GAMMA....

Reaction score
15.548
Βρηκα λιγο ελευθερο χρονο τωρα στις γιορτες και ασχοληθηκα με το gamma......

Θα ηθελα να μου πειτε την αποψη σας σχετΙκα με το τι διαφορα θα εχουν στην εικονα μας απο τα δυο gamma....

Επισης,γιατι αρκετοι προτειμουν το ποιο σκοτεινο gamma
...δλδ τα μεγαλυτερα νουμερα* σε gamma....

gamma 2.2 = αναφορα μας....

Οσο μεγαλυτερο νουμερο*(2.3-2.4) ποιο σκοτεινη εικονα
Οσο μικροτερο νουμερο*(2.1-2) ποιο φωτεινη εικονα

Εχουμε 2 gamma πραγματικα απο προβολεις....

1 ....................... 2

10 IRE 2.19 .......10 IRE 2.43
20 > 2.2 ...........20 > 2.41
30 > 2.21 .........30 > 2.38
40 > 2.19 .........40 > 2.39
50 > 2.2 ..........50 > 2.38
60 > 2.21..........60 > 2.41
70 > 2.2 ..........70 > 2.43
80 > 2.21..........80 > 2.49
90 > 2.2 ..........90 > 2.23

M.Ο. 2.2..............Μ.Ο. 2.39

Γνωριζω οτι αυτα ειναι για τους τρελους....:116:
Αλλα πιστευω οτι ολοι θα μαθουμε γιατι η εικονα μας δεν μας αρεσει παντα και καθε φορα την σκλαλιζουμε(οχι ολοι)

Καλο ειναι να πουν ολοι την αποψη τους(γνωστες και μη)ετσι ωστε να βγαλουμε ενα αποτελεσμα .....

Ολοι εχουμε να μαθουμε απο κατι τετοια θεματα.....

αυτο ειναι ενα σχεδιαγραμμα gamma οπου μας δειχνει την ροη της φωτεινοτητας απο 0 ire εως 100 ire σε καποιον προβολεα...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.439
Δύο διαφορετικά gamma τι διαφορές θα μας δώσουν στην εικόνα.
(Σωστά δεν κατάλαβα;)

Reaction score
15.548
Απάντηση: GAMMA....

Την ερωτηση δεν εχω καταλαβει:203:
Εφαγες πολλα γλυκα...:118:.:116:

Μην σε βρει το νεο ετος ετσι....προσεχε!!!!!!..:116:

Εαν δεν διαβασεις δεν βλεπεις ην ερωτηση...!!!!!

"Θα ηθελα να μου πειτε την αποψη σας σχετΙκα με το τι διαφορα θα εχουν στην εικονα μας απο τα δυο gamma....

Επισης,γιατι αρκετοι προτειμουν το ποιο σκοτεινο gamma "

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.439
Οσο μεγαλυτερο νουμερο*(2.3-2.4) ποιο σκοτεινη εικονα
Οσο μικροτερο νουμερο*(2.1-2) ποιο φωτεινη εικονα
Πέραν του προφανές δεν βλέπω κάτι άλλο.
Τώρα αν θα υπάρχει διαφορά πχ στο shadow detail:203:

Reaction score
1

εγω ας πουμε προτιμω "σκοτεινοτερο" gamma για με το ανοιχτο η εικονα μου φαινεται ξεθωριασμενη...

Reaction score
1

αυτο ειναι ενα σχεδιαγραμμα gamma οπου μας δειχνει την ροη της φωτεινοτητας απο 0 ire εως 100 ire σε καποιον προβολεα...

Να συμπληρώσουμε βέβαια, ότι το παραπάνω διάγραμμα που μας έβαλε ο Κώστας (που το χρησιμοποιούν και πολλοί reviewers αλλά και κατασκευαστές προβολέων), είναι βασικά ένα διάγραμμα που δεν μας δείχνει... απολύτως τίποτε! :137:

Κοιτώντας το, ειδικά κάποιος όχι πολύ έμπειρος χρήστης, ελάχιστα συμπεράσματα ακριβείας μπορεί να βγάλει σχετικά με το gamma του, ενώ φυσικά δεν μπορεί να έχει ούτε ιδέα (που είναι και το βασικότερο), για το που περίπου βρίσκεται το gamma κάθε βασικού χρώματος. :126:

Εδώ μπορείτε να δείτε κάποια σχεδιαγράμματα του gamma σε παράλληλη απεικόνιση από το φημισμένο πρόγραμμα HCFR, όπου φυσικά το γενικό gamma αλλά και το gamma του κάθε βασικού χρώματος ξεχωριστά, κατεβάζουν απλά τα βρακάκια τους! :137:

Προέρχονται από παλαιότερες μετρήσεις στον δικό μου BenQ 8700, αλλά οι μετρήσεις είναι κουκουρούκου, μια και χρησιμοποιήθηκε ο αισθητήρας της γαλλικής ομάδας που σχεδίασε και το HCFR, αλλά που έχει το σημαντικό μειονέκτημα ότι χρειάζεται ένα ειδικό αρχείο αναφοράς για το λευκό του κάθε προβολέα, που δυστυχώς δεν υπάρχει παρά για ελάχιστα μοντέλα της αγοράς.

Εδώ βλέπετε το gamma του BenQ 8700.

Επεξηγήσεις:
Λευκή διακεκομμένη γραμμή: gamma αναφοράς
Γαλάζια διακεκομμένη γραμμή: μέσος όρος του gamma που μετρήθηκε
Κίτρινη συνεχόμενη γραμμή: μετρήσιμο gamma σε κάθε % ποσοστό φωτεινότητας.

Ενώ εδώ πλέον βλέπετε το gamma ξεγυμνωμένο σε όλες του τις παραμέτρους, αφού πέρα από όλα τα προηγούμενα, απεικονίζεται και το μετρήσιμο gamma σε κάθε ένα από τα τρία βασικά χρώματα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Καλο ειναι να πουν ολοι την αποψη τους(γνωστες και μη)ετσι ωστε να βγαλουμε ενα αποτελεσμα .....
Κώτσο μ' αυτή η παραδοχή δεν στέκει ρε συ. Μόνον ως στατιστικό δείγμα (δηλαδή να 'χαμε να λέγαμε) έχει νόημα η... άποψη του καθενός. Προσωπικά θα προτιμούσα να γράψουν μόνο 5-6 άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το σπορ. Παρόλα αυτά σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

...

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: GAMMA....

Κώτσο μ' αυτή η παραδοχή δεν στέκει ρε συ. Μόνον ως στατιστικό δείγμα (δηλαδή να 'χαμε να λέγαμε) έχει νόημα η... άποψη του καθενός. Προσωπικά θα προτιμούσα να γράψουν μόνο 5-6 άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το σπορ. Παρόλα αυτά σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

...
Το θεμα Νικο ειναι να πει ο καθε ενας πως το φανταζεται.....
Σιγουρα δεν μπορει να εχουν ολοι δικιο....
Ουτε υπαρχουν ανθρωποι που τα ξερουν ολα......
Υπαρχουν και γκουρου που λενε αρες μαρες κουκουναρες...:116:

Και μεσα απο την συζητηση(ερωτησεις-απαντησεις)να βγει ενα αποτελεσμα...δλδ θα μπορει πλεον να καταλαβει τι παιζει στην εικονα και αλλαζουν τα δεδομενα απο προβολεα σε προβολεα και απο ρυθμιση σε ρυθμιση.....

Εγω πιστευω,πως και ετσι οπως το θετεις,καλο ειναι να πει οποιος θελει την αποψη του....

Reaction score
15.548

Ωραιο το σχεδιαγραμμα Πανο....

Σαφως δειχνει πολυ ποιο καθαρα την πραγματικοτητα....
Τι να το κανεις που ειναι μισο σε δυνατοτητες χρησης..!!!!!

Το σχεδιαγραμμα που εβαλα απλα κανει απεικονιση,ομως μπορεις να εχεις λεπτομερη αναλυση του καθε ire σε ποια τιμη ειναι αν θες..

Κατι για την ερωτηση εχουμε...:118:

Reaction score
1

Κατι για την ερωτηση εχουμε...:118:

Όχι. Βαριέμαι ασύστολα να λέω ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια.

Τις απόψεις μου περί της ρύθμισης του gamma τις έχω γράψει ξεκάθαρα στο φόρουμ πολλές φορές.

Σε γενικές γραμμές πάντως: Τρίτσιποι SXRD και DILA πρέπει να πάνε σε ρύθμιση του gamma ανάμεσα στο 2,3 και στο 2,4 μίνιμουμ, ίσως και ακόμα σκοτεινότερο, ανάλογα με την περίπτωση. Ούτε καν το συζητάω για gamma 2,2 σε τρίτσιπο προβολέα. :137:

Μονότσιποι DLP ανάλογα με την περίπτωση. Π.χ., σου γράφω εδώ το γενικό gamma του BenQ 8700, όπως μετρήθηκε με το CA813 πριν από ελάχιστες μέρες με τις τελευταίες μου ρυθμίσεις:

10% = 2,19
20% = 2,33
30% = 2,3
40% = 2,32
50% = 2,34
60% = 2,35
70% = 2,35
80% = 2,18
90% = 2,16

Μέσος όρος = 2,28

Με αυτό το gamma λοιπόν, πάλι ο BenQ δεν με ικανοποιεί, και θα ήθελα σαφέστερα πιο σκοτεινά τα 80 και 90%, ενώ θα ήθελα και ένα κλικ πιο σκοτεινή ολόκληρη την κλίμακα, δηλαδή να βρεθώ κάπου ανάμεσα στο 2,3 και 2,4 γενικό gamma, για να μου πεπλάρει λιγότερο ο προβολέας και να μην είναι τόσο φλαταρισμένος... :126:

Reaction score
15.548

εγω ας πουμε προτιμω "σκοτεινοτερο" gamma για με το ανοιχτο η εικονα μου φαινεται ξεθωριασμενη...
Ετσι ειναι...

Ομως πως κρινουμε οτι ειναι ξεθωριασμενο ....?
Μηπως ειναι το σωστο και η κοπια δεν ειναι καλη...?

Μηπως στο ξεθωριασμενο(π.χ. gamma 2.1)οπως λες,εισαι πολυ κοντα στην αναφορα και με ενα αλλο gamma που βαζεις(π.χ.2.4)για να γινεις ποιο σκουρος εχεις ξεφυγει πολυ......???

Εαν εισαι καλος* και στα σκοτεινα και στα φωτεινα τοτε εισαι κοντα στο gamma αναφορας...

καλος*=δεν χανεις πολυ σε λεπτομερια

Αυτο που καθοριζει την λεπτομερια και δυσκολα καποιος μπορει να δει παραπερα ειναι τα ire 0-20 και τα ire 80-100

Kαλο ειναι να βλεπουμε ολα τα gamma του προβολεα μας ωστε να εχουμε αποψη που ειναι οβερολ καλυτερος.....

Reaction score
15.548

Δυστυχως στην εικονα ολοι θελουν την αντιθεση.....

Η μεγαλη αντιθεση εχει σαν αποτελεσμα να βλεπεις μια εικονα με λιγες διαβαθμισεις......
Γινετε σαν το πατερνακι που μετραμε το ansi contrast...:116:
Ετσι χανουμε την λεπτομερια......
Επισης η μεγαλη αντιθεση φερνει κοπωση.....:112:

Ενας προβολεας που δεν διαθετη ansi contrast καλο με λιγο ποιο σκοτεινο gamma αποκτα "σαρκα" και δειχνει να εχει ποιο καλο κοντραστ......ομως χανει αρκετες λεπτομεριες...
Αυτο γινετε γιατι συμπηκνωνονται οι διαβαθμισεις και αντι να βλεπουμε π.χ.220 βλεπουμε 160...!!!!

Το ιδιο παθαινεις και εσυ Πανο θελωντας ποιο σκοτεινο ακομα gamma.....
Εχεις δει τριτσιπο με gamma 2.2 -2.3 και δεν σου αρεσε.....η το εχεις διαβασει και το λες..?

Δεν ειναι κατασταση αυτη...
Πρεπει να μαθω πρωτα να ανεβαζω φοτο.....
Μια φοτο = χιλιες λεξεις....οσονουπο...!!!!!!

Reaction score
1

1. Ενας προβολεας που δεν διαθετη ansi contrast καλο με λιγο ποιο σκοτεινο gamma αποκτα "σαρκα" και δειχνει να εχει ποιο καλο κοντραστ......ομως χανει αρκετες λεπτομεριες...
Αυτο γινετε γιατι συμπηκνωνονται οι διαβαθμισεις και αντι να βλεπουμε π.χ.220 βλεπουμε 160...!!!!

2. Εχεις δει τριτσιπο με gamma 2.2 -2.3 και δεν σου αρεσε.....η το εχεις διαβασει και το λες..?

3. Δεν ειναι κατασταση αυτη...
Πρεπει να μαθω πρωτα να ανεβαζω φοτο.....
Μια φοτο = χιλιες λεξεις....οσονουπο...!!!!!!

1. Ακριβώς έτσι. Και φυσικά θα χάσεις κάποιες διαβαθμίσεις Κώστα μου, τι να κάνουμε, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ρημάδα τη ζωή... :203:

2. Το gamma 2,3 γιατί το βάζεις στο παιχνίδι παρακαλώ;! Εσύ Κωστάκη μου, υποτίθεται ότι δεν δέχεσαι τίποτε άλλο από την απόλυτη αναφορά, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι το 2,2 τελεία και παύλα! Κάνεις ελαφρά πηδηματάκια προς το σκοτεινότερο ή μου φαίνεται;!

Και φυσικά έχω δει, δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα σου θυμίσω μόνο τα δύο τελευταία τέκνα της Sony, τον VPL80 και VPL85. Αν θυμάσαι καλά, ο VPL80 ερχόταν από μαμά προρυθμισμένος στο gamma preset 4. Μήπως θυμάσαι πόσο το μετρήσαμε το preset 4 Κωστάκη; Κοντά στο 2,4. Ενώ και τα 5 από τα 6 preset του gamma που μέτρησα στον VPL80 ήταν όλα σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Γιατί άραγε;! :126:

Πάμε τώρα στον VPL85. Διάλεξες από μόνος σου ένα preset του gamma, το 5. Το μετρήσαμε κι αυτό κοντά στο 2,4. Ενώ κόβω φυσικά το κεφάλι μου ότι και στον VPL85 η συντριπτική πλειοψηφία από τα preset του gamma θα είναι σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2. Λες να ξέρεις λοιπόν καλύτερα από τους μηχανικούς της Sony που σχεδίασαν τους VPL80 και VPL85;! :204:

3. Σιγά σιγά θα το καταφέρεις κι αυτό, μην σου πέσουν όλα μαζί και μου πάθεις και τίποτα... :142:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Εμείς θα το κάνουμε σαν τον μηχανικό μου, που μια μέρα που παιδευότανε στο αυτοκίνητο να αλλάξη ένα φίλτρο, μου λέει, ''αυτοί οι Γάλλοι είναι ηλίθιοι, δεν ξέρουν να φτιάχνουν αυτοκίνητα!!!!!!'' :142::142::142:

Reaction score
15.548

1. Ακριβώς έτσι. Και φυσικά θα χάσεις κάποιες διαβαθμίσεις Κώστα μου, τι να κάνουμε, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ρημάδα τη ζωή...

2. Το gamma 2,3 γιατί το βάζεις στο παιχνίδι παρακαλώ;! Εσύ Κωστάκη μου, υποτίθεται ότι δεν δέχεσαι τίποτε άλλο από την απόλυτη αναφορά, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι το 2,2 τελεία και παύλα! Κάνεις ελαφρά πηδηματάκια προς το σκοτεινότερο ή μου φαίνεται;!

Και φυσικά έχω δει, δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα σου θυμίσω μόνο τα δύο τελευταία τέκνα της Sony, τον VPL80 και VPL85. Αν θυμάσαι καλά, ο VPL80 ερχόταν από μαμά προρυθμισμένος στο gamma preset 4. Μήπως θυμάσαι πόσο το μετρήσαμε το preset 4 Κωστάκη; Κοντά στο 2,4. Ενώ και τα 5 από τα 6 preset του gamma που μέτρησα στον VPL80 ήταν όλα σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Γιατί άραγε;!

Πάμε τώρα στον VPL85. Διάλεξες από μόνος σου ένα preset του gamma, το 5. Το μετρήσαμε κι αυτό κοντά στο 2,4. Ενώ κόβω φυσικά το κεφάλι μου ότι και στον VPL85 η συντριπτική πλειοψηφία από τα preset του gamma θα είναι σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2. Λες να ξέρεις λοιπόν καλύτερα από τους μηχανικούς της Sony που σχεδίασαν τους VPL80 και VPL85;!

3. Σιγά σιγά θα το καταφέρεις κι αυτό, μην σου πέσουν όλα μαζί και μου πάθεις και τίποτα...
1)Για να μην χανεις διαβαθμισεις θα πρεπει να ρυθμιζεις τον προβολεα σου πολυ καλα.....
Συνηθως ολοι χανουμε γιατι στο 99% των καταναλωτων δεν καθετε να ασχοληθει με ρυθμισεις.....
Το θεμα ειναι αν μπορεις να κανεις το μηχανακι σου να μην χανει και να βλεπεις αυτο που πρεπει.....

Απο την αλλη,μολις βλεπει τον ιδιο προβολεα ρυθμιζμενο διαφορετικα...σωστα η λαθος..κανει..ααααααααα!!!!!

2)Εγω δεχομαι τα παντα,φτανει να ξερει ο αλλος το τι βλεπει...
Ενα gamma 2.15 - 2.3 ειναι μεσα στα λογικα πλαισια...
Απο εκει και περα υπαρχει μεγαλη χασουρα σε πληροφορια και δεν συστηνετε απο εμενα...:121:

Αυτο ειναι ενα απλο παραδειγμα ενος gamma σκοτεινοτερου απο το ιδανικο.......
Οπως βλεπετε και στα σκοτεινα αλλα και στα φωτεινα πλανα χανουμε πληροφορια....
Και φυσικα η φοτο δεν ειναι οτι καλυτερο,αλλα μπαινετε στο πνευμα..!!!!!!!!

Και οπως καταλαβαινετε υπαρχουν 100νταδες συνδιαζμοι....

3)Σιγα σιγα θα την βρω την ακρη με τον πιτσιρικα...

Reaction score
15.548

Το gamma 2,3 γιατί το βάζεις στο παιχνίδι παρακαλώ;! Εσύ Κωστάκη μου, υποτίθεται ότι δεν δέχεσαι τίποτε άλλο από την απόλυτη αναφορά, που όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι το 2,2 τελεία και παύλα! Κάνεις ελαφρά πηδηματάκια προς το σκοτεινότερο ή μου φαίνεται;!

Και φυσικά έχω δει, δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα σου θυμίσω μόνο τα δύο τελευταία τέκνα της Sony, τον VPL80 και VPL85. Αν θυμάσαι καλά, ο VPL80 ερχόταν από μαμά προρυθμισμένος στο gamma preset 4. Μήπως θυμάσαι πόσο το μετρήσαμε το preset 4 Κωστάκη; Κοντά στο 2,4. Ενώ και τα 5 από τα 6 preset του gamma που μέτρησα στον VPL80 ήταν όλα σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Γιατί άραγε;! :126:

Πάμε τώρα στον VPL85. Διάλεξες από μόνος σου ένα preset του gamma, το 5. Το μετρήσαμε κι αυτό κοντά στο 2,4. Ενώ κόβω φυσικά το κεφάλι μου ότι και στον VPL85 η συντριπτική πλειοψηφία από τα preset του gamma θα είναι σκοτεινότερα από την αναφορά του 2,2. Λες να ξέρεις λοιπόν καλύτερα από τους μηχανικούς της Sony που σχεδίασαν τους VPL80 και VPL85;! :204:
Και φυσικα υποστηριζω το 2.2 ..εξαλλου 2.2 βλεπω ακριβως(τωρα το διαπυστωσα)
..αλλα και ως 2.3 να ειχα θα ηταν καλα.....παραπερα δεν ειναι καλο.

Η sony και καθε sony με τετοια τεχνασματα δημιουργει εντυπωσεις....
Επισης ειναι λιγοι εως πολυ λιγοι αυτοι που θα κατσουν να ασχοληθουν με την εικονα......

Και φυσικα οπως γνωριζεις και εχω γραψει ο sony85 δειχνει μια χαρα.......οχι οτι παιζει σωστα....
Αλλο το ενα και αλλο το αλλο....

Γιατι για στο 99% των καταναλωτων τον ενδιαφερει η μεγαλη αντιθεση και ας χανει λεπτομερια....
Αυτο κανει η sony και ξερει καλα τι κανει....

Το θεμα ειναι ποιος μπορει να προσφερει αντιθεση αλλα με λεπτομερια....

Reaction score
150
Μπρρρρρρρρρρ!Ώπα! Πάνω στην ώρα που ψάχνω να δω τι παίζει με το Gamma.

Λοιπόν ως γνωστό παίζω με HTPC και εδώ είναι που έχουμε και θέμα. Ο προβολέας μου είναι ο IN83 και αν δεν πειράξω τίποτα στις ρυθμίσεις της ATI 5770 εκτός από το Pixel Format (Full RGB) για το Dektop και 16-235 στο AVIVO για το βίντεο η ρύθμιση που προτιμώ είναι η CRT στο μενού του.

Τι εστί τώρα CRT από τα διαθέσιμα presets? Είναι η σκοτεινότερη και πάντα με βρίσκω να παίζω μεταξύ αυτής, της Film και πιο σπάνια της PC που είναι η φωτεινότερη.

Η απορία μου όμως είναι η εξής; γιατί εσείς μιλάτε για γκαμα (τα) 2.2 και το PC έχει 1!? Μετρούν με άλλη κλίμακα?

Και στην περίπτωση που δεν έχει δυνατότητες ιδιαίτερης ρύθμισης ο προβολέας όπως ό δικός μου τότε είναι λάθος να βάζουμε χέρι στην πηγή και συγκεκριμένα στο PC?

Ρωτάω γιατί όπως κάποιος πετάει ένα scaler και αρχίζει να κάνει παπάδες τότε στη θεωρία το ίδιο μπορεί να κάνει και με μια πηγή όπως το PC όσο του επιτρέπει το εκάστοτε software.

Για πέτε μου κι εμένα να μαθαίνω....

Reaction score
1

1. Αυτο ειναι ενα απλο παραδειγμα ενος gamma σκοτεινοτερου απο το ιδανικο.......
Οπως βλεπετε και στα σκοτεινα αλλα και στα φωτεινα πλανα χανουμε πληροφορια....
2. Και φυσικα η φοτο δεν ειναι οτι καλυτερο,αλλα μπαινετε στο πνευμα..!!!!!!!

1. Έλεος βρε Κώστα, εδώ δεν ξέρεις πώς δημιουργείται ένας νέος φάκελος σε ένα pc, μου θέλεις τώρα να μου σχεδιάζεις και πατερνάκια με το Photoshop;! :204:

2. Πάλι καλά που το συνειδητοποιείς, έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτά τα αστεία, σχήματα τώρα να τα πω, δεν ξέρω καν πως να τα ονομάσω, δεν έχουν καμμία φυσικά σχέση με το gamma, ούτε με φωτεινό αλλά ούτε και με σκοτεινό.

Τα πάντα είναι λάθος. Από που να ξεκινήσω; Από την διάσταση που πήγες και έδωσες; Άκου εκεί 1298x648! Που τη βρήκες τώρα τέτοια διάσταση, παίζει μήπως πουθενά στην βιντεοπροβολή και δεν το γνωρίζω;! :142:

Για να έχεις αρχικά τις σωστές διαστάσεις σε ένα πατερνάκι που θέλεις να ανεβάσεις, θα πηγαίνεις στο Photoshop στο Image size και θα ορίζεις καταρχήν τις σωστές διαστάσεις του 16:9 κάδρου. Στα πάνω πεδία λοιπόν του pixel dimensions θα ορίζεις στο width (πλάτος) 1280 και στο height (ύψος) 720 αν θέλεις το πατερνάκι σου να έχει ανάλυση 1280x720. Αν θέλεις να έχει ανάλυση 1920x1080, ορίζεις αντίστοιχα 1920 στο πλάτος και 1080 στο ύψος.

Απο κει και πέρα, τι να σχολιάσω, όλα στα σχήματά σου είναι εντελώς κουκουρούκου! :137: Πήγες κι έβαλες το φόντο σου στο digital 0 που είναι το μαύρο στα pc levels και όχι φυσικά στα video levels, που ως γνωστόν είναι το digital 16.

Επίσης πήγες και σχεδίασες δύο μεγάλα τετράγωνα που το αριστερό είναι στο digital 10, δηλαδή καθαρά below black πληροφορία που δεν την βλέπουμε ποτέ στα στα video levels!

Και έκανες και ένα ίδιο τετράγωνο στα δεξιά στο digital 20, που αντιστοιχεί περίπου με +2% φωτεινότητα στα video levels. Όλα αυτά τι σχέση έχουν με ένα σκοτεινό gamma, και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διαβαθμίσεις, μπορείς να μου εξηγήσεις;!

Μήπως θέλεις να μας πεις ότι ένας βιντεοπροβολέας ρυθμισμένος π.χ., σε ένα gamma 2,4 δεν θα είναι σε θέση να απεικονίσει με σαφήνεια το digital 20;! Να σου θυμίσω απλά λοιπόν, ότι όταν ήρθε ο VPL80 πέρυσι τον Νοέμβριο και κοντραρίστηκε με τον VP11S2, έπαιξε με το preset του gamma 4, όπως βγήκε από το κουτί του, από μαμά ρυθμισμένος.

Στο πατερνάκι ρύθμισης της φωτεινότητας του AVSforum λοιπόν, το πρώτο από την ενότητα basic settings, είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε με άνεση όλα ανεξαιρέτως τα levels πάνω από το digital 16 και μάλιστα από τη θέση θέασης. Ξεχωρίζαμε δηλαδή οριακά όπως πρέπει τη μπάρα του digital 17, και από κει πέρα με άνεση την μπάρα του digital 18. Για το digital 20 δεν το συζητάμε καν, έβγαζε μάτια από τη θέση θέασης!

Και αν δεν πιστεύεις εμένα ή τα τόσα άτομα που ήταν παρόντες στο συγκριτικό, πήγαινε μόνος σου στη PSA και επέλεξε το preset gamma 4 στον VPL80. Είναι μετρημένο στο 2,4. Βάλε λοιπόν το πατερνάκι της φωτεινότητας και δες αν θα μπορείς να διακρίνεις ή όχι με άνεση όλα τα digital πάνω από το 16.

Νάσαι καλά βρε Κώστα, με έκανες και κατουρήθηκα πάλι από τα γέλια... :204:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.957
Members
38.631
Νεότερο μέλος
Manosmathiou