To Home Cinema του KOSTAS999

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Πρόλογος

Ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω και το δικό μου σύστημα! Θα σας παρακαλέσω μέχρι να τελειώσει το ανέβασμα να μη παρεμβάλετε σχόλια.

Ξεκινώντας να πούμε δύο πράγματα για το χώρο και τις απαιτήσεις μου ώστε να σας καλύψω σε πολλές πιθανές ερωτήσεις. Έχω δουλέψει σε δεκάδες αίθουσες και είναι το τρίτο δικό μου που φτιάχνω, οπότε ήξερα πραγματικά τι θέλω, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος!

Το πρώτο ήταν το 1998 με ένα εννιάιντσο CRT σε υπόγειο, δίχως ιδιαίτερες επεμβάσεις στο χώρο, το επόμενο το 2007 με Dedicated Room με τα πάντα εντοιχισμένα και κύρια ηχεία πίσω από οθόνη προβολής και φτάνουμε στο 2022 με ένα χώρο 7.5m x 4.5m x 3.20m και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Στην πραγματικότητα ο χώρος είναι σχεδόν διπλός καθώς προϋπήρχε ένα studio ηχογράφησης δίπλα (πίσω από το ηχομονωτικό τζάμι στις φωτό). Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα μέρος ώστε να περισσέψει και ένα δωμάτιο άθλησης και παιχνιδιού για τα πιτσιρίκια καθώς και ένα ντουλάπι για Rack μηχανημάτων του Home Cinema.

Κύρια ζητούμενα του Project:

1) ΔΕΝ ήθελα να πάω σε εντοιχισμένα ή επιτοίχια ηχεία αλλά σε μεγάλα επιδαπέδια. Η πείρα μου έδειξε ότι κανένα από τα προαναφερθέντα ηχεία δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο ήχο που εγώ θέλω.

2) Την καλύτερη δυνατή εικόνα δίχως πάντα συσκότιση. Ο 4k προβολέας με την 105” Stewart σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την εικόνα μιας OLED τηλεόρασης. Αποφασίστηκε η αγορά της μεγαλύτερης υπάρχουσας SONY OLED με προοπτική για 100+ ίντσες στο μέλλον.

3) Καλή ηχητική συμπεριφορά και σχεδιασμός χώρου με σωστή απορρόφηση μπάσων και υψηλών.

4) Ο χώρος δεν ήθελα να είναι αυτό το κλασσικό μαύρο παντού όπως η δεύτερη αίθουσά μου που μπαίνεις μόνο για να δεις ταινία και όλες τις άλλες ώρες είναι κλειστός.

5) Κύριο υλικό κατασκευής το ξύλο

6) Ηχομόνωση επιπέδου STC 50 και άνω ώστε να μη λειτουργεί κλιμακοστάσιο ως μεγάφωνο και να μη μεταφέρονται κραδασμοί στο πάνω πάτωμα.

7) Έλεγχος των πάντων με αυτοματοποιημένο σύστημα (φώτα-πρίζες-μηχανήματα-συναγερμοί)

8) Δυνατότητα αλλαγής όλων των καλωδιώσεων!!

9) Λόγω χρήσης ξύλου, ενός ακριβού υλικού, λογικό κόστος κατασκευής!!

Το προτελευταίο όλοι το θεώρησαν αδύνατο ενώ το τελευταίο κυριολεκτικά μου δημιούργησε πολλές αρνητικές εντυπώσεις από «επαγγελματίες» του χώρου που έφτασαν να ζητούν μόνο για την ηχομονωμένη πόρτα του δωματίου 3 και 4.000 ευρώ με εγκατάσταση!!!

Τελικά κατέληξα στην AACE με την οποία έως τότε δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις και αναπτύχθηκε μία υπέροχη συνεργασία που με οδήγησε εν συνεχεία και στην αγορά του Anthem 90 και των Founder που αντιπροσωπεύουν.

H AACE ανέλαβε τo σχεδιασμό και όλη την ηχητική μελέτη και μετρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και του τελικού tunning καθώς και την εγκατάσταση αυτοματισμών (Control 4). Η αφεντιά μου ασχολήθηκε με την υλοποίηση της κατασκευής και την επιμέλεια του χώρου.

Τονίζω για ακόμη μία φορά τη σημασία της σχεδίασης του χώρου και των μετρήσεων ενδιάμεσα, όχι όταν η κατασκευή είναι μη αντιστρέψιμη!

Παραθέτω τον αρχικό χώρο:
 

Attachments


kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Κατασκευή περιμετρική

Α) Για την απομόνωση του χώρου από το υπόλοιπο σπίτι επιλέχθηκε η χρήση ηχομονωτικής Βισκοελαστικής μεμβράνης μεγάλης πυκνότητας (5kg/τετραγωνικό!!) Η εν λόγω μεμβράνη τοποθετήθηκε σε μορφή σάντουιτς με ειδική ηχομόνωση ενδιάμεσα. Η φαινομενικά απλή ξύλινη κατασκευή μονώθηκε όπου ακουμπάει τοίχο με ειδική ηχο-απορροφητική ταινία ενώ ενδιάμεσα στο κύριο δοκάρι της υπάρχει ατσάλινος σωλήνας να μη καταρρεύσει από το βάρος!



Β) Μπροστά από το υπάρχον τζάμι δημιουργήθηκε μία ξύλινη κατασκευή 3m x 2,5m που λειτουργεί ως διάχυτής και η οποία εκτός από Rack, στο μέσο ενσωματώνει τα κανάλια που πάνε προς το πίσω δωματιάκι του Rack και προς την πίσω πλευρά του δωματίου.

Στο κάτω μέρος έχει ένα πολύ μεγάλο χώρο για τοποθέτηση τεράστιων sub μελλοντικά (υπάρχουν ανοιγόμενες θύρες στο πλάι). Για τους πολύ παρατηρητικούς, δεξιά-αριστερά υπάρχουν ανοιγόμενα ξύλινα κανάλια για αντικατάσταση καλωδίων!

Κρυφό κανάλι θα δείτε και τέρμα πάνω από την πόρτα. Όλες οι καλωδιώσεις αλλάζουν (πχ νέα HDMI προδιαγραφή, νέα καλώδια βασικών ηχείων, καλύτερα καλώδια ρεύματος κτλ) Στον τοίχο από μπετό δεξιά όπου δεν υπάρχει επαφή με κάτι, τοποθετήθηκε βαριά πορώδη ταπετσαρία.

Ο εμπρός τοίχος είχε ήδη σάντουιτς γυψοσανίδα με ενδιάμεσα φύλλο ISOLFON-PB.
 

Attachments



kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΒΑΝΙΟΥ

Γ) Η ηχομόνωση ταβανιού αποτέλεσε σπαζοκεφαλιά λόγω των ξύλινων επιφανειών και της πιθανότητας συντονισμού των full scale Atmos τα οποία έχουν τριπλάσια δυναμική περιοχή από τα κλασικά στρόγγυλα ηχεία. Ευτυχώς ο Βαγγέλης της AACE είχε αντιμετωπίσει ξανά τέτοια πρόκληση!!!

Επιλέχθηκε η λύση του «δε θα ακουμπάει τίποτε με πάνω όροφο». Δηλαδή του floating ταβανιού. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν τροποποιημένες αντικραδασμικές αναρτήσεις με ελαστικά στηρίγματα στα οποία προσαρμόστηκαν τα δοκάρια στήριξης. Μπήκαν σε διπλάσια πυκνότητα από αυτή μιας γυψοσανίδας προκειμένου να σηκώσουν άνετα το μεγάλο βάρος του ξύλου και των ηχείων. Οι εσωτερικές αναρτήσεις είναι στο μισό ύψος (10cm) ώστε να υπάρχει το κενό για τον κρυφό φωτισμό.

Τα κομμάτια ξύλου επενδύθηκαν ολόκληρα από την πάνω πλευρά με ηχομονωτική Βισκοελαστική μεμβράνη 3.5kg/τετραγωνικό , στα σπότ τοποθετήθηκαν ειδικά θερμομονωτικά/ηχομονωτικά καλύμματα, δημιουργήθηκε καμπίνα για τα ηχεία και όλο το ενδιάμεσο μεταξύ ταβανιού και ξύλου γέμισε με μόνωση.
 

Attachments


kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Δ) Τελευταίο στάδιο η κατασκευή μπασοπαγίδων / ηχο-απορροφητικών αφισών! Εδώ παρουσιάστηκε αρκετή δυσκολία στην εύρεση του κατάλληλου πανιού γιατί τα πολύ ηχο-απορροφητικά έδιναν θολή εικόνα. Ευτυχώς έχω αρκετές αφίσες με αρνητική πίσω όψη, οπότε η σκαναρισμένη εικόνα ήταν εξαιρετικά φωτεινή. Σε Ελλάδα μου έδιναν απλούς καμβάδες ως ηχο-απορροφητικά. Κλασσικό..... Μπαίνεις στο γνωστό Αμερικάνικο site, επιλέγεις το κατάλληλο ύφασμα και σου έρχονται τυπωμένες μέσα σε σωλήνα. Τελάρα, σκληρός υαλοβάμβακας , έτοιμα! Βάζω και την πρώτη δοκιμαστική που έγινε για αρχικές μετρήσεις.

Ακολουθούν 2 ποστ με όλο το Home Cinema
 

Attachments

Last edited:

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Ο χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί, θα έρθουν σύντομα 2 Paradigm XR13 Sub και όταν μεγαλώσουν λίγο ακόμη πιτσιρίκια θα μπει καναπές υπερυψωμένη δεύτερη σειρά ώστε να έρθουν Back ηχεία σε σωστότερο σημείο και θα προστεθούν τα 2 sub επίπλου. Αλλά προηγείται ένα καλό φίλτρο ρεύματος της Audio Quest. Και φυσικά η διακόσμηση δε σταματά ποτέ!

Ακολουθεί ανάλυση συστήματος και επιπλέον φωτο.
 

Attachments


kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Όλα τα ηχεία του συστήματος είναι ενεργά:

  • Εμπρός: Paradigm Founder 120H ,
  • Κεντρικό: Paradigm Founder C90,
  • Surround/back: 4x Mirage OM6 omni polar οπότε χάνονται στο χώρο,
  • Subwoofers: BPS 400 της Mirage, 2x12 ίντσες το καθένα στα 2 πλαϊνά,
  • Atmos: Focal 300 IWLCR6 in-wall
Προενισχυτής: Anthem AVM 90, αναλυτικό Review: (Anthem AVM 70 / 90 Review (Long version) | AVsite)

Τελικοί: a) Musical Fidelity M6x 250.7 , αναλυτικό Review: (H Musical Fidelity goes Multichannel | Page 2 | AVsite)

b) Classe Cav 150 c) Anthem MCA 5

Εικόνα: a) SONY A83J OLED

b) JVC DILA 3000S

c) Stewart 105” λευκή, gain 1.0

Πηγές: άγνωστο τι θα μείνει ή αν κατέβει και κάτι από στέρεο σύστημα. Επίσης Rack θα φύγει σε ειδικό χώρο

Ιδιαίτερη αναφορά στα καλύτερα καλώδια που έχω δοκιμάσει, AudioQuest. Όλα τα εγκατάστασης, ρεύματος τέτοια, σιγά σιγά ελπίζω και των εμπρός ηχείων. Αυτή τη στιγμή Mit Terminator Shotgun.

Ακούω παρατηρήσεις/ γνώμες σας, ευχαριστώ
 

Attachments

Last edited:


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
14.117
Reaction score
20.685
Ωραίος χώρος, μπράβο! Είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, ακριβώς επειδή επέλεξες να συνεργαστείς με την AACE, η οποία είναι σοβαρή εταιρία στο χώρο. Έχεις διαθέσιμες μετρήσεις του χώρου;

Τέλος, μια ερώτηση: γράφεις ότι όλα τα ηχεία είναι ενεργά και μετά απαριθμείς τρεις τελικούς ενισχυτές. Αφού όλα τα ηχεία είναι ενεργά, οι τελικοί τι ρόλο έχουν;
 


kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Ωραίος χώρος, μπράβο! Είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, ακριβώς επειδή επέλεξες να συνεργαστείς με την AACE, η οποία είναι σοβαρή εταιρία στο χώρο. Έχεις διαθέσιμες μετρήσεις του χώρου;

Τέλος, μια ερώτηση: γράφεις ότι όλα τα ηχεία είναι ενεργά και μετά απαριθμείς τρεις τελικούς ενισχυτές. Αφού όλα τα ηχεία είναι ενεργά, οι τελικοί τι ρόλο έχουν;
Ενεργά μόνο στα μπάσα! Χρειάζονται κανονικά ενισχυτή στα μεσαία-υψηλά! Και θέλουν και βατάκια!
 





kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια, εάν κάποιος έχει απορία ή ερώτηση σχετικά με την κατασκευή ευχαρίστως να του απαντήσω. Για μετρήσεις χώρου λίγη υπομονή, να έρθουν τα 2 τέρατα , Paradigm XR13 .
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
15.147
Reaction score
28.655
Ωραίος :)

Γιατί Focal και όχι Paradigm που θα έκανε ευκολότερη και σωστότερη την αλλαγή και των surrounds;
Τα Mirage με τα διπλά subs που έχει το καθένα που τα κόβεις; Επίσης, σαν πολύ κοντά σας δεν είναι;
Bλέπω έχεις το ΜΙΤ. Γιατί να το αλλάξεις σε Audio Quest; Tι παραπάνω θα κάνει;

Θες μεγαλύτερη οθόνη, +120", και πιο χαμηλά. :)

Edit: τι σύστημα ήταν το in wall;
 

Μηνύματα
4.502
Reaction score
7.817
Όλα τα ηχεία στο κάτω επίπεδο παίζουν full range?
Αν θες δώσε λίγες λεπτομέρειες για σαμπς και ηχεία, bass management.
 

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
987
Reaction score
1.020
Alex:
Επέλεξα focal Atmos γιατί όταν ξεκίνησα πριν 2 χρόνια το χώρο, δεν γνώριζα τους ανθρώπους της AACE και έβρισκα τα εντιχοισμένα Paradigm από εξωτερικό σε παράδοση 6 μήνες!! Τα ξύλα έπρεπε να κοπούν κάτω με ακρίβεια χιλιοστού και να φτιαχθεί και το πίσω αντίστοιχο κουτί. Θα με πήγαινε 6 μήνες πίσω ενώ τα focal ηταν ετοιμοπαράδοτα, οπότε πήρα κατευθείαν το χαρτόνι κοπής που έχουν μέσα τα ηχεία και τα έκοψα.
Τα υπέροχα MIT εχουν ένα κύκλωμα μέσα στα κουτιά το οποίο με τον καιρό φθίνει. Τα έχω σχεδόν 16 χρόνια!! Άρχισαν και αλλάζει η ηχητική συμπεριφορά, φημίζονται για το ότι έδιναν γλύκα στις χροιές, τώρα ψιλοέχασα αυτό. Στη δοκιμή με τα μεσαία Audio Quest, τα ηχεία έλαμψαν! Δεν θέλω υπεραναλυτική εικόνα που πήρα με Siltech, μου αρέσει λίγο ζεστό χρώμα στα ψηλά. Αλλά είναι ακριβά τα άτιμα για τα μέτρα που θα χρειαστώ, μη ξεχνάς ότι αν πάνε μέσα τα μηχανήματα θα θέλω σχεδόν 8μετρο!!!!
Οθόνη 120 είναι Too much! Δεν έχω τέτοια απόσταση θέασης, γυρνάς κεφάλι , προτιμώ αργότερα μια 95 ή 100ρα OLED και να φύγει προβολέας. Προνόησα και έχει βάση που φεύγει. Τα in wall ηταν JBL M2 Master Reference Monitor + Sub 18. Μεγάλη ιστορία, θα τα πούμε από κοντά.

Ν.Κ :

Τα Sub συνδέθηκαν από την έξοδο που παρακάμπτει το εσωτερικό crossover. Οπότε τα άφησα στον Anthem να τα διαχειριστεί όπως και όλα τα άλλα. Σε όλα έχει κάνει αποκοπές 80HZ, εκτός των Surround που είναι στα 100 (δεν έχω καταλάβει γιατί από τη στιγμή που κατεβαίνουν 30Hz) και των Atmos που δεν θυμάμαι. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι οι ρυθμίσεις φάσης των Sub, τα ίδια έχουν επιλογή normal η reverse, τώρα βλέπω τιμές ενδιάμεσα από 100 και 180. Όταν μπουν τα XR13 θα ξέρω ακριβώς. Αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να πιάσουν την ταχύτητα του 120Η , μάταια!!
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
15.147
Reaction score
28.655
Τα υπέροχα MIT εχουν ένα κύκλωμα μέσα στα κουτιά το οποίο με τον καιρό φθίνει. Τα έχω σχεδόν 16 χρόνια!! Άρχισαν και αλλάζει η ηχητική συμπεριφορά, φημίζονται για το ότι έδιναν γλύκα στις χροιές, τώρα ψιλοέχασα αυτό. Στη δοκιμή με τα μεσαία Audio Quest, τα ηχεία έλαμψαν! Δεν θέλω υπεραναλυτική εικόνα που πήρα με Siltech, μου αρέσει λίγο ζεστό χρώμα στα ψηλά. Αλλά είναι ακριβά τα άτιμα για τα μέτρα που θα χρειαστώ, μη ξεχνάς ότι αν πάνε μέσα τα μηχανήματα θα θέλω σχεδόν 8μετρο!!!!
Γιατί δεν φέρνεις αυτή τη γλύκα με ΕQ και προσπαθείς με καλώδια και άλλα;
Και εδώ που τα λέμε, τα Mirage δεν φημίζονται για τη γλύκα τους.

Τα in wall ηταν JBL M2 Master Reference Monitor + Sub 18.
Δηλαδή, ενώ είχες JBL M2 και τώρα Paradigm Founders 120H, για σένα τα Paradigm παίζουν καλύτερα;
 
Last edited:


Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.996
Μηνύματα
2.884.831
Members
37.974
Νεότερο μέλος
kmn
Top