αμαρτια μου?
Οποτε βρισκομαι με τον Δημητρη Α. αρπαζομαστε , φιλονικουμε (παντα μεσα στα φιλικα πλαισια εννοουμε) αλλα μερικες φορες γραφει καποια μηνυματα που με αφηνουν ξερο!
Βρε σεις ο ανθρωπος εχει δωσει μια περιουσια για να παρει τον CRT των ονειρων του μετα απο ψαξιμο χρονων(προσωπικα μου εχει αλλαξει τον αδοξαστο :lol: )και ομως διαβασατε τι λεει?
Αντιθετα απ'οτι εχω ακουσει μερικους να μου λενε,οχι μονο δεν θα στεναχωρηθω να εχει φτασει το τελος τωνCRT αλλα αντιθετα θα χαρω πολυ,διοτι η αγωνια καθε CRtακια,που ισως δεν γνωριζουν πολλοι,ειναι τι θα γινει,πως θα βλεπουμε, οταν τελικα μας τελειωσουν οι CRt.Αν ηδη εχει βρεθει ο αντικαταστατης ειναι μια χαρουμενη μερα για μας.
Θελει πολλα κοτσια και μεγαλη δοση μαγκιας για να πεις τα παραπανω.
Συγχαρητηρια φιλε!

BTW , εστειλα email στον Uwe σχετικα με την συζητηση που λαμβανει χωρα εδω μεσα.
Θα θελαμε να ακουσουμε και αλλες αποψεις.... :wink:

Reaction score
7
Ruby vs G90. The war of the worlds

ή

Ruby vs G90. The war of the bulbs ?

H λαμπα για τον Qualia004 εχει 3000€.

Επισης συμφωνα με τις οδηγιες χρησης του 100... Αν η λαμπα γραψει τις ωρες της πρεπει να αλλαχτει... αλλιως δε βλεπεις. Δε σε αφηνει επειδη σβηνει...

Αλλα εχει δικιο ο Βαγγελης γαι τα βρακια...
Για να παρεις τον ruby Και τον καθε ruby, πρεπει  να εχεις και το αναλογο εισοδημα...
Αν παιρνεις 600€ το μηνα με τα 1000 ζορια δεν εισαι για rubινια...
Μην σκεφτομαστε το θεμα με το τι θα καναμε εμεις ετσι οπως ειμαστε, αλλα αν ειχαμε τα φραγκα.

Οπως αν καποιος παρει μια Πορσε θα πρεπει να σκεφτει και το ποσο βενζινη καιει!!!

Reaction score
0
Ανδρεα,αγαπητοι φιλοι της συζητησης , δεν γενναται θεμα, οτι ειμασται θεατες ενος αδυσωπητου πολεμου μεταξυ τριων κολοσσων. Στα καθρεφτακια και τους τροχους της ΤΙ , απαντα η EPSON με τα πανελ D1,D2,D3,D4,D5,....D25, και εκει που παει να χαμογελασει, ερχεται η SONY με τα SXRD του QUALIA και του RUBY και παιρνει ολα τα λεφτα .Ο νικητης λοιπον, παρουσιαζεται στον γερο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, και με τον αερα της νικης και το σφριγος της νιοτης του, τον προκαλει σε μια εφ' ολης της υλης αντιπαραθεση,για να δει αν υστερα απο τοσα χρονια αγωνων και κοπων, ΤΟΝ εχει πλησιασει καθολου. Την απαντηση φιλοι μου, την πηρα απο τον Uwe.Oπως ολοι . Βλεπετε και εγω, σαν αθεραπευτος CRTακιας εχω τις ιδιες ανησυχιες με τον Δημητρη Α .Ομως εγω ειμαι λιγο απαισιοδοξος. Βλεπω μακρυα ακομα την πληρη εξομοιωση των ψηφιακων προβολεων με τους CRT.Αλματα γινονται οπως τωρα με τον εκπληκτικο RUBY, αλλα παντα θα υπαρχουν '' αλλα' ''Παντως για αυτους που θελουν να αναβαθμιση των ψηφιακων τους προβολεων, ειναι μονοδρομος.Οι κατοχοι ομως καλων CRT [εννοω 8ιντσους η 9ιντσους ] καθονται στα αυγα τους .Εγω δυστυχως εχω 7ιντσο και ψαχνομαι φιλοσοφωντας .Αυτα για αποψε, ευχομαι σε ολους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Θα ηθελα να γραψω πολλα αλλα δεν μπορω τωρα.
Ανοιγω σαμπανιες για το πρωτο μηνυμα του Κωστα Πετρουλια :lol:

Reaction score
1
"Η λαμπίτσα όμως στο χιλιαρικάκι είναι σαν καυτό αυγό!!! Κάθε 1500 ώρες και ένας Optoma Η27 ?????? ΕΛΕΟΣ "

Πράγματι έτσι είναι,όμως ποιός βλέπει περισσότερες από 2 ταινίες την εβδομάδα στον προβολέα του;
Αυτό σημαίνει 3-4 ώρες την εβδομάδα ή 20 τον μήνα,άρα 75 μήνες ή 6 χρόνια για ν΄αλλάξεις λάμπα,όπου σε 6 χρόνια ίσως ο Ruby να μην πουλιέται κάν.

Εδώ η λάμπα του Χ1 κοστίζει 350-400 ευρώ,το ίδιο και ενός απλού Nec,γιατί να μην κοστίζει του Ruby?

Και τελικά το σπόρ του προβολέα σίγουρα θέλει επιδέξιους κ...ς με τη μόνη διαφορά ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον που αγοράζει σήμερα τον Ruby 10.000€ να δώσει 1000 όταν του καεί η λάμπα,παρά για τον φτωχούλη που θα δώσει 500 για ν΄αγοράσει έναν μεταχειρισμένο Χ1 και σε λίγο θα θέλει 350 για την λάμπα του.

Reaction score
1
Και όπως είπε πρόσφατα ο Andrea Manutti¨
"Αντί να κάθομαι να ρυθμίζω τον CRT 6 μήνες,προτιμώ αυτό το διάστημα να βλέπω ταινίες..."

Reaction score
0
Ενδιαφερουσα αυτη η κοντρα αλλα για τους περισσοτερους ειναι σε θεωρητικο επιπεδο. Αυτοι που εχουν εκατομυρια στην τραπεζα και η απωλεια αυτων των χρηματων θα ειναι ανεπαισθητη, ενταξει. Αλλα μια οικογενεια που μετα απο χρονια μαζεψε 20000 ευρω, αν και μπορει, δεν ειναι κριμα να τα δωσει για εναν προβολεα???? Την στιγμη που με δυο χιλιαδες ευρω η εικονα που θα αγορασει αποδεκτη ειναι και τα παιδια θα χαρουν ετσι κι αλλιως.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Βάιε χρόνια πολλά.

Εχεις δίκιο, είναι μηχανήματα για γερα πορτοφόλια αλλά δεν θυμίζουν τις παλιές εποχές. Δεν χρειάζονται πλέον 40,000 ευρώ για να πάρεις μια τέτοια εικόνα.
Ο ruby έχει 10,000 και ο G90 πιο κάτω από 20,000.

Και πάλι βεβαια ακόμη και τα 10,000 δεν είναι λίγα, αλλά σάμπως οτι αυτοκίνητο και αν οδηγείς δεν διαβάζεις με λαχτάρα στους 4τροχους ή σε κάποιο site, τις επιδόσεις ή πιο σπάνια μια κόντρα μεταξύ Ferrari και Porsche;;;

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Και όπως είπε πρόσφατα ο Andrea Manutti¨
"Αντί να κάθομαι να ρυθμίζω τον CRT 6 μήνες,προτιμώ αυτό το διάστημα να βλέπω ταινίες..."
Καλά κάτι μας είπε τώρα!
Κανένα μηχάνημα δεν θέλει ρύθμιση 6 μηνών Σωκράτη. αλλο το παιχνίδι της ρύθμισης και άλλο για να αποδώσει σωστά.
Εδώ φίλοι μας ρυθμίζουν μηχάνημα DLP (βλέπε παραδειγμα Μπάμπη με S2) όσα χρόνια το έχουν. Είναι να μην έχεις το μαμούνι μέσα σου!

Αυτα περί συγκλίσεων και άλλες τέτοιες ανοησίες είναι για γέλια με τα σύγχρονα CRT.
Άλλά κάτι θα πρέπει να λένε στην οχθη των ψηφιακών για να πουλάνε!

Ελάτε να σας δώσω το κομπιουτεράκι του Barco και ελάτε μετα από 1 χρόνο.
Aν θα έχει μεταβληθεί η σύγκλιση πάρτε μου το μηχάνημα!!

Εσύ δεν έχεις έρθει από το σπίτι να δεις. Για πάρε τηλέφωνο και θα σε κάνω και σένα σαν τον Απόστολο Παύλο!! :mrgreen:
Χρόνια πολλά !!!

V

VIDEOMIX

Guest
Και εγώ ειναι νά'ρθω αλλα πότε;
Θέλω πολύ να δω εναν crt διοτι πλύν εκθέσεων, δεν εχω δεί ποτέ κάποιον σε άτομο γνώστη με στήσιμο που σίγουρα θα ειναι κορυφαίο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Τελειο μηχανημα υπαρχει εντελει? Η ταπεινη μου αποψη ειναι οτι δεν υπαρχει. Αν θες τελεια εικονα την βλεπεις μονο σε καλο κινηματογραφο, με καινουρια κοπια και σε 70mm. Αρα εδω στην ελλαδα μονο στο πλανηταριο μπορουμε να την δουμε. Και αυτο για λιγες προβολες, γιατι μετα αρχιζει να φθειρεται η κοπια. Σε ΗΤ τα πραγματα ειναι μεν προχωρημενα σε σχεση με αλλες εποχες αλλα τελεια οχι ακομα. Αν δεν ειχα προβλημα οικονομικο για τελεια εικονα θα πηγαινα σε 2 stacked 9ιντσους με ολα τα συνοδα μηχανηματα. Αλλα και παλι θα ειχαμε τα ψιλοπροβληματακια μας (συγκλιση,διαφορά στην φωτεινοτητα με το περασμα του χρονου, μεγεθος κτλ). Αν υπαρχει η οικονομικη ευχερεια αλλα σε μικροτερο βαθμο, πας για ψηφιακο SXRD,DLP στην ανωτερη κατηγορια αλλα και παλι δεν θα εχεις το μαυρο ενος CRT η την τελεια χρωματικη του αποδοση(ασε που παντα υπαρχει και το προβλημα της μικροσυγκλισης, σε μικροτερο βαθμο βεβαια αλλα υπαρχει). Σειρα εχουν οι DLP στην μεσαια-υψηλη κατηγορια που πασχουν απο χρωματικη πιστοτητα και rainbow ελεω ενος DMD και φυσικα και στην αποδοση του μαυρου σε σχεσει με τους ανωτερω. Τελος στην χαμηλη κατηγορια οι LCD με τα δικα τους προβληματακια (αυξομειωση στην φωτεινοτητα λογω ιριδας, μαυρο, VB κτλ). Αλλα αυτα ισχυουν ΜΟΝΟ για μας τους αρρωστους χωρις ελπιδα γιατρειας και παντελως βαρεμενους. Αν βαλω στον πατερα μου να δει βιντεοκασσετα στον παλιο μου προβολεα, θα μου πει οτι εχει ΤΕΛΕΙΑ εικονα! Γιατι ο ανθρωπος δεν θα ασχοληθει με pixelation, μαυρο, αναλυση και φωτεινοτητα. Θα ασχοληθει με την ταινια!!! Μακαριοι οι φτωχοι στην γνωση πανω στα περι εικονας! Αυτοι μου φαινεται χαιρονται τις ταινιες περισσοτερο απο τον καθενα απο εμας. Οσον αφορα τον πολεμο μεταξυ των προβολεων ο τελειος προβολεας δεν απεχει ακομα μακρια. Αν καποιος μου ελεγε πριν απο 5 χρονια οτι θα επαιρνα την ποιοτητα που παιρνω απο ενα προβολεα 1500ε σημερα, θα τον ελεγα πολυ αισιοδοξο, αν οχι παλαβο. Πιστευω οτι μεσα στην επομενη 5ετια θα εχουμε τελειο μαυρο, απιστευτη χρωματικη παλλετα, καταπληκτικη φωτεινοτητα, ευκρινεια φιλμ, μικρο μεγεθος, τελεια συγκλιση και ολα αυτα με κοστος μικροτερο των 5000ε!!! Μεχρι να βρουμε καποιο αλλο ελαττωμα εμεις οι αρρωστοι και να τα κανουμε παλι σκ@τ@... :( Εγω παντως πιστευω οτι για τωρα θα κατσω να απολαυσω την ΤΕΛΕΙΑ για τα οικονομικα μου εικονα του 900αρη και θα ονειρευομαι την τελεια εικονα του μελλοντος που δεν θα αργησει... :wink:

Reaction score
0
thanks for telling me about the thread.
So I am here to post in english, my greek is limited to a few words I apologize.
To make a long story short, final conclusion is that the VW100HT although the best digital projector that I have seen so far in that price range is no match for any
8 or 9 inch CRT. It has certain advantages over CRTs but if best image quality is what you are looking for then CRT is still king. Now with the prices for CRT dropping
again under 10.000 EURO for a retubed 9 inch they are still interesting pieces.
however the VW100HT is great out of the box whereas a CRT needs a perfect setup to match the above criterial.
All of you that have a high end CRT no need to change !

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Hi Uwe , and welcome to AVSite!
As said before I have great trust in your opinion and I certainly can see the "black" issue , but I would like from you a further detail on the "crisp" issue.
Since it is a long time Ive seen a 9'' CRT , and only recently the Ruby , seems to me there is a great gap on that matter.
Would today buyers go for the crisp over punch or vice versa?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.366
Members
38.690
Νεότερο μέλος
s channel