Ποδήλατο

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.604
Απάντηση: Re: Ποδήλατο...

Νομίζω ότι για να σε αποζημιώσει το Επικουρικό πρέπει να έχεις πληρώσει στο δικό σου συμβόλαιο ένα συγκεκριμένο επασφάλιστρο, που είναι για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα. Ισχύει για ζημιές από αυτοκίνητο ή μηχανή, δεν ξέρω αν εξαιρείται το ποδήλατο. Το επασφάλιστρο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, επομένως πιθανόν ο οδηγός του ανυπαίτιου οχήματος να μην ήταν καλυμμένος, και στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά γιατί δεν έχει κάτι που ο νόμος δεν τον υποχρεώνει να έχει. Και όπως και να έχουν τα πράγματα, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω κάθετα με το χαρακτηρισμό "γαϊδούρι" για κάποιον που χωρίς να κάνει κάποια παράβαση ή κάπαια λάθος κίνηση βρέθηκε με κατεστραμμένο το αυτοκίνητο... για να μην αναφερθώ και στην πιθανότητα ο ανυπαίτιος να οδηγούσε μηχανή, οπότε σε ένα τέτοιο σκηνικό με απώλεια του ελέγχου πιθανόν να είχε χάσει και τη ζωή του..
Η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι εκ του νόμου, με τις προϋποθέσεις του νόμου, και ανεξαρτήτως του τι πληρώνει ή δεν πληρώνει ο δικαιούχος, ο οποίος δεν χρειάζεται καν να είναι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου.
Βέβαια θέλει μια προσοχή, γιατί οι ζημίες από άγνωστο όχημα (όχι απλώς ανασφάλιστο) δεν καλύπτονται ανεξαιρέτως, αλλά μόνο εάν συνοδεύονται και από σοβαρές σωματικές βλάβες.

Εν προκειμένω όπως το ακούω το παράδειγμα, φαντάζομαι ότι ο άτυχος οδηγός κατάλαβε γιατί του ήρθε καταπάνω ο ποδηλάτης, απλά ο υπαίτιος είχε γίνει άφαντος.
Οπότε φυσικά και είναι γαϊδούρι Μαρία, όταν προτιμά το εύκολο και επίσης δίχως καμία υπαιτιότητα θύμα, επειδή ο μόνος υπαίτιος την κοπάνησε. Η στάση του συνοψίζεται (πιθανότατα) στο "δεν ξέρω τι λες, πάντως εγώ δεν έφταιγα και θέλω να αποζημιωθώ και κόψε το κεφάλι σου". Γαϊδουρινός εγωϊσμός. Αναφέρομαι στο σκέλος της διεκδίκησης αποζημίωσης από τον ποδηλάτη, και μόνο. Σε μία σωστή δίκη με αυτόπτες μάρτυρες στην οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, θα σου έλεγα τι θα έπαιρνε.

Reaction score
8

Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη τη ασφάλεια ποδηλάτου μαζί με το κράνος.
Ακόμα και ένα απλό βούλιαγμα σε μια πόρτα αυτοκινήτου, που είναι πολύ εύκολο να συμβεί, θα φτωχύνει τη τσέπη του αναβάτη κατά 250-300 ευρώ.
Και βέβαια υπάρχουν πολύ σοβαρότερα περιστατικά.
Πριν μερικούς μήνες πετάχτηκε από Stop ένα αυτοκίνητο μπροστά σε έναν ποδηλάτη.
Προκειμένου ο ποδηλάτης να το αποφύγει έκανε απότομο ελιγμό αριστερά, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω σε διερχόμενο αμάξι
στο αντίθετο ρεύμα.
Ο ποδηλάτης πέρασε πάνω από το αμάξι και έσπασε χέρι και τα δύο πόδια αν θυμάμαι καλά. Το ποδήλατο βέβαια καταστράφηκε.
Ο οδηγός του αμαξιού τώρα μετά τη σύγκρουση έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός δρόμου.
Η ζημιά του αμαξιού ήταν 9000 ευρώ που βέβαια πλήρωσε από τη τσέπη του ο ποδηλάτης ως υπαίτιος του ατυχήματος μιας και ο οδηγός που παραβίασε το Stop δεν βρέθηκε ποτέ.
Με 17 έως 25 ευρώ ετησίως θα γλύτωνε τα 9000!
Πέτρο εσύ έχεις κάνει ασφάλεια?

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

...Βέβαια θέλει μια προσοχή, γιατί οι ζημίες από άγνωστο όχημα (όχι απλώς ανασφάλιστο) δεν καλύπτονται ανεξαιρέτως, αλλά μόνο εάν συνοδεύονται και από σοβαρές σωματικές βλάβες...
Άρα στο παράδειγμα για το οποίο γίνεται λόγος οι ζημιές δεν θα καλύπτονταν γιατί δεν αναφέρεται σωματική βλάβη του οδηγού αυτοκινήτου, σωστά;

Επίσης, αυτό που λες ότι ο αρχικός υπαίτιος τους πληρώνει όλους μου είναι γνωστό και από τροχαίο με υλικες ζημιές φιλικού μου προσώπου που ενεπλάκη σε καραμπόλα αυτοκινήτων για την οποία αποζημιώθηκαν δικαστικά όλοι από την ασφάλεια αυτού που προκάλεσε το συμβάν. Προϋπόθεση όμως ο αρχικός υπαίτιος να είναι γνωστός, είτε επειδή έμεινε στον τόπο του ατυχήματος είτε επειδή βρέθηκαν αυτόπτες να καταθέσουν. Αν ο υπαίτιος "την κάνει", η δυνατότητα αποζημίωσης από αυτόν εκλείπει...

Ο σχολιασμός από μέρους μου δεν έχει νομικό χαρακτήρα, δεν έχω άλλωστε τις γνώσεις, αλλά στέκομαι στο ότι με ξενίζει ο χαρακτηρισμός γαϊδούρι για κάποιον ο οποίος βρέθηκε στα καλά καθούμενα με μια πολύ μεγάλη για τα δεδομένα του μέσου πολίτη οικονομική ζημιά, και ο οποίος λογικό είναι να στραφεί όπου μπορεί, και όχι όπου αποκλείεται να τα καταφέρει λόγω έλλειψης στοιχείων. Αν υποθέσουμε ότι στο μέλλον τυχαία γίνεται γνωστή με στοιχεία (σενάριο: μια παλιά κασέτα παρακείμενης κάμερας που συμπτωματικά δεν διαγράφηκε το περιεχόμενό της) η ταυτότητα του υπαίτιου οχήματος και του οδηγού του, τότε φαντάζομαι ότι ο ποδηλάτης μπορεί με τη σειρά του να στραφεί εναντίον του, τόσο για τη δική του ζημιά και σωματική βλάβη, όσο και για αυτά που πλήρωσε.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Λοιπόν επειδή τυγχάνει να έχω σύζυγο δικηγόρο που ασχολείται με τροχαία ατυχήματα σε κάθε περίπτωση ο ποδηλάτης θα πλήρωνε τη ζημιά.
Αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου στρεφόταν προς το Επικουρικό, με την αιτιολογία του ανασφάλιστου οχήματος που ήταν το ποδήλατα, απλά θα έτρεχε λιγότερο ο ίδιος για να πάρει τα 9000 ευρώ.
Αυτομάτως το Επικουρικό θα στρεφόταν κατά του ποδηλάτη και σίγουρα θα του έπαιρνε όλο το ποσό πίσω.

Μαρία έχεις απόλυτο δίκιο για το γαϊδούρι.
Ας τύχαινε σε κάποιον από εμάς να πηγαίνει στο δρόμο του κανονικά και ξαφνικά να βρεθεί με κατεστραμμένο αυτοκίνητο και θα έβλεπα πόσο υπεράνω θα το έπαιζε.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.604

Λοιπόν επειδή τυγχάνει να έχω σύζυγο δικηγόρο που ασχολείται με τροχαία ατυχήματα σε κάθε περίπτωση ο ποδηλάτης θα πλήρωνε τη ζημιά.
Αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου στρεφόταν προς το Επικουρικό, με την αιτιολογία του ανασφάλιστου οχήματος που ήταν το ποδήλατα, απλά θα έτρεχε λιγότερο ο ίδιος για να πάρει τα 9000 ευρώ.
Αυτομάτως το Επικουρικό θα στρεφόταν κατά του ποδηλάτη και σίγουρα θα του έπαιρνε όλο το ποσό πίσω.
Δεν καταλαβαίνετε τι είπα.
Είπα ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας μάρτυρας στο περιστατικό, που να καταθέσει ότι η σύγκρουση ποδηλάτη και ΙΧ οφείλεται στην ενέργεια οδηγού άλλου ΙΧ (αγνώστων στοιχείων), και γίνει εννοείται δεκτή αυτή η μαρτυρία από το δικαστήριο, ο εντελώς ανυπαίτιος ποδηλάτης δεν πληρώνει μία. Το όλο θέμα εδώ γίνεται γιατί προφανώς δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας και ο γιωταχής, εντελώς εγωϊστικά και, το επαναλαμβάνω, γαϊδουρινά (γιατί η ηθική του στάση είναι "γνωρίζω, ποδηλάτη, ότι δεν φταις, αλλά κι εμένα κάποιος πρέπει να με αποζημιώσει και βρίσκω εσένα, ο οποίος, κατά το κοινώς λεγόμενο, την πάτησες"), στρέφεται κατά του ποδηλάτη.

Όσο για την ευθύνη του Επικουρικού, αυτή υπάρχει για τις ζημίες εξ αυτοκινητιστικών ατυχημάτων (=ζημίες ΑΠΟ αυτοκίνητο), ο δε ορισμός του αυτοκινήτου δίνεται αυθεντικώς στον ίδιο το νόμο (489/1976, ήδη κωδικοποιήθηκε στο ΠΔ 237/1986): "Αυτοκίνητον όχημα είναι το επί εδάφους και ουχί επί τροχιών δια μηχανικής δυνάμεως ή δι` ηλεκτρικής ενεργείας κινούμενον όχημα, ανεξαρτήτως αριθμού τροχών. Ως αυτοκίνητον θεωρείται και παν ρυμουλκούμενον όχημα συνεζευγμένον μετά του κυρίως αυτοκινήτου ή μη, ως και ποδήλατον εφωδιασμένον δια βοηθητικού κινητήρος."
Όπως καταλαβαίνεις το ποδήλατο ΔΕΝ θεωρείται αυτοκίνητο.
Εφόσον η σύζυγος είναι συνάδελφος, θα με ενδιέφερε εάν έχει υπόψη της νομολογία όπου το ποδήλατο έχει θεωρηθεί αυτοκίνητο για τις ανάγκες της ευθύνης του Ε.Κ., εγώ το νόμο μόνο γνωρίζω δίχως να έχω υπόψη μου σχετική νομολογία, το παραδέχομαι.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Re: Ποδήλατο...

Δεν καταλαβαίνετε τι είπα.
Είπα ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας μάρτυρας στο περιστατικό, που να καταθέσει ότι η σύγκρουση ποδηλάτη και ΙΧ οφείλεται στην ενέργεια οδηγού άλλου ΙΧ (αγνώστων στοιχείων), και γίνει εννοείται δεκτή αυτή η μαρτυρία από το δικαστήριο, ο εντελώς ανυπαίτιος ποδηλάτης δεν πληρώνει μία. Το όλο θέμα εδώ γίνεται γιατί προφανώς δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας και ο γιωταχής, εντελώς εγωϊστικά και, το επαναλαμβάνω, γαϊδουρινά (γιατί η ηθική του στάση είναι "γνωρίζω, ποδηλάτη, ότι δεν φταις, αλλά κι εμένα κάποιος πρέπει να με αποζημιώσει και βρίσκω εσένα, ο οποίος, κατά το κοινώς λεγόμενο, την πάτησες"), στρέφεται κατά του ποδηλάτη.

Όσο για την ευθύνη του Επικουρικού, αυτή υπάρχει για τις ζημίες εξ αυτοκινητιστικών ατυχημάτων (=ζημίες ΑΠΟ αυτοκίνητο), ο δε ορισμός του αυτοκινήτου δίνεται αυθεντικώς στον ίδιο το νόμο (489/1976, ήδη κωδικοποιήθηκε στο ΠΔ 237/1986): "Αυτοκίνητον όχημα είναι το επί εδάφους και ουχί επί τροχιών δια μηχανικής δυνάμεως ή δι` ηλεκτρικής ενεργείας κινούμενον όχημα, ανεξαρτήτως αριθμού τροχών. Ως αυτοκίνητον θεωρείται και παν ρυμουλκούμενον όχημα συνεζευγμένον μετά του κυρίως αυτοκινήτου ή μη, ως και ποδήλατον εφωδιασμένον δια βοηθητικού κινητήρος."
Όπως καταλαβαίνεις το ποδήλατο ΔΕΝ θεωρείται αυτοκίνητο.
Εφόσον η σύζυγος είναι συνάδελφος, θα με ενδιέφερε εάν έχει υπόψη της νομολογία όπου το ποδήλατο έχει θεωρηθεί αυτοκίνητο για τις ανάγκες της ευθύνης του Ε.Κ., εγώ το νόμο μόνο γνωρίζω δίχως να έχω υπόψη μου σχετική νομολογία, το παραδέχομαι.
Έτσι όπως το είπες είναι. Το Επικουρικό μόνο αυτοκίνητα και ασφαλιστικές καλύπτει.
Σχετικά με το εάν ποδήλατο μπορεί να θεωρηθεί όχημα για το Επικουρικό, μάλλον δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.812

Είχες πάει; Γιατί νομίζω ότι σε είδα.
Ναι, ήμουν εκεί στις 16:55 και έφυγα με αγορές στις 17:10 για να προλάβω τη συγκέντρωση στην ΕΤΥΤ που άρχιζε στις 17:00... :114:
Λίγο η έχθρα μου με τα πλήθη (άνω των 4-5 ατόμων:105:), λίγο το μπάχαλο που επικράτησε, λίγο η βιασύνη μου, έκανα το λάθος και πήρα μία ποδηλατική μπλούζα που ήθελα 3 νούμερα μεγαλύτερη από αυτό που φοράω...
Όταν το ανακάλυψα το βράδυ που γύρισα σπίτι ήμουν μέσα στα νεύρα για το κατόρθωμά μου. Γιατί, και αλλαγές δεν γίνονται στα είδη προσφοράς, και σιγά μην είχε μείνει το νούμερο που ήθελα. Πήρα όμως το κατάλληλο τηλέφωνο και με πληροφόρησαν να πάω το πρωί της Κυριακής για να την αλλάξω με ό,τι βρω. 9:30 το πρωί ήμουν εκεί, πριν αρχίσει ξανά το Bazaar. Και στάθηκα κ@λόφαρδος γιατί βρήκα την ίδια μπλούζα στο ίδιο χρώμα και στο σωστό νούμερο. :107:

Reaction score
11.762
Καλά σε αναγνώρησα, έπρεπε τελικά να έρθω να σου μιλήσω! Ναι είδες, θέλανε να το παίξουν και καλά αμερικανιά, μόλις ανοίξουν οι πόρτες η λαοθάλασσα μπαίνει στο μαγαζί κι έτσι. Αλλά πιο φτηνά από όσο έκανε ένα κολάν, πήρα ολόκληρη στολή από ebay για ένα φίλο. Τίποτα δεν είχε.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.812

Αλλά πιο φτηνά από όσο έκανε ένα κολάν, πήρα ολόκληρη στολή από ebay για ένα φίλο. Τίποτα δεν είχε.
Στα ρούχα "κυνηγάω" κάποιες συγκεκριμένες μάρκες. Μία από αυτές (Campagnolo) την φέρνει το Cyclist σε νορμάλ τιμές για Ευρώπη. Στο Ebay.co.uk βρίσκω καλύτερες τιμές, αλλά θέλει υπομονή για να πετύχεις μοντέλο, χρώμα, μέγεθος κλπ Το προχθεσινό όμως -50% του Cyclist δεν συγκρινόταν με καμία ιντερνετική τιμή, αρκεί να υπήρχε αυτό που έψαχνες.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Ποδήλατο...

1ον Πανάσχημο
2ον Δεν αγοράζουμε Ολλανδικά, Γερμανικά κλπ. προϊόντα.

Τα Ideal δηλαδή που είναι ελληνικά δεν μάς κάνουν; Έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.505

Την Κυριακή, πήρα μέρος σε αυτήν τη διαδρομή μαζί με άλλους 35-40 ποδηλάτες όλων των επιπέδων και ηλικιών. Από τα περίπου 38χλμ, τα 10-12χλμ, ήταν σε άσφαλτο και τα υπόλοιπα...σε χωμάτινες διαδρομές, σε πλαγιά βουνού, πάνω από ποτάμια και πολλές πολλές λάσπες - έπεσα και 3 φορές μέσα να δω τη γλύκα! Μια χαρά περάσαμε, κάναμε και το μεσημεριανό μας ύστερα σε ταβερνάκι! Πολλές φωτογραφίες, εδώ!

Reaction score
8

τι λετε για το παρακατω? αντι ενος κλασικου πολης...

http://www.vanmoof.com/vanmoof-over-the-top
Το μόνο "πρόβλημα" που βλέπω είναι οι τρείς ταχύτητες, εκτός και αν δεν έχεις μεγάλες ανηφόρες.
Ο Τσιρίκος νομίζω έχει ένα, πάρτο καμμιά βόλτα και βλέπεις.
Το όμορφο/άσχημο είναι καθαρά υποκειμενικό, εγώ το βρίσκω όμορφο.
Τα ideal, απλά συναρμολογούνται στη Πάτρα, τα πλαίσια κατασκευάζονται Ασία μεριά.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλά ποδήλατα,εξάλλου το 80% των ποδηλάτων κατασκευάζονται Ασία.
Αλλά η Ideal εισάγει και συναρμολογεί, ούτε έρευνα, ούτε ανάπτυξη κάνει στα μοντέλα της.

Reaction score
14

Την Κυριακή, πήρα μέρος σε αυτήν τη διαδρομή μαζί με άλλους 35-40 ποδηλάτες όλων των επιπέδων και ηλικιών. Από τα περίπου 38χλμ, τα 10-12χλμ, ήταν σε άσφαλτο και τα υπόλοιπα...σε χωμάτινες διαδρομές, σε πλαγιά βουνού, πάνω από ποτάμια και πολλές πολλές λάσπες - έπεσα και 3 φορές μέσα να δω τη γλύκα! Μια χαρά περάσαμε, κάναμε και το μεσημεριανό μας ύστερα σε ταβερνάκι! Πολλές φωτογραφίες, εδώ!
Που έγινε αυτό? Πως μπορούμε να ενημερωνώμαστε για τέτοιες κινίσεις στην Βόρειο Ελλάδα?

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.505

@josua: Η διαδρομή έλαβε χώρα στην επαρχία Λευκωσίας, στην Κύπρο (αν κάνεις zoom out 3-4 φορές φαίνεται το νησί). Είμαι μέλος στον όμιλο "Ποδηλάτες Λευκωσίας". Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου έχει - μεταξύ άλλων - την ευθύνη διοργάνωσης διαδρομών (τέλη του κάθε μήνα εκδίδεται πρόγραμμα με τις ποδηλασίες του μήνα που ακολουθεί) και το κάθε μέλος επιλέγει τις ποδηλασίες στις οποίες θέλει να λάβει μέρος.

Για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχω ιδέα, καλύτερα θα ήταν να απαντήσουν οι Βορειοελλαδίτες συμforumίτες.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members