The "Κώστας Φ." Truepath...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Μη με ρωτήσετε τώρα ποιος είναι ο Truepath...
Οι τακτικοί, τουλάχιστον, θαμώνες της κατηγορίας θα έχουν περάσει μία "βόλτα" απο το Truepath thread όπου συζητάμε για το συγκεκριμένο kit (και όχι μόνο) σχεδόν δύο χρόνια!

Μου πήρε 8 μήνες...κουβέντας για να πάρω τη γενναία απόφαση, Γενάρη του 2008, να αγοράσω το kit.
Λέω "γενναία" γιατι η εμπειρία μου με το κολλητήρι ήταν ελάχιστη και, σαν να μην έφτανε αυτό, τo συγκεκριμένο project κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τα μέλη του 41Hz forum που γράφουν ότι καλύτερα να έχεις κατασκευάσει 1-2 άλλα, ευκολότερα, tripath kit από το συγκεκριμένο site πριν πας για τον Truepath, κάτι ήξεραν...
Ενδεικτικά να αναφέρω το ελλιπέστατο documentation που συνοδεύει το kit, υποστήριξη που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο community, μεγάλα περιθώρια customization αλλά και αρκετά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά (καθώς μιλάμε για μεγάλα ρεύματα σε πολύ υψηλές συχνότητες λειτουργίας) συνεπάγονται αρκετό διάβασμα πριν ακόμη πιάσεις κολλητήρι στα χέρια σου... Για να μην πούμε πως, όταν τελικά πίασεις το κολλητήρι, σε περιμένουν αρκετά SMD parts για να βγάλεις τα μάτια σου...

[Σημείωση: Το kit είναι δύσκολο, αλλά όχι τόσο ώστε να απαιτούνται 12 μήνες από τη στιγμή που αγοράζεις το kit μέχρι να ακούσεις μουσική... Έχω, όμως, άριστη δικαιολογία για τη μεγάλη καθυστέρηση και ακούει στο όνομα Ελληνικός Στρατός!]

Τα παραπάνω όμως δεν ήταν αρκετά για να με αποθαρρύνουν από την κατασκευή διότι, πολύ απλά, είχα ισχυρότατο κίνητρο: τον μικροσκοπικό ενισχυτή της Trends, το γνωστό πλέον 10.1, τον οποίο είχα αγοράσει στα "τυφλά", το Δεκέμβριο του 2006, κατευθείαν από το eshop της εταιρείας.
Ευτυχώς η περιέργειά μου να δω αν τα, ελάχιστα τότε, διθυραμβικά reviews είχαν κάποια δόση αλήθειας αλλά κι αν τελικά ήξερε τι έλεγε ο καρντάσης ο CostasEAR που μας είχε πάρει τα...αυτιά με τους "ψηφιακούς", μου βγήκε σε καλό!
Όπως ανακάλυψαν κι άλλοι φίλοι του χόμπυ αργότερα (έστω κι αν τους πήρε 1-2 χρονάκια παραπάνω :136:) όντως υπήρχε...θέμα με τον συγκεκριμένο μικρό και κατ'επέκταση οι τελευταίες γενιές διακοπτικών ενισχυτικών άξιζε να εξετασθούν διεξοδικά!
[Hint: Ο αναγνώστης να παρατηρήσει ότι τελικά Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο Ψωμιάδης αλλά υπάρχουν και σοβαρά, σκεπτόμενα άτομα σα'παν'!! :138:]

Η μόνη πραγματικά στιγμή που έφτασα κοντά στο να αναθεωρήσω τα σχέδιά μου ήταν όταν άκουσα τον Hypex 400HG που έφτιαξε ο sp502, ένα άλλο μέλος του Heraklion Club (το νοτιότερο παράρτημα του γνωστού Κλουβιού με τις Τρελές του AVSite).
Δυστυχώς ή ευτυχώς, μετά από αρκετές ώρες ακροάσεων του συγκεκριμένου ενισχυτή σε 5 διαφορετικά συστήματα/χώρους μου ήταν δύσκολο να με...πείσω να φτιάξω κάτι διαφορετικό από Hypex!
Τελικά, όμως το μειωμένο συγκριτικά κόστος κατασκευής του Truepath που ζητούσε σχεδόν τα μισά χρήματα από ένα αντίστοιχο Hypex (χωρίς να υπολογίζουμε την αυξημένη προσωπική εργασία βέβαια), η περιέργειά μου να ακούσω μία υψηλής ισχύος και προσεγμένη κατασκευαστικά υλοποίηση "Class-T" ενισχυτή καθώς και το γεγονός ότι το Heraklion Club διέθετε ήδη τελικούς βασισμένους σε modules τόσο της Hypex όσο και της ICEpower και μας έλειπε η Tripath για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων των διακοπτικών ενισχυτικών (πλην nuforce ίσως), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Truepath!

Αρκετά, όμως, με το μπλα-μπλα.
Να δώσω και κάποια τεχνικά στοιχεία για τον ενισχυτή...
Πέρα από το βασικό Truepath kit, αγόρασα και τα αντίστοιχα power supply και soft-start boards που δίνει το ίδιο site, δηλαδή τα PSU1-PS, PSU1-VR και PSU1-SS.
Για την τροφοδοσία του ενισχυτή επέλεξα έναν R-Core των 50VA από τη Selectronics για τα regulator και ένα toroidal των 800VA της Amplimo (ο οποίος αποκλείεται να είναι μόνο 800VA btw - σίγουρα underrated) για τα rails.

Τα rails "παίζουν" κοντά στα όρια του 3020 chip διατηρώντας όμως μία σχετική "απόσταση ασφαλείας" από αυτά, δηλ. περίπου στα 57V.
Θεωρητικά, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη επιλογή, ο ενισχυτής αποδίδει:
  • 2 x 142W στα 8Ω και
  • 2 x 284W στα 4Ω.
Θα μπορούσα να πάω και στα 60V και να πάρω τα 300W στα 4Ω που μπορεί να δώσει το 3020, αλλά εκεί πλέον ρισκάρεις να πάρεις τον ενισχυτή στα χέρια με την πρώτη "στραβή" το οποίο θεώρησα ότι δεν αξίζει ως ρίσκο για 16 παραπάνω watt.

Κάποιες άλλες επιλογές στο customization του ενισχυτή (όπου βοήθησε πολύ ο CostasEAR - τον οποίo οφείλω να ευχαριστήσω - και κάποια μέλη του 41Hz forum όπως ο audiophool), οι οποίες πιθανόν να ενδιαφέρουν φίλους που έχουν ασχοληθεί με την ίδια ή παρόμοια κατασκευή είναι:

1VRMS πηγή
5Ω ηχεία
ISC = 14.5A (33% margin on 5Ω nominal)
Input Gain = 1.41 (3dB)
Fp = 2.1Hz
ΒΒΜ = 80nS

Τώρα σχετικά με τα διάφορα...μπιχλιμπίδια που χρειάστηκαν έχουμε και λέμε:
Οι μπόρνες των ηχείων είναι made in China, τα RCA και XLR είναι Neutrik, το καλώδιο ρεύματος θωρακισμένο Belden, η εσωτερική καλωδίωση στα rails είναι 12AWG mil spec (silver plated για να τονίζει τις υψηλές!) και στα regulators έβαλα DC power θωρακισμένο από την Canford (made by Belden). Το καλώδιο στα inputs είναι το Belden 89207.
Στα ηχεία έβαλα λίγο 4TC της Kimber για να με πάρει από καλό μάτι ο Κόγιας!

Το κουτί είναι 3U της σειράς Pesante από τον γνωστό Ιταλό που ψωνίζει όλο το Heraklion Club (600 ευρώ παραγγελία του κάναμε του κερατά την τελευταία φορά...).
O ενισχυτής χωρούσε άνετα και σε 2U κουτί αλλά ήθελα το παραπάνω ύψος για..μελλοντικές αναβαθμίσεις (λέγε με Sikorel :126:).

Και όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι:

Για να φτάσουμε σε αυτό:

Και μετά από την (πολύ βαρετή) εργασία του μετρήματος, ξαναμετρήματος, τρυπήματος κλπ φτάσαμε σε αυτό:

Ο ενισχυτής επί το έργο:

Και για όσους λένε ότι ένας διακοπτικός δεν μπορεί να είναι Hi-End, δείτε "ποδαράκι" και μετά τα ξαναλέμε:

:143:
Αυτά προς το παρόν!
Στο επόμενο επεισόδιο θα ασχοληθούμε με το αν και πως παίζει τελικά αυτός ο Truepath...
Eννοείται θα δοκιμαστεί στους χώρους των γνωστών-αγνώστων με τα άλλα παλιοψηφιακά των Hypex και Murano για να έχουμε σχηματίσουμε μία ολοκληρωμένη άποψη.

Stay tuned!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.000
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ από μένα για την συμμαζεμένη και πανέμορφη κατασκευή!
"Πιάνουν" τα χεράκια σου μου φαίνεται!

Καλές ακροάσεις!

Reaction score
13
Εεεεπ τωρα σε ειδα.
Ομορφα πραγματα βλεπω.
Μεχρι και High End παπουτσακια.
Κωστα κατι τετοια μενουν για να διηγουμαστε οταν γερασουμε.
Αντε περιμενουμε και τα σχετικα με τις συγκριτικες ακροασεις.

BTW το κουτι ποσο κοστισε συνολικα ?

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

Μιχάλη, το κουτί έκανε 63 ευρώ με το φόρο κι άλλα 8 ευρώ το "ταψί", πες λίγο πάνω από 70. Αυτά χωρίς μεταφορικά. Εγώ το αγόρασα στα πλαίσια μεγαλύτερης παραγγελίας οπότε τα μεταφορικά που μου αναλογούσαν ήταν ελάχιστα. Φαντάσου ότι για 500 ευρώ παραγγελία μας πήρε κάπου 45 ευρώ συνολικά.

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: The "Κώστας Φ." Truepath...

Μπραβο,παρα πολυ καλο,καλοακουστος!

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: The "Κώστας Φ." Truepath...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

Μιχάλη, το κουτί έκανε 63 ευρώ με το φόρο κι άλλα 8 ευρώ το "ταψί", πες λίγο πάνω από 70 ...
Τα "λουστρίνια" (παπουτσάκια) συμπεριλαμβάνονται; :107:

Τελικά το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ποιο είναι; Εννοείται τα υλικά, χωρίς τις ώρες προσωπικής απασχόλησης.

Reaction score
0
Κώστα, αυτό το τσιπ δεν έχει γίνει discontinued;
Από ανταλλακτικά, τι παίζει;

Με γειες, πάντως! Δείχνει πολύ καλή δουλειά!:444:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: The "Κώστας Φ." Truepath...

Τα "λουστρίνια" (παπουτσάκια) συμπεριλαμβάνονται; :107:

Τελικά το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ποιο είναι; Εννοείται τα υλικά, χωρίς τις ώρες προσωπικής απασχόλησης.
Τα "παπουτσάκια" είναι από eBay. :p

Το συνολικό κόστος έφτασε τα 700 Ευρώ πάνω-κάτω.
Με φθηνότερες/πιο συγκρατημένες επιλογές σε μη κρίσιμα σημεία μπορεί να πέσει και στα 600 ευρώ.
Για τον ήχο που πήρα, είναι τζάμπα - αλλά περισσότερα γι'αυτό αργότερα!

Μπράβο νέε μου! Και δε με λες; Από μικροδυναμικά, τί ψάρια πχιάνει;
Πχιάνει, πχιάνει! :116:

Κώστα, αυτό το τσιπ δεν έχει γίνει discontinued;
Από ανταλλακτικά, τι παίζει;
Στέργιο, δυστυχώς, όλα τα τσιπ της Tripath έχουν γίνει discontinued γιατί η εταιρεία έχει βάλει λουκέτο εδώ και 2 χρόνια περίπου!
Θέμα ανταλλακτικών δεν τίθεται - τουλάχιστον για αρκετά χρόνια.
Κατ'αρχήν το τσιπ το ίδιο έχει ένα σκασμό προστασίες επάνω και θέλει πολύ προσπάθεια να το κάψεις. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το 41Hz έχει μεγάλο στοκ από όλα τα chip που φοράνε τα kit τους και μπορείς να παραγγείλεις σκέτο το τσιπάκι όποτε θέλεις. Πρέπει με το κλείσιμο της εταιρείας ο τύπος που έχει το site να έκανε μία γερή "μπάζα" και, υποθέτω, σε τιμή χώμα.

Φαντάσου ότι εδώ και δύο χρόνια έχει πουλήσει πολλά Truepath kit, πολλά 3020 σκέτα κι όμως μόλις τώρα έβγαλε νέο kit βασισμένο στο ίδιο chip (τον AMP15) ενώ ετοιμάζει και άλλο ένα kit, πάλι με το 3020, για 2x500W στα 4Ω. Αν υπήρχε η παραμικρή έλλειψη φαντάζομαι ότι δε θα καθόταν να σχεδιάσει 2 νέα kit με το ίδίο chip!
Φυσικά, με το που άκουσα πως παίζει ο ενισχυτής, αγόρασα ένα 3020 extra (ένα 20ρικο κάνει) και το έχω βάλει στην άκρη - απλά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Πιθανότερο πάντως είναι να κάψεις τα mosfet ή κανένα άλλο περιφερειακό εξάρτημα αλλά αυτά τα βρίσκεις εύκολα στην πιάτσα.

Τα Tripath που δε βρίσκεις εύκολα στην αγορά είναι κάποια που είχαν γίνει discontinued από την ίδια την εταιρεία πριν αυτή κλείσει (όπως το τούμπανο που χρησιμοποιεί ο ενισχυτής του CostasEAR) αλλά και πάλι με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις είτε "compatible replacements" είτε τα ίδια τα chip από service εταιρειών που τα φόραγαν σε ενισχυτές τους (π.χ. Audio Research).

Kαι πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! :107:

Reaction score
0
Ωραία.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουμε project οι επάνω, και για να σου μπούμε στη μύτη, θα βάλουμε για ποδαρικά stillpoints (που τα έχω κι εύκαιρα)!:135:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis