Ποδήλατο

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Κακά τα ψέματα ο μετρητής στροφαρίσματος, αν και ακούγεται πολυτέλεια, βοηθάει πολύ όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη ποδηλασία.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.788
Απάντηση: Ποδήλατο...

Έχω μια απορία όμως: Το spint που περιγράφεται στη μέθοδο, πώς εκτελείται; Για παράδειγμα, με πολλές περιστροφές (άρα μεσαίος δίσκος μπροστά και 3-4-5 ταχύτητα πίσω), με λιγότερες (άρα μεγάλος δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω) ή με περισσότερες (άρα μικρός δίσκος μπροστά και 3η-4η-5η ταχύτητα πίσω);
Λίγο περισσότερα λόγια από αυτά του Πέτρου:

Η προπόνηση sprint γίνεται με τα πιο "βαριά" πατήματα που διαθέτει το ποδήλατό σου. Μεγάλος δίσκος μπροστά και ένα από τα 3-4 μικρότερα γρανάζια πίσω. Θέτεις χρονικά ή χιλιομετρικά όρια και κάνεις 5 με 10 επαναλήψεις (π.χ. των 10 δευτερολέπτων ή των 200 μέτρων) σε maximum ένταση, φτάνοντας τις μέγιστες περιστροφές που μπορείς ανά περίπτωση. Μεταξύ των επαναλήψεων κάνεις μεγάλα χαλαρά διαλείμματα μέχρι και 5 λεπτά. Στόχος σου είναι να μπορείς να τα δώσεις όλα χωρίς να έχεις συσσωρευμένη κόπωση από την προηγούμενη προσπάθεια. Και φυσικά χρειάζεται πάρα πολύ καλό ζέσταμα! Εάν έχεις παρέα μπορείς να αποκομίσεις καλύτερα αποτελέσματα γιατί ο συναγωνισμός σε ανεβάζει ψυχολογικά και προσπαθείς περισσότερο.

Χμμμμμ.... Χωρίς μετρητή cadence δεν θα μπορώ να μετρήσω τις στροφές. Σχεδίαζα να πάρω αυτό, αλλά τώρα μπήκα σε σκέψεις να πάρω το μεγάλο αδερφάκι του.
Σου το έλεγα ότι πολλά άχρηστα τώρα, γίνονται χρήσιμα πολύ γρήγορα. :114:

Reaction score
7
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποδήλατο...

Έχει απόλυτο δίκιο ο xfader για τα κακόμοιρα ποδήλατο βουνού που σέρνονται σε όλη τους της ζωή στη άσφαλτο από λάθος επιλογή.
Ακόμα και στα περισσότερα trekking περιττεύει η εμπρός ανάρτηση, αφού ποτέ σχεδόν θα δεν κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, αλλά αντίθετα προσθέτει βάρος και <<τρώει>> δύναμη από το πεταλάρισμα.
Ακριβώς έτσι.
Πολλοί ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι θα κινηθούν και σε χώμα και ψάχνουν ένα, και καλά, all around όχημα και γι' αυτό καταλήγουν σε αυτή τη (λάθος) επιλογή. Τελικά εκτός δρόμου δε βγαίνουν ποτέ γιατί αυτό προϋποθέτει σκόνη, λέρωμα, μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε καλά χωμάτινα τεραίν κλπ. Οπότε τους μένουν τα φαρδιά λάστιχα, η εμπρός ανάρτηση και το περιττό βάρος των δισκόφρενων που καθιστούν εντελώς ακατάλληλη την επιλογή για κίνηση σε άσφαλτο.

Όταν κάνουν επιτέλους τη σοφή κίνηση της αντικατάστασης με κούρσα :602: και βλέπουν την κύλιση του ελαστικού των 23μμ ή το μειωμένο κατά 5-6 κιλά συνολικο βάρος ή την απολύτως αεροδυναμική γεωμετρία και στάση του σώματος και συνειδητοποιούν πώς ολα αυτά βοηθούν στο να απαιτείται λιγότερη δύναμη για την ίδια ταχύτητα βοηθώντας να κάνεις πολύ πιο άνετα περισσότερα χιλιόμετρα, τότε δεν ξαναγυρνούν να κοιτάξουν κάτι άλλο!

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποδήλατο...

Ακριβώς έτσι.
Πολλοί ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι θα κινηθούν και σε χώμα και ψάχνουν ένα, και καλά, all around όχημα και γι' αυτό καταλήγουν σε αυτή τη (λάθος) επιλογή. Τελικά εκτός δρόμου δε βγαίνουν ποτέ γιατί αυτό προϋποθέτει σκόνη, λέρωμα, μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε καλά χωμάτινα τεραίν κλπ. Οπότε τους μένουν τα φαρδιά λάστιχα, η εμπρός ανάρτηση και το περιττό βάρος των δισκόφρενων που καθιστούν εντελώς ακατάλληλη την επιλογή για κίνηση σε άσφαλτο.

Όταν κάνουν επιτέλους τη σοφή κίνηση της αντικατάστασης με κούρσα :602: και βλέπουν την κύλιση του ελαστικού των 23μμ ή το μειωμένο κατά 5-6 κιλά συνολικο βάρος ή την απολύτως αεροδυναμική γεωμετρία και στάση του σώματος και συνειδητοποιούν πώς ολα αυτά βοηθούν στο να απαιτείται λιγότερη δύναμη για την ίδια ταχύτητα βοηθώντας να κάνεις πολύ πιο άνετα περισσότερα χιλιόμετρα, τότε δεν ξαναγυρνούν να κοιτάξουν κάτι άλλο!
Χαρακτηριστικά αναφέρω, πως φίλος με ποδήλατο mountain με αναρτήση μπρος-πίσω, έκανε τον διπλάσιο κόπο να με ακολουθήσει, (εγώ με παλιό PEUGEOT δρόμου τριών ταχυτήτων), χάνοντας τεράστια ενέργεια με την μορφή κίνησης πάνω-κάτω
που προκαλούσε η κάθε πεταλιά στην πίσω ανάρτηση.

:107:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Κακά τα ψέματα η κούρσα για <<μεγάλες>> ηλικίες συστήνεται μόνο κατόπιν δοκιμής και αν έχεις προυπερεσία και βέβαια όταν είσαι αποφασισμένος να ασχοληθείς σοβαρά με τη ποδηλασία.
Είναι ποιο απαιτητική από τον κορμό του αναβάτη σε σχέση με ένα Urban ποδήλατο, που συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα της με ελάχιστες παραχωρήσεις.

Επιπλέον είναι πολύ περισσότερα αυτά που οφείλεις να γνωρίζεις γύρω από αυτά τα ποδήλατα.
Και εγώ που είχα μία στα νιάτα μου (Peugeot PA10 του 1975 μοντέλο που την κυκλοφορούσα μέχρι το 1995), όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι πάλι με αυτά τα ποδήλατα, αλλά στη σημερινή τους μορφή, είχα ρωτήσει πολλά πράγματα τον Αλέξανδρο ( Xfader).

Reaction score
7
Απάντηση: Re: Ποδήλατο...

Κακά τα ψέματα η κούρσα για <<μεγάλες>> ηλικίες συστήνεται μόνο κατόπιν δοκιμής και αν έχεις προυπερεσία και βέβαια όταν είσαι αποφασισμένος να ασχοληθείς σοβαρά με τη ποδηλασία.
Είναι ποιο απαιτητική από τον κορμό του αναβάτη σε σχέση με ένα Urban ποδήλατο, που συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα της με ελάχιστες παραχωρήσεις.

Επιπλέον είναι πολύ περισσότερα αυτά που οφείλεις να γνωρίζεις γύρω από αυτά τα ποδήλατα.
Και εγώ που είχα μία στα νιάτα μου (Peugeot PA10 του 1975 μοντέλο που την κυκλοφορούσα μέχρι το 1995), όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι πάλι με αυτά τα ποδήλατα, αλλά στη σημερινή τους μορφή, είχα ρωτήσει πολλά πράγματα τον Αλέξανδρο ( Xfader).
Τα κάνεις να ακούγονται πολύ τρομακτικά τα πράγματα!

Όπως έγραψα και στο πρώτο μήνυμά μου στο τόπικ, κάνω ποδήλατο μόνο 2,5 μήνες, αλλά από τις αρχές της άνοιξης, λόγω του αδερφού μου, είμαι πολύ κοντά σε διάφορους ποδηλατικούς αγώνες (με ποδήλατα δρόμου κατα κύριο λόγο) όπου έχω μείνει έκπληκτος από τη συμμετοχή και την προσπάθεια των αθλητών της ΠΕΠΑ (Ποδηλατική Ενωση Παλαιμάχων Αθλητών). Προσοχή: το "Παλαιμάχων" δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι ασχολούνται με την ποδηλασία 20 και 30 χρόνια και τώρα πλέον είναι βετεράνοι, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με τις ηλικίες των μελών (χωρίς κι αυτό να είναι απόλυτο).

Νομίζω ότι ένας 50αρης που ξεκινάει σήμερα την ποδηλασία, μπορεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και τηρώντας μια σειρά από απλές προϋοθέσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του, να συμμετέχει σε κάποιον αγώνα open ή ακόμα και σε κάποιο από τα πιο βατά brevet.

Για τα τεχνικά θέματα των ποδηλάτων δρόμου υπάρχουν οι εξειδικευμένοι μάστορες και προσωπικά έχω επιλέξει να μπλέξω όσο το δυνατόν λιγότερο. Ασε που η αντιμετώπιση απλών θεμάτων δεν είναι και καμμιά φοβερη επιστήμη!

Επίσης, σοβαρή ενασχόληση, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι απλά το να κάνεις πάνω από 90-100 χλμ την εβδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο ούτε να συμμετέχεις σε αγώνες, ούτε να κάνεις διαλειμματικές!

Επιτρέψτε μου να βάλω και μια φωτο του πρώην προέδρου της ΠΕΠΑ
κ. Θανάση Περίδη, ετών 60φεύγα

Reaction score
11

Πάντως εγώ αναφέρομαι στο κλασσικό μοντέλο της PEUGEOT, δεκαετίας '70. με τα αλουμινένια ντουλαπάκια στην σχάρα και την
"χρυσή" κεφαλή λιονταριού μπροστά.

Με κίτρινο λαμπάκι στο φανάρι, (Γαλλική προδιαγραφή), λασπωτήρα στο ροδάκι του δυναμό, και τιμόνι με λαιμό που κλειδώνει.

Ιδού:

Kαι βιντεάκι (της γυναικείας έκδοσης):

Λεπτομέρειες από το video:

1)Το σήμα με το ανάγλυφο λιονταράκι στο λαιμό του τιμονιού.

2)Η κλειδαριά με το αλουμινένιο καπάκι στο τιμόνι.

3)Ο λασπωτήρας στο δυναμό λείπει.

Το καλαθάκι ας της το συγχωρήσουμε...

:107:

Last edited by a moderator:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.493

Λίγο περισσότερα λόγια από αυτά του Πέτρου:

Η προπόνηση sprint γίνεται με τα πιο "βαριά" πατήματα που διαθέτει το ποδήλατό σου. Μεγάλος δίσκος μπροστά και ένα από τα 3-4 μικρότερα γρανάζια πίσω. Θέτεις χρονικά ή χιλιομετρικά όρια και κάνεις 5 με 10 επαναλήψεις (π.χ. των 10 δευτερολέπτων ή των 200 μέτρων) σε maximum ένταση, φτάνοντας τις μέγιστες περιστροφές που μπορείς ανά περίπτωση. Μεταξύ των επαναλήψεων κάνεις μεγάλα χαλαρά διαλείμματα μέχρι και 5 λεπτά. Στόχος σου είναι να μπορείς να τα δώσεις όλα χωρίς να έχεις συσσωρευμένη κόπωση από την προηγούμενη προσπάθεια. Και φυσικά χρειάζεται πάρα πολύ καλό ζέσταμα! Εάν έχεις παρέα μπορείς να αποκομίσεις καλύτερα αποτελέσματα γιατί ο συναγωνισμός σε ανεβάζει ψυχολογικά και προσπαθείς περισσότερο.
Ευχαριστώ για την απάντηση, πλήρης όπως πάντα.

Σου το έλεγα ότι πολλά άχρηστα τώρα, γίνονται χρήσιμα πολύ γρήγορα. :114:
Ε, πάρ' τα :618::618: !!

Reaction score
7

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από σήμερα έχουμε το Bike Festival 2012. Περισσότερα εδώ:
http://www.bikefestival.gr/
:615: Θα πάω το απόγευμα για να πάρω την κάρτα για το Brevet Αττικής (το πήρα απόφαση τελικά!!)

BTW, γιατί το τοπικ δε βρίσκεται στην κατηγορία αθλητικά; ή, αντίστροφα, αν δε χωράει εκεί, γιατί δε μετονομάζεται η εν λόγω κατηγορία σε "Οπαδικά";

Reaction score
7

Τεράστια επιτυχία για την ελληνική ποδηλασία σήμερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MTB Marathon που διεξήχθη στο Ornans της νότιας Γαλλίας.
Ο Περικλής Ηλίας, μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος (από το 2005 και μετά) και 33ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αναδείχθηκε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου!

Ας κάνω πάλι λίγο κατάχρηση του χώρου και ας ευλογήσω λίγο τα γένια μου...

Το Μάρτιο, στο Γύρο Θυσίας 2012, μία ατυχία τον καθυστέρησε, αφήνοντάς τον τελευταίο λίγο μετά το ξεκίνημα του αγώνα, αλλά τελικά αναδείχτηκε νικητής (στην Ελλάδα τρέχει ΚΑΙ σε αγώνες ποδηλασίας δρόμου)

Τέλος Αυγούστου βρεθήκαμε στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας, όπου αναδείχτηκε πάλι νικητής στην πολύ όμορφη διαδρομή που σχεδίασαν και χάραξαν οι διοργανωτές

wizzy

Reaction score
22.493

Μπράβο στον πρωταθλητή μας και εις ανώτερα!

"Χτύπησα" μια 70άρα χιλιόμετρα χτες. Από τη Λευκωσία στο Καλό Χωριό Λάρνακας και πίσω. Ασφάλτινη διαδρομή, την οποία έκανα με το ΜΤΒ μου εξοπλισμένο με λάστιχα δρόμου. Μετά από σχεδόν 3 ώρες που διήρκησε η διαδρομή - και με την βεβαιότητα ότι οι διαδρομές που μου αρέσουν είναι αυτές της ασφάλτου - κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έρχεται σιγά σιγά η ώρα να αποχωριστώ το αγαπημένο μου ΜΤΒ και να αγοράσω ένα road bicycle... Θα επανέλθω με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ζητώντας προτάσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Όταν παίζει καμιά ποδοσφαιρική ομαδίτσα μας στην Ευρώπη, ξέρετε τώρα... αυτές που τσιμπάνε τις τριάρες για πλάκα, γίνεται χαμός στα μέσα ενημέρωσης.
Για τη τεράστια νίκη του Περικλή δεν είδα ούτε μία αναφορά!!!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.696

Δίκιο έχεις, αλλά ο βασιλιάς είναι το ποδόσφαιρο...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Λάθος κάνεις...
Βασιλιά έκαναν το ποδόσφαιρο, μέσω της πλήσης εγκεφάλου, γιατί εκεί υπάρχει η μεγάλη κονόμα από τους επιτήδιους.
Οι στημένοι αγώνες είναι εκτός θέματος βέβαια καθώς και οι διαφημίσεις που πέφτουν εκεί.

wizzy

Reaction score
22.493

Όταν παίζει καμιά ποδοσφαιρική ομαδίτσα μας στην Ευρώπη, ξέρετε τώρα... αυτές που τσιμπάνε τις τριάρες για πλάκα, γίνεται χαμός στα μέσα ενημέρωσης. Για τη τεράστια νίκη του Περικλή δεν είδα ούτε μία αναφορά!!!
Δίκιο έχεις, αλλά ο βασιλιάς είναι το ποδόσφαιρο...
Αντιλαμβάνομαι ότι ο abdc, με το σχόλιό, του δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα ΜΜΕ - αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι μια αρκετά καλή εξήγηση για την μη προβολή της επιτυχίας του Περικλή.

Όμως, το γεγονός ότι δεν προβλήθηκε στα ΜΜΕ (εκτός από κάποια αθλητικά sites στο διαδίκτυο) είναι καθολικά απαράδεκτο. Στο κάτω κάτω, δεν κέρδισε τον αγώνα της γειτονιάς του, αλλά αναδείχθηκε πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο! Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνει για να αναφερθεί το όνομά του από τα ΜΜΕ; Τι να πει κανείς...

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.696

Έτσι ακριβώς Γιώργο!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τελικά έκανα λάθος ότι τα μέσα δεν πρόβαλαν το γεγονός... Μπράβο στη Νετ! Απολαύστε

Last edited by a moderator:

wizzy

Reaction score
22.493

Πολλά μπράβο στη ΝΕΤ! Πραγματικά χάρηκα!

Υ.Γ.: Είδατε την σκηνή του τερματισμού; Πόση λάσπη "έφαγε" ο άνθρωπος;!;!;!;!;!:116:

Staff online

• abcd
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.900
Members
38.518