Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Κυρίες και κύριοι, πολλοί από εσάς περίμεναν αυτόν τον προβολέα εδώ και καιρό. Οι λάτρεις του 3D έπιναν νερό στο όνομά του, και επιτέλους ο πολυαναμενόμενος Sony VPL-VW90, ο πρώτος 3D ready προβολέας, είναι κοντά μας.




Μαζί με τον Βαγγέλη Λάμπρου τον μετρήσαμε, ο Βαγγέλης τον καλιμπράρισε για μια ακόμη φορά με τον περίφημο Klein K-10, είδαμε στο τέλος και πραγματικούς τρισδιάστατους ιπτάμενους κεφτέδες, :137: και είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις. :114:




Θα ζητήσω την υπομονή σας, μια και το θέμα πρέπει να παραμείνει κλειδωμένο, μέχρι ο Βαγγέλης κι εγώ να οργανώσουμε τις σκέψεις μας μετά από τις πρώτες θεάσεις του νέου πολύ δυνατού παίκτη της αγοράς, και να μπορέσουμε να σας τις μεταφέρουμε.

Καταλαβαίνετε όλοι σας ότι πρέπει τα μηνύματα με τις τεχνικές πληροφορίες που αφορούν τον προβολέα, να βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του θέματος... :203:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Καταλαβαίνετε όλοι σας ότι πρέπει τα μηνύματα με τις τεχνικές πληροφορίες που αφορούν τον προβολέα, να βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του θέματος... :203:
To καταλαβαινουμε αλλα δεν κρατιομαστε κιολας.
(Μην νομισετε πως το εχω δει.Ο Κωστας Πετρουλιας και εγω
ειδαμε τον 90αρη out of the box και μονο σε 2D)

υ.γ.Πανο, εαν θελεις μπορεις να σβησεις αυτο το μηνυμα ωστε
να βαλεις τις μετρησεις σας...:126:
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

To καταβαινουμε αλλα δεν κρατιομαστε κιολας.
(Μην νομισετε πως το εχω δει.Ο Κωστας Πετρουλιας και εγω
ειδαμε τον 90αρη out of the box και μονο σε 2D)

υ.γ.Πανο, εαν θελεις μπορεις να σβησεις αυτο το μηνυμα ωστε
να βαλεις τις μετρησεις σας...

Από τη βιασύνη σου γίνεσαι και ανορθόγραφος! :137:

Αντί λοιπόν να σου σβήσω το μήνυμα, θα μου ήταν πιο ευχάριστο να σε κάνω ελαφρώς ρόμπα... :138:

Πρωί πρωί που λέτε σήμερα άρχισε να χτυπάει το σταθερό μου, το κινητό μου, να γίνεται χαμός. Μα ποιος με βλέπει πάλι στον ύπνο του, σκέφτηκα και κοιτάω την αναγνώριση κλήσεων. Ποιος άλλος, ο Σκαφάτος!

Τον παίρνω τηλέφωνο, κι αμέσως αρχίζει τον εξάψαλμο:
— «Ακόμα κοιμάσαι ρε, έχουν έρθει, είναι εδώ»!

«Ποιοι ήρθαν, οι Τούρκοι, οι εξωγήινοι, μήπως»;
«Οι κανούριοι Sony, ο 90άρης και ο 20άρης»!
«Καλά, καλά, έρχομαι»...

Ούτε καφέ δεν πρόλαβα να πιω φίλοι μου. Μπαίνω στη PSA και οι δύο κούτες είναι ακόμα σφραγισμένες.




Μετά από λίγο φάνηκε και ο Κώστας Πετρούλιας. Δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη στιγμή για να ξαλαφρώσει πάλι το πορτοφόλι του! :142:

Μόλις άρχισαν λοιπόν να ανοίγουν οι κούτες, ο καθένας βυθίστηκε στις σκέψεις του. Θαυμάστε! :204:

 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Μόλις ανοίξει λοιπόν η κούτα του VPL-VW90, αποκαλύπτεται ένα πολύ τακτοποιημένο εσωτερικό. Αμέσως θα τραβήξουν τη προσοχή σας στο κέντρο και αριστερά η τετράγωνη θήκη με δύο μαύρα βελούδινα καλύμματα. Τι να είναι εκεί άραγε; :118:





Τίποτε άλλο από τα δύο υπέροχα ζευγάρια γυαλιά για τη θέαση των 3D ταινιών, που περιλαμβάνονται στη συσκευασία του προβολέα! Τόσο τα γυαλιά αλλά και οι μαύρες βελούδινες θήκες τους είναι υπέροχες και θα τα λατρέψετε κυριολεκτικά. :404:




Τα γυαλιά έρχονται πανέτοιμα με τις μπαταρίες τους ήδη τοποθετημένες, και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τραβήξετε ένα λευκό μικρό χαρτόνι για να ελευθερωθούν οι πόλοι της μπαταρίας τους και να είναι έτοιμα προς χρήση. Ενεργοποιούνται με έναν μικροσκοπικό διακόπτη στο κάτω μέρος τους, κάνοντας μία μικρή πράσινη ενδεικτική λυχνία να αναβοσβήνει σε αργούς ρυθμούς για όσο διάστημα τα γυαλιά είναι σε χρήση. Και στα δύο τους μπράτσα τα γυαλιά διαθέτουν και από έναν διακόπτη που ρυθμίζει το πόσο μεγάλο θα είναι το άνοιγμά τους, για να προσαρμόζονται σωστά σε διάφορα μεγέθη κεφαλιών.

Επίσης στο κάτω μέρος της φωτό, κάτω και αριστερά από το τηλεχειριστήριο, μπορείτε να δείτε ένα μικρό παράξενο καλώδιο, που με πρώτη ματιά αδυνατούσαμε να καταλάβουμε πού ακριβώς χρησιμεύει. Μέσα από το manual λοιπόν του προβολέα, πληροφορηθήκαμε ότι εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα ειδικά γυαλιά κατά την εγκατάσταση του προβολέα, λόγω ειδικών συνθηκών κατά την τοποθέτηση κτλ., αυτό το μικρό καλώδιο συνδέεται ως ενδιάμεσο με κάποια εξωτερική συσκευή που πωλείται ξεχωριστά, έτσι ώστε να γυαλιά του 3D να μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά με τον προβολέα.

Το τηλεχειριστήριο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του VPL-VW85, μάλιστα μπορείτε να δείτε το λογότυπο του 85 στο κάτω μέρος από το τηλεχειριστήριο του VPL-VW90. Καθόλη τη διάρκεια των θεάσεων και του καλιμπραρίσματος, χρησιμοποιήσαμε το τηλεχειριστήριο από τον 85 στον 90 χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα... :126:

 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Εδώ μπορείτε να δείτε τις κλασικές τέσσερις όψεις του νέας ναυαρχίδας της Sony. Μία μπροστινή λήψη του προβολέα τοποθετημένου σε μία από τις κάτω βάσεις της PSA. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά αλλάξει τίποτε στο εξωτερικό σασί, τις διαστάσεις και το φινίρισμα από τον VPL-VW85…





Ο προβολέας από την αριστερή πλευρά…





Και από την δεξιά πλευρά. Στο κάτω μέρος του προβολέα μπορείτε να διακρίνετε το πάνελ με τις εισόδους…





Και τέλος, μία λήψη από επάνω. Σε αυτή τη γωνία λήψης ο προβολέας είναι πραγματικά πανέμορφος, αν θελήσετε να… πείσετε το έτερον ήμισυ για την αγορά του Sony να της τον δείξετε σε αυτή τη γωνία. :126:

Σαν πραγματικός καθρέφτης ο Sony, θα στολίσει κυριολεκτικά το ταβάνι σας και δεν θα χορταίνετε να τον βλέπετε κρεμασμένο πάνω από το κεφάλι σας.



Όπως μπορείτε να δείτε, παρόλο που έχουν περάσει μόλις ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που ο προβολέας βγήκε από τη σφραγισμένη κούτα του, τα πρώτα ίχνη από σκόνη έχουν αρχίσει κιόλας να συσσωρεύονται επάνω του… :141:
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Μόλις ανάψαμε τον Sony, θέλησα να δω με ενδιαφέρον τις επιλογές των μηχανικών της Sony σχετικά με τις ρυθμίσεις του προβολέα out of the box. Οι επιλογές αυτές είναι λοιπόν το mode Cinema 1, στο οποίο η δυναμική ίριδα είναι ενεργοποιημένη στο Auto Iris 1, και είναι επιλεγμένο το gamma 9 από την σχετική λίστα επιλογών για το gamma.

Το gamut για το χρωματικό τρίγωνο είναι λανθασμένα στη θέση wide 1, θέση στην οποία το χρωματικό τρίγωνο είναι πολύ μεγαλύτερο από την αναφορά και θα πρέπει αμέσως να το βάλετε στη θέση normal, στην οποία το χρωματικό τρίγωνο κάθεται πολύ κοντά στο τρίγωνο αναφοράς REC709, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τον VPL-VW85.


Μαύρο και λευκό
Η φωτεινότητα out of the box είναι στο 50 και το κοντράστ είναι στο 90, και χρειάστηκαν κάποιες μικρορυθμίσεις για να έρθει ο προβολέας στο 16-235, όσον αφορά το μαύρο και το λευκό του. Με πηγή πάντα το Pioneer blu-ray player LX91, το μαύρο του προβολέα με την φωτεινότητα στο 50 ήταν στο digital 20, και ανέβηκε λοιπόν στο 54, ανεβάζοντας ελαφρά και το εξαιρετικό επίπεδο του μαύρου προς το φωτεινότερο.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι ο Sony με την αντίθεση στο 90 έκαιγε ελαφρά το λευκό του κάτω από το digital 235, έτσι λοιπόν χρειάστηκε να κατεβάσω την αντίθεση μερικά κλικ για να κάτσει το λευκό του προβολέα στο digital 236. Ο προβολέας παίζει, κατά την πάγια τακτική της Sony στα τελευταία μοντέλα της, full range, περνάει δηλαδή κανονικά τόσο την below black όσο και την above white πληροφορία, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Οι μπάρες για τα digital 17-25 τόσο στο πατερνάκι ρύθμισης της φωτεινότητας, όσο και οι μπάρες 230 και πάνω στο πατερνάκι ρύθμισης της αντίθεσης δείχνουν γκρίζες και απαλλαγμένες από χρωματισμούς, στοιχείο πολύ θετικό.


On/off και ANSI contrast
Χωρίς να ρυθμίσω απολύτως τίποτα στον προβολέα, ούτε καν μαύρο και λευκό, πήρα μία πρώτη μέτρηση του on/off contrast στον Sony με το CA813 στο mode cinema 1, που μου έδωσε το πολύ εντυπωσιακό νούμερο του 52.500:1!
Με καλιμπραρισμένο πλήρως τον προβολέα από τον Βαγγέλη Λάμπρου με τον Klein K-10, πήρα εκ νέου μετρήσεις του on/off contrast που μου έδωσαν το επίσης εξαιρετικό νούμερο του 42.111:1.

Όσον αφορά το ANSI contrast, πήρα επαναλαμβανόμενες μετρήσεις σε πέντε διαφορετικές αποστάσεις αν θυμάμαι καλά, σε αποστάσεις ανάμεσα στα 35 έως και 70 εκατοστά απόσταση από τον φακό του Sony. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σταθερότητα του προβολέα στα νούμερα που απέδιδε στο ANSI contrast στις διαφορετικές αποστάσεις, με νούμερα που κυμάνθηκαν από το 315:1, έως και το 342:1, που ήταν και η μέγιστη μέτρηση που μου έδωσε ο προβολέας στα περίπου 55-60 εκατοστά απόσταση από τον φακό του.

Το νούμερο του 342:1 στο ANSI contrast κρίνεται απλά εξαιρετικό κατά την ταπεινή μου άποψη για μη DLP προβολέα, πολύ δύσκολα θα βρείτε άλλον προβολέα εκτός του DLP στρατοπέδου που να ξεπερνά αυτή τη μέτρηση. Π.χ., για σύγκριση, ο Runco LS-5 που απέδωσε εξαιρετικά, απέδιδε 440:1 ANSI contrast.


Αποδιδόμενη φωτεινότητα
Στο τυπικό κάδρο των 92 ιντσών της Stewart Studiotek στη PSA, ο Sony απέδωσε πριν από το καλιμπράρισμά του και ρυθμισμένος μόνο σε μαύρο και λευκό 22,5fL φωτεινότητα, σύμφωνα με τον Klein K-10. Το πολύ εντυπωσιακό και θετικό στοιχείο για τον προβολέα, είναι ότι μετά το πλήρες καλιμπράρισμά του απέδωσε σχεδόν 22fL φωτεινότητα!!! :111:

Δηλαδή ο Sony δεν έχασε σχεδόν τίποτα από την αρχική του φωτεινότητα μετά το καλιμπράρισμα! Αυτό δεν είναι καθόλου συνηθισμένο φαινόμενο στους προβολείς, μια και οι περισσότεροι χάνουν ένα μεγάλο μέρος από την αρχική τους φωτεινότητα μόλις καλιμπραριστούν κατά D65. Π.χ., ο BenQ 6500 σύμφωνα με τον Spyder3 Pro, έπεφτε από τα 33fL αρρύθμιστος, στα 25fL μετά το καλιμπράρισμα στο grayscale.

Ένα πολύ μεγάλο και αναμφισβήτητο πλεονέκτημα καταγράφεται εδώ για τον Sony φίλοι μου, πάντα βεβαίως κατά την ταπεινή μου άποψη. Και αν ανήκετε σε αυτούς που είστε σίγουροι ότι θα καλιμπράρετε τον προβολέα κατά D65 μετά την αγορά του και δεν θα τον παίζετε με τις default ρυθμίσεις out of the box, τότε θα πρέπει να λάβετε αυτό το πλεονέκτημα του Sony πολύ σοβαρά υπόψιν. :126:
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Gamma out of the box
Στο mode Cinema 1, όπως είπαμε και προηγουμένως, οι μηχανικοί της Sony έχουν επιλέξει την καμπύλη με το νούμερο 9. Το gamma αυτό μετρήθηκε με τον Spyder3 Pro, και τη δυναμική ίριδα στο Auto Iris 1, όπως βλέπετε παρακάτω.





Εδώ βλέπετε ότι οι μηχανικοί της Sony ακολουθούν την πάγια τακτική τους, όπως αυτή ακολουθείται από τον VPL-VW80 και μεταγενέστερα, σχετικά με τη ρύθμιση του gamma out of the box σε συνδυασμό με τη λειτουργία της δυναμικής ίριδας. Πηγαίνουν δηλαδή περίπου μέχρι το 50% φωτεινότητα ουσιαστικά πάνω στην αναφορά του 2,2 και από κει και πάνω αρχίζουν και σκοτεινιάζουν το gamma προοδευτικά.

Αυτή η επιλογή, όπως έχω τονίσει πολλές φορές πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν γίνεται καθόλου τυχαία. Οι μηχανικοί της Sony γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας SXRD προβολέας θα υστερεί σε ANSI contrast όταν συγκρουστεί κατά μέτωπο με έναν αντίστοιχο κορυφαίο DLP προβολέα. Έτσι λοιπόν, θα χάνει σε αντίθεση και στο τρισδιάστατο της εικόνας στα μεσαία και στα μεσαία-φωτεινά πλάνα. Προσπαθούν λοιπόν να αντισταθμίσουν ένα μέρος αυτής της διαφοράς, σκοτεινιάζοντας το gamma στα υψηλά ποσοστά φωτεινότητας.

Και η «παρασπονδία» θα μου πείτε στο 90% φωτεινότητα, με το gamma να μετριέται μόλις στο 1,5; Μπορείτε πολύ απλά, να την αγνοήσετε εντελώς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κινηματογραφικών ταινιών, πολύ απλά δεν θα υπάρχει ούτε ένα πλάνο, ούτε ένα καρέ έστω, που να έχει φωτεινότητα 90%. Απλά πράγματα. Ακόμα και τα πλάνα που θα έχουν 80% ή 70% φωτεινότητα είναι επίσης ελάχιστα, στις περισσότερες ταινίες θα απουσιάζουν παντελώς, ενώ σε ελάχιστες ταινίες πιθανά να υπάρχουν κάποια ελάχιστα καρέ που να έχουν φωτεινότητα 70 ή 80%. Ουσιαστικά δηλαδή, μας ενδιαφέρει το πώς συμπεριφέρεται η καμπύλη του gamma μέχρι το 60% φωτεινότητα, μια και μέσα σε αυτό φάσμα θα κινείται το 99,9% των καρέ μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Εδώ βλέπετε περισσότερο καθαρά σε γραμμική απεικόνιση, τη συμπεριφορά του gamma στο Cinema 1, πάντα με δυναμική ίριδα στο Auto Iris 1.




Ενώ εδώ βλέπετε ότι παρόλο που ο προβολέας είναι αρρύθμιστος, η συμπεριφορά των τριών ξεχωριστών gamma, του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, είναι απλά εξαιρετική, με τα τρία gamma να σχηματίζουν ουσιαστικά μία ενιαία γραμμή, να είναι δηλαδή ουσιαστικά το ένα πάνω στο άλλο, όπως ακριβώς απαιτεί και η αναφορά! Η σύγκριση με τα αντίστοιχα σχεδιαγράμματα, π.χ., του BenQ 6500, μόνο κλάματα μπορεί να προκαλέσει στους κατόχους του. :137:

 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Gamma στο Cinema 1 με Auto Iris στο off (Δυναμική ίριδα απενεργοποιημένη)
Η τρανή απόδειξη για μένα ότι ο VPL-VW90 είναι σχεδιασμένος εξαρχής για να παίζει πολύ εντυπωσιακά με την ίριδα ενεργοποιημένη στο gamma 9, είναι το να δείτε τα παρακάτω σχεδιαγράμματα, για το τι ακριβώς συμβαίνει στο gamma, μόλις απενεργοποιηθεί η δυναμική ίριδα.

Εδώ βλέπετε τη κλασική καμπύλη του gamma, με τον μέσο όρο να έχει προσγειωθεί πολύ ανώμαλα στο 1,85 μέσο όρο, από το 2,25 που μετρήθηκε με δυναμική ίριδα ενεργοποιημένη.





Ενώ εδώ βλέπετε στη γραμμική απεικόνιση, πόσο πολύ έχει φωτίσει πλέον το gamma. Με ένα τέτοιο gamma, η εικόνα σας θα είναι έντονα φλαταρισμένη, έχοντας χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από το punch και το τρισδιάστατο της εικόνας.





Ενώ ακόμα πιο παράξενο είναι, ότι ακόμα και τα τρία «έντονα σφιχτοδεμένα» gamma μεταξύ τους με ενεργοποιημένη τη δυναμική ίριδα, τώρα με απενεργοποιημένη την ίριδα έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε! :137:



Συμπερασματικά: Ξεχνάτε εντελώς το να τολμήσετε να απενεργοποιήσετε τη δυναμική ίριδα στο gamma 9.
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Αναζητώντας το gamma αναφοράς
Για να μην σας ζαλίζω και πολύ με το gamma, όσοι είστε άρρωστοι με τα πατερνάκια αναφοράς, τα σχεδιαγράμματα, τις μετρήσεις κτλ., απλά ξεχνάτε το gamma 9 και πηγαίνετε απευθείας στο gamma 6, ένα από τα gamma που συνήθως η Sony αρέσκεται να τοποθετεί πολύ κοντά στην αναφορά του 2,2.

Επιλέγετε λοιπόν gamma 6, απενεργοποιείτε τη δυναμική ίριδα στο off, και ΒΟΥΑΛΑ! :126: Όπως βλέπετε, αμέσως το gamma ήρθε στα «ίσια του» από χαμηλά έως ψηλά, με ελάχιστες παρασπονδίες προς το φωτεινότερο στα χαμηλά ποσοστά φωτεινότητας, που βεβαιότατα θα βελτιώθηκε μόλις καλιμπραρίστηκε το grayscale από τον Klein K-10. Θα περιμένουμε βεβαίως και τα σχεδιαγράμματα του Βαγγέλη, για να το δούμε στη πράξη. Το gamma 6 μετρήθηκε με μέσο όρο 2,12.





Εδώ βλέπετε τη γραμμική απεικόνιση του gamma 6.





Κι εδώ βλέπετε τα gamma των τριών χρωμάτων ξεχωριστά.

 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Σύγκλιση
Είχαμε κάποια μικρά θεματάκια εδώ. Συγκεκριμένα είχαμε απόκλιση από ένα τρίτο του πίξελ έως και μισό πίξελ στο κέντρο αλλά και στο αριστερό μέρος της οθόνης, από αυτά που είδα στα πολύ γρήγορα και δεν κάθισα να ελέγξω σχολαστικά ολόκληρη την οθόνη. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο ακριβώς χρώμα έχανε. Ζητώ την κατανόησή σας παιδιά, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία που σας μεταφέρουμε, τα περισσότερα τα έχουμε απλά στη μνήμη μας και πρέπει να τα επαναφέρουμε στον μεγαλύτερο βαθμό, για να μπορέσουμε να σας τα αποτυπώσουμε κι εδώ.

Δεν δοκιμάσαμε καθόλου με τον Βάγγο να παίξουμε με τα ρυθμιστικά της σύγκλισης του προβολέα, δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για αυτό, άλλωστε το πρόβλημα ήταν σχετικά μικρό και ελάχιστα ορατό.


Χρωματικό τρίγωνο και CMS
Θα αφήσω αυτό το κομμάτι του χρώματος στον Βάγγο, να το σχολιάσει εκτενέστερα, άλλωστε ασχολήθηκε σχολαστικά με τη χρωματική ρύθμιση του προβολέα. Στα πολύ γρήγορα από μένα: Το χρωματικό τρίγωνο κάθεται πολύ κοντά στην αναφορά, μόλις επιλέξετε τη θέση normal στο color gamut, αντί της θέσης Wide 1, που είναι η προ-επιλογή out of the box.

Το CMS του Sony μας επέτρεψε να ρυθμίσουμε άριστα τις φωτεινότητες των χρωμάτων, τόσο στα πρωτεύοντα όσο και στα δευτερεύοντα χρώματα, καθώς την απόχρωση των χρωμάτων με πραγματικά πολύ μικρά σφάλματα.

Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο και με τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να έχουμε ελαφρά υπερκορεσμένο κόκκινο εκτός του τριγώνου αναφοράς, που στάθηκε εντελώς αδύνατο να διορθώσουμε. Και στην ματζέντα είχαμε αντίστοιχα μικρότερα προβλήματα, αν θυμάμαι καλά, και σε μικρότερο βαθμό στο πράσινο χρώμα.


RGB
Εδώ ανέλαβε και πάλι ο Βάγγος με τον περίφημο Klein K-10 και πηγή την γεννήτρια σήματος. Εδώ πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η επιλογή της γεννήτριας ως πηγής, γίνεται από τον Βάγγο για λόγους καθαρά εξοικονόμησης χρόνου, μια και τα πάντα γίνονται ταχύτατα και σε χρόνο ντετέ!

Σε πραγματικές συνθήκες, και στον χώρο ενός υποτιθέμενου πελάτη που θα ζητούσε το επαγγελματικό calibration του Βάγγου, θα ακολουθούσε μετά τη γεννήτρια ένα fine tuning με πηγή πάντα το Blu-ray player του πελάτη.

Η ρύθμιση του RGB στον Sony VPL-VW90 ήταν ένα πραγματικό παιχνίδι, στο οποίο χαίρομαι πολύ κάθε φορά που συμμετέχω. :626:

Ο Klein K-10, με πηγή τη γεννήτρια σήματος και software-οδηγό το Calman, είναι ένας πραγματικά πολύ εντυπωσιακός συνδυασμός. Τα πάντα έγιναν πανεύκολα και εν ριπή οφθαλμού, και ο Sony μας αποζημίωσε με ένα πλήρως επίπεδο grayscale πάνω στην αναφορά του D65, και με Delta E κάτω από 1,5 παντού! Άλλο ένα μεγάλο συν στα ατού του προβολέα. :126:

Εδώ βλέπετε τον KleinK-10 επί τω έργω στην PSA.

 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Συμπερασματικά
Λοιπόν, αυτά τα «ολίγα» για αρχή από μένα, δεν αντέχω να γράψω άλλο αυτή τη στιγμή μια και είμαι πτώμα από την κούραση. Θα αναφερθούμε αργότερα αναλυτικά τόσο ο Βάγγος όσο κι εγώ από τις οπτικές μας εντυπώσεις από τη νέα ναυαρχίδα της Sony.

Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε από τον νέο Sony. Οι εντυπώσεις μου από τον προβολέα είναι πολύ θετικές, όπως άλλωστε ήταν και από τον προκάτοχό του, τον VPL-VW85. Χωρίς αμφιβολία ένας απολύτως κορυφαίος προβολέας αυτή τη στιγμή, που μπορεί να παίξει «και έτσι, και γιουβέτσι»! :114:

Μπορεί δηλαδή να αποδώσει πολύ «εντυπωσιακή» εικόνα με δυναμική ίριδα ενεργοποιημένη και gamma στη θέση 9. Όσοι πάλι θέλουν εικόνα αναφοράς, επιλέγουν gamma 6 και απενεργοποιούν είτε εντελώς τη δυναμική ίριδα στο off, είτε παίζουν με σταθερή ίριδα σε κάποια θέση από τη μέση και κάτω, για να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το on/off contrast. Ακόμα και με τη δυναμική ίριδα στο off πάντως, ο Sony χτυπάει ένα νούμερο κοντά στο 10.000:1, νούμερο αρκετά εντυπωσιακό αν αναλογιστείτε ότι έχετε όλο το φως του προβολέα στη διάθεσή σας.

Για το 3D θα τα πούμε αναλυτικά αργότερα, πάντως απόλαυσα πραγματικά ένα εικοσάλεπτο από «ιπτάμενα μπιφτέκια»! Αν έχετε πιτσιρίκια στο σπίτι και τολμήσετε να τους δείξετε κάτι τέτοιο, κυριολεκτικά την βάψατε, δεν θα μπορείτε να τα ξεκολλήσετε από τον προβολέα ούτε με γερανό Caterpillar! :204:

Και εδώ ο Sony παίζει απλά μονοπωλιακά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή στην αγορά για να σας δώσει 3D εδώ και τώρα…

Όσο για μένα, θα προσπαθήσω μέχρι αύριο το απόγευμα, να σας έχω «διαθέσιμο» στη PSA το Avatar σε 3D, που κάποιο πουλάκι μου σφύριξε ότι δεν παίζεται με τίποτα... :126:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Και εδώ ο Sony παίζει απλά μονοπωλιακά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή στην αγορά για να σας δώσει 3D εδώ και τώρα…

Όσο για μένα, θα προσπαθήσω μέχρι αύριο το απόγευμα, να σας έχω «διαθέσιμο» στη PSA το Avatar σε 3D, που κάποιο πουλάκι μου σφύριξε ότι δεν παίζεται με τίποτα... :126:
Αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα Πανο.
Και παει και σε...αλλες κατηγοριες καθως ακριβως διπλα υπαρχει
η 46αρα 900lx της Sony οποτε καποιος μπορει να κανει αμεση
αντιπαραθεση της 3D δυνατοτητας στο ενα και στο αλλο μεσο.
Μαλιστα αυτο ειναι το σημειο στο οποιο θα προσπαθησω να εστιασω
σημερα.

Συγχαρητηρια για την παρουσιαση σου αλλα εαν υπαρχει ενα
πραγμα το οποιο σεβομαι και εκτιμω σε σενα ειναι η δουλεια(ο αθεοφοβος
ηρθε χθες στις 12 το μεσημερι περιπου και οπως μπορειτε
να διαπιστωσετε ως τις 5 το πρωι εγραφε:111:) και ο κοπος σου!
 


Μηνύματα
389
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Συγχαρητηρια για την παρουσιαση σου αλλα εαν υπαρχει ενα
πραγμα το οποιο σεβομαι και εκτιμω σε σενα ειναι η δουλεια(ο αθεοφοβος
ηρθε χθες στις 12 το μεσημερι περιπου και οπως μπορειτε
να διαπιστωσετε ως τις 5 το πρωι εγραφε:111:) και ο κοπος σου!
Ο Παναγιώτης είναι πράγματικός μερακλής και βαθύς γνώστης του αντικειμένου. Του αξίζουν τα συγχαρητήρια που κουράστηκε να ξεστραβώσει όλους τους υπόλοιπους που περιμέναμε με ανυπομονησία να μάθουμε κάτι.

Νομίζω ότι καλό θα ήταν να γράψει κάποιος και για τις απαιτήσεις από πλευράς υποδομής για να παίξει 3D περιεχόμενο ο Sony, μιάς και είναι κι ο πρώτος του είδους του που συζητάμε.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Re: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

μια ερωτηση μονο.....
στις 120"+, τον πιανει φωτοφοβια;
O Παναγιωτης εχει ηδη μετρησει την φωτεινοτητα οποτε μπορεις να υπολογισεις.
Τωρα, εαν καποιος εχει οθονη 150'' θα του προτεινα να στραφει
σε τριτσιπο DLP:126:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Νομίζω ότι καλό θα ήταν να γράψει κάποιος και για τις απαιτήσεις από πλευράς υποδομής για να παίξει 3D περιεχόμενο ο Sony, μιάς και είναι κι ο πρώτος του είδους του που συζητάμε.
Βαγγελη, τι ακριβως εννοεις με το "απαιτησεις απο πλευρας υποδομης"?
 



gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.602
Reaction score
4.137
Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Βαγγελη, τι ακριβως εννοεις με το "απαιτησεις απο πλευρας υποδομης"?
Χρειάζεται ειδική οθόνη για να παίξει ή λόγω active λειτουργείας δεν μας ενδιαφέρει;
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony VPL-VW90. Το 3D είναι εδώ!...

Χρειάζεται ειδική οθόνη για να παίξει ή λόγω active λειτουργείας δεν μας ενδιαφέρει;
Καθως δεν τον εχω δει ακομα σε 3D:120: η απαντηση ειναι του Βαγγελη.
Παιζει κανονικα στην Stewart Studiotek απλα με μια οθονη μεγαλυτερου
κερδους θα αποκτησει καποιος μεγαλυτερη φωτεινοτητα.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.360
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top