Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.496
Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

4)As a general rule, you want to try and keep your shutter speed at least twice the focal length. So for a 300mm lens, you want at least 1/600th of a second exposure. Adjust your ISO accordingly.
Αυτό με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοποιημένη στο σώμα η σταθεροποίηση. Διαφορετικά, σε Oly η ταχύτητα αυτή είναι ανεπαρκής, ο γενικός κανόνας 1/εστιακό μήκος (μετά την εφαρμογή του FOV factor) δεν ισχύει στα μεγάλα εστιακά μήκη, εάν θέλουμε καλή οξύτητα. Ο 300ρης σε Oly θέλει, εάν δεν υπάρχει σταθεροποίηση, 1/1000 τουλάχιστον (ενδεχομένως να θέλει τόσο, ακόμη και με ενεργή τη σταθεροποίηση). Κάντε τους υπολογισμούς.... f/8 με 1/1000 και iso 100 δίνουν τιμή 18EV, το οποίο σημαίνει ότι ούτε στον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο θα έχουμε το iso στο 100. Που σημαίνει ότι τον χειμώνα (EV14) πάμε κατευθείαν σε iso1600.

Να γιατί χρειάζονται και οι γρήγοροι φακοί, και τα σώματα με καλό iso800 και 1600.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782

έτσι είναι. Το ISO 800 είναι σίγουρα πάρα πολύ χρήσιμο.

ευτυχώς που η σταθεροποίηση στην Ε-5 κάνει θαύματα! Αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα κίνησης του ίδιου του ζωντανού (τα πουλιά έχουν μια τάση να μη στέκονται εντελώς ακίνητα κοιτάζοντας το φακό) οπότε ταχύτητα 1/1000 ή και μεγαλύτερη, είναι συχνά αναγκαία.

Βέβαια, όλα είναι σχετικά.

Αυτή η φωτό (έτσι είναι ολόκληρο το κάδρο):

έχει ταχύτητα 1/320 με f8 και ISO 250 (στο auto πάντα) κι ήταν καλά περασμένες απόγευμα και κάτι, ο ήλιος είχε πέσει κάτω από τον ορίζοντα...

και ενώ είναι τραβηγμένη στο χέρι (ακόμα να μου δώσεις τρίποδο...) ούτε κουνημένη είναι, και πληροφορία μπόλικη έχει. να 100% κροπ:

επάνω ήταν ο 50-200 με το διπλασιαστή μαζί.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

ευτυχώς που η σταθεροποίηση στην Ε-5 κάνει θαύματα!
επάνω ήταν ο 50-200 με το διπλασιαστή μαζί.
Ο 50-200 γίνεται 100-400 στην ε-5?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Ο 50-200 γίνεται 100-400 στην ε-5?
ακριβώς. Αυτή είναι η αναλογία στα 35mm που λέμε, στο φιλμ. και με το διπλασιαστή που προσθέτω (είναι ακόμα ένας φακός κόστους ~400 ευρώ), είναι 200-800. και στα 800mm δουλεύει κάπως έτσι (100% κροπ):

μια και το συζητάς ακόμα, η Ε-5 πλέον έχει τιμή στο σκρουτζ 1.300 ευρώ. o 50-200 είναι στα 995 ευρώ. Άρα, ο εξοπλισμός που είχα για να βγάλω έτσι το φεγγάρι όπως το βλέπεις, κοστίζει τώρα 1300(Ε-5)+995(50-200)+399(χ2)=2.694 ευρώ ΑΚΡΙΒΩΣ.

Εντός της εβδομάδας, θα δεις και αντίστοιχη φωτό με τον bigma (50-500), που κοστίζει μεταχειρισμένος πάνω-κάτω 800 ευρώ. Σύνολο λοιπόν, μαζί με την E-5, ~2.100 ευρώ και θα είναι αντίστοιχα με 100-1000mm.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782

αφού είσαι και "ειδικός" στα πουλιά, πες μου και τι πλι είναι αυτό:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782

ω ρε μάγκα, αυτό είναι το ψαρόνι που δε ψαρώνει? βρε τι μαθαίνουμε....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

θα σου δείξω αύριο κι ένα αηδόνι. είμαι σίγουρος πως είναι αηδόνι, το άκουσα. αλλά από εμφάνιση, σκίζει!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Πολύ όμορφη φωτό. τι ώρα ήταν και φαίνεται έτσι ο ουρανός όμορφα? μετά τις 6?
Βρε μπας και το photoshop(ιασες)?
η ώρα ήταν περίπου 7 το απόγεμα, ο ήλιος είχε δύσει πίσω από ένα βουνό αλλά ο ουρανός ήταν ακόμα αρκετά φωτεινός και καθαρός, και έβγαζα φωτός κάτι πουλάκια μέχρι που έφυγε το φως, έφυγαν και τα πουλάκια κι άρχισα να βγάζω φωτός τα αεροπλάνα και το φεγγάρι...

το "φωτοσόπιασα" φυσικά, δε γίνεται αλλιώς με τα raw αρχεία, αλλά η αρχική φωτό δε διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με αυτό που βλέπεις.

Reaction score
11.747
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

η ώρα ήταν περίπου 7 το απόγεμα, ο ήλιος είχε δύσει πίσω από ένα βουνό αλλά ο ουρανός ήταν ακόμα αρκετά φωτεινός και καθαρός, και έβγαζα φωτός κάτι πουλάκια μέχρι που έφυγε το φως, έφυγαν και τα πουλάκια κι άρχισα να βγάζω φωτός τα αεροπλάνα και το φεγγάρι...
Τί σύμπτωση! Και εγώ τό ίδιο έκανα σήμερα κατά τις 6. Πέτυχα και 1 σπουργίτι τη στιγμή της απογείωσης: (480mm περίπου 20 μέτρα 100% κροπ) Να τι χρειάζεται το 100% κροπ
Ταχύτητα 1/2000 και πάλι καλά που το πρόλαβα μέσα στο κάδρο μου!

Η παραπάνω φωτογραφία δε μου αρέσει και δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να φωτογραφηθούν πουλιά εν πτήσει και όσο μικρότερο το πουλί, τόσο δυσκολότερη η φωτογράφηση. Το επόμενο πουλί που προσπάθησα να φωτογραφήσω, καθόταν σε ένα κλαδί. Μόλις αρχίζει να πετά, πάτησα το κουμπί αλλά δεν είχα αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά και έπιασα μόνο την άκρη της ουράς του στην άκρη του κάδρου μου.

Επίσης να ξανατονίσω τη μεγάλη σημασία του γρήγορου κλείστρου. 1/1600 και 1/2000 πρέπει να θεωρούνται χρήσιμες ταχύτητες για πουλιά, για να μη γράψει κίνηση στα φτερά τους. 1/2500 ακόμα καλύτερα.

Και ένα από τα αεροπλάνα, και αυτό κάπου μακρυά, 100% κροπ στα 480mm (300mm f/4 + 1.6x)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.496

Γιατί 1.6x? Νίκον δεν έχεις; 1.5x είναι εκεί, για την ακρίβεια, 1.53

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782

εγώ υπέθεσα πως είναι πολλαπλασιαστής φακός.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.496

εγώ υπέθεσα πως είναι πολλαπλασιαστής φακός.
Σωστά, μπορεί να παίζει και αυτό. Κακή επιλογή ωστόσο για ποιότητα.

Reaction score
11.747
Ναι είναι πολλαπλασιαστής. (TC-16A) Δε συνηθίζω ποτέ να λέω το ισοδύναμο σε 35mm (που εδώ είναι ένα εντυπωσιακό 720mm, στο χέρι.)

Η ποιότητα και των 2 είναι πολύ άσχημη, δεν φταίει το TC-16A, αλλά οι συνθήκες. Κανονικά δεν έπρεπε να τις ανεβάσω αλλά ταίριαζαν στα συμφραζόμενα. Άσε που το παλιόπουλο είναι και out of focus έτσι γρήγορα που πέταξε.

Έχω άλλες που αξίζουν περισσότερο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782

Πέτρο, αν θες να βγάζεις καλές φωτογραφίες, πάρε μια Ε-5 της Olympus και πλακώσου στους ζουίκους. Άλλη ελπίδα δε βλέπω για σένα...

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.119
μη το λες τετοια το παιδι και το γυρισει, ειναι ηδη σε καλο δρομο....

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.496
Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

μη το λες τετοια το παιδι και το γυρισει, ειναι ηδη σε καλο δρομο....
Έχει βαλθεί να στρατολογήσει λαό στη χώρα των 4/3 :142:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo