War Of The Worlds (2005)

Μηνύματα
23
Reaction score
0
Ως υπερπαραγωγή καταστροφής η ταινία παίρνει το απόλυτο 10. Τα ειδικά ηχητικά και οπτικά εφε πρωταγωνιστούν κλέβοντας τη δόξα από τους ηθοποιούς. Και είναι τόσα πολλά! Όσα είδατε στο Twister, Day after tomorrow, Independence day μαζί. Θα χορτάσει και ο πιο απαιτητικός! Κεραυνοί, εκρήξεις, ανεμοστρόβιλοι, σεισμοί, πτώσεις αεροπλάνων, βυθίσεις πλοίων, τα ούφο σαρώνουν κυριολεκτικά. Οι ηθοποιοί έπαιζαν συνεχώς σε blue screen. Θα πάτε οπωσδήποτε σε κλειστή αίθουσα υψηλών προδιαγραφών και σας εγγυώμαι ότι θα βγείτε με ευχάριστο πονοκέφαλο. Το τεχνικό επιτελείο μεγαλούργησε.
Ως ταινία δράσης, η ταινία καταφέρνει να δημιουργεί αγωνία, τουλάχιστο στο πρώτο μισό δε σε αφήνει να βαρεθείς. Βεβαίως, υπάρχει μια αίσθηση deja vu γιατί όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί. Η σκηνή π.χ. που τα ούφο προσπαθούν να εντοπίσουν τους κρυμμένους ανθρώπους με μια προβοσκίδα-σκάνερ, θυμίζει έντονα αντίστοιχη (επίσης καλογυρισμένη) σκηνή του Jurassic Park. Θα μου πείτε δεν μετράει αν αντιγράφει κανείς τον εαυτό του. Μ΄άρεσε ιδιαίτερα η σκηνή όπου το αγριεμένο πλήθος πολιορκεί το τζιπ της οικογένειας Κρουζ το οποίο είναι το μόνο όχημα που κινείται (για ποιο λόγο δεν κατάλαβα) και τους εκπαραθυρώνει με τη βία (αν και αυτή είναι δάνειο από b-movies με ζόμπι).
Όμως, η ταινία έχει σημαντικά προβλήματα. Το σενάριο δεν πείθει: ενώ στην αρχή τα ούφο εμφανίζονται πανίσχυρα, ανίκητα μιας και έχουν προστατευτική ασπίδα, η παραγωγή αισθάνεται μια αμηχανία για το πώς θα 'κλείσει' το φιλμ με το απαραίτητο happy end και αυτό που μας σερβίρει είναι το λιγότερο παιδαριώδης. Επίσης θέλει να παρεμβάλλει μικρές 'οικογενειακές στιγμές' μεταξύ του Τομ Κρουζ και των τέκνων του, να ενώσει την οικογένεια (η γνωστή εμμονή του Σπήλμπεργκ στα αμερικάνικα family values) με αποθέωση το τελείως γελοίο φινάλε όπου η πρώην γυναίκα του με το αριστοκρατικό σόι της περιμένουν τον λιμενεργάτη με ανοιχτές αγκάλες. Αυτά ούτε σε ελληνικές ταινίες δε γίνονται! Όσο για το γιο (πλήρως αντιπαθητικός και ατάλαντος ο ηθοποιός) που πήγε στο πεδίο μάχης, έγινε εκεί ένα ολοκαύτωμα και γύρισε μόνος και ατσαλάκωτος στο σπίτι του, τι να πω... υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Συμπέρασμα: η ταινία είναι ένα θεματικό πάρκο επίδειξης ειδικών εφέ. Τρως τα popcorn σου, χαζεύεις τον χαμό, που και που κοιτάς το ρολόι, σπρώχνεις 2 ώρες. Δεν ξέρω αν αυτό σας φτάνει...
 

Μηνύματα
108
Reaction score
0
Συνφωνω απολυτως μια ταινια εφε και τιποτα αλλο. Πολλα τα κενα και τα παραλογα.
Πρωτο και καλυτερο το τελος. Δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομυριο οι εξωγηινοι να τη πατησαν τοσο ηλιθιωδως απο τα μικροβια. Εδω η ανθρωποτητα απ την πρωτη κιολας αποστολη της στο διαστημα γνωριζε και ελαβε ειδικη μεριμνα για την αποφυγη μολυνσεων και αυτη οι πολυταξιδεμενοι του συμπαντος δεν το ηξεραν.
Δευτερο το γεγονος που δειχνει οτι μας ειχαν επισκευτει παλι πριν χιλιαδες χρονια. Μαλλον βαριοντουσαν πολυ αυτοι οι εξωγηινοι και λενε ασε μην επικοισουμε ακομα να περιμενουμε μερικες χιλιαδες χρονια να αναπτυχθει η ανθρωποτητα και να παμε τοτε να τους σκοτωσουμε ολους και μετα να εγκτασταθουμε. Ασε που το ολο θεμα ειναι εντελως παραλογο ειναι σαν να παω εγω σε ενα πλανητη να θαψω μια σφεντονα και να περιμενω μερικες χιλιαδες χρονια τεχνολογικης ανακαλυψης και να παω για πολεμο με τη σφεντονα και οχι με τα συγχρονα οπλα της εποχης μου.
Για τους ξεβρακωτους εξωγηινους μου εκανε εντυπωση! Ομολογω δεν το ειχα σκεφτει ποτε. Υπαρχει βεβαια και το STARTREK οπου ολοι ειναι ντυμενοι. Αλλα οντως ειναι μια σημαντικη παραλειψη.
Τριτον βλεπουμε απο την αρχη το αμαξι του πρωταγωνιστη να μην κολλαει πουθενα. Ολα τα αλλα αυτοκινητα ειχαν σταματησει με τετοιο τροπο ωστε ο ηρωας μας να περναει αναμεσα τους με ευκολια. Ακομα και εκει στα συντριμια του αεροσκαφους ολως τυχαιως εχει δημιουργηθει ενας διαδρομος για να περασουν.

Το εργο κατα τη γνωμη μου πασχει γιατι χρησιμοποιηθηκε η λογικη προσσεγιση προηγουμενων δεκαετιων που σημερα φανταζει το λιγοτερο αφελης και παιδαριωδης.
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Ειναι μια ταινια με εφε για αυτους που μονο αυτο ηθελαν να δουν η ειχαν τετοια διαθεση .
Γραφω και πιο πανω . Αν περιμένει καποιος να δει ταινία με μπαμ μπουμ καλυτερα να μην παει να την δει.
Υπαρχουν μεν αυτά αλλα δεν είναι εκει το θεμα της ταινιας.
Επισης βρισκω πολυ αφελες να προσπαθουμε να τα εξηγήσουμε ολα σε μια ταινια επιστημονικής φαντασιας και μαλιστα με εξωγήινους.
Θα μπορουσα να κατσω και ενα ενα να απαντω σε ολα αυτα που πιθανον πιστευεις οτι δεν στεκουν (και ισως σε καποια να εχεις δικιο) αλλα αυτο ειναι το θεμα ;
Εμενα προσωπικά μου αφησε ανάμικτα συναισθήματα αλλα σε καμια περιπτωση δεν θα την χαρακτήριζα ως ταινια μονο με efe η απλως μια καλη ταινια καταστροφης.
Σίγουρα δεν είναι τετοια .
Εχω και γω τις ενστάσεις μου και περιμενω οταν βγει σε dvd να την ξαναδω με πιο ηρεμο ματι.
Η ταινια βασίζετε σε βιβλιο που γράφτηκε πριν απο 120 χρονια.
Επίτηδες πολλα απο το περιεχομενο του βιβλιου δεν αλλάχτηκαν και αυτα που αλλάχτηκαν εγιναν με σκοπο να γίνει πιο πιστευτο το στορυ.
Φαντασου να ηταν εντελως αυτούσιο το κειμενο τι θα λεγαμε.
Οσον αφορα το τελος της ειναι λογικο αν αναλογιστείς την επαγγελματική ιδιότητα του συγγραφέα (Βιολογος αν θυμαμαι καλα)
Παντως το προβλημα με αυτές τις ταινιες σε αυτό το σημειο είναι ιδιο.
Πώς να νικήσεις ένα πολιτισμό πιο αναπτυγμένο από τον δικο σου;
Σε οσες ταινιες θυμαμαι καμια από αυτές δεν ειχαν την πιο πειστική εξήγηση στο τελος. (Θυμήσου την γελοιότητα με το ID4)

Τελος θα σε παρακαλέσω όταν πρόκειται να αναφερθείς σε αποκαλύψεις ενημέρωσε ώστε να μην αποκαλύψουμε μυστικά που θα χαλούσαν το ¨γλυκο¨ για καποιον που δεν την εχει δει ακομα.
Καταλαβαίνεις τι θελω να πω εε; :)
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Ρε παιδιά ηρεμήστε...

Το story μπορεί να σας φαίνεται αφελές αλλά γράφηκε από τον Orson Wells την δεκαετία του '40, σε μία εποχή πολύ πριν απ' ότιδήποτε άλλο έχετε στο μυαλό σας. Ουσιαστικά είναι το πρώτο σενάριο βασισμένο στους εξωγήινους. Επίσης το σενάριο είναι περισσότερο συμβολικό...

Για όσους δεν ξέρουν μάλιστα ο Wells για να διαφημίσει το βιβλίο του μπήκε μέσα στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού που εργαζόταν και ουσιαστικά έκανε κατάληψη μία ολόκληρη νύχτα. Οπλισμενος με μπόλικο θράσσος και θάρρος (ακόμα ήταν ένας νέος ηθοποιός) άρχισε να διηγείται με απόλυτη αληθοφάνεια την "είδηση" της εισβολής, δίνοντας έκτακτα δελτία και ανταποκρίσεις. Η υστερία που κατέλαβε τον κόσμο που άκουγε την εκπομπή δεν λέγετε. Όλοι έτρεχαν να κρυφτουν σε υπόγεια και αχυρώνες για να γλυτώσουν από τους εξωγήινους. Το ολο σκηνικό κράτησε όλη την νύχτα, και ουσιαστικά ήταν μια avant premiere του βιβλίου του. Πολλοί ακροατές δε, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της αλήθειας την επόμενη ημέρα, πίστευαν ότι η εισβολή όντως είχε γίνει...
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Ρε Σπυρο ηρεμοι ειμαστε. :wink:

Νομιζω παντως πως το βιβλιο ειναι γραμενο απο τον H G Wells to 1898
http://www.fourmilab.ch/etexts/www/warworlds/warw.html
και οχι απο τον Orson Wells .

O Orson Wells εκανε οντως αυτο που λες σε ραδιοφωνικη εκπομπη και μαλιστα αυτο ειχε σαν αποτελεσμα απο τον πανικο που προκλειθηκε τον θανατο δυο ανθρωπων.

http://members.aol.com/jeff1070/wotw.html

http://members.aol.com/jeff1070/script.html
 


Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Χτες το βραδυ μπορεσα - βρηκα , και ειδα την εν λογω ταινια στην πρωτη version της του 1953.
Δεν περιμενα πως θα ειχε τοσο ενδιαφερον μιας και δεν περασε πολυ καιρος που ειδαμε την καινουργια version ,και πολυ περισσότερο οταν εχουμε να κανουμε με τοσο παλια παραγωγή .
Μου αρεσε παρα πολυ και πιστευω πως αν ο Σπήλμπεργκ κοιτουσε εκεινη την ταινια με ποιο προσοχη θα ειχε καλυτερο αποτέλεσμα ο δικος του "Πολεμος των Κοσμων".

Σε αυτα που θα θελα να αναφερθώ πιο πολυ ειναι τα κοινα σημεια των ταινιων.

Η σκηνη που διαδραματίζετε μεσα στο σπιτι με το Τιμ Ρομπινς και το πλοκάμι με το ματι που τους ψαχνει δεν ειναι κλεμμένη απο αλλη ταινια (απο το Abyss οπως πιστευα) αλλα ειναι ακριβως ιδια με την πρωτότυπη.
Η διαφορα με τους πρωταγωνιστές ειναι πως εδω δεν έχουμε να κανουμε με ενα πατερα μια κορη και ενα ψυχακια αλλα με ενα επιστημονα και μια τσουπρα που οταν ούρλιαζε κρατουσα τα αυτια μου.
Το τελος ειναι ακριβως ιδιο και με τον ιδιο τροπο τελειώνει.
Οι εξωγήινοι δεν προϋπήρχαν θαμενοι αλλα επεσαν σαν κομήτες στη γη.
Τα σκαφη τους ειχαν και αυτα ασπιδες μοιαζαν πιο πολυ με ιπταμενους δισκους και ηταν πολυ ομορφα σχεδιασμένα για την εποχη τους.
Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμος που τοσο πολυ απασχόλησε τους θεατες για το αν επρεπε να δουλευουν καποια πράγματα η οχι μετα το χτύπημα του , εδω περνα στο ντουκου καθως στην μια σκηνη δεν δουλευαν τα ρολογια τους και στην αλλη έπαιρναν ολοι τα αμαξια τους να φυγουν.

Πολυ καλη η σκηνη με το αδειασμα της πολης και τον επιστημονα απεγνωσμένο στους αδειους δρομους να προσπαθει να βρει τους φιλους του.
Επισης στην version του 53 υπηρχαν περισσότερες πολεμικες συγκρούσεις οπως και εκρηξη ατομικη βομβας (με παταγώδη αποτυχια ) αλλα πολυ καλα γυρισμένη και αυτη η σκηνη.

Θα κατσω σημερα να την ξαναδω.
Σας λεω πως καποιες σκηνες βλέπονται ακομα και σημερα μετα απο τοσα χρονια και ενω εχουμε δει τοσα και τοσα απο εφε τα τελυταια χρονια.
Παντως αν η Version του Σπήλμπεργκ διαδραματιζόταν στην δεκαετία του 50 θα ειχε περισσότερο ενδιαφέρον
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.622
Μηνύματα
2.868.405
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top