Ποδήλατο

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.804
Απάντηση: Ποδήλατο...

Δεν το αγνοώ, απλά προς το παρόν, δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει ως στοιχείο πληροφόρησης. Στο μέλλον, βλέπουμε! Το ΑΝΤ+ να είναι καλά!
:444: :107:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ενημέρωση για χιλιομετροφάγους...
Στης 22 Σεπτεμβρίου το brevet Αττικής με 200 εύκολα χιλιόμετρα.
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη της διαδρομής στη σελίδα της ΠΕΠΑ.

Reaction score
7
Ενημέρωση για χιλιομετροφάγους...
Στης 22 Σεπτεμβρίου το brevet Αττικής με 200 εύκολα χιλιόμετρα.
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη της διαδρομής στη σελίδα της ΠΕΠΑ.
Το σκεφτομαι και για το λογο αυτο εκανα προχθες το πρωτο μου 140αρι σε κομματι της διαδρομης του. Επειδη ομως ο αερας με γ@μησε και δεν μπορω να βγαλω ασφαλες συμπερασμα, θα αποφασισω την αλλη εβδομαδα αφου εχω κανει τουλαχιστον αλλο ενα τεστ 150αρι.

ΥΓ. Κανω ποδηλατο 2 μηνες.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.496

Βρήκα αυτό το άρθρο περί προπόνησης με το ποδήλατο. Παραθέτω το κομμάτι για την προπόνηση και θα ήθελα τις γνώμες σας. Τα λένε καλά ή όχι;
Βελτίωσε το πεντάλι σου
Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση στο πεντάλι, είτε είσαι προχωρημένος αναβάτης είτε αρχάριος. Έτσι εξασφαλίζεις ότι οι πενταλιές σου δεν πάνε χαμένες, ότι μπορείς να αλλάξεις ρυθμό όταν θέλεις και να τον διατηρήσεις.
Πως: Διάλεξε μια ταχύτητα που μπορείς να πιάσεις 90-110 στροφές το λεπτό και κάνε 10 δευτερόλεπτα στο μάξιμουμ (100%), χαλαρά για 20 δευτερόλεπτα (περίπου 30%) και επανέλαβε για 10 έως 15 λεπτά. Αυτό είναι ένα σετ. Ξεκουράσου 5 λεπτά (στο 10%) και κάνε ένα σετ ακόμα. Ξεκουράσου άλλα 5 (αν αντέχεις) και ένα ακόμα... Όσα βγάλεις τέλος πάντων και μεθαύριο μέρα είναι.

Διαλείμματα σε ευθεία διαδρομή για αύξηση δύναμης
Η προπόνηση αυτή είναι πατέντα του Ιάπωνα Ιζούμι Ταμπάτα και ο στόχος της είναι να δυναμώσεις. Επιστημονικά, η ενεργοποίηση/χρήση περισσότερων μυών και η αύξηση της έντασης που μπορείς να βγάλεις για ένα δεδομένο χρόνο.
Πως: Σε ευθεία διαδρομή, κάνε ένα σπριντ των 20 δευτερολέπτων σε μάξιμουμ ένταση και μετά 10 δευτερόλεπτα χαλαρά (10%). Επανέλαβε 6-8 φορές.

Hill training
Η προπόνηση αυτή θα σε βοηθήσει επίσης να δυναμώσεις αλλά είναι διαφορετική από την προηγούμενη καθώς γίνεται σε ανηφορικές διαδρομές.
Πως: Βρες μια ανηφόρα με ήπια κλίση και ανέβα την ορθοπεταλιά για 30 δευτερόλεπτα. Γύρνα πίσω στην αφετηρία. Ανέβα ξανά αλλά αυτή τη φορά καθιστός. Κάνε 6 επαναλήψεις συνολικά. Αυτό είναι ένα σετ. Ξεκουράσου για 10 λεπτά (10-20%) και κάνε ένα ακόμα σετ.

Υψηλής έντασης διαστήματα
Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να βελτιώσεις την αντοχή σου και να ανακάμπτεις πιο γρήγορα μετά από έντονα διαστήματα.
Πως: Με ένα μεσαίο γρανάζι (ταχύτητα) κάνε 40 δευτερόλεπτα στο μάξιμουμ και 20 δευτερόλεπτα χαλαρά για 10 φορές. Αυτό είναι ένα σετ. Κάνε 2-4 σετ με πέντε λεπτά ξεκούραση (10%).

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.804

Για να φτάσεις να κάνεις τέτοια προχωρημένα προγράμματα πρέπει να έχεις ένα σημαντικό υπόβαθρο βασικής προπόνησης χαμηλής έντασης. Πρώτα χρειάζονται αρκετά χιλιόμετρα σε σχετικά αργό ρυθμό (όχι βόλτας) για να προσαρμοστεί όλο το σύστημα (καρδιοαναπνευστικό, μυοσκελετικό, νευρικό) και μετά, όταν "κολλήσουμε", αρχίζουμε να προσθέτουμε διαλειμματικές και υψηλή ένταση.

Χρησιμοποιώντας την καρδιακή συχνότητα, προσπάθησε να βρίσκεσαι μεταξύ 60%-75% της ΜΚΣ (Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα). Αν π.χ. σε μία ανηφόρα ανέβεις λίγο παραπάνω δεν τρέχει τίποτα, αρκεί να μην είναι μεγάλη η διάρκεια.

Όσο περνάει ο καιρός μπορείς να αυξάνεις τον χρόνο της προπόνησης. Όταν βελτιώσεις αρκετά τη φυσική σου κατάσταση (θα το καταλάβεις!), μετά από 2-3 χιλιάδες χιλιόμετρα , τότε μπορείς να ασχοληθείς και με άλλες προπονητικές μεθόδους μεγαλύτερης εξειδίκευσης.

Βέβαια, πρώτα πρέπει να αναλογιστείς ποιοι είναι οι στόχοι σου με το ποδήλατο.

wizzy

Reaction score
22.496

Άρα λες ότι οι επί μέρους προπονήσεις που περιγράφονται στο άρθρο είναι για προχωρημένους ποδηλάτες; Συνεπώς, μπορώ να τις χρησιμοποιήσω όταν και αφού σταθεροποιήσω την ΜΚΣ;

Οι στόχοι μου για το ποδήλατο είναι απλοί: Βελτίωση φυσικής κατάστασης, βελτίωση αντοχής, απώλεια/σταθεροποίηση σωματικού βάρους. Εννοείται ότι ειδικά για το τελευταίο, δεν αρκεί μόνο το ποδήλατο, αλλά συνολική προσοχή, π.χ. στη διατροφή. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η ενδυνάμωση, όσο η αντοχή (π.χ. να μπορώ, σταδιακά, να βγάζω μια διαδρομή 50-60 χλμ, χωρίς να "πεθαίνω" από την κούραση).

Η άποψη ενός φίλου, πρώην αθλητή ποδηλασίας, για το ίδιο άρθρο ήταν η κάτωθι:

Απ' ότι κατάλαβα είναι για προπονήσεις, χωρίς να κάνεις μεγάλες αποστάσεις. Αν προσέξεις μιλάει για επαναλήψεις και τέτοια. Σε γενικές γραμμές δεν λέει κάτι παράλογο, απλά δίνει συμβουλές για να μην νιώθεις "χαμένος" που έδωσες 500 ευρώ για ένα ποδήλατο...

Αυτά τα σετάκια από sprint στην ευθεία θυμάμαι τα κάναμε και εμείς στην ομάδα, αλλά όταν προετοιμαζόμασταν για αγώνες (2-3 μήνες πριν ξεκινήσει η εντατική σεζόν). Το καλύτερο για εμένα είναι αυτό που λέει για την ανηφόρα: Για να καταλάβεις όταν ξεκίνησα να κάνω ποδήλατο στην Αθήνα και πήγαινα από [...], μία διαδρομή με εναλλαγή ανήφορο κατήφορο συνέχεια, είδα γρήγορη βελτίωση στη φυσική κατάστασή μου και επανήλθα ποδηλατικά σχεδόν αμέσως. Το κακό είναι ότι σε ψοφάει εντελώς

Σε γενικές γραμμές πρέπει να έχεις στο μυαλό σου αυτά:

- Ότι έχει να κάνει με ανηφόρα, σου δίνει δύναμη.
- Μεγάλες αποστάσεις, μεγάλες αντοχές

Ο ρυθμός στα πόδια είναι το Α και το Ω, πρέπει να είναι σταθερός (τώρα δεν ξέρω να σου πω RPM όπως λέει το άρθρο, αλλά ένα καλό tempo είναι να έχεις 28-30km/h σε επίπεδο έδαφος)

Ειδικά για τα sprint δεν μπορώ να σου πω κάτι ιδιαίτερο. Σκέψου τα σαν κάτι ενδιάμεσο της ανάβασης και της αντοχής, θέλει ταυτόχρονα δύναμη, αντοχή και ρυθμό. Είναι πολύ τεχνικό ζήτημα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ασχοληθείς. Ενδεικτικά σου λέω ότι εμείς κάναμε τρεις ασκήσεις:

Από σταθερή ταχύτητα σε ευθεία επιταχύναμε απότομα και διατυρούσαμε μεγάλη ταχύτητα, +50km/h (για 1-2 km με γρήγορες εναλλαγές στον μπροστινό [ομαδικό sprint λέγεται αυτό])
Από στάση επιτάχυνση για 200-500m (ατομικό sprint)
Εν κινήσει επιτάχυνση (συνήθως για τον τερματισμό για να πλασαριστείς σε καλύτερη θέση)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.804

Να σου το αναλύσω κάπως διαφορετικά:

Από τη στιγμή που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχεις αγωνιστικές βλέψεις και σε ενδιαφέρει η φυσική κατάσταση και ο έλεγχος του βάρους σου, καλό θα είναι να ακολουθήσεις το πιο απλό πρόγραμμα που μπορεί να σου προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Και το άρθρο, και ο φίλος σου, λένε σωστά πράγματα. Εσύ καλείσαι να βρεις τον ιδανικό συνδυασμό για τον εαυτό σου.

Κάποιοι επιπλέον παράγοντες που πρέπει να μπουν στην εξίσωση είναι:

* Η ποδηλασία πρέπει να μπορεί να σου δίνει μακροχρόνια ευχαρίστηση. Να μη φτάσεις γρήγορα στο σημείο που θα λες "Άντε πάλι προπόνηση...".

* Ο συνολικός χρόνος που θα σπαταλάς τη βδομάδα (μαζί με τη συντήρηση του ποδηλάτου, την επεξεργασία των στοιχείων σου, την ενημέρωση για το άθλημα κλπ) πρέπει να σου αφήνει και ελεύθερο χρόνο για τις υπόλοιπες κοινωνικές και μη δραστηριότητες, πέραν της εργασίας.

* Η κούραση που θα προκύπτει πρέπει να είναι ανεκτή για να μπορείς να αντεπεξέρχεσαι ευκολότερα στις υπόλοιπες ασχολίες της ημέρας.

Οι απαιτήσεις σου είναι λογικές και απλές. Η δική μου συμβουλή είναι ότι το σημαντικότερο απ' όλα είναι η συνέπεια/σταθερότητα. Αν υπάρχει, σε λίγους μήνες θα δεις σημαντικές διαφορές, ακόμα κι αν κάνεις την πιο απλή μορφή άσκησης.
Όταν αργότερα θέλεις να σπάσεις τη μονοτονία ή να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο λόγω υποχρεώσεων, μπορείς να ενσωματώσεις κάποιες μέρες υψηλής έντασης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Η διαλειμματική προπόνηση είναι ιδανική για πιεσμένες μέρες με λίγο ελεύθερο χρόνο. Με αυτό το τρόπο βλέπεις βελτίωση σε σύντομο διάστημα.
Συγκεκριμένα η μέθοδος Ταμπάτα χρειάζεται για μια πλήρη προπόνηση 34 λεπτά μόλις.
20 για ζέσταμα, 4 για την κύρια προπόνηση και 10 για αποθεραπεία.

Βέβαια έχει πολύ δίκιο ο Αλέξανδρος που λέει ότι χρειάζεται ένα υπόβαθρο πριν προχωρήσεις σε προπονήσεις απαιτητικές στο 100% των δυνατοτήτων σου. Το σώμα προσαρμόζεται αλλά θέλει το χρόνο του.

Reaction score
15

Γεια,
από τριμήνου έχω μπει και εγώ στο club των ποδηλατών. Αγόρασα εδώ στη πόλη μου το παρακάτω ποδήλατο
[/IMG]
και ξεκίνησα τις βόλτες με φίλους.
Το πλεονέκτημα της επαρχίας είναι ότι μετά από 10 λεπτά βρίσκεσαι από το κέντρο της πόλης στην υπέροχη φύση, με ελάχιστη έως μικρή κυκλοφορία αυτοκινήτων (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξεις).
Δεν ακολουθώ κάποιο ιδιαίτερο προπονητικό πρόγραμμα, αλλά προσπαθώ όποτε έχω ελεύθερο χρόνο το απόγευμα να βγαίνω για ποδηλατοβόλτα.
Στην αρχή τα 8-10 Km μου φαινόνταν καλή προπόνηση.
Τώρα, μετά από 3 μήνες κάνουμε 80 Km (που περιλαμβάνουν και αρκετά Km ανηφόρας) με ευχαρίστηση και με λογική κόπωση (δηλαδή την επομένη μέρα είμαστε πάλι έτοιμοι για την τυπική βόλτα των 50-60 Km). Βέβαια το "πρόβλημα" είναι η ανεύρεση χρόνου, αφού συνήθως για την τυπική βόλτα των 50-60 Km χρειαζόμαστε συνολικά από 3.30-4 ώρες. Αλλά η αποζημίωση είναι η εμφανέστατη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ευεξία που νιώθεις με την ποδηλασία. Το επόμενο βήμα, αυτή τη Κυριακή, θα είναι να δοκιμάσουμε μια διαδρομή 100-110 Km!

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.590
:607::607:

Τα δέκα χιλιόμετρα που κάνω μιά δυό φορές την εβδομάδα σε ρυθμό βόλτας είναι καλή προπόνηση? :105:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Ποδήλατο...

Γεια,
από τριμήνου έχω μπει και εγώ στο club των ποδηλατών. Αγόρασα εδώ στη πόλη μου το παρακάτω ποδήλατο
[/IMG]
και ξεκίνησα τις βόλτες με φίλους.
Το πλεονέκτημα της επαρχίας είναι ότι μετά από 10 λεπτά βρίσκεσαι από το κέντρο της πόλης στην υπέροχη φύση, με ελάχιστη έως μικρή κυκλοφορία αυτοκινήτων (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξεις).
Δεν ακολουθώ κάποιο ιδιαίτερο προπονητικό πρόγραμμα, αλλά προσπαθώ όποτε έχω ελεύθερο χρόνο το απόγευμα να βγαίνω για ποδηλατοβόλτα.
Στην αρχή τα 8-10 Km μου φαινόνταν καλή προπόνηση.
Τώρα, μετά από 3 μήνες κάνουμε 80 Km (που περιλαμβάνουν και αρκετά Km ανηφόρας) με ευχαρίστηση και με λογική κόπωση (δηλαδή την επομένη μέρα είμαστε πάλι έτοιμοι για την τυπική βόλτα των 50-60 Km). Βέβαια το "πρόβλημα" είναι η ανεύρεση χρόνου, αφού συνήθως για την τυπική βόλτα των 50-60 Km χρειαζόμαστε συνολικά από 3.30-4 ώρες. Αλλά η αποζημίωση είναι η εμφανέστατη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ευεξία που νιώθεις με την ποδηλασία. Το επόμενο βήμα, αυτή τη Κυριακή, θα είναι να δοκιμάσουμε μια διαδρομή 100-110 Km!
Πολύ καλή επιλογή το συγκεκριμένο είδος ποδηλάτου για μεγάλες, χαλαρές, βόλτες. Προφανώς σου το πρότεινε κάποιος γνώστης.

Reaction score
1.831

τι ποδήλατο είναι αυτό? σε τι κατηγορία εντάσσεται?

ποιο ακριβώς είναι? πόσο κάνει?

ψάχνομαι για trekking ποδήλατο, έχω πάρει μια μπαχατέλα mountain.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Είναι ποδήλατα δρόμου κατά βάση και αλλού θα τα βρεις σαν Urban και αλλού σαν Hybrid (υβριδικά).
Τα χαρακτηριστικά τους (γεωμετρία σκελετού) είναι προσαρμοσμένα για κίνηση σε άσφαλτο, με προσθήκη πολλών ταχυτήτων, ώστε κάποιος σχετικά αγύμναστος να μπορεί να ανταπεξέλθει ευκολότερα σε μια ανηφόρα.
Επιπλέον εφοδιάζονται με φαρδύτερα ελαστικά, για περισσότερη άνεση από ένα καθαρόαιμο ποδήλατο ασφάλτου (κούρσα), και η στάση οδήγησης είναι ποιο άνετη (όρθια) από τη σκυφτή μιας κούρσας.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.804

Και να συμπληρώσω ότι πρόκειται για τα ποδήλατα που χρειάζονται οι περισσότεροι "νέοι" ποδηλάτες, οι οποίοι λανθασμένα αγοράζουν mountain λόγω μόδας, όπως παλιότερα ήταν τα τζιπ στην Αθήνα.

wizzy

Reaction score
22.496

Καταρχήν, ευχαριστώ τους xfader και petermeni για τις απαντήσεις τους. Πάμε:

Να σου το αναλύσω κάπως διαφορετικά:

Από τη στιγμή που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχεις αγωνιστικές βλέψεις και σε ενδιαφέρει η φυσική κατάσταση και ο έλεγχος του βάρους σου, καλό θα είναι να ακολουθήσεις το πιο απλό πρόγραμμα που μπορεί να σου προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Και το άρθρο, και ο φίλος σου, λένε σωστά πράγματα. Εσύ καλείσαι να βρεις τον ιδανικό συνδυασμό για τον εαυτό σου.

Κάποιοι επιπλέον παράγοντες που πρέπει να μπουν στην εξίσωση είναι:

* Η ποδηλασία πρέπει να μπορεί να σου δίνει μακροχρόνια ευχαρίστηση. Να μη φτάσεις γρήγορα στο σημείο που θα λες "Άντε πάλι προπόνηση...".

* Ο συνολικός χρόνος που θα σπαταλάς τη βδομάδα (μαζί με τη συντήρηση του ποδηλάτου, την επεξεργασία των στοιχείων σου, την ενημέρωση για το άθλημα κλπ) πρέπει να σου αφήνει και ελεύθερο χρόνο για τις υπόλοιπες κοινωνικές και μη δραστηριότητες, πέραν της εργασίας.

* Η κούραση που θα προκύπτει πρέπει να είναι ανεκτή για να μπορείς να αντεπεξέρχεσαι ευκολότερα στις υπόλοιπες ασχολίες της ημέρας.

Οι απαιτήσεις σου είναι λογικές και απλές. Η δική μου συμβουλή είναι ότι το σημαντικότερο απ' όλα είναι η συνέπεια/σταθερότητα. Αν υπάρχει, σε λίγους μήνες θα δεις σημαντικές διαφορές, ακόμα κι αν κάνεις την πιο απλή μορφή άσκησης.
Όταν αργότερα θέλεις να σπάσεις τη μονοτονία ή να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο λόγω υποχρεώσεων, μπορείς να ενσωματώσεις κάποιες μέρες υψηλής έντασης.
Να διευκρινίσω ότι ποδηλατώ σε αστικό ιστό από το 1996, στην αρχή κυρίως για μετακινήσεις (σχολείο-σπίτι-φροντιστήριο κτλ) και μετέπειτα για γυμναστική και άθληση, χωρίς ποτέ να είχα βλέψεις για κάτι περισσότερο (συστηματική προπόνηση, αγώνες κτλ). Η ποδηλασία ανέκαθεν μου προσέφερε ευχαρίστηση και ποτέ δεν την είδα ως προπόνηση. Οπότε, δεν έφτασα ποτέ στο σημείο "Άντε πάλι..." αν και υπάρχουν φορές (κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών) που δυσκολεύομαι να πείσω τον εαυτό μου να βγει για ποδηλασία. Επίσης, στο μέτρο του δυνατού, τηρώ τις αναλογίες χρόνου μεταξύ εργασιακών/προσωπικών/κοινωνικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά στην κούραση, κάποιες φορές είμαι με την εντύπωση ότι δεν κουράζομαι αρκετα!:107: Για αυτό μου κίνησε την περιέργεια το άρθρο.

Όπως και να 'χει, θεωρώ ότι είναι καλό κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου να επιβεβαιώνει ότι οι πρακτικές που ακολουθώ μέχρι στιγμής είναι οι σωστές.

Η διαλειμματική προπόνηση είναι ιδανική για πιεσμένες μέρες με λίγο ελεύθερο χρόνο. Με αυτό το τρόπο βλέπεις βελτίωση σε σύντομο διάστημα.

Συγκεκριμένα η μέθοδος Ταμπάτα χρειάζεται για μια πλήρη προπόνηση 34 λεπτά μόλις.
20 για ζέσταμα, 4 για την κύρια προπόνηση και 10 για αποθεραπεία.

Βέβαια έχει πολύ δίκιο ο Αλέξανδρος που λέει ότι χρειάζεται ένα υπόβαθρο πριν προχωρήσεις σε προπονήσεις απαιτητικές στο 100% των δυνατοτήτων σου. Το σώμα προσαρμόζεται αλλά θέλει το χρόνο του.
Petermeni, το υπόβαθρο υπάρχει, απλά μέχρι στιγμής δεν ήξερα πώς να το εκμεταλλευτώ αποτελεσματικά. Η προπόνηση Tabata, όπως σωστά παρατήρησες, ταιριάζει σε μέρες με λίγο ελεύθερο χρόνο (και, δυστυχώς, αυτές είναι αρκετές). Έχω μια απορία όμως: Το spint που περιγράφεται στη μέθοδο, πώς εκτελείται; Για παράδειγμα, με πολλές περιστροφές (άρα μεσαίος δίσκος μπροστά και 3-4-5 ταχύτητα πίσω), με λιγότερες (άρα μεγάλος δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω) ή με περισσότερες (άρα μικρός δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω);

Είναι ποδήλατα δρόμου κατά βάση και αλλού θα τα βρεις σαν Urban και αλλού σαν Hybrid (υβριδικά). Τα χαρακτηριστικά τους (γεωμετρία σκελετού) είναι προσαρμοσμένα για κίνηση σε άσφαλτο, με προσθήκη πολλών ταχυτήτων, ώστε κάποιος σχετικά αγύμναστος να μπορεί να ανταπεξέλθει ευκολότερα σε μια ανηφόρα. Επιπλέον εφοδιάζονται με φαρδύτερα ελαστικά, για περισσότερη άνεση από ένα καθαρόαιμο ποδήλατο ασφάλτου (κούρσα), και η στάση οδήγησης είναι ποιο άνετη (όρθια) από τη σκυφτή μιας κούρσας.
Ένα τέτοιου είδους ποδήλατο ίσως να είναι το επόμενο ποδήλατο, διότι έπεσα θύμα της "μόδας των mountain bikes" - όπως την περιγράφει ο xfader πιο κάτω - και κατέληξα να κυκλοφορώ με ένα mountain εφοδιασμένο με λάστιχα δρόμου!

Και να συμπληρώσω ότι πρόκειται για τα ποδήλατα που χρειάζονται οι περισσότεροι "νέοι" ποδηλάτες, οι οποίοι λανθασμένα αγοράζουν mountain λόγω μόδας, όπως παλιότερα ήταν τα τζιπ στην Αθήνα.

Reaction score
15

τι ποδήλατο είναι αυτό? σε τι κατηγορία εντάσσεται?

ποιο ακριβώς είναι? πόσο κάνει?

ψάχνομαι για trekking ποδήλατο, έχω πάρει μια μπαχατέλα mountain.
Καλημέρα,
το συγκεκριμένο ποδήλατο είναι το Giant Escape 3. Τιμή 500 ευρώ (σε όλη την Ελλάδα!).
Ρώτησα, ενημερώθηκα, σκέφτηκα αρκετά πριν καταλήξω στο συγκεκριμένο είδος ποδηλάτου. Το χαρακτηριστικό του είναι, όπως φαίνεται στην φωτο, το σκληρό (δηλ. χωρίς ανάρτηση) μπροστινό πηρούνι.
Τα ποδήλατα αυτά είναι κατά τη γνώμη μου ιδανικά για κίνηση σε άσφαλτο (σε χώμα πας πιο αργά και προσεκτικά). Έχουν πιο ξεκούραση θέση οδήγησης από τις κούρσες και λάστιχα 28 ή 32 mm (πλάτος) οπότε είναι και πιο μαλακά σε αίσθηση από τις κούρσες.
Τώρα, αν θες να πηγαίνεις περισσότερο σε χώμα παίρνεις ένα mountain και όχι trekking. Μπορείς να πάρεις και mountain 29άρι (δηλαδή με τροχούς διαμέτρου 29 ιντσων) που θα είναι από φέτος η νέα μόδα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Re: Απάντηση: Ποδήλατο...

Petermeni, το υπόβαθρο υπάρχει, απλά μέχρι στιγμής δεν ήξερα πώς να το εκμεταλλευτώ αποτελεσματικά. Η προπόνηση Tabata, όπως σωστά παρατήρησες, ταιριάζει σε μέρες με λίγο ελεύθερο χρόνο (και, δυστυχώς, αυτές είναι αρκετές). Έχω μια απορία όμως: Το spint που περιγράφεται στη μέθοδο, πώς εκτελείται; Για παράδειγμα, με πολλές περιστροφές (άρα μεσαίος δίσκος μπροστά και 3-4-5 ταχύτητα πίσω), με λιγότερες (άρα μεγάλος δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω) ή με περισσότερες (άρα μικρός δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω);
Φουλ περιστροφές, 135+, αλλά με τα κατάλληλα γρανάζια ώστε να δίνεις το 100% της δύναμης σου.

Έχει απόλυτο δίκιο ο xfader για τα κακόμοιρα ποδήλατο βουνού που σέρνονται σε όλη τους της ζωή στη άσφαλτο από λάθος επιλογή.
Ακόμα και στα περισσότερα trekking περιττεύει η εμπρός ανάρτηση, αφού ποτέ σχεδόν θα δεν κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, αλλά αντίθετα προσθέτει βάρος και <<τρώει>> δύναμη από το πεταλάρισμα.

wizzy

Reaction score
22.496

Χμμμμμ.... Χωρίς μετρητή cadence δεν θα μπορώ να μετρήσω τις στροφές. Σχεδίαζα να πάρω αυτό, αλλά τώρα μπήκα σε σκέψεις να πάρω το μεγάλο αδερφάκι του.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo