Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

...
Το μεν ribbon (ειδικά όταν είναι "καθαρό" ribbon - δηλαδή χωρίς φορέα, από mylar ή capton συνήθως) είναι ταινία ή "κορδέλα" (πώς λέμε "Με τρέλα και κορδέλα")
...

εκτος αν ειναι raal

Τα 'χει κι αυτό τα θεματάκια του...:126:

http://www.raalribbon.com/products_flatfoil_70-10.htm

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Αν εννοείς κούρδισμα με το αυτί, (που μάλλον αυτό εννοείς), υπάρχει η παγίδα των ψυχοσωματικών παραγόντων, όπως η ψυχική διάθεση, που μεταβάλλεται συνεχώς, ενώ η ακουστική μνήμη είναι πάντοτε αδύναμη. Ποια εκδοχή θα θέλει κάποιος να βγάλει τελικά στην αγορά, αυτή που πέτυχε πριν ένα χρόνο, πριν έξι μήνες, ή την τρέχουσα που τη δουλεύει από προχθές το μεσημέρι; Και τέλος πάντων, πες ότι βγαίνει τελικά στην αγορά η προκριθείσα εκδοχή. Μετά από δύο χρόνια, είσαι σίγουρος πως ο χορδιστής, τέλος πάντων ο χρυσαυτιάς επικεφαλής του τεχνικού τμήματος θα εξακολουθεί να πιστεύει πως έβγαλε στην αγορά την καλύτερη; Ανεξαρτήτως τί λέει στον κόσμο, απέναντι στον καθρέπτη, αποκλείεται να έχει αλλάξει γνώμη;

Αυτό εννοώ, και προφανώς υπάρχει προσωπική προσέγγιση.

Όμως υπάρχει και τεράστια μεθοδολογία, beta testing με καλά αυτιά, blind test, καταγραφή και αξιολόγηση των σχολίων που γίνονται, αλλαγές και ξαναεξέταση, διάφορες version του ηχείου κλπ
...

Πράγματα με άλλα λόγια που καθιστούν εμφανείς τις διαφορές ανάμεσα

..σε μία σοβαρή εταιρεία, με παράδοση και τεχνολογικά επιτεύγματα και σε μια θνησιγενή βιοτεχνία του πωπού.
Ανάλογες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε έναν σχεδιαστή και έναν παπάρα:

Ο σχεδιαστής και ο παπάρας :116::114:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αυτό που μου αρέσει να λέω σε σχέση με πολλά " so called monitor " ηχεία είναι πως δεν είναι δουλεμένα, κάποια στιγμή τελείωσε το R&D και έπρεπε να βγούν παραγωγή άσχετα αν ήθελαν άλλο ένα χρόνο κούρδισμα.

Τώρα ένα ηχείο σαν το Grand Utopia , το Wilson, τα ακριβά B&W κλπ δεν φτιάχνεται έτσι για να είναι απλά "ωραία". Υπάρχει έρευνα δεκαετιών απο πίσω που φαίνεται συνήθως και στις μετρήσεις ανεξάρτητα απο το όποιο "voicing".

Έχω πολλές αντιρρήσεις και απορίες, αλλά για να μη σε πρήζω (σόρρυ για το ρήμα), ένα μόνο θέλω να σε ρωτήσω, σχετικά με το R&D. Ποια ακριβώς έρευνα δεκαετιών έχει κάνει ο Wilson; Μέχρι σήμερα ούτε ένα μεγάφωνο δεν καταπιάστηκε να φτιάξει. Απλώς, παίρνει μεγάφωνα από άλλους κατασκευαστές και φτιάχνει ηχεία. Εκτός αυτού, το R&D στο χώρο της κατασκευής ηχείων αφορά κυρίως - για να μην πω μόνον - τα προηγμένα συνθετικά υλικά. Όμως, αυτά τα αναπτύσσει η χημική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και για τους πυκνωτές, ενώ δεν είναι δα και καμιά φοβερή τεχνολογία να κατασκευάσει κανείς πηνίο υψηλής ποιότητας και ισχύος. Απλώς χρειάζεται μπόλικο χαλκό, ίσως ειδικά μορφοποιημένο, τον οποίο και πάλι παρέχει η βιομηχανία μετάλλου.

(Έχω κι άλλες επισημάνσεις, ειδικά μ' αυτό το αναθεματισμένο το "voicing", αλλά φοβάμαι ότι θα σε τσατίσω πάλι - και δεν το θέλω ρε παιδί μου)...

ΤΣΑΝΤΙΣΕ ΤΟΝ!
ΤΣΑΝΤΙΣΕ ΤΟΝ!

:135::143::135:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

ΤΣΑΝΤΙΣΕ ΤΟΝ!
ΤΣΑΝΤΙΣΕ ΤΟΝ!
Σπείρεις κενά δαιμόνια
Αντε κάνε καμμιά άλλη δουλειά

Reaction score
3.967

Σπείρεις κενά δαιμόνια
Αντε κάνε καμμιά άλλη δουλειά
κοινά, αγράμμμαται!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

νά'σαι καλά φίλε μου άλεξ, που μου θύμισες το υπέρτατο ρητό του (ομολογουμένως) πολύ αγαπητού μου αρ-του-ντι-του (από τον πόλεμο των άστρων, εκείνο το παμπόνηρο ρομποτάκι σε σχήμα βαρελιού):

"μουσικότητα είναι της ψ*λής μου ο χαβάς".

είναι από τα πιο αγαπημένα μου "ρητά" στο χώρο του ήχου! Τα εύσημα στον RD μας! (ξέρεις τι R&D χρειάζεται για να καταλήξεις σε τέτοιου επιπέδου "ρητό"? εμείς οι κοινοί θνητοί, ποτέ δε θτα καταφέρουμε να το φτάσουμε αυτό το επίπεδο, συμβιβάσου...)

εκτός από αυτό (το πολύ σημαντικό βέβαια), θα ήθελα να κάνω και μερικά σχόλια στα όσα γράφτηκαν μέχρι τώρα.

1. ότι γυαλίζει και φαίνεται μακρόστενο και κάθετο κι όχι σα μπαλίτσα, το λέει όλος ο κόσμος "ρίμπον". συμβιβάσου.

2. ο παπάρας κατασκευαστής, πουλάει περισσότερα τεμάχια και βγάζει πιο πολλά λεφτά από τον σωστό. συμβιβάσου.

3. ρε δε πα να κάνουν και 450 χρόνια "βόισινγκ" 15.000 κόσμου με χρυσά αφτιά σε μπλάιντ τεστ'ς, τους περιορισμούς των υλικών που χρησιμοποιούνται δε τους ξεπερνούν. συμβιβάσου.

(άσε που ο κάθε χατζηπαπάρας θέλει το δικό του τελικό "βόισινγκ" στον ακατάλληλο χώρο που θα τοποθετήσει τα ηχεία του - αδιαφορώντας για τις τρελές μετρήσιμες αλλοιώσεις που αυτός ο χώρος θα επιφέρει - , και να δεις που θα το κάνει -και το κάνει- το βόισίνγκ του με κατουρημένα από παρθένες ...καβλώδια - κ κουδουνάκια κι άλλα θυμιατά! μα τι ψάχνει τώρα ο χατζηστάμου? τον ασυμβίβαστο συμβιβασμό της συμβιβασμένης χαλιεντούς με την ασυμβίβαστα συμβιβασμένη ηχογράφηση του συμβιβαστικότατου καρασυμβιβασμένου ελ-πί του?)

συμβιβάστηκες?

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Στις μετρήσεις θα φαίνεται σίγουρα.
και στις μετρήσεις παραμορφώσεων (που ελάχιστοι δημοσιεύουν - ειδικά σε ρεαλιστικές στάθμες).
Είσαι έτοιμος για αλλαγή ηχείων βλέπω ... :107:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

έτσι μπράβο, πες του τίποτα και συ, άντε γιατί με έχει σκάσει!

όλο λέμε για μεγάφωνα, κι όλο στο ξεκίνημα είναι!

ας τον σμπρώξει κάπχιος επιτέλους!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

Με άλλα λόγια, σου αρέσουν ακριβώς επειδή δεν πλασάρονται ώστε να σου "αρέσουν".:126:
εξαιρετική διατύπωση! (το είπες καλύτερα κι από μένα!)

εύγε μάστορα!

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

νά'σαι καλά φίλε μου άλεξ, που μου θύμισες το υπέρτατο ρητό του (ομολογουμένως) πολύ αγαπητού μου αρ-του-ντι-του (από τον πόλεμο των άστρων, εκείνο το παμπόνηρο ρομποτάκι σε σχήμα βαρελιού):

"μουσικότητα είναι της ψ*λής μου ο χαβάς".

είναι από τα πιο αγαπημένα μου "ρητά" στο χώρο του ήχου! Τα εύσημα στον RD μας! (ξέρεις τι R&D χρειάζεται για να καταλήξεις σε τέτοιου επιπέδου "ρητό"? εμείς οι κοινοί θνητοί, ποτέ δε θτα καταφέρουμε να το φτάσουμε αυτό το επίπεδο, συμβιβάσου...)

εκτός από αυτό (το πολύ σημαντικό βέβαια), θα ήθελα να κάνω και μερικά σχόλια στα όσα γράφτηκαν μέχρι τώρα.

1. ότι γυαλίζει και φαίνεται μακρόστενο και κάθετο κι όχι σα μπαλίτσα, το λέει όλος ο κόσμος "ρίμπον". συμβιβάσου.

2. ο παπάρας κατασκευαστής, πουλάει περισσότερα τεμάχια και βγάζει πιο πολλά λεφτά από τον σωστό. συμβιβάσου.

3. ρε δε πα να κάνουν και 450 χρόνια "βόισινγκ" 15.000 κόσμου με χρυσά αφτιά σε μπλάιντ τεστ'ς, τους περιορισμούς των υλικών που χρησιμοποιούνται δε τους ξεπερνούν. συμβιβάσου.

(άσε που ο κάθε χατζηπαπάρας θέλει το δικό του τελικό "βόισινγκ" στον ακατάλληλο χώρο που θα τοποθετήσει τα ηχεία του - αδιαφορώντας για τις τρελές μετρήσιμες αλλοιώσεις που αυτός ο χώρος θα επιφέρει - , και να δεις που θα το κάνει -και το κάνει- το βόισίνγκ του με κατουρημένα από παρθένες ...καβλώδια - κ κουδουνάκια κι άλλα θυμιατά! μα τι ψάχνει τώρα ο χατζηστάμου? τον ασυμβίβαστο συμβιβασμό της συμβιβασμένης χαλιεντούς με την ασυμβίβαστα συμβιβασμένη ηχογράφηση του συμβιβαστικότατου καρασυμβιβασμένου ελ-πί του?)

συμβιβάστηκες?
Γιές ντίαρ!:116:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

ΝΑΙ!
Το αποφάσισα!

Θα πάρω Tidal!:116:

έτσι μπράβο, πες του τίποτα και συ, άντε γιατί με έχει σκάσει!

όλο λέμε για μεγάφωνα, κι όλο στο ξεκίνημα είναι!

ας τον σμπρώξει κάπχιος επιτέλους!
Πέρα από την πλάκα, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως στριμόκ*λη.
Βέβαια, αν τα πράγματα φτιάξουν λιγουλάκι, ίσως κάνω κάτι diy.

Δεν έχεις υπόψιν σου πόσους μήνες έχω το Χρήστο στο μπίρι μπίρι για να αρχίσει να φέρνει και μεγάφωνα...:135::143:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
Δεν έχεις υπόψιν σου πόσους μήνες έχω το Χρήστο στο μπίρι μπίρι για να αρχίσει να φέρνει και μεγάφωνα...:135::143:
Από την άλλη, είναι αυτονόητο πως σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς το "Φέρε αγόρι μου φέρε" ή, αλλιώς, "Πιάσε γκόμενα εσύ, να γ... κι εμείς" δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

Από την άλλη, είναι αυτονόητο πως σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς το "Φέρε αγόρι μου φέρε" ή, αλλιώς, "Πιάσε γκόμενα εσύ, να γ... κι εμείς" δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο...
τι να τα κάνουμε τα εύκολα?
δε μας αρέσουν τα εύκολα!
αν μας άρεσαν τα εύκολα, θα κοιτούσαμε μεγάφωνα με χαμηλό μπι-ελ.
ποιο χαμηλό?
μπουααααααααααααααααααααααα-χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

με το νεοδύμιο αγόρι μου, αν θυμάμαι καλα είναι στο 36!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

α, και για να σε βάλω στην "μπρίζα", ρίξε κανα μέιλ στον μπάρμπα στην Wisdom Audio, διότι το μεγάλο γουφεράκι του είναι μούρλια, και αν του μιλήσεις γλυκά (όπως εγώ) θα σου δώσει σκέτα μεγάφωνα σε λογικές τιμές! ό,τι μεγάφωνα θες σου δίνει, μέχρι και το μεγάλο "ρίμπον" του.

βέβαια, είναι κατασκευασμένο για να παίζει σε κλειστή καμπίνα, αλλά νομίζω πως μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα (εκτός κι αν έχεις σοφίτα από πάνω, οπότε το ξανασυζητάμε για άπειρης μπάφλας ή άμπαφλα ζώα)

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
Βέβαια, αν τα πράγματα φτιάξουν λιγουλάκι, ίσως κάνω κάτι diy.
...
"Μα καλά ρε Αλέξη" θα πει κάποιος, "τόσον καιρό μας έχεις 'φάει' σχετικά με το πόσο μπροστά είναι σε θέματα εξοπλισμού, τεχνογνωσίας, αλλά και δυνατοτήτων beta testing διάφορες εταιρείες όπως η Focal ή η Dynaudio (οι οποίες παρεμπιπτόντως κατασκευάζουν οι ίδιες τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούν), σε σχέση με μια μέση χαϊεντοβιοτεχνία η οποία κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να τις ανταγωνιστεί, και τώρα μας λες πως είσαι σε θέση να τις 'χτυπήσεις' εσύ (ή έστω ένας ικανός diyer);:140::204:"

Η απάντησή μου έχει τρία σκέλη:
1. Δεν είμαι μόνος μου. Γνώση σχετικά με το σχεδιασμό ηχείων υπάρχει άφθονη, προσφερόμενη και από ανθρώπους που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει guru (βλέπε Siegfried Linkwitz για παράδειγμα). Και είναι σχεδόν δωρεάν (να αγοράζουμε και κανα βιβλιαράκι δε βλάπτει).
2. Τα εργατικά μου καθώς και το κόστος απόκτησης της αναγκαίας γνώσης δεν τα υπολογίζω. Επίσης, δεν έχω κόστος διάθεσης και διαφημιστικής προβολής ενώ δε σκοπεύω να βγάλω κέρδος. Για να μη μιλήσω για το κόστος διατήρησης stock, ποιοτικού ελέγχου καθώς και σχεδιασμού και διαχείρισης της γραμμής παραγωγής.
3. Δε σκοπεύω να παίξω τίμια και "στα ίσα". Όποιος το τολμήσει θα νιώσει λες και πέρασε η Barcelona από πάνω του. Για δοκιμάστε να φτιάξετε ζεύγος ηχείων όπου θα πρέπει να στριμώξετε έξι μεγάφωνα, έξι ενισχυτικά κανάλια και δύο καμπίνες σε λίγο παραπάνω από 2400 Ευρώ.
Κάτι σαν αυτό π.χ.

Και να βγάλετε και κέρδος, έτσι;

Reaction score
2.051

Αντε βρε Alex φτιάξτε ένα ηχείο να το ακούσουμε... :204:

Reaction score
2.051

Ηχείο θα φτιάξει αλλά θα είναι της σειράς.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
2. Τα εργατικά μου καθώς και το κόστος απόκτησης της αναγκαίας γνώσης δεν τα υπολογίζω.
...
Γιατί αν αρχίσεις να τα υπολογίζεις (με μισθό ανειδίκευτου εργάτη και βγάλε, έτσι;) ενώ λάβεις υπόψιν σου και τις αναπόφευκτες υπερβάσεις σε χρόνο ("Μια φορά θα το φτιάξω μωρέ, ας το φτιάξω καλά.", "Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι...", "Με σάλιο και με υπομονή κι ο κ... γίνεται μ..." :204:) και κόστος ("Ε, δικό μου είναι βρε, ας μην τσιγκουνευτώ στα υλικά") καταλαβαίνεις πώς το diy μπορεί να γίνει πολύ ακριβό σπορ...

Και αν δε με πιστεύετε ρωτήστε τους Κωστήδες (Κου Φου και EAR)...:116:

Ενώ θα παραμένει το γεγονός πως ορισμένα πράγματα, όπως η έμπνευση - "ενόραση" (τι παρεξηγημένες λέξεις...) που έχουν ορισμένοι πραγματικά σπουδαίοι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και που πηγάζουν από τη βαθιά κατανόηση, πολύ απλά δεν αγοράζονται.

Με άλλα λόγια, μπορείς να αντιγράψεις τον Linkwitz, αλλά δε μπορείς να γίνεις Linkwitz...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

Θα φτιαξω κι εγω μια ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη.
εσύ φτιάξε ένα καφέ να έρθω να φτιάξουμε μαζί μια φωτογραφική μηχανή!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης