ZOBEL λέμε.

Reaction score
1.153
Απάντηση: ZOBEL λέμε.

Πολύ με μπερδέψατε κύριοι.:140:
Για αρχή θα βάλω ένα ζομπελάκι μόνο στα γούφερ και μετα βλέπουμε.
Η διακύμανση της εμπέδησης του μιντ-τουλάχιστον στο spec sheet-φαίνεται να κυμαίνεται από 7-13Ω στο ωφέλιμο φάσμα οπότε λέω να το αφήσω "γυμνό".BTW επειδή σκοπεύω να τροφοδοτήσω κάθε driver με τα "μικρά" modules της Red Rocks,στο spec sheet αναφέρει πως δεν χρειάζεται ζομπελ.Υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο?
http://www.redrocksaudio.es/files/D200en.pdf

Και κάτι άλλο(σας έπρηξα)...
Τί θα προτείνατε από...
http://www.bmm-electronics.com/Product.asp?Product_ID=2485
http://www.intertechnik.de/Lautspre...arts/Capacitors/Audyn-Cap-QS/1768,en,278.html
http://www.intertechnik.de/Lautspre...arts/Capacitors/Audyn-Cap-Q4/1768,en,279.html
http://www.intertechnik.de/Lautspre...s/Capacitors/Audyn-Cap-KP-SN/1768,en,277.html
για πυκνωτές
και
http://72.14.221.132/translate_c?hl...le.com&usg=ALkJrhjJhg9tXvvAQFzwqbrEIRgO32K71Q
http://72.14.221.132/translate_c?hl...le.com&usg=ALkJrhiZe-CD2wDr59FVEdSjVwE4m5r36g
για αντιστάσεις?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

εγώ χρησιμοποιώ τις πράσινες μούντορφ. ειναι και φτηνές... βάζω 2 παράλληλα για περισσότερο βατάζ όπου χρειάζεται.

και στον πυκνωτή δε χρειάζεται τίποτα φοβερό, όλα όσα έχεις είναι μια χαρά, διάλεξε κάτι φτηνό.

για οτιδήποτε "διακοπτικό" εγώ θα χρησιμοποιούσα ζομπελ στη θέση σου. κακό δε κάνει, καλό κάνει. απλά πράγματα....:145:

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409

...BTW επειδή σκοπεύω να τροφοδοτήσω κάθε driver με τα "μικρά" modules της Red Rocks,στο spec sheet αναφέρει πως δεν χρειάζεται ζομπελ.Υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο?
Βέβαια. Ενδεχομένως ο κατασκευαστής να έχει συμπεριλάβει zobel στον ενισχυτή του, εάν έκρινε πως χρειάζεται. Από εκεί και μετά, το εξειδικευμένο zobel σε ένα μεγάφωνο εξαρτάται από την απόκρισή του κατά περίπτωση. Δεν έχουν όλα τα παθητικά ηχεία zobel σε όλους τους δρόμους, ούτε βέβαια και τα ενεργά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

Βέβαια. Ενδεχομένως ο κατασκευαστής να έχει συμπεριλάβει zobel στον ενισχυτή του, εάν έκρινε πως χρειάζεται.
πολύ σωστά.

πχ tripath χωρίς ενσωματωμένο zobel δε ξέρω να υπάρχει.

Από εκεί και μετά, το εξειδικευμένο zobel σε ένα μεγάφωνο εξαρτάται από την απόκρισή του κατά περίπτωση. Δεν έχουν όλα τα παθητικά ηχεία zobel σε όλους τους δρόμους, ούτε βέβαια και τα ενεργά.
εμπέδηση βρε, εμπέδηση, όχι απόκριση.:135::138::142:

και φυσικά πάλι: πολύ σωστά.

Γι'αυτό και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να βάλετε ένα ζόμπελ σε οποιοδήποτε ηχείο έχετε στο σπίτι...

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409

Βρε γιατρέ, ως συντονισμένο κύκλωμα, ένα zobel σε ένα μεγάφωνο παρουσιάζει επιλεκτική διαφοροποίηση της εμπέδησής του σε συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος, για να διορθώσει την απόκριση του μεγαφώνου, (να την κάνει περισσότερο επίπεδη). Το λέω σωστά;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

όχι, δε νομίζω πως τα λες σωστά. Ή μάλλον σωστά τα λες, αλλά εγώ το εστιάζω στην απόκριση του ενισχυτή κι όχι του μεγαφώνου. Δηλαδή το zobel διορθώνει την εμπέδηση του μεγαφώνου για να κάνει φλατ την απόκριση του ενισχυτή. Διότι το μεγάφωνο μπορεί να έχει φλατ απόκριση (κι ας έχει τεράστιες κούρμπες στην εμπέδηση) μόνο συνδυαζόμενο με έναν ενισχυτή που έχει ίδια ισχύ (ίδια βαττ ρε παιδί μου) σε όλες τις αντιστάσεις φορτίων, πχ 100 βαττ στα 2 ωμ, 100 βαττ στα 4, στα 8, στα 16, στα 32, στα 128 ωμ. Παντού 100 βαττ. Αλλά δενείναι έτσι, ή μάλλον ελάχιστα μηχανήματα έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να βγάζουν ίδια ακριβώς ισχύ σε μεγάλο σχετικά εύρος αντίστασης φορτίου.

Για να το κάνω λιανά:

η απόκριση του μεγαφώνου είναι συγκεκριμένη, όπως και η εμπέδησή του στο φάσμα.

αυτό που δεν είναι συγκεκριμένο με τον ίδιο τρόπο, είναι η απόδοση του ενισχυτή στο φάσμα σε διαφορετικές τιμές εμπέδησης φορτίου.

δηλαδή, ένας τέλειος τυπικης τεχνολογίας ενισχυτής βγάζει 100 βαττ στα 8 ωμ και 50 βαττ στα 16 και 25 βαττ στα 32 ωμ. Και 200 βατ στα 4, 400 βαττ στα 2 και 800 βαττ στο 1 ωμ.

η δουλειά του ζόμπελ είναι να βλέπει ο ενισχυτής ίδιας εμπέδησης φορτίο σε όλο το φασμα, διότι ενώ ο ενισχυτής έχει ομαλή απόκριση στο φάσμα σε συγκεκριμένη συχνότητα (σταθερή σε όλο το φάσμα πχ 8 ωμ) αν του δώσεις ένα φορτίο με φάσμα αντιστάσεων από 3 έως 133 ωμ τότε δεν θα έχει ομαλή απόκριση στο φάσμα, με την έννοια της ομαλής ενίσχυσης στο φάσμα και της ομαλής απολαβής από το ηχείο-φορτίο στο φάσμα, με αποτέλεσμα ανώμαλη μετρήσιμη απόκριση στο φάσμα από τον μετατροπέα (ηχείο).

Είναι θέμα ενισχυτή. Αυτόν πάμε να γλυτώσουμε.

Μπορεί αυτός να βγάζει τη σωστή τάση στην έξοδό του σε όλο το φάσμα, αλλά διαφοροποιούμενης αυτής της ισχύος σε διαφορετικές συχνότητες αλλάζει η απολαβή από τον μετατροπέα, διότι η απόδοση του μετατροπέα στην ισχύ είναι σταθερή (ευαισθησία σε ομαλής απόκρισης μεγάφωνο) οπότε άλλη απολαβή θα έχεις με 40 βαττ στα 2 KHz κι άλλη με 20 κι άλλη με 80 βαττ, το μεγάφωνο είναι ηλεκτρομηχανικός μετατροπέας και τα βαττ θα τα κάνει ήχο με σταθερό κέρδος (ευαισθησία), τα 20 θα ακούγονται χαμηλά και τα 80 θα σου τρυπήσουν το τύμπανο.

Αντίθετα, αμα το πάρω τοις μετρητοίς αυτό που έγραψες είναι λάθος, διότι αν διορθώσουμε την εμπέδηση ενός μεγαφώνου που έχει χάλια απόκριση, ουδεμία μεταβολή δεν θα έχουμε στην απόκριση του μεγαφώνου, θα συνεχίσει να είναι χάλια. Θέλει ζωνοπερατά φίλτρα για αυτό το λόγο. Γι'αυτό επιλέγουμε μεγάφωνα καλής απόκρισης, ώστε να έχουμε να διορθώσουμε μόνο την εμπέδηση. Έτσι κι αλλιώς πάντως, η επαγωγικότητα των καλωδίων των ηχείων και μόνο, αποτελεί καλή δικαιολογία για χρήση ζόμπελ. Κι ας χρησιμοποιείς καλώδια ηχείων των 20.000 ευρώ, δε παύουν να έχουν μετρήσιμη επαγωγικότητα. δις ιζ ρίαλ λάιφ... δηλαδή στον τύπο Cz=Le/Rz^2 στο Le κανονικά πρέπει να προσθέσεις την επαγωγικότητα των καλωδίων διασύνδεσης ηχείων ώστε να συμπεριλάβεις ό,τι βλέπει ο ενισχυτής στις μπόρνες εξόδου του (μεγάφωνα, κρος, καλώδια, βύσματα) και αντίστοιχα στο Rz το σύνολο των αντιστάσεων όλων των παραπάνω, το οποίο προφανώς καθορίζει και το damping factor της συγκεκριμένης εφαρμογής (το df δηλαδή δεν εξαρτάται μόνο από αντίσταση εξόδου ηχείου - αντίσταση μεγαφώνου -αντίστοιχα).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

κοντός ψαλμός αλληλούια, βάλε ένα ζόμπελ στο ηχείο σου ή σε οποιοδήποτε ηχείο, και πες μου αν θα ακούσεις διαφορά. Κι αν έχεις και μικρόφωνο - αναλυτή, δες τι μεταβολές θα έχεις στο φάσμα. Και μετά προσπάθησε να το εξηγήσεις.

Reaction score
1.153

Πονοκέφαλος με έπιασε.Αν λάβουμε υπόψη πως η πλειοψηφία των ηχείων,σχετικά χαμηλής κατηγορίας τιμής,δεν νομίζω πως έχουν υλοποιημένα ζομπελ,τουλάχιστον όχι σε όλα τα μεγάφωνα,μήπως τραβάμε το θέμα απο τα αυτιά τελικά?
Δηλαδή ΟΚ θα βάλω ζομπελ στο γούφερ που ούτως ή άλλως φτάνει στα 60τόσα Ωμ στη συχνότητα Fs,μήπως είναι too much να ασχοληθώ και με τα υπόλοιπα,επαξωγικότητες καλωδίων κλπ,κλπ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

Πμήπως είναι too much να ασχοληθώ και με τα υπόλοιπα,επαξωγικότητες καλωδίων κλπ,κλπ?
του μάτς είναι που ασχολείσαι και δε παίρνεις ένα στέρεο να ακούς μουσική!

μα τι είπε τώρα το άτομο!:135::138::143:

όλα κι όλοι εδώ τού ματς είναι ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

τες πα, το κόστος ενός ζόμπελ είναι γελοίο, δεν αξίζει τον κόπο να το συζητάς...

Reaction score
1.153

Ακούω μουσική.Απλά θέλω μαζί με εμένα να ακούν και οι γείτονές μου :138:
Κώστα τις πράσινες Mundorf τις βρίσκεις πουθενά Ελλάδα?
Γιατί τα γαλλικά μου είναι λίγο σκουριασμένα...

Για την τιμή του πυκνωτή,το calculator που παρέθεσα στην αρχή είναι ΟΚ ή να ασχοληθώ με τον εμπλουτισμό της εμπυρίας μου?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

κοίτα, αμα θες μπύρα, έλα απ'το σπίτι. για τα υπόλοιπα :βρε άι παράτα μας....

Reaction score
1.153

Μη με αποπαίρνεις...θυμίσου που ήσουν κάποτε νέος,φέρελπις ντιούης.Λέγε ρε και πρέπει να παραγγείλω υλικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.048

πολύ με παιδεύεις...

από ελλάδα δεν παίρνω ούτε λάστιχα για το αυτοκίνητό μου.

χρόνια τώρα...

εσύ πάρε απ'όπου θες. γαλλικά και γω δε ξέρω.

πάνε με τους τύπους. η μπύρα αργότερα (μπύρα, εμπειρία, όπως θες...)

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.737
Members
38.604
Νεότερο μέλος
Pamagelo