Tips για τοποθέτηση προβολέα???

GTX

Reaction score
39
Λοιπόν παιδιά η ερωτησή μου για τους γνώστες πρέπει να είναι απλή. Πρόσφατα μετακόμισα και άρχισα να στήνω πάλι το Home cinema. Έχω τοποθετήσει το πανί και θέλω να μου πείτε ποιά μέθοδο ν'ακολουθήσω για να βρώ τη σωστή θέση του προβολέα. Ας πούμε με ποιό τρόπο μπορώ να κεντράρω το φακό του Χ1 μου με το πανί? Στο παλιό σπίτι ο τρόπος τοποθέτησης ήταν πολύ περιορισμένος και δε είχα επιλογή οπότε είχα καταφύγει σε keystone correction. Τώρα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης του προβολέα και στο ταβάνι αλλά και στον απέναντι τοίχο από το πανί. Την απόσταση φαντάζομαι θα την βρώ κρατώντας τον προβολέα στα χέρια και δοκιμάζοντας. Με ένα πρόχειρο τεστ που έκανα είδα οτι το calculator στο site της infocus πρεπει να έχει λαθάκια γιατί μου εβγαζε οτι η απόσταση μου από το πανί ήταν οριακή για να το γεμίσω (2μετρα πλάτος) ενώ στην πραγματικότητα το γεμίζει απο πολύ πιο κοντά και χωρίς φουλ zoom. Έχω απο παλιά τη μαμίσια βάση του προβολέα για ταβάνι αλλά λέω να πάρω μια που έχω δει στο Νάκα που έχει πιο ευέλικτη ρύθμιση σε ύψος οπότε μιάς και το πανί μου δεν έχει κάδρο λέω να βρώ τη σωστή απόσταση και το κέντρο και μετά να παίξω στο ύψος απο τη βάση χώρις να χρειαστεί να ασχοληθώ απο πρίν με το offset. Σωστά σκέφτομαι ή είμαι λάθος??? Σκοπεύω να κάνω την τοποθέτηση το Σάββατο οπότε ότι πρόταση έχετε να κάνετε κάλο θα τανε να γίνει πριν απο αυτό.
Ευχαριστώ

Reaction score
0
Η συμβουλή που μου είχαν δώσει πάντως εμένα πριν την εγκατάσταση, είναι ότι πρώτα τοποθετείς τον προβολέα και μετά τοποθετείς το πανί. Άυτό που προτείνεις να πάρεις τον Χ1 στα χέρια και να πας ψάχνοντας μου φαίνεται ότι δεν θα είναι αποδοτικό, καθώς η τοποθέτηση χρειάζεται ακρίβεια και όχι "στο περίπου"...

GTX

Reaction score
39
Εμένα πάντως μου χαν πεί οτι πρώτα βάζεις το πανί και μου ακούγεται και πιο λογικό αφού εαν δεν είναι σταθερό (το δικό μου δεν είναι) πως θα το κεντράρεις μετά σε σχέση με αυτό που ρίχνει ο προβολέας. Στην περίπτωση μου πάντως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού για τη θέση του πανιού δεν υπήρχε επιλογή ετσι κι αλλιώς, μπήκε στο ταβάνι και στη μέση του τοίχου που δεν είναι πολύ πιο φαρδύς απο την οθόνη απέναντι απο τον καναπέ θέασης. Τώρα όσον αφορά το θέμα προβολέας στα χέρια μιλάω μόνο για τον προσδιορισμό της απόστασης αφου αν στο περίπου είναι σωστή μετά παίζεις με το zoom και έρχεται ακριβώς στα μέτρα του πανιού. Ασε που δε βλέπω άλλο τρόπο αν τα στοιχεία που μου δίνει η Infocus δεν είναι σωστά.

Reaction score
7
Πρωτα δεν κρεμας τιποτα...
Πρωτα παιρνεις χαρτι και μολυβι, υπολογιζεις οσο πιο σωστα μπορεις και ξεκινας.

Προσωπικα απο το πανι ξεκινησα.
Απο εκει και περα κρεμας ή τοποθετεις τον προβολεα εκει που εχεις υπολογισ. Ο προβολεας εχει ρυθμισεις για να τον φερεις σωστα.
Φυσικα δεν τον τοποθετεις πχ στα 5μ με το zoom στο max για να εχεις 100". Τον βαζεις στα 4,90μ και παιζεις με τις ρυθμισεις. Οχι στα ορια του!

Reaction score
425
Εγώ βασικά πρώτα θα τοποθετούσα το πανί, γιατί αυτό που θα με ενδιέφερε είναι η βασική θέση της οθόνης-θέασης.Φαντάσου να συνδέσεις πρώτα τον pj και μετά η εικόνα να σου βγει πολύ δεξιά ή αριστερά και να σου χαλάσει την επιθυμητή θέαση.
Μετά το πανί, συνδέω τον pj.
Έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω ένα laser (αυτό με το μπρελόκ), το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω από το φακό του pj, για να σημαδέψω το κέντρο της οθόνης (όσον αφορά το δεξιά-αριστερά γιατί η βάση μου δεν έχει ρύθμιση πάνω-κάτω, οπότε εκεί θα χρησιμοποιήσω αναγκαστικά το keystone).
Αν έχει κάποιος κάτι να προσθέσει ή να διορθώσει, καλοδεχούμενος :)

GTX

Reaction score
39
Πρωτα δεν κρεμας τιποτα...
Πρωτα παιρνεις χαρτι και μολυβι, υπολογιζεις οσο πιο σωστα μπορεις και ξεκινας.

Προσωπικα απο το πανι ξεκινησα.
Απο εκει και περα κρεμας ή τοποθετεις τον προβολεα εκει που εχεις υπολογισ. Ο προβολεας εχει ρυθμισεις για να τον φερεις σωστα.
Φυσικα δεν τον τοποθετεις πχ στα 5μ με το zoom στο max για να εχεις 100". Τον βαζεις στα 4,90μ και παιζεις με τις ρυθμισεις. Οχι στα ορια του!
Έχεις δίκιο για το χαρτί και το μολύβι και όπως λες έγινε πρίν βάλω το πανί. Έτσι άλλωστε διαπίστωσα και το λάθος στο calculator της infocus.
Με αυτά που λες για το zoom συμφωνώ απόλυτα, γι αυτό λέω, zoom στη μέση, προβολέα στα χέρια, βρίσκω στο περίπου τη θέση και μετά διορθώνω με το zoom.

Η βασική μου ερώτηση παραμένει. Ποια μέθοδο ακολουθώ για να κεντράρω το φακό με το πανί???

ευχαριστώ για τις απαντήσεις

GTX

Reaction score
39
Μπήκε το τελευταίο μου ποστ πριν δω την προτασή σου sothoms για το laser. το χω σκεφτεί και γω αλλά είναι πολύ δύσκολο να βάλεις ίσια το laser πάνω στον προβολέα γιατί ακόμα και λίγο στραβά να βάλεις το laser θα βγεί πολύ εκτός πάνω στο πανί.

Reaction score
7
Ναι αλλα αν προσεξετε η εικονα απο το φακο δεν βγαινει παντα (για να μην πω ποτε) "καθετα" με το πανι...

Δηλαδη...

Code:
        |+3
        |+2
        |+1
____0----------|0    Πανι
        |-1
        |-2
        |-3
αλλα... καπως ετσι, τελος παντων....

Code:
        |+3
       * |+2
      *  |+1
     *   |0
    *    |-1
   *     |-2
____0     |-3    Πανι
οποτε αν ειναι τοποθετημενος χαμηλα (κατω απο το επιπεδο του κεντρου της οθονης) οριζοντια χωρις κλιση (για χρηση keystone) να βαραει προς τα πανω ενω αν ειναι στο ταβανι (πανω απο το επιπεδο του κεντρου της οθονης)
θα ειναι γυρισμενος αναποδα οποτε θα βαραει προς τα κατω

Αν πας και βρεις το κεντρο της οθονης και τοποθετησεις τον προβολεα με το φακο ακριβως απεναντι απο το κεντρο της στην ιδια ευθεια θα εχεις προβλημα, αφου το κεντρο της προβαλλομενης εικονας θα ειναι πανω απο το κεντρο της οθονης.

Reaction score
0
Με άλλα λόγια σε αυτό που λέει ο κ. Ανδρεάδης πρέπει να υπολογίσεις και το offset του προβολέα. Και η Infocus είναι γνωστό ότι "προικίζει" τα μηχανάκια της με μπόλικο από δαύτο. Εμένα πάντως ο 4805 είναι τοποθετημένος κάτω από το ταβάνι σχεδόν στο ύψος που ξεκινάει το πάνω μέρος της οθόνης. Όσο για το δεξιά-αριστερά, με μολύβι και χαρτί δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

GTX

Reaction score
39
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Τα περί offset τα γνωρίζω, οταν μιλάω για κεντράρισμα του φακού δεν εννοώ το κέντρο της οθόνης (δίκο μου λάθος δε το είπα σωστά) αλλά τη μέση της οθόνης οριζοντίως στο πανί. Το θέμα του offset πιστεύω θα το αντιμετωπίσω με τη καθ'υψος ρύθμιση της βάσης του προβολέα.

GTX

Reaction score
39
Η επιχείρηση εγκατάσταση προβολέα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!
Το θέμα της μέσης του πανιού ξεπεράστηκε τελικά πολύ εύκολα με ενα laser το οποίο βγάζει κάθετη γραμμή και τοποθετήθηκε πάνω στο κουτί του πανιού και στη μέση. Μετά το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν να βρώ την κατάληλη θέση έτσι ώστε η ακτίνα του laser να κόβει κάθετα στη μέση το φακο του infocus. Το θέμα offset δε με προβλημάτισε καθόλου τελικά η βάση με έβγαλε ασπροπρόσωπο.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι οτι το πανί γεμίζει τέλεια με 0 διόρθωση keystone!!!

Το κακό είναι οτι τώρα μετά τον optoma στην έκθεση βλέπω την εικόνα το X1 και κλαίω :cry:

minas

Πισιά
Reaction score
4.189
Ένεκα εκθέσεως άργησα λίγο να διαβάσω posts, οπότε δεν πρόλαβα να σου απαντήσω...
Ένας καλός low-tech τρόπος για οριζόντιο κεντράρισμα είναι με σπάγγο - είναι και απίστευτα ακριβής.
Παρόλα αυτά είμαι περίεργος να δω το laser που περιγράφεις... Έχεις καμιά φωτογραφία/κανένα link?

GTX

Reaction score
39
Ένεκα εκθέσεως άργησα λίγο να διαβάσω posts, οπότε δεν πρόλαβα να σου απαντήσω...
Ένας καλός low-tech τρόπος για οριζόντιο κεντράρισμα είναι με σπάγγο - είναι και απίστευτα ακριβής.
Παρόλα αυτά είμαι περίεργος να δω το laser που περιγράφεις... Έχεις καμιά φωτογραφία/κανένα link?
Μόλις βρώ χρόνο θα ανεβάσω φωτογρφίες και απο το τελικό αποτέλεσμα και απο το laser γιατί νομίζω οτι θα είναι χρήσιμο για πολύ κόσμο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88