The "Jackal " my tube line preamplifier .

Reaction score
488
Γεια και χαρα σε ολους , προκειται για τον νέο μου λαμπατο προενισχυτη που του εδωσα αυτό το ονομα ( Jackal = τσακαλι ) για πολλους και διαφορους λογους , ενας λογος είναι ότι καταφερε να βγει στην επιφανεια και να επιζησει σε τετοιους δυσκολους καιρους :105: , μαλιστα με λιγα εξοδα καθως δεν χρησημοποιησα πουθενα τιποτα εξωτικα η πανακριβα υλικα ( όπως και στις άλλες κατασκευες μου ) και είναι κιολας φτιαγμενος σε ένα σασι από έναν διαλυμενο ενισχυτη , ενας αλλος λογος ειναι οι μετρησεις , που εκει τα πηγε πολυ καλα .

Σαν ιδεα και κυκλωμα το ειχα σχεδιασει στα χαρτια από τις αρχες Ιανουαριου του 2012 , αλλα το ανεβαλα για διαφορους λογους .
Όμως στα μεσα του περασμενου Σεπτεμβρη αρχισα να μαζευω τα υλικα και να σχεδιαζω τις πλακετες , και προχωρισα στην υλοποιηση του .

Το κυκλωμα αποτελειται από 2 λυχνιες PCF200 και μια ΕF183 στο κάθε καναλι , συγκεκριμενα δυο διαφορικα σταδια ενισχυσης και για εξοδο την ΕF183 σε συνδεσμολογια ακολουθο καθοδου ( cathode follower ) , η αναδραση συνδεεται από την εξοδο φυσικα στο δευτερο τμημα ( ημισυ ) του πρωτου διαφορικου .
Ο προενισχυτης εχει αρκετα υψηλο gain χωρις την αναδραση δλδ open loop gain γυρο στα 34dB και αυτό ηταν το ζητουμενο , ώστε εφαρμοζοντας μετα την ολικη αρνητικη αναδραση να πεσουν οι παραμορφωσεις , να εχει μεγαλο ευρος αποκρισης συχνοτητων και να εχει οσο το δυνατον χαμηλη εμπεδηση εξοδου Ζout .
Εκτος από την ολικη αναδραση εχει και επιμερους αναδρασεις μαλιστα εχω εφαρμοσει ένα πολύ ελαχιστο ποσοστο τοπικης θετικης αναδρασης .

Attachments

Reaction score
1.788
Απάντηση: The "Jackal " my tube line preamplifier .

Δημητρη ευγε !!!!

Μου αρεσει πολυ ο τροπος που επιλεγεις να εφαρμοσεις την αναδραση!! πολυ εξυπνο !!!!

Οπως επισης και το μικρο ποσοστο της θετικης που εφαρμοζεις!!!! Εχει πολυ σπιρταδα φανταζομαι!!!!!!!!!!!!!!
Μπραβο για αλλη μια φορα και απο αυτον τον τοπο!!!! Οι κατασκευες σου πρεπει να ειναι παραδειγμα προς μιμηση!!!
Μου χεις υποσχεθει να τον ακουσουμε παρεα!!!!!! με την πρωτη ευκαιρια θα τον ακουσουμε και στην ΜΕΤΗΕΧΙ!!!!

Μπραβο φιλε!!!!!!!!!!!

Reaction score
488

Τακη σε ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια , να σαι καλα , και βεβαια φιλε μου θα γινει η ακροαση , απλα θα κανω πρωτα καποια τελευταια σουλουπωματα και μετα θα ανταμωθει με την Μεθεξαρα!!! σου .
Να πω οτι αυτος ο προενισχυτης παιζει πολυ πιο καλα απο τον προηγουμενο που ειχα φτιαξει , εχει καλυτερα μπασα δυνατα και περιγραφικα , καλυτερα πριμα βεβαια με περισσοτερη ενεργεια απο τον αλλον , και γενικα ο ηχος του ειναι πιο ακριβης και πιο διαφανος απο τον αλλο προ , επισης εχει καλυτερη στερεοφωνικη εικονα .

Απο μετρησεις πηγε πολυ καλα , με αρνητικη αναδραση -14,6dB ( μαζι με την αντισταθμιση ) εχει gain 19,4dB και πολυ καλη αποκριση συχνοτητων , τα δε -3dB τα εχει στους 400KHz , στα μπασα δεν εχει κανενα προβλημα αφου τα -3dB δεν τα μετρησα καν , εφοσον στα 9Hz δεν ειχε καμια εξασθενηση δλδ 0dB , επισης σκεφτομαι να ριξω λιγο ακομα το gain για να ειναι κοντα στα 15dB με 16dB .

Reaction score
1.788

Δημητρη εγω θα κανω αυτες τις μερες δοκιμη το λαμπατο phono μου με μπαταριες!!

Στο καναλι που εργαζομαι αλλαζω τις μπαταριες στα μικροφωνα σχεδον καινουριες!!!
Εχω συγκεντρωσει καμια 80αρια 9βολτες !!!!!! μου φτανει το ρευμα τους για τις δοκιμες που θελω!!!!!

στα νηματα τηα βαλω 12βολτη απο συνεγιαρμο [2 παραλληλες 7,5 αμπερ]
Θα σου πω εντηπωσεις!!!!

Reaction score
488

θα το ριξεις με παραπανω αναδραση ;
Τακη καλησπερα , κατι που δεν ανεφερα πριν ειναι οτι ο προενισχυτης αυτος εχει τρια ειδη αναδρασης , τοπικη αρνητικη , τοπικη θετικη και ολικη αρνητικη ( global NFB ) :121: , σκεφτομαι να αυξησω ελαχιστα και την τοπικη και την ολικη αρνητικη αναδραση για να ριξω το gain αλλα 3dB με 4dB .

Reaction score
488

Παρακατω φαινονται 3 τετραγωνικοι παλμοι 50ΚΗz , 100ΚΗz και 200ΚΗz με πλατος 2Vp-p .
Ολες οι μετρησεις εγιναν πανω στα RCA βυσματα εισοδου του προενισχυτη , δλδ το σημα της γενητριας ακολουθησε την εξης διαδρομη , RCA βυσματα εισοδου - ρελεδες εισοδου - μπλενταζ - volume - μπλενταζ - εισοδος προενισχυτη ( πλακετα ) , με ολες αυτες τις επαφες χωρητικοτητες ... , καποια στιγμη θα βαλω το σημα της γενητριας απευθειας πανω στην εισοδο του προ για να δω τις διαφορες .

Attachments

Reaction score
1.788

Τακη καλησπερα , κατι που δεν ανεφερα πριν ειναι οτι ο προενισχυτης αυτος εχει τρια ειδη αναδρασης , τοπικη αρνητικη , τοπικη θετικη και ολικη αρνητικη ( global NFB ) :121: , σκεφτομαι να αυξησω ελαχιστα και την τοπικη και την ολικη αρνητικη αναδραση για να ριξω το gain αλλα 3dB με 4dB .

Πολυ καλα θα κανεις !!! η αποκριση θα φτασει στο θεο!!!! 119:

ετσι κανω και εγω στο phono μου [νεα εκδοση] για να εχει ρυθμιζομενο gain. [topiki sto deytero stadio]

Reaction score
488

Ναι Ναι , με παραπανω αναδραση μπορει να πιασει τα 500ΚΗz στα -3dB , ε!! και στην εξοδο θα βαλω μια κεραιουλα και θα κανω εκπομπη στα μεσαια :105: .

Reaction score
488

Thanks , παντως παραμενει προενισχυτης :107: , δυο σε ενα .

Reaction score
488

Παρακατω φαινονται μερικες φωτογραφιες απο την διαρκεια κατασκευης του προενισχυτη .

Attachments

Reaction score
1.788

Μπραβο και παλι Δημητριε για τη εξαιρετικη δουλεια που εχεις κανει!!!!!! Χρειαζεται να εχει πολυ γνωση καποιος για να εκτιμησει την σχεδιαση σου , αλλα και την δουλεια που εχεις κανει !!!!

Reaction score
488

Τακη σε υπερευχαριστω για τα πολυ καλα σου λογια , αυτο δειχνει το φινο σου χαρακτηρα συν το υψηλο επιπεδο των γνωσεων σου !!! .

Reaction score
1.788

Κυριοι , εδω σε αυτη την ταπεινη κατασκευη , μακαρι να μπορουσατε να καταλαβετε τι εχει κανει ο Δημητρης!!!

Απο μια μικρη περιγραφη , αλλα και απο πολυ λιγα που ειπαμε απο το τηλ. ο ανθρωπος εχει κανει κατι καταπληκτικο!!!!

Δυο διαφορικοι σε σειρα, που χρησιμοποιει μονο την μια πλευρα τους , και στη αλλη την εφαρμοζει αναδραση!!!! και παρραληλα στο δευτερο σταδιο κανει και μια τοπικη θετικη!!!!!!!!! μπραβο και παλι Δημητρη!!! Δεν συζηταω καθολου για τον ακολουθο καθοδου που ακολουθει, και που πεφτει η αντισταση εξοδου!!!!! μια μικρη ενστασουλα στους πυκνωτες εχω , αλλα αυτο ειναι κατι που μονο με δοκιμη μπορει καποιος να το δει!!!

Reaction score
488

Τακη εισαι τσακαλι ! , με μια απλη περιγραφη και μονο , καταλαβες το 70 με 80 % του πως λειτουργει το κυκλωμα , οσο για τους πυκνωτες φανταζομαι οτι εννοεις του σηματος ( ποια ειναι η ενσταση σου ? οτι ειναι πολλοι αναμεσα στα σταδια , η οτι φταιει η ποιοτητα τους ? ) , σχετικα με αυτους της τροφοδοσιας που ειναι οι μπλε 100μF/400V ( αυτους τους ειχα απο καιρο και ειπα να τους βαλω ) καποια στιγμη θα αντικατασταθουν με 220μF/400V ( καφε πυκνωτες 105 βαθους C ) για να ειναι ολοι η πυκνωτες ιδιοι για ευνοητους λογους .

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.878
Members
38.512
Νεότερο μέλος
Squat