Αντιστασεις non inductive

Reaction score
9
Απάντηση: Αντιστασεις non inductive

Τα Τ9 και Τ10 τα εχω βαλει σε μικρη ψυκτρα, αλλα και παλι ζεσταινονται αρκετα.
Μπορουν να μπουν καποια ισχυροτερα;

Reaction score
9

Επισης η R33 και ο C15 που ειναι στην ρυθμιση του ρευματος ηρεμιας, δεν ειναι στην διελευση του σηματος;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Τα συγκεκριμένα BD είναι αρκετά ισχυρά.
Θα σου πρότεινα να βάλεις μεγαλύτερη ψήκτρα και, αν δεν έχεις είδη βάλει, θερμοαγώγιμη σιλικόνη.
Θεωρώ δεδομένο πως οι τάσεις είναι σωστές.

Reaction score
9

Ναι ειναι σωστες οι τασεις, και στο μετρο του δυνατου (με πολυμετρο) ματσαρισμενα.
Και με σιλικονη τα εχω, μαλλον θα κοιταξω για αλλη ψυκτρα.
Αληθεια υπαρχει καποιος τροπος να ταιριαξουν τρανζιστορ με πιο αξιοπιστο τροπο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Re: Απάντηση: Αντιστασεις non inductive

Επισης η R33 και ο C15 που ειναι στην ρυθμιση του ρευματος ηρεμιας, δεν ειναι στην διελευση του σηματος;
Η R33 καμία σχέση με το σήμα.
Στη θέση του C15 δεν θα έκανε κακό να βάλεις έναν καλής ποιότητας ηλεκτρολυτικό με έναν μικρό (1 μF) MKP παράλληλα αλλά θεωρώ πως δεν θα έχεις ακουστή διαφορά.

Reaction score
9

Σε ευχαριστω πολυ για τις προτασεις, νασαι καλα!

m_v

Reaction score
25
Καλησπερα σε ολους!
Ξερει κανεις που μπορουμε να βρουμε αντιστασεις μηδενικης αυτεπαγωγης;
Θελω να αλλαξω τις αντιστασεις εκπομπου των τρανζιστορ εξοδου στον τελικο μου.
Το σχεδιο ειναι εδω: http://s607.photobucket.com/albums/tt157/crazycamber/POWER AMP/?action=view&current=cf9a84ce.jpg
Οταν τον ειχα φτιαξει δεν βρηκα 0,27R και εβαλα 0,22R στα 5W.
Aλλα επειδη αυτο μαλλον επηρεαζει το ρευμα ηρεμιας, και την αναδραση ρευματος, θελω να βαλω τις σωστες.
Καλημέρα,
Από το σχέδιο βλέπω ότι πρόκειται για τον ενισχυτή μέσης ισχύος που είχε δημοσιευθεί στα τεύχη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1990 του περιοδικού ελέκτορ.
Στο τεύχος ΔΕΚ90, αναφέρει ότι οι εν λόγω αντιστάσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι μηδενικης αυτεπαγωγης και μπορεί να χρησιμοποιηθούν κοινές αντιστάσεις με 1 παράλληλο πυκνωτή 100nF όπως φαίνεται στην φωτογραφία 3, σελίδα 41.
Στην σελίδα 56 του ίδιου τεύχους υπάρχουν οδηγίες για την ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας (100mA).
Απ' ότι θυμάμαι (έχουν περάσει και 20 χρόνια από τότε), η ακριβής ρύθμιση είχε κάποια δυσκολία.

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Καλημέρα,
Από το σχέδιο βλέπω ότι πρόκειται για τον ενισχυτή μέσης ισχύος που είχε δημοσιευθεί στα τεύχη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1990 του περιοδικού ελέκτορ.
Στο τεύχος ΔΕΚ90, αναφέρει ότι οι εν λόγω αντιστάσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι μηδενικης αυτεπαγωγης και μπορεί να χρησιμοποιηθούν κοινές αντιστάσεις με 1 παράλληλο πυκνωτή 100nF όπως φαίνεται στην φωτογραφία 3, σελίδα 41.
Στην σελίδα 56 του ίδιου τεύχους υπάρχουν οδηγίες για την ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας (100mA).
Απ' ότι θυμάμαι (έχουν περάσει και 20 χρόνια από τότε), η ακριβής ρύθμιση είχε κάποια δυσκολία.
Kαλη σου μερα,
Οντως για αυτον προκειται, εγω για να μπορεσω να κατεβασω το ρευμα ηρεμιας, χρειαστηκε να ανεβασω την τιμη του τριμμερ απο 2Κ στα 20Κ.
Επιπροσθετα προτεινει μετρηση πτωσης τασης πανω σε μια αντισταση εκπομπου, 9mV.
αυτο ομως αντιστοιχει σε ενα ρευμα της ταξης των 40mA.
Οταν προσπαθησα να το παω στα 22mV (η αντιστοιχια με τις 0,22Ω που εχω βαλει), μου εδωσε τα τρανζιστορ του ενος καναλιου στο χερι.
Οι τασεις ειναι παντου σωστες, και δεν εχει καπου λαθος υλικο...

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Καλημέρα,
Mηπως το εχεις σε ηλεκτρονικη μορφη;

m_v

Reaction score
25
Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Kαλη σου μερα,
Οντως για αυτον προκειται, εγω για να μπορεσω να κατεβασω το ρευμα ηρεμιας, χρειαστηκε να ανεβασω την τιμη του τριμμερ απο 2Κ στα 20Κ.
Επιπροσθετα προτεινει μετρηση πτωσης τασης πανω σε μια αντισταση εκπομπου, 9mV.
αυτο ομως αντιστοιχει σε ενα ρευμα της ταξης των 40mA.
Οταν προσπαθησα να το παω στα 22mV (η αντιστοιχια με τις 0,22Ω που εχω βαλει), μου εδωσε τα τρανζιστορ του ενος καναλιου στο χερι.
Οι τασεις ειναι παντου σωστες, και δεν εχει καπου λαθος υλικο...
Φαίνεται ότι κάτι πάει στραβά, θα έπρεπε η πτωσης τασης 9mV να σου έδινε κάτι κοντα στα 100mA.

m_v

Reaction score
25
Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Mηπως το εχεις σε ηλεκτρονικη μορφη;
Καλησπέρα,
Δεν τα έχω σε ηλεκτρονική μορφή, το τεύχος ΔΕΚ90 το βρήκα και μπορώ να σου δώσω φωτοτυπίες ή να ανεβάσω scan.
Το τεύχος ΝΟΕ90 σίγουρα υπάρχει αλλά δεν το βρίσκω, μπορώ να ψάξω το Σ-Κ

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Καλησπέρα,
Δεν τα έχω σε ηλεκτρονική μορφή, το τεύχος ΔΕΚ90 το βρήκα και μπορώ να σου δώσω φωτοτυπίες ή να ανεβάσω scan.
Το τεύχος ΝΟΕ90 σίγουρα υπάρχει αλλά δεν το βρίσκω, μπορώ να ψάξω το Σ-Κ
Σε ευχαριστω το εχω σε φωτοτυπια, μην παιδευτεις.
Αργοτερα, τον Ιουλιο, εγραψαν μια διευκρινηση οτι τα BD911 KAI BD912, παρουσιαζαν μεγαλη διακυμανση στο hfe απο κατασκευης, και επιδη αυτο καθιστουσε δυσκολη την ρυθμιση του ρευματος ηρεμιας, προτειναν αντικατασταση με τα BDT95 KAI BDT96.
Παντως ο ενισχυτακος παιζει πολυ καλα...

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αντιστασεις non inductive

Φαίνεται ότι κάτι πάει στραβά, θα έπρεπε η πτωσης τασης 9mV να σου έδινε κάτι κοντα στα 100mA.
0,009V:0.22R βγαινει γυρω στα 40mA

Reaction score
9

Eχει κανεις καποια γνωμη, αν μετα απο αλλαγη των τρανζιστορ στο ενα καναλι, αυτο παιζει χαμηλοτερα, και υπολειπεται του αλλου σε διαφανεια και αερα;
Παιζει καποιο ρολο αν το hfe του σετ των τρανζιστορ ειναι χαμηλοτερο;

Reaction score
9

Χαιρετω τα καλα παιδια!

Βρηκα non inductive στα 0,27R, (απο 0,22R) και μπορω να πω οτι αλλαξε αρδην το ακουσμα!
Ακομα ειμαι στο στρωσιμο, αλλα την μεγαλη διαφορα την πηρα στις ψηλες συχνοτητες, θα ελεγα εγινε πιο αναλυτικος και με ακομα περισσοτερο αερα και περιγραφη.
Και στις μεσουψηλες ομως ηρθαν περισσοτερα πραγματα που δεν ακουγοντουσαν πριν!
Μηπως ξερει κανεις, αν πουμε οτι θελουμε να αυξησουμε την ισχυ του, τι καθοριζει κατι τετοιο, να φανταστω περισσοτερα power transistor παραλληλα και αυξηση της τασης τροφοδοσιας, η και κατι αλλο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Εξαρτάται αν αναφέρεσαι στα 8Ω ή γενικά.
Με ίδια τάση τροφοδοσίας αλλά μεγαλύτερο τροφοδοτικό και περισσότερα τρανζίστορ εξόδου (με ανάλογη οδήγηση) θα έχεις περισσότερο ρεύμα οπότε καλύτερη οδήγηση και έλεγχο και περισσότερα watt σε δύσκολα φορτία.

Για να αυξήσεις την ισχύ γενικά θα πρέπει να κάνεις τα παραπάνω με μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας.

Reaction score
9

Καλημερα, για τα 8 ωμ κυριως.
Αναλογη οδηγηση εννοεις μικροτερη αντισταση στην βαση του drive transistor, η με αλλο τροπο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.552
Αν είσαι σίγουρος πως τα ηχεία σου είναι εύκολα σαν φορτίο και δεν παρουσιάζουν <<περίεργη>> συμπεριφορά κάπου μπορείς απλά να αυξήσεις λίγο τη τάση τροφοδοσίας αλλά θα πρέπει να είσαι σίγουρος για τα όρια του ενισχυτή σου και των πυκνωτών.

Για περισσότερα τρανζίστορ εξόδου, γενικά, χρειάζεσαι περισσότερο ρεύμα από την οδήγηση.
Αν αυτό θέλει μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση ή άλλο τρανζίστορ έχει να κάνει με το κύκλωμα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.433
Members
38.698
Νεότερο μέλος
makpag