Voigtländer 40mm f/2

Reaction score
11.740
Είναι και η προοπτική που σου δίνει ένας υπερευρυγώνιος, η οποία θέλει προσοχή στο που θα τοποθετήσεις τα αντικείμενα στο κάδρο.
Είχα για λίγες μέρες τον 10-20 της sigma (τον 3.5-?.?, όχι τον 2.8) και μου άρεσε, γιατί είχα να φωτογραφήσω κάτι σύνθετα στο σπίτι από τους 60 πόντους μακρυά και ήθελα να τα πιάνω από πάνω μέχρι κάτω.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.397
Απάντηση: Voigtländer 40mm f/2

Δεν υπάρχει 2.8, υπάρχει ο παλιότερος 4-5.6 και ο νέος με σταθερό f/3.5 (και 20% ακριβότερος).

Reaction score
173

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&thread=37232630

Και άλλος ένας με το ίδιο δίλημμα.

Δεν ειμαι εγω παντως...:137: απο οτι διαβαζω, δεν προτεινεται και τοσο ο voigtlander για πρακτικους λογους παρα μονο για συλλεκτικους ή αισθητικους... (συμφωνα με αυτον που τους εχει χρησιμοποιησει)... και δε μου φαινεται να εχει και πολυ αδικο, ειδικα αφου μιλαω για κροπ σωμα και ειδικοτερα αφου υπαρχουν οι 2 50ρηδες της κανον επιπλεον...

Αρχιζω και σκεφτομαι σοβαρα τον 35ρη f2 για κλειστους χωρους, αφου με αποτρεπεις απο τον σαμγιανγκ τον 14ρη (αν και προτιμω το 2,8 απο το AF των σιγμα ζουμ)...

Η χειροκινητη εστιαση στον 14ρη λες να με δυσκολευει τοσο? Με το σκοπευτρο της 40ρας θα εχω προβλημα στα σκοτεινα ή λογω του ευρυγωνιου του πραγματος δε θα ειναι τοσο δυσκολο?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.397

O 14ρης είναι πιο βαρύς από τον Σιγμα 10-20 (κοντά 100 γραμ. περισσότερο) και πιο ογκώδης, ο Σίγμα στα 10mm έχει ελάχιστες παραμορφώσεις και στα 14mm μηδενικές, ενώ ο Samyang είναι ο ορισμός της παραμόρφωσης. Για aps καλύτερα να τον αφήσεις. Για FF όπου οι λύσεις υπερευρυγωνίου τσούζουν, εντάξει έχει νόημα να τον συζητάς.

Reaction score
173

Σα να εχεις δικιο, αλλα μονο αν μιλαμε για μεταχειρισμενο σιγμα... και αναφερεσαι στον 4-5,6 ή στον 3,5?

Αν μιλαμε για καινουργιο, μπαινουν και οι τοκινα μεσα, και ο 11-16 και ο νεος 16-28... μπερδεμα...

Το 2,8 σταθερο, σε αυτο το ευρος, θα μας χρησιμευσει?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.397

To 2.8 θα χρησιμεύσει για να πετύχεις καλύτερες ταχύτητες και μόνο, αλλιώς από άποψη επίτευξης ρηχού βάθους πεδίου έχει νόημα μόνο σε κοντινό θέμα.
Για τον 4-5,6 Σιγμα μιλώ, ο 3.5 είναι ο καινούργιος, πιο ακριβός, πιο ογκώδης και δεν νομίζω να τον βρεις εύκολα μεταχειρισμένο. Κατ' αρχάς όμως θα πρέπει να τεθεί ένα άλλο ερώτημα: φωτογραφίζεις ευρυγώνιο; Γιατί έχω την εντύπωση ότι από νορμάλ και πάνω χρησιμοποιείς συνήθως (δλδ από 30mm και πάνω στη 40D).

Reaction score
173

Μου χρειαζεται κατι για κλειστους χωρους και για νυχτερινα...εχω τον 18-55 αλλα ειναι αργος...

Δεν μπορω ακομα να αποφασισω ομως, για το τι ακριβως θα με καλυψει στα mm (απο τα υπαρχοντα μοντελα σε νορμαλ τιμες)... κατι στα 35 ή κατι πιο ευρυ? Θελω να κανω τη δουλεια μου με ενα φακο και οχι με δυο... αρα κατι στα 35 και ας χανω τα κοντινα ή κατι στα 10-20 και να κανω κροπ?

Πχ... αυτες τις φωτο που ανεβασα σημερα απο το κονσερτο... θα με καλυπτε ο 35ρης? Θα βολευε ο 14ρης? Θα εξυπηρετουσε ενας αργος 10-20 (κλειστος συναυλιακος χωρος, οχι σκοτεινος, αλλα...)?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.397

Είναι αργός αλλά έχει σταθεροποίηση, οπότε πάλι αντίστοιχες ταχύτητες θα πάρεις σαν να είχες έναν φακό φ/2.8, ειδικά εάν έχεις χέρι που τρέμει. Για νυχτερινή δρόμου και πάγωμα κίνησης προσώπων θα χρειαστείς πιο γρήγορο φακό ακόμη και από φ/2.8 και ανέβασμα iso. Δοκίμασε στα 3200 και να τα μετατρέπεις μετά σε α/μ, η 40ρα δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Reaction score
173

Για νυχτερινή δρόμου και πάγωμα κίνησης προσώπων θα χρειαστείς πιο γρήγορο φακό ακόμη και από φ/2.8 και ανέβασμα iso. Δοκίμασε στα 3200 και να τα μετατρέπεις μετά σε α/μ, η 40ρα δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Μαλλον εδω θα ψαξω κατι... κατω και απο 2,8 και απο οπου και να το δεις, για φτηνα βγαινει ο κανον 35 και για ακριβα οι τοκινα...

Με τον 18-55 και τη σταθεροποιηση μπορει να βγαλω ακουνητη φωτο, αλλα οχι παγωμενο θεμα... πχ τον μαεστρο ή καποιον που παιζει βιολι κτλ ή και street καταστασεις...

Η 40ρα παντως, σε θεαση 100% και πανω απο 400 iso το εχει το προβληματακι της με τον θορθβο στα σκοτεινα... και στα 400 εχει, αλλα με ETTR κατι γινεται...βεβαια στο 100%... σε κανονικη θεαση και με λιγη επεξεργασια μεχρι τα 800 εισαι ΟΚ...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.397

Με λίγη αποθορυβοποίηση και στα 1600 είσαι τζετ. Είναι αναλόγως και τι βγάζουμε, εάν έχει πολλά σκιερά, εάν εκθέτουμε σωστά το καρέ... πάντως είναι μηχανή που τα 1600 γενικώς τα έχει και σου δίνει ένα καλό αποτέλεσμα που άνετα βγάζει εκεί μια εκτύπωση Α4 και βάλε.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.805
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός