stereo to 5.1 upmix matrix

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Ψάχνω στο google. Δε βγάζω άκρη. Ποιός είναι ο σωστός πίνακας, ωεω; Ο καθένας φτιάνει το δικό του πίνακα...Τί γίνεται, σαν τα καλώδια είναι; Τέχνη;

stereo to 5.1 upmix matrix






 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Μόνος γράφω, μόνος διαβάζω αλλά δε βαριέσαι...Όταν βγάλει η audirvana upmixer θα σταματήσω να ασχολούμαι και γω.

Δοκίμασα τα παραπάνω διαφορετικά upmix matrices. Νομίζω έχω καταλάβει τη λογική τους, χωρίς να είμαι σίγουρος ποιό είναι το πιο σωστό. Αν και μάλλον δεν υπάρχει πιο σωστό. Το μόνο "σωστό " που είχα ως αναφορά είναι ο upmixer του jriver.

Λοιπόν, οι απόλυτες τιμές δεν έχουν τόσο σημασία, περισσότερο έχουν οι αναλογίες. Οι απόλυτες τιμές πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην κλιπάρει το dsp και να υπάρχει σωστή μετάβαση στις χαμηλές συχνότητες.

To κεντρικό κανάλι αθροίζει τα left και right. Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού.

Τα left και right παραμένουν left και right. Το πρώτο matrix βάζει και λίγο από το left στο right και τούμπαλιν. Ψιλολόγια.

Τα πίσω κανάλια τώρα. Εδώ ποικίλουν τα πράγματα. Οι περισσότεροι λένε στέλνεις στο left-s το left και αφαιρείς από λίγο ως όλο το right. Και ανάποδα για το right. To δοκίμασα. Όσο πιο πολύ αφαιρείς, τόσο πιο πολύ μεταφέρεται το ¨κέντρο¨ της σκηνής μπροστά. Όσο λιγότερο αφαιρείς, τόσο πιο πολύ έρχεται το κέντρο μέσα στο κεφάλι σου, σαν να ακους με ακουστικά. Κάποιος άλλος παρακάτω [1] λέει κάτι πιο περιπλοκο, ότι sto left-s δίνεις με -90 μοίρες το left και προσθέτεις με +90 μοίρες το right. Ετούτο δεν το έκανα, δεν ξέρω πως γίνεται στην παλιο-μέτρικ.

Άλλο θέμα με τα πίσω είναι τα delays. Πόσο πρέπει να είναι οεο; Να τα υπολογίσω ώστε να φτάνουν τα πίσω μαζί με τα μπροστά στη θέση ακρόασης ή τα πίσω να αργούν κι άλλο; Τέλος κάποιοι λένε να βάλεις και λίγο reverb στα πίσω. To δοκίμασα, πλάκα έχει, αλλά ήδη το πολυκάναλο άκουσμα είναι πιο "αεράτο¨από το στέρεο, φτάνει.

Πρόβλημα που διαπίστωσα: Υπάρχουν ηχογραφήσεις, σαν της reference recordings, που έχουν λίγο κέντρο και πολύ εκτός φάσης σήμα στα κανάλια. Ε, αυτές με το upmixing που κάνω μου φέρνουν τη σκηνή όλη πίσω. Παίζουν τα πίσω όσο και τα μπροστά. Αντίθετα όσο πιο πολύ κέντρο έχει μια ηχογράφηση, τόσο πιο μπροστά μαζεύται η σκηνή. Τί στο καλό κάνουν οι αυτόματοι upmixers άραγε; Κάτι πιο αυτόματο υποπτεύομαι.

Αυτά. Ποιός θα μου χαρίσει ένα τρίνοφ;

[1] https://forum.videohelp.com/threads...channel-stereo-wave-into-DD5-1-AC3-448-AC-640
 


dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
A, OK. Τότε να σας πω ότι σήμερα ανακάλυψα το AU lab για Mac. Προς στιγμήν χάρηκα γιατί είναι δωρεάν, μπορεί να μπεί στην έξοδο οποιουδήποτε player, έχει στερεο σε 5.1 upmix και δέχεται και AU plugins όπως είναι το νέο dirac. Εδώ είμαστε λέω!

Με παίδεψε όμως πολύ να το κάνω να δουλέψει με εξωτερικό ντακ, ευτυχώς πάντα υπάρχουν άλλοι που έχουν ταλαιπωρηθεί πριν από σένα πιο πολύ και έχουν βρει τη λύση:


Δείχνει ενδιαφέρον, δεν μπορείς να πειράξεις τον upmix matrix αλλά έχει κάτι άλλες κουλές ρυθμίσεις (κάτι αζιμούθια, κλπ. που δεν καταλαβαίνω). Θα το ψάξω.

Ε, και μετά έπεσα σε τοίχο: το νέο dirac 2.x δεν λέει με τίποτα να λειτουργήσει σε περισσότερα από 2 κανάλια! Αν είναι δυνατόν! AVsite δε διαβάζουν εκεί στη Σουηδία; Ήμαρτον! Εννοείται έστειλα ticket και περιμένω...
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Δηλαδή, hello, πρέπει να ψάχνουμε σε φόρουμς για να μάθουμε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η πολυκάναλη έκδοση;

"We are looking into automatically migrating the Dirac Live 1.x licenses so that Dirac Live 1.x owners will be able to use the new Dirac Live Processor together with the Dirac Live 2.3 calibration tool.
I don't now how will we proceed with owners of multichannel licenses as the multichannel version of the Dirac Live Processor isn't ready yet."


και:

"as Kal said multichannel isn't ready yet and is a work in progress but if you'll contact us at http://helpdesk.dirac.se we will be pleased to send you a Dirac Live 2.x beta for JRiver 25 together with instructions for manually configuring it for multichannel, that probably isn't the approach that will be used when it will be released but it works:
https://audiophilestyle.com/forums/...ac-live/page/20/?tab=comments#comment-1009005
"
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.246
Reaction score
78.925
Δηλαδή, hello, πρέπει να ψάχνουμε σε φόρουμς για να μάθουμε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η πολυκάναλη έκδοση;
Είμαι σίγουρος πως το έχω γράψει, όπως και το ότι μάλλον δεν θα βγει σύντομα.
Ασχολούνται με άλλα projects
 


dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Κοιτά να δεις που οι αλγόριθμοι upmix είναι ενεργή ερευνητική περιοχή και κόσμος ασχολείται φούλ. Το παρακάτω άρθρο είναι σε σοβαρό περιοδικό και έχει πολλές αναφορές σε αυτό από νεώτερα άρθρα.


Τα πιο πολλά που περιγράφει είναι πολύ advanced για να υλοποιηθούν σε μη προγραμματιστικό περιβάλλον dsp. Λέει όμως ξεκάθαρα ότι το baseline routing είναι

Screenshot 2020-04-13 at 10.31.01 AM.png


Screenshot 2020-04-13 at 10.28.27 AM.png


Ε, και μου λύθηκε και η απορία για το delay των πίσω ηχείωνε.
 





Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.306
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top