V-DAC EXTREME...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Μια κατασκευαστική λεπτομέρεια του αναλογικού σταδίου που σιγά-σιγά παίρνει την τελική του μορφή.

Οι μηχανικοί της Musical Fidelity επέλεξαν τον τετραπλό τελεστικό ενισχυτή MC33079P της MOTOROLA για το στάδιο του I/V και του φιλτράρισμα.

Οι χαμηλές προδιαγραφές του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου, THD:0,002% και Slew Rate 7V, δεν άρμοζαν στο επίπεδο της συγκεκριμένης αναβάθμισης οπότε αποφασίστηκε η αντικατάσταση του.

Τη θέση του πήραν δύο διπλή τελεστική ενισχυτές της Burr Brown, οι γνωστοί 2134.
Για να γίνει εφικτή η τοποθέτηση τους κατασκευάστηκε η πλακετίτσα που διακρίνεται όρθια στην εικόνα και έγιναν ενώσεις με μονόκλωνο κρυογεννημένο χάλκινο σύρμα.

Η τροφοδοσία των ολοκληρωμένων ανεξαρτητοποιήθηκε από αυτή της κύριας πλακέτας ενώ πυκνωτές απόζευξης τοποθετήθηκαν πάνω στα ποδαράκια τροφοδοσίας των ολοκληρωμένων.
Για αυτή τη χρήση επιλέχτηκαν Elna Cerafine 100 μF.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Εδώ φαίνεται η πίσω πλευρά της κύριας πλακέτας.
Κάποια υλικά που δεν χωρούσαν στο επάνω τμήμα τοποθετήθηκαν εδώ.
Οι γκρι πυκνωτές που φαίνονται περιστοιχίζουν το DSD 1792 (DAC) και αντικατέστησαν κάποιους ηλεκτρολυτικούς.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Re: Απάντηση: V-DAC EXTREME...

Πολυ ωραια πραγματα,μπραβο.Βεβαια αν ολο αυτο ηταν βιομηχανικη παραγωγη ξερετε ποσο θα κοστιζε? Ενα διχιλιαρο για πλακα.
Φίλε μου επειδή έθεσες το θέμα του διχίλιαρου θα κάνω μια και μοναδική αναφορά για τον ήχο του.

Σε σχέση με τις συσκευές του εμπορίου που κοστίζουν τόσο απλά ΚΑΜΙΑ σχέση.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539

Αυτό είναι το ολοκληρωμένο πλέον εσωτερικό της συσκευής.

Στο αριστερό τμήμα, και μακρυά από το κυρίως κύκλωμα, υπάρχουν οι μετασχηματιστές του ψηφιακού σταδίου (τετράγωνος) και του αναλογικού (στρογγυλός), καθώς και όλες οι καλωδιώσεις της τάσης τροφοδοσίας.

Στο κέντρο διακρίνονται τα δύο τροφοδοτικά.
Αυτό του ψηφιακού τμήματος, με τους πράσινους πυκνωτές, βγάζει 15 volt ενώ αυτό του αναλογικού τμήματος (μεγάλη πλακέτα) είναι συμμετρικό και βγάζει +- 15 volt.

Στο δεξί τμήμα βρίσκεται η πλακέτα του V-DAC που πλέον έχει δεχτεί πάμπολλες παρεμβάσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Να πω δυο πράγματα για τις αλλαγές στο αναλογικό στάδιο.

Όπως ανέφερα και πριν προστέθηκε ένα εντελώς ξεχωριστό τροφοδοτικό για αυτό, αποκόβοντας τελείως την τροφοδοσία του από τη κύρια πλακέτα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει αρχικά να κοπούν οι πίστες της πλακέτας που τροφοδοτούν τα δύο ολοκληρωμένα-τελεστικούς ενισχυτές που είναι τα ενεργά στοιχεία αυτού του σταδίου.

Το αναλογικό στάδιο λοιπόν αντικαταστάθηκε ολόκληρο.

Αρχικά υπήρχαν δύο τελεστικοί ενισχυτές, ένας τετραπλός και ένας διπλός.
Τη θέση του τετραπλού (MC33079P) πήραν δύο 2134 της Burr Brown ενώ τη θέση του διπλού (5534) πήραν δύο μονή 627ΑΡ της ίδιας εταιρίας.

Για τη θέση του 5534 έγιναν πολλές δοκιμές με διάφορους τελεστικούς και της National αλλά και τις Burr Brown (2134).
Από ότι φάνηκε ο 627 έχει σαφώς το πάνω χέρι.

Οι αντιστάσεις τώρα, αν και ακριβείας, αντικαταστάθηκαν με KIWAME ενώ άλλαξαν και κάποιες τιμές τους δίνοντας ελαφρώς μεγαλύτερη έξοδο.

Κάποια φίλτρα στην έξοδο, καθώς και ένας ρελές σύζευξης τις εξόδου όταν όλα είναι όπως πρέπει, πήραν το δρόμο προς τον κάλαθο των αχρήστων.

Πάνω σε κάθε τελεστικό προστέθηκαν πυκνωτές απόζευξης 100 μF και η αντίσταση εξόδου αυξήθηκε από τα 47Ω στα 100Ω.

Από την αντίσταση εξόδου μέχρι τα βύσματα RCA τοποθετήθηκε κρυογεννημένο, μονόκλωνο, χάλκινο καλώδιο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Μιας και η πρόσοψη που έφτιαξα για το DACάκι που προσφάτως κατασκεύασα μου άρεσε, και όπως και να το κάνουμε είναι ποιο μοντέρνα, είπα να φτιάξω μια παρόμοια για το <<γερόλυκο>> που κατοικοεδρεύει στο κυρίως σύστημα μου.
Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Στο εσωτερικό τώρα είχαμε και εκεί δύο αλλαγές.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο βλέπετε.
Στη θέση των OPA2134 που ήταν στα φίλτρα μπήκαν οι AD797 ενώ στη θέση των εξαιρετικών ΟΡΑ627 στην έξοδο μπήκαν οι κορυφαίοι LME49990.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.823
Απάντηση: V-DAC EXTREME...

εχεις παρει φορα μαστορα και το κτηνος σου εκτος απο εργαλειαρα ειναι και κουκλα !!!!
μπραβο μαστοραρα μου ....δωσεεεε!!!:143::143:

Reaction score
26

Πολύ πολύ όμορφα. Πόσο μου αρέσουν αυτές οι κατασκευές. όταν αφού τελειώσεις τις χαζεύεις παίρνεις την ιδία ικανοποίηση με όταν τις ακούς και παίζουν γλυκά και όμορφα… (τουλάχιστον εγώ :p).
Πολλά μπράβο για το μεράκι φίλε…

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494

Εγώ πάντως έχω βρέξει τα παντελονάκια μου με τα όσα διάβασα... :107: :107: :107:

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.326
Members
38.684