V-DAC EXTREME...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Η πρόσοψη του μετατροπέα έγινε από Corian.

Βρήκα πολύ συνηθισμένο και απλό το λαμαρινάκι και τα χερούλια που συνόδευαν το κουτί και θέλησα να δώσω έναν ιδιαίτερο τόνο και προσωπικότητα.

Χρησιμοποίησα λοιπόν Corian με το συγκεκριμένο τύπο να ονομάζεται <<white pepper>>.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Για το φίλο AKRIVOJOHN που ρώτησε, μια φωτογραφία της πρόσοψης με χαμηλό φωτισμό ώστε να φανούν κάποιες λεπτομέρειες.

Καλό είναι να βρεις και το διακόπτη με το αντίστοιχο χρώμα όπως ο συγκεκριμένος.

Επίσης να πω πως η πρόσοψη τρυπήθηκε εσωτερικά και το μπλε Led εξέχει οριακά ώστε να είναι διακριτικός ο φωτισμός του.

Reaction score
3
Απάντηση: Re: V-DAC EXTREME...

Παρακάτω θα κάνω και αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας και του σκοπού που εξυπηρετεί το κάθε τι.
Περιμένουμε Πέτρο.... (μπας και μάθουμε και τίποτα:606:)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Να συνεχίσω την περιγραφή κάνοντας μια αναφορά στη φιλοσοφία της βελτίωσης και ξεκινώντας από την τροφοδοσία.

Στην αρχική του μορφή το V-dac τροφοδοτείται από ένα εξωτερικό τροφοδοτικό-πακάκι, μη σταθεροποιημένο, 12Volt και 500 mA.

Το τροφοδοτικό αυτό συνδέεται με το μετατροπέα με ένα μεγάλου μήκους καλώδιο και η σταθεροποίηση γίνεται στο εσωτερικό του μετατροπέα όπου αρχικά υπάρχει σταθεροποιητής 7809 αμέσως μετά την είσοδο με πυκνωτή 1000 μF.

Έχοντας, όπως προείπα, δοκιμάσει διάφορα τροφοδοτικά επάνω του, παίρνοντας καλύτερα αποτελέσματα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, αυτό που έκανα εδώ ήταν να διαχωρίσω εντελώς το αναλογικό από το ψηφιακό τμήμα τροφοδοσίας και μάλιστα δίνοντας υπεραρκετή ενέργεια και στα δύο αυτά τροφοδοτικά.
Επίσης, με την κατάλληλη τοποθέτηση των τροφοδοτικών αυτών μείωσα στο ελάχιστο τις καλωδιώσεις που τα συνδέουν με την πλακέτα έχοντας τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι μικρές διαστάσεις του VDAC βέβαια, δεν αρκούσαν για να χωρέσουν τα φιλόδοξα σχέδια που είχα για αυτό. Έτσι η χρήση ενός μεγαλύτερου σασί με αρκετό χώρο κρίθηκε αναγκαία.

Reaction score
0
Απάντηση: V-DAC EXTREME...

Αντε ρε πετρο.μεχρι να σου παρουμε καμμια κουβεντα γεννησαμε.
Εγω μαλιστα εκανα διδυμα.Το ενα βγηκε κουφο και γλιτωσε απο το μικροβιο του ηχου

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Re: Απάντηση: V-DAC EXTREME...

Εγω μαλιστα εκανα διδυμα.Το ενα βγηκε κουφο και γλιτωσε απο το μικροβιο του ηχου
Έμοιασε στο γονιό του το παιδί...:142::142::142:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Λοιπόν για το τροφοδοτικό του ψηφιακού τμήματος έχουμε...
Μετασχηματιστής 15 volt 50VA.
Ακολουθεί γέφυρα 10 Ampere και αρχική χωρητικότητα πυκνωτών 35.000 μF.
Ένας σταθεροποιητής 7815 αμέσως μετά κάνει μια πρώτη σταθεροποίηση στα 15 volt.

Στην έξοδο του τροφοδοτικού αυτού υπάρχει μια αντίσταση 10 Ω, 5 watt που μαζί με έναν πυκνωτή 3300 μF (αντικατέστησε τον μαμίσιο 1000 μF) σχηματίζει μια δεύτερη αποθήκη ενέργειας.

Αυτά συμβαίνουν πριν το ολοκληρωμένο 7809 του μετατροπέα που πλέον <<εργάζεται>> με ιδανικές συνθήκες.

Εκεί λοιπόν που η συνολική χωρητικότητα του τροφοδοτικού του μετατροπέα ήταν 1000 μF για όλα τα μέρη του, έχουμε πλέον 40.000 μF περίπου μόνο για το ψηφιακό του κομμάτι.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Χώρια από την πλάκα τώρα δεν γράφω τα τελικά σχόλια και τις πληροφορίες της κατασκευής επειδή η εξέλιξη του μετατροπέα συνεχίζεται και δεν έχω καταλήξει στη τελική του μορφή.

Για παράδειγμα αρχικά πίστευα πως τα 20.000 μF στο πρώτο στάδιο του τροφοδοτικού του ψηφιακού τμήματος ήταν υπέρ αρκετά ενώ στη συνέχεια έφτασε τα 35.000 και ακόμα μου φαίνονται λίγα.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: V-DAC EXTREME...

....
Για παράδειγμα αρχικά πίστευα πως τα 20.000 μF στο πρώτο στάδιο του τροφοδοτικού του ψηφιακού τμήματος ήταν υπέρ αρκετά ενώ στη συνέχεια έφτασε τα 35.000 και ακόμα μου φαίνονται λίγα.
Πας να το κάνεις Hi-End μου φαίνεται.....:137:

Σοβαρά τώρα..., μόλις τελειώσεις, θα είχε ενδιαφέρον να βρεις ένα "εργοστασιακό" και να μας πεις τις διαφορές-εντυπώσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: V-DAC EXTREME...

Πας να το κάνεις Hi-End μου φαίνεται.....:137:

Σοβαρά τώρα..., μόλις τελειώσεις, θα είχε ενδιαφέρον να βρεις ένα "εργοστασιακό" και να μας πεις τις διαφορές-εντυπώσεις.
Έχει προγραμματιστεί η δοκιμή αυτή και θα παρουσιαστεί στο abouthifi.com αλλά βέβαια και εδώ.

Να πω μια πρώτη εντύπωση από όσο το θυμάμαι απλά καμία απολύτως σχέση...:126:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458

Χώρια από την πλάκα τώρα δεν γράφω τα τελικά σχόλια και τις πληροφορίες της κατασκευής επειδή η εξέλιξη του μετατροπέα συνεχίζεται και δεν έχω καταλήξει στη τελική του μορφή.

Ψιτ,dac είναι,δεν είναι ενισχυτής:137:

Reaction score
30.362

Δεν λεω καλές οι μεγάλες χωρητικότητες αλλά κυρίως για ενισχυτές όπως λέει και ο στριφτος.Σε dac γιατί τόσο μεγάλες ? είναι απαραίτητες? δε νομίζω.Εκτός και το dac εκτελεί και χρέη προ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
O gstriftos έχει βάλει χαμόγελο δίπλα στη παρατήρηση του.
Σαφώς και είναι απαραίτητες οι μεγάλες χωρητικότητες και με το παραπάνω.

Ρίξε μια ματιά και σε αυτή τη κατασκευή...

http://www.bmc-audio.de/en/bmc-dac-digital-analogue-converter.asp

ο τύπος έχει βάλει ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα φτάνοντας τα 75.000 μF.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Τι διακόπτης είναι αυτός ρε παλικάρι?

Απο πιστολάκι είναι?

Βάλτον στο πίσω μέρος!!!!!!!
Με λύπη μου σε πληροφορώ ότι είσαι ο πρώτος που δεν συμφωνεί με τον ζαχαρή διακόπτη που ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με την πρόσοψη.

Τώρα που έχεις δει εσύ μπιστολάκι σε τέτοιο χρώμα είναι απορίας άξιο!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Και δυο λόγια για το τροφοδοτικό του αναλογικού σταδίου...

Για να συνδεθεί αυτό στο V-DAC θα πρέπει να κοπούν οι γραμμές τις πλακέτας που τροφοδοτούν με συμμετρική τάση το διπλό τελεστικό που αποτελεί, με τα περιφερειακά του, το στάδιο εξόδου.

Καρδιά του τροφοδοτικού είναι ένας μετασχηματιστής 2 x 24 volt και 50 VA.
Ακολουθεί η ανόρθωση με διακριτές διόδους Ultra Fast, Soft recovery.
Η εξομάλυνση γίνεται με δυο πυκνωτές 4700 μF Elna και ακολουθεί η πρώτη σταθεροποίηση στα 23 volts.

Ακολουθεί ένα δεύτερο στάδιο σταθεροποίησης που ξεκινάει με μια ακόμα αποθήκη ενέργειας που αποτελείται από δυο πυκνωτές 1000 μF.
Έχουμε λοιπόν μια συνολική χωρητικότητα, για το αναλογικό στάδιο, της τάξης των 12000 μF.
Θεωρώ δεδομένο πως τα υλικά μιας τέτοιας κατασκευής οφείλουν να είναι κορυφαία.

Τα ενεργά στοιχεία και για τα δύο στάδια είναι τα γνωστά LM317 & 337.

Κλασικό τροφοδοτικό για όποιον ασχολείται με ιδιοκατασκευές και σίγουρο χαρτί.

Στην έξοδο του τροφοδοτικού η τάση ποικίλει, ανάλογα των τελεστικό που χρησιμοποιείται, από +-15 έως +-18 volt.

Δοκιμές έγιναν με διάφορους τελεστικούς πριν το τελικό συμπέρασμα για τους οποίους θα γίνει αναφορά στη περιγραφή του αναλογικού σταδίου.

Reaction score
7.327

Πολυ ωραια πραγματα,μπραβο.Βεβαια αν ολο αυτο ηταν βιομηχανικη παραγωγη ξερετε ποσο θα κοστιζε? Ενα διχιλιαρο για πλακα.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
A OK.
Δεν έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία αλλά κοίτα και τους Silmic II (RFS Series) αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.326
Members
38.684