έρχεται νέα Olympus

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462
Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

δε νομίζω πως χρειάζεται τόσο άγχος για τα ISO, απορώ μάλιστα ώρες ώρες τι κάναν παλιά που είχαν φιλμ μέσα στην κάμερα, με συγκεκριμένη ευαισθησία..

από την μικρή μου εμπειρία, είναι άντε το 2% των φωτογραφιών που θα βγάλω να χρειάζονται πάνω από ISO400. Στα σκοτεινά δε βγάζω φωτός, τι να βγάλω; το σκοτάδι? να το βλέπω το μαύρο με ή χωρίς κόκκο? μα τι είναι αυτά, η φωτό είναι φως, αν δεν υπάρχει φως, μπόλικο, να το αποτυπώσω απ'άκρη σ΄άκρη, τι να βγάλω, ειλικρινά δε ξέρω...

πχ το προηγούμενο ΣΒΚ πήγα στη λίμνη πλαστήρα όπου έβγαλα λίγο περισσότερες από 500 φωτός. ε, έκατσα και το είδα, έτσι για να γελάσω: μόνο 2 φωτός έχουν ISO>200! (η μια 400 κι άλλη 800, όπου έβγαλα μια κουνημένη το τζάκι για χαβαλέ, μετά από μπόλικα ξύδια δηλαδή... βλακείες.)

τες πα, καλά και χρήσιμα και τα ISO, δε λέω, ιδίως αν θες να κυνηγάς βαφτίσια και γάμους με φυσικό μόνο φωτισμό, αλλά ακόμα και για κει, με κανα-δυό-τρία φλας βγάζεις άλλες φωτός, πολύ πιο εντυπωσιακές στα δικά μου μάτια τουλάχιστον... τι να πω, φχαριστιέμαι πιο πολύ το πλούσιο φως από το φως των κεριών με τα υποτονικά χρώματα, φχαριστιέμαι τα έντονα χρώματα, τη λεπτομέρεια...

για μένα είναι πολύ σημαντικό που με ένα νέο σώμα θα μπορώ να έχω αυξημένη πληροφορία και οξύτητα και λεπτομέρεια, κ ίσως και δυναμικό εύρος, με τους ίδιους φακούς! Πρόκειται για αναβάθμιση όλων των φακών μου με τη μία! τι λέμε τώρα, αυτό είναι το πιο σημαντικό!

το δεύτερο σημαντικό είναι να μη σκάω σε ένα ψιλοβρόχι, όπως στο καρναβάλι στην Ξάνθη, που έτρεμε το φυλλοκάρδι μου μη τυχόν και στάξει καμιά σταγόνα βροχής πάνω στη μηχανή, κι έβγαζα φωτός με την ομπρέλα παραμάσχαλα σα κινέζος στο κέντρο της αθήνας... το ίδιο και στην παραλία, που φώναζα στα παιδιά "μακρυά από τη μηχανή ρε!" γιατί μόλις βγαίναν από τη θάλασσα ερχόντουσαν πάνω μου την ώρα που κρατούσα την Ε-620 και με ..πιτσιλούσαν! βρε άιντε...

κι επιμένω στην όλυ, έχει και γ@μώ τα χρώματα, και γ@μώ τους φακούς, ειδικά φτιαγμένους για ψηφιακή φωτό, ξυράφια σκέτα, κι έχει και το καλύτερο jpg της αγοράς, το πιο σωστά φτιαγμένο jpg από σώμα μηχανής, και δεν έχω χρόνο για να παιδεύομαι με 500 φωτός από raw μετά το ΣΒΚ μου για μετατροπές στο φωτοσόπ, καλύτερα να παίζω με τα παιδιά μου ή να βλέπω καμιά ταινία ρε αδερφέ, ωχου....

δε θέλει άγχος η ζωή, θέλει να είσαι λίγο χαλαρός, ιδίως στο χόμπι, όπως είναι η φωτογραφία.

έτσι νομίζω τουλάχιστον...

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.566
Re: Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

από την μικρή μου εμπειρία, είναι άντε το 2% των φωτογραφιών που θα βγάλω να χρειάζονται πάνω από ISO400. Στα σκοτεινά δε βγάζω φωτός, τι να βγάλω; το σκοτάδι? να το βλέπω το μαύρο με ή χωρίς κόκκο? μα τι είναι αυτά, η φωτό είναι φως, αν δεν υπάρχει φως, μπόλικο, να το αποτυπώσω απ'άκρη σ΄άκρη, τι να βγάλω, ειλικρινά δε ξέρω...

.
Aυτα ισχυουν ομως μονο για την ημερα.
Αν θελεις να κανεις παιχνιδια με το φως η αλλα πραγματα η να παγωσεις σκηνες σε δυσκολες συνθηκες η σε βραδυνη φωτογραφια κτλπ τι κανεις αν οχι να ανεβασεις αναγκαστικα asa?:126:

για μένα είναι πολύ σημαντικό που με ένα νέο σώμα θα μπορώ να έχω αυξημένη πληροφορία και οξύτητα και λεπτομέρεια, κ ίσως και δυναμικό εύρος, με τους ίδιους φακούς! Πρόκειται για αναβάθμιση όλων των φακών μου με τη μία! τι λέμε τώρα, αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Σωστος εδω!

το δεύτερο σημαντικό είναι να μη σκάω σε ένα ψιλοβρόχι, όπως στο καρναβάλι στην Ξάνθη, που έτρεμε το φυλλοκάρδι μου μη τυχόν και στάξει καμιά σταγόνα βροχής πάνω στη μηχανή, κι έβγαζα φωτός με την ομπρέλα παραμάσχαλα σα κινέζος στο κέντρο της αθήνας... το ίδιο και στην παραλία, που φώναζα στα παιδιά "μακρυά από τη μηχανή ρε!" γιατί μόλις βγαίναν από τη θάλασσα ερχόντουσαν πάνω μου την ώρα που κρατούσα την Ε-620 και με ..πιτσιλούσαν! βρε άιντε...
αυτο το χουμε ξεπερασει πλεον...χαλια γινομαστε μαζι κι οι μηχανες...ασε...αλλα να σου πω κατι..μη μασας..ακομα κι αυτες που δεν ειναι αδιαβροχες δε μασανε, δε χαλανε..
ειναι μαλλον μεχρι να φας την πρωτη ψυχρολουσια..μετα δε θα σε νοιαζει τιποτα..πως ειναι οταν εχεις καινουριο αμαξι ενα πραμα...μετα απο 2 χρονια...:138:

και δεν έχω χρόνο για να παιδεύομαι με 500 φωτός από raw μετά το ΣΒΚ μου για μετατροπές στο φωτοσόπ, καλύτερα να παίζω με τα παιδιά μου ή να βλέπω καμιά ταινία ρε αδερφέ, ωχου....

δε θέλει άγχος η ζωή, θέλει να είσαι λίγο χαλαρός, ιδίως στο χόμπι, όπως είναι η φωτογραφία.

έτσι νομίζω τουλάχιστον...

Αυτο ειναι το πιο σωστο απ ολα...χομπι ειναι μη σκασουμε κιολας...:137::137:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.167

δε νομίζω πως χρειάζεται τόσο άγχος για τα ISO, απορώ μάλιστα ώρες ώρες τι κάναν παλιά που είχαν φιλμ μέσα στην κάμερα, με συγκεκριμένη ευαισθησία..

πχ το προηγούμενο ΣΒΚ πήγα στη λίμνη πλαστήρα όπου έβγαλα λίγο περισσότερες από 500 φωτός. ε, έκατσα και το είδα, έτσι για να γελάσω: μόνο 2 φωτός έχουν ISO>200! (η μια 400 κι άλλη 800, όπου έβγαλα μια κουνημένη το τζάκι για χαβαλέ, μετά από μπόλικα ξύδια δηλαδή... βλακείες.)
Γενική φωτογραφία και σε φως μέχρι αργά απόγευμα, δύσκολα θα χρειαστεί κανείς πάνω από iso400 (εκτός εάν δεν μπορεί να ανοίξει διάφραγμα κάτω από f/8).

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που θα θελήσεις να ανεβείς πάνω από 400 δεν είναι καθόλου τόσο σπάνιες όσο περιγράφεις. Καταρχάς εσωτερικοί χώροι: το 1600ρι το χτυπάς χαλαρά. Αίθουσες, γυμναστήρια κλπ. Iso 1600 και διάφραγμα 2.8 και πάλι δεν φτάνει εάν βαράς με τηλεφακό. Μιλάμε για άφλασα πάντα. Νυχτερινές συναθροίσεις, με τον υπάρχοντα χαμηλό φωτισμό. Δεν βγάζεις τη νύχτα, την παρέα βγάζεις. Θυμάσαι κάτι φωτογραφίες που είχε ανεβάσει ο Μιχάλης από μια πρόσφατη συνάθροιση στο Κιλκίς στον κήπο του Κοσμά; Στα 3200 ήταν, ο φακός (85ρης) ορθάνοικτος στο f/1.4 παρακαλώ, και πάλι οι ταχύτητες ήταν μεταξύ 1/40 και 1/80 (οριακά για αρκετά κουνημένες, απόλυτη οξύτητα την ξεχνάμε ούτως ή άλλως).
Σε φωτογραφίες φύσης, πετούμενων κλπ, που θέλεις ταχύτητες πάνω από 1/1000. Εκεί χαλαρά ανεβάζει κανείς στα 800. Εάν θελήσουμε απόλυτο πάγωμα και πάμε σε ακαριαίες ταχύτητες 1/4000 και 1/8000, θα πρέπει να ανεβούμε στα 1600 και 3200 (βέβαια εκεί δεν πειράζει πολύ, γιατί θα έχουμε καλούτσικο φως).
Στο μάκρο, σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Στο 1:1 η πραγματική τιμή του διαφράγματος διπλασιάζεται, έχεις f/8 και στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε f/16! Εκεί, και φλας να έχεις, εάν θελήσεις λιγάκι να γράψει φόντο, θα ανεβάσεις πάλι iso.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις, βλέπεις. Εννοείται πως στην εποχή του φιλμ, ποιος χρησιμοποιούσε φιλμ πάνω από 800ρι, και στα (συνήθως α/μ) 3200ρια φιλμ είχες έναν κόκκο να, σαν κοτρώνα (βέβαια πιο "φωτογραφικού" χαρακτήρα). Αλλά οι περιπτώσεις όπως οι παραπάνω θεωρούνταν ειδικές και εξεζητημένες, ουσιαστικώς τις ξεχνούσες.
Εντάξει υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι η δουλειά των ευαίσθητων αισθητήρων είναι να κάνουν τη νύχτα μέρα, να σηκώνουν τη μηχανούλα τους και να βγάζουν πεντακάθαρη την οδό από το μπαλκονάκι τους που κάθονται (αυτές είναι συνήθως οι δοκιμές).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462

χαχαχα, πολύ διασκεδαστικό το ποστ σου! λες μεγάλες αλήθειες πάντως!

ειλικρινά όμως, έχω στήσει την κόρη μου ακίνητη για φωτο στο σπίτι, με υποτονικό φως πχ κάποιο απόγεμα, και τα κατάφερε μια χαρά η μηχανούλα μου η 620 να βγάλει σωστό (από πλευράς φωτεινότητας και χρωμάτων) αποτέλεσμα με 800, αν κι είχε λίγο κόκκο, που αλήθεια δε με απασχόλησε. έβγαλα όμως και την ίδια φωτό με φλας, το fl-50, και να σου πω κάτι? ε, καμιά σχέση! χίλιες φορές καλύτερη η φλασάτη, πλούσιο φώς, άλλο γράψιμο, άλλη λεπτομέρεια.

πρόσφατα πήρα κι ένα strobe φλας ή κάτι τέτοιο, ούτε ξέρω πως λέγεται, αλλά είναι σα κανόνι, ένα τερατάκι, που το στήνω στο σαλόνι (μπαίνει στην μπρίζα) να βαράει γενικώς και αδιακρίτως, κ στήνω και το fl-50 κάπου παραδίπλα-αντίθετα μάλλον, για να σβήνει τις σκιές, και κυκλοφορώ με το σώμα σκέτο-νέτο με ένα ασύρματο πομποδέκτη μια σταλιά πάνω εκει που κουμπώνει κανονικά το φλας, και έχω και το φλας της μηχανής να βαράει κι αυτό, όλα μαζί σου λέω, χαμός. και γ@μώ τις φωτός σου λέω, χρώμα, γράψιμο, αντίθεση, όλα τά΄χει. τζετ σετ. σιγά μη κάτσω να περιμένω τέτοια αντίθεση και συνολική φωτό με τον υποτονικό φωτισμό που έχουμε στο σαλόνι μας. μα ακόμα και όπως το βλέπω από το σκόπευτρο, σε ρίαλ συνθήκη δηλαδή, ή όπως το βλέπω με τα μάτια μου, η "φωτό" δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι υποτονικό αυτό που βλέπω. αλλά με τα φλας γίνεται μούρλια!

είναι σαν αυτό που λες από το μπακλόνι, που θες με τα 20.000 ISO σου να ξημερώσει άξαφνα για να φανούν όλα και να λάμπουν οι δρόμοι και τ'αμάξια. τρίχες. βγάλτο μέρα ρεεεεεεεε!. αλλιώς, νύχτα, δεν έχει να πει τίποτα το ιδιαίτερο, μια χαζή φωτό είναι.

φυσικά και χρειάζεται να βγάζεις φωτός σε νυχτερινά πλάνα, αλλά να έχουν φωτισμένο θέμα, κι έχω βγάλει ένα σωρό μνημεία και δε ξερω γω τι νύχτα, που βγήκαν κουκλιά, από την ταπεινή 620, την ακατάλληλη για υψηλά ISO, όπως αυτή κι αυτή αλλά κι ένα σωρό άλλες φωτός από κέρκυρα, που μπορείς να δεις εδώ. ε, ξέρεις κάτι; δεν έσκασα που δεν έβγαζε στα 12.000 ISO, μια χαρά φωτός έβγαλα, το καταφχαριστήθηκα.

από την άλλη, όλες οι φωτός από τα πιράνχα είναι με 2 φλας μαζί, το "στρόμπ" και το 50-αρι, και με κλειστά τα φώτα του ενυδρείου, να μη μου χαλούν την ισορροπία λευκού! χα! φως θέλει η φωτό, όχι σκοτάδια!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462

όσο για αυτό:

Νυχτερινές συναθροίσεις, με τον υπάρχοντα χαμηλό φωτισμό. Δεν βγάζεις τη νύχτα, την παρέα βγάζεις. ....
(οριακά για αρκετά κουνημένες, απόλυτη οξύτητα την ξεχνάμε ούτως ή άλλως).
ε, ρίξε 1 ή 2 φλας βρε! αφού δε θες να βγάλεις τη νύχτα, τους φίλους σου θες ν βγάλεις, και να μην είναι κουνημένοι και θολοί! μα για όνομα...:137::143::135:

(ΥΓ - ντάξ, αμα το μηχάνημά σου παίζει στα 12.500 ISO χαλαρά, είσαι αρχηγός, βγάζεις στην εν λόγω συγκέντρωση στελεχών στο κιλκίς, ό,τι βλέπεις χωρίς ούτε φλας ούτε τίποτα. προφανώς... αλλά και πάλι, αυτό που βλέπεις στην συνάντηση με τους φίλους σου, σε πολύ υποτονικά φωτισμένο περιβάλλον, συχνά δεν είναι μια ωραία φωτό, ενώ αντίθετα με ένα φλασάκι όλα γίνονται πιο "όμορφα"...)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.167

είναι σαν αυτό που λες από το μπακλόνι, που θες με τα 20.000 ISO σου να ξημερώσει άξαφνα για να φανούν όλα και να λάμπουν οι δρόμοι και τ'αμάξια. τρίχες. βγάλτο μέρα ρεεεεεεεε!. αλλιώς, νύχτα, δεν έχει να πει τίποτα το ιδιαίτερο, μια χαζή φωτό είναι.
Εκτός από φωτογραφία στιγμιοτύπου (ήγουν, μη επαναλήψιμου), εάν δεν αξίζει το φως, δεν σηκώνεις καν τη μηχανή. Αυτής της άποψης είμαι. Φωτογραφία σημαίνει φως.

Κατά τα λοιπά, η νυχτερινή φωτογραφία δρόμου το ζητάει το 3200 (και δεν πειράζει τόσο ο κόκκος, όσο το banding και η χρωματικά λερωμένη φωτογραφία), νομίζω. Για τα άλλα είδη νυχτερινής, πάρτε και κανένα τριποδάκι βρε τεμπέληδες!
Δυστυχώς η μηχανή μου δεν έχει τόσο καλό 3200 όσο θα ήθελα και γενικώς το αποφεύγω. Το 1600, πάλι, όχι, δεν θα έλεγα πως το φοβάμαι όταν έχω την ανάγκη του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462

στο dpgr λέει ένα παλικάρι το εξής:

<<Σε δεκα με δεκα πεντε ημερες ειναι εδω (Φωτοματικ), ανωτατη λιανικη 1499.οο ευρω, μονο σωμα.>>

πολύ ευχάριστα νέα! αν στα μαγαζιά λιανικής πέσει η "ανώτατη λιανική" έστω και κανα 100-άρι, θα γίνει σφαγή...:135::143:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.566
Re: Απάντηση: έρχεται νέα Olympus

<<Σε δεκα με δεκα πεντε ημερες ειναι εδω (Φωτοματικ), ανωτατη λιανικη 1499.οο ευρω, μονο σωμα.>>

πολύ ευχάριστα νέα! αν στα μαγαζιά λιανικής πέσει η "ανώτατη λιανική" έστω και κανα 100-άρι, θα γίνει σφαγή...:135::143:
Εισαι σιγουρος οτι αυτο το παλικαρι το κατεχει το αθλημα κ δε λεει τα δικα του ? η ραδιο αρβυλα??:126:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
309

Ωραία βρήκα τι θα ζητήσω από τον Άγιο Βασίλη για τα Χριστούγεννα...

Reaction score
1
Απάντηση: Re: έρχεται νέα Olympus

Γιατί δε ζητάς NIKON D7000;
Και γιατί να ζητήσει μια νίκον 7000;

Πολλοί θέλουμε το δωράκι που λέγεται Ε-5 τα Χριστούγεννα μου φαίνεται!

ΥΓ
Ήρθε ο leica summilux 25mm f/1,4

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462

ΥΓ
Ήρθε ο leica summilux 25mm f/1,4
ω ρε μάγκα.... με γειές!

(σλουρπ!)

δείξε μας κανα δείγμα, μη μας αφήνεις έτσι....

Reaction score
1

ω ρε μάγκα.... με γειές!

(σλουρπ!)

δείξε μας κανα δείγμα, μη μας αφήνεις έτσι....
Μόλις μπορέσω, γιατί έχω πήξει στη δουλειά :101:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.167

Πολύ ακριβά ρε σεις... πιο ακριβά και από τη Canon 7D.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.462

Πολύ ακριβά ρε σεις... πιο ακριβά και από τη Canon 7D.
κοίτα, έχεις (προφανώς) δίκιο. είναι γνωστή η πολιτική της Oly, σε ένα τετράμηνο το πολύ θα πέσει τουλάχιστον 300 ευρώ.

σε τέτοια τιμή (αν θυμάμαι καλά) είχε πρωτοκυκλοφορήσει κι η Ε-3. Μετά από 3-4 μήνες, έπεσε αισθητά, και αργότερα άρχισαν οι προσφορές με γκριπ και φλας και τα συναφή.

Οπότε διαλέγεις.... ή περιμένεις να "παλιώσει", ή τα σκας ολίγον τι "μπόλικα"...:137::138:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.167

Η Ε-3 πριν 2 χρόνια είχε βγει σε τέτοια απίστευτη προσφορά, που σκεφτόμουν να πάρω κι εγώ μία να έχω παράλληλα 2ο σύστημα (το αδιάβροχο μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον). Είχε την Ε-3 με τον (προηγούμενο) 14-54 και δώρο το FL-50 αρχικά ή (λιγάκι αργότερα) επιλογή από 4 δώρα, μεταξύ των οποίων ο πολύ καλός 9-18! Και όλα αυτά στο 1000ρικο!!!!!

Reaction score
1

Πάντως αν την άνοιξη πέσει στο 1000άρικο και τρέχει παράλληλα και κάποια προσφορά με δώρα ή κάποιο κιτ, θα μπω σοβαρά στον πειρασμό να την αποκτήσω!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
42.167

Να πέσει 35% σε λίγους μήνες; Και να έχει και δωράκια κι από πάνω; Συγγνώμη που θα σε στεναχωρήσω, αλλά δεν το βλέπω... το να βγει προσφορά -εάν υπάρχει- κανένα στοκ της Ε-3 είναι μάλλον πιθανότερο.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
309

Η Ε-3 πριν 2 χρόνια είχε βγει σε τέτοια απίστευτη προσφορά, που σκεφτόμουν να πάρω κι εγώ μία να έχω παράλληλα 2ο σύστημα (το αδιάβροχο μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον). Είχε την Ε-3 με τον (προηγούμενο) 14-54 και δώρο το FL-50 αρχικά ή (λιγάκι αργότερα) επιλογή από 4 δώρα, μεταξύ των οποίων ο πολύ καλός 9-18! Και όλα αυτά στο 1000ρικο!!!!!

Τότε την είχα αγοράσει κι εγώ...

Σκεφτόμουν να αγοράσω στην Ε-520 με τον zuiko 12-60 και θα μου έβγαινε κοντά στα 1100€. Πήρα την Ε-3 με τον 14-54 και το FL-50 και δεν το μετάνιωσα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.400
Members
38.694
Νεότερο μέλος
manos.papadopoulos