Technics SL-1200 CLUB

Reaction score
169
Απάντηση: Technics SL-1200 CLUB

Ξαναρύθμισα σήμερα την Clearaudio virtuoso wood με έξτρα πλακάκι (1,5gr... δεν βρήκα των 3,5) και τον protractor του Γιάννη.
Λέτε φτάνει το 1,5gr πλακάκι για να φέρει το βραχίωνα εκεί που πρέπει με την ελαφριά Virtuozo (6gr)?

Πάντως οι εντυπώσεις που μου άφησε σήμερα το ΜΚ2 ήταν....
....
....
Ω θεοί των technix....
Να δούμε τι άλλο θα δώσει αυτό το πικάπ...
Κρεμάω χάντρα και φωνάζω αύριο την παρέα να κλάψει για τα λεφτά που έχει δώσει σε πικάπ...

Reaction score
29.579

Φτάνει μια χαρά το πλακάκι του 1,5 γρ.
Ο βραχίονας παίζει με όλα , αλλά θέλει το βαράκι το εξτρα για κάτω απο 6 γρ κεφαλές.
ΚΑΙ ΤΟ κυριότερο , την ρύθμισες σωστά , η το έκανες κουκουρούκου?
Μια χαρά είσαι. Για πες εντυπώσεις?

Reaction score
169

E κουκουρούκου όχι, αλλά δεν το κανα και αγχωτικά. Δε βοηθάει πολύ και το σχήμα της κεφαλής που είναι οβάλ, αλλά νομίζω είναι αρκετά κοντά στο σωστό σημείο.

Εντυπώσεις... χμμμ...
Σαφώς πιο βαθύ μπάσο χωρίς να χάνει σε ανάλυση (πχ στο Voodoo Chile στο Blues του Hendrix) και ταυτόχρονα σαφώς πιο αληθοφανής ήχος σε βιολιά και πνευστά (πχ μπασίλα στην εισαγωγή και βιολιά στο πρώτο κομμάτι της Ουγρικής ραψωδίας από Στοκόφσκι).
Σαφής διαχωρισμός ίδιων οργάνων (πχ πνευστά στη Ρουμανική Ραψωδία) και φωνών (πχ στο O Fortuna του Orf) ακόμα και σε ψιλομαντάρα τραγούδια (πχ στο Without you I m nothing από placebo και Bowie).
Επίσης έπιασα αντανακλάσεις στον πίσω τοίχο απ το snare drum στον Hendrix.
Δυστυχώς μετά περασε η ώρα και έπρεπε να τα κλείσω... :(

Γενικά είδα μεγάλη διαφορά... :) Kαι να σκεφτείς ότι το είχα ήδη καλά στημένο κατά Baerwald...

Reaction score
0

Καταθέτω κι εγώ τις φωτογραφίες από το νεοαποκτηθέν 1210 ΜΚ5.
Για την ώρα φοράει την Shure M97xE. Ευχαριστώ τον Γιάννη Μάρκου για τον προτράκτορα.

Εδώ παίζει Crusaders

Κι εδώ Dire Straits.

Πρώτη παρατήρηση: Εντύπωση μου έκανε ο στακάτος ρυθμός σε σχέση με το παλιό μου πικαπ.

Reaction score
0

Ευχαριστώ, θα επανέρθω για τη Shure.
Έχω όμως την αίσθηση ότι έχω rumble. Έχει κανείς τέτοια εμπειρία με το 1200;
Δεν το έψαξα πολύ, ίσως είναι ανάδραση, αλλά σε μεγάλες εντάσεις (από τη μισή διαδρομή του volume και πάνω) ακούω θόρυβο από τα αυλάκια του άλμπουμ (στα κενά μεταξύ κοματιών) αν πάω κοντά στα ηχεία.
Για να σας προλάβω ο θόρυβος δεν ακούγεται με σηκωμένη τη βελόνα από το αυλάκι στην ίδια θέση. Επίσης ακούγεται, αλλά χαμηλότερα, με τη βελόνα να ακουμπά στο αυλάκι αλλά το πλατώ να είναι ακίνητο.

Reaction score
802

την shure m97xe που μπορουμε να την βρουμε ετοιμοπαραδοτη στην Ελλάδα?

Reaction score
29.579

Ευχαριστώ, θα επανέρθω για τη Shure.
Έχω όμως την αίσθηση ότι έχω rumble. Έχει κανείς τέτοια εμπειρία με το 1200;
Δεν το έψαξα πολύ, ίσως είναι ανάδραση, αλλά σε μεγάλες εντάσεις (από τη μισή διαδρομή του volume και πάνω) ακούω θόρυβο από τα αυλάκια του άλμπουμ (στα κενά μεταξύ κοματιών) αν πάω κοντά στα ηχεία.
Για να σας προλάβω ο θόρυβος δεν ακούγεται με σηκωμένη τη βελόνα από το αυλάκι στην ίδια θέση. Επίσης ακούγεται, αλλά χαμηλότερα, με τη βελόνα να ακουμπά στο αυλάκι αλλά το πλατώ να είναι ακίνητο.

Δεν είναι rumble αυτό ανάδραση είναι.
Τώρα το άλλο που λες με την βελόνα πάνω στον δίσκο και το πλατώ ακίνητο , είναι μάλλον θόρυβος του phono stage.

Reaction score
0

Ίσως, γιατί στη φάση που το πλατώ είναι ακίνητο αλλά η βελόνα το ακουμπάει αν χτυπήσω το σασί του ενισχυτή που είναι ένα ράφι πιο κάτω, ακούω το χτύπημα στα ηχεία. Είναι το πρόβλημα με το έπιπλο που έχω αναφέρει αλλού. Βρήκα τον επόμενο στόχο...
Επίσης, σήμερα δοκίμασα με καναδυο άλλους δίσκους και πρόσεξα ότι το αποτέλεσμα διαφέρει από δίσκο σε δίσκο. Πρέπει να συνδέεται στενά με επιφανειακό θόρυβο στο βινύλιο που βρίσκεται εκεί ίσως και από τη μάνα του.
Πάντως: 1ον) έχω την αίσθηση ότι με το Dual δεν είχα προσέξει τέτοια πράγματα και 2ον) όταν δεν ψάχνω προβλήματα αλλά ακούω τη μουσική το σύστημα παίζει μια χαρά.
Θα επανέρθω σύντομα με κριτική για την Shure.

Reaction score
169

Ο θόρυβος που έχεις με τη βελόνα σηκωμένη είναι από το phono όπως ήδη είπανε και τα παιδιά. Δες να το απομακρύνεις από άλλες συσκευές (πχ αν το χεις πάνω σε κανένα τελικό ή σε άλλη συσκευή με μεγάλους μετασχηματιστές) και φρόντισε όλες οι συσκευές σουνα έχουν κοινή γείωση που είναι λειτουργική και όχι μαϊμού.
Τη γείωση του πικάπ την έχεις συνδέσει έτσι?
Για το θόρυβο με σταματημένο το πλατώ, δεν είναι και πολύ αξιόπιστο σαν τέστ. Τα πικάπ είναι φτιαγμένα να αποσβαίνουν εκμεταλλευόμενα και την ίδια την περιστροφή του πλατώ.
Όσο για το θόρυβο, είσαι σίγουρος ότι δεν είναι από τον ίδιο το δίσκο? Είναι καινούριος και καθαρός?

Reaction score
169

Πλέον έχω μεγάλο πρόβλημα με το καλώδιο του πικάπ. Πολύ συχνά δεν παίζει το αριστερό κανάλι, και πρέπει να κουνήσω το rca καλώδιο για να παίξει σωστά.
Καμιά πρόταση για ανα-καλωδίωση του μαμά βραχίωνα?

Reaction score
169

Αν είναι εύκολο και τους κωδικούς για τον πλήρη βραχίωνα μαζί με τη βάση?
Ευχαριστώ

Reaction score
0

Υποσχέθηκα κριτική για την Shure M97xE κι έτσι επανήρθα. Βάζω τα σχόλια αυτά εδώ κι όχι στο θέμα "Ποια κεφαλή χρησιμοποιείτε στο sl 1200mk2;" επειδή εδώ βλέπω να γίνεται η μεγάλη συζήτηση για το πικαπ, τους συνδυασμούς και τις επιδόσεις του.

Λοιπόν:
Αρχικά να δηλώσω ότι δεν έχω άμεση εμπειρία με ηχητικά συστήματα που κάποιος θα χαρακτήριζε High End. Έτσι, δεν μπορώ να κρίνω και να συγκρίνω με κεφαλές και πλατώ αξίας χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Αντίθετα έχω μεγάλη εμπειρία με αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος επαγγελματική αναπαραγωγή μουσικής είτε ραδιοφωνικά είτε σε μαγαζιά (σε μπαράκια, όχι κλαμπ), όπως επίσης και με το άκουσμα μουσικής στο σπίτι για προσωπική ευχαρίστηση.
Το καλύτερο studio πικάπ με το οποίο έχω ζήσει για πολλά χρόνια ήταν της εταιρείας EMT (http://www.emt-studiotechnik.de/) το οποίο ήταν «προφανώς» DD και φορούσε βραχίονα και κεφαλή της ίδιας εταιρείας. Εν έτη 1990 η κεφαλή του κόστιζε περίπου 100.000 δρχ (αυτό για τους λάτρεις του κόστους). Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει πολύ τα SL-1200 με διάφορες κεφαλές (πάντα ελλειπτικές).
Το προηγούμενο οικιακό πικάπ μου ήταν το Dual 505-2 το οποίο είχα στο σπίτι για περίπου 20 χρόνια. Αυτό φόρεσε μόνο παραλλαγές της Ortofon OM 10, την Ortofon OM Broadcast E και την εν λόγω Shure.
Διαθέτω πολλούς δίσκους βινυλίου από διάφορα μουσικά είδη (κυρίως ροκ (κλασσικό, προοδευτικό, εναλλακτικό κλπ) και τζαζ).

Reaction score
0

Λίγα λόγια για το ηχοσύστημα με το οποίο έγιναν οι ακροάσεις.
Το σύστημα στο οποίο έγιναν οι δοκιμές αποτελείται από ολοκληρωμένο ενισχυτή Rotel RA-930, ηχεία Sonus Faber Concertino, Marantz CD 63SE. Διαθέτω επίσης προενισχυτή κεφαλής Cambridge Audio 640P. Οι διασυνδέσεις μεταξύ τους γίνονται με καλώδια Cambridge Audio Arctic και Pacific. Όλα αυτά στέκονται σε ένα, κακό για τη δουλειά που το έβαλα να κάνει, stand από το IKEA. Τα ηχεία είναι πάνω σε βάσεις Atacama γεμισμένες με άμμο.
Αν εξαιρέσουμε το rack το υπόλοιπο σύστημα με ικανοποιεί αρκετά και νομίζω ότι αποδίδει πολύ καλό ήχο σε σχέση με άλλα που έχω ακούσει για την εποχή αγοράς και τα χρήματά του

Reaction score
0

Η Shure M97xE. Πρώτες εντυπώσεις.

Σούπερ τιμή!
Στο Amazon Αμερικής πωλείται για $52. Αυτό σημαίνει 37-40 €, αλλά δεν αποστέλλεται εκτός ΗΠΑ. Εάν έχετε κάποιον φίλο ή γνωστό στις ΗΠΑ, σας την αγοράζει και σας την στέλνει δώρο με το ταχυδρομείο. Η τιμή στην Ευρώπη είναι της τάξης των 80 - 90 €.

Σούπερ συσκευασία!
Πολύ ωραίο μεταλλικό κουτί που περιλαμβάνει βουρτσάκι καθαρισμού, βίδες, κατσαβίδι, πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές και προτράκτορα δύο σημείων.

Reaction score
0

Αντίθετα με άλλους ξεκινάω με τα αρνητικά:

Η ρύθμιση της κεφαλής.
Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Shure είναι η δυσκολία στησίματος. Το λέω αυτό γιατί ότι και να κάνεις έχεις μπροστά σου το σκουπάκι που διαθέτει η κεφαλή (το ονομάζουν Dynamic Stabilizer) και το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις εάν θέλεις ως σύστημα απόσβεσης για τον βραχίονα. Απαραίτητη προϋπόθεση αν το χρησιμοποιήσεις είναι να αυξήσεις το βάρος ανάγνωσης κατά 0,5 gr από τη ρύθμιση που έχεις επιλέξει (δηλαδή, το προτεινόμενο βάρος ανάγνωσης χωρίς το σκουπάκι είναι 1,25 γρ. ενώ με το σκουπάκι 1,75).
Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποια ακουστή διαφορά είτε το χρησιμοποίησα είτε όχι κι έτσι κατέληξα να μην το χρησιμοποιώ.
Το πρόβλημα με το σκουπάκι είναι ότι σε δυσκολεύει να βλέπεις καθαρά τη βελόνα στη διάρκεια του στησίματος. Κατά τη γνώμη μου ακόμη χειρότερο είναι ότι είναι τοποθετημένο ελαφρά προς την αριστερή πλευρά (κοιτώντας την κεφαλή από εμπρός) κι έτσι έχεις μόνιμα έναν παράγοντα ασυμμετρίας μπροστά σου.
Το καλό με το σκουπάκι είναι ότι ο μηχανισμός στήριξής του είναι ο μηχανισμός προστασίας της βελόνας όταν δεν τη χρησιμοποιείς.
Επίσης, θεωρητικά βοηθά και στον καθαρισμό των αυλακιών από σκόνη (που, αλίμονο, δεν υπάρχει στους δίσκους μου :103:) και στατικό ηλεκτρισμό.

Reaction score
0

Ο ήχος:
Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αίσθηση της στερεοφωνικής εικόνας που αποδίδεται. Προφανώς δεν είναι μόνο θέμα κεφαλής αλλά αν κάτσεις σε καλή θέση ακρόασης (ήτοι συμμετρικά μεταξύ των ηχείων) έχεις την αίσθηση της σκηνής, τα ηχεία σχεδόν εξαφανίζονται, και όργανα που περιμένεις να είναι κεντρικά (π.χ. ντραμς) είναι στο κέντρο της σκηνής. Βέβαια, η σκήνη δεν είναι ιδιαίτερα διευρυμένη και μάλλον περιορίζεται στον χώρο μεταξύ των ηχείων. Επίσης, έχω την αίσθηση ότι η σκηνή είναι ελαφρά μετατοπισμένη προς τα αριστερά, αλλά αυτό ίσως είναι θέμα στησίματος της κεφαλής ή της ακουστικής του χώρου μου που είναι ασύμμετρος.
Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι η φωνή του τραγουδιστή (τραγουδίστριας) φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις (προφανώς είναι θέμα ηχογράφησης) να βρίσκεται μπροστά από τα όργανα. Αυτό για μένα είναι αρκετό βάθος σκηνής και δεν μπορώ να περιμένω κάτι περισσότερο από το σύστημά μου.
Σε σχέση με το ακουστικό φάσμα νομίζω ότι τα δυνατά σημεία της κεφαλής είναι η απόδοση των μπάσων και η απόδοση φωνών και ακουστικών οργάνων (π.χ. κιθάρα, σαξόφωνο). Τις φωνές και τα ακουστικά όργανα τα ευνοούν και τα ηχεία μου. Θα ήθελα να ακούσω λίγο περισσότερο υψηλές και νομίζω ότι οι υψηλές, υψηλομεσαίες (χωρίς να είναι ανύπαρκτες ή ενοχλητικά ανύπαρκτες) είναι το αδύνατο σημείο της κεφαλής.
Υπενθυμίζω ότι αγόρασα την Shure για περίπου 40 €.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι η κεφαλή αποδίδει πολύ καλύτερα, σχεδόν άριστα (με επόμενες διαβαθμίσεις το τέλεια και το θεϊκά) μουσικές από μικρά σχήματα. Όταν τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα (ακόμη και εντός του μικρού σχήματος με εξάρσεις από όλη την μπάντα, ηλεκτρικούς ήχους, κλπ) προφανώς τα πράγματα δυσκολεύουν.
Φαίνεται επίσης να επηρεάζεται πάρα πολύ από την ποιότητα της ηχογράφησης και του βινυλίου επί του οποίου ταξιδεύει.

Reaction score
0

Παρόλα αυτά, νομίζω ότι αν κάποιος κάτσει να ακούσει μουσική και όχι τα ελαττώματα του συστήματος ή της κεφαλής του, τότε πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή ειδικά για την τιμή της. Επίσης, πιστεύω ότι αν καταφέρετε να την αγοράσετε τόσο χαμηλά όσο εγώ, δεν πρέπει να υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα χρήματα, και είναι μια ιδανική λύση για αυτό που θα λέγαμε «κλασικός αναλογικός ήχος» με χαμηλό κόστος και συνοδά που δεν διακρίνονται για την ανάλυσή τους.
Να συμπληρώσω ότι μέχρι στιγμής έχω ακούσει με την κεφαλή (και είναι οι ήχοι που διαμόρφωσαν την άποψή μου) τα εξής (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά):

Supertramp – Crime of the Century
Rainbow – Down to Earth
David Bowie – Station to Station
The Crusaders – The Vocal Album
Dire Straits – Dire Straits
Aerosmith – Permanent Vacation
Alan Parsons Project – Eye in the Sky
Dinah Washington – The best of
Steely Dan - Aja

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898