DIY κατασκευή νέας οθόνης.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.048
Απάντηση: DIY κατασκευή νέας οθόνης.

Η μελαμίνη των 8 χιλιοστών έχει μεγάλη ελαστικότητα, αλλά δεν τυλίγεται, δεν σπάει, δεν λυγάει.
Δεν ξέρω αν υπάρχει σε 3 - 4 χιλιοστά πάχος, αλλά και να υπάρχει δεν νομίζω να τυλίγεται.

Reaction score
143

ναι...μολις αντιληφθηκα το μεγεθος της ασχετοσυνης μου...
Φορμάικα εννοουσα...:108:

petepappas

"Επαγγελματίας"
Reaction score
167

αν σε ενδιαφερει να φτιαξεις φορητη βρες απο κανα φιλο σου αφισα απο pvc που χρησιμοποιουν για διαφημιστικα κ βαψε τη λεια μερια αν χρειαστει

Reaction score
143

αν σε ενδιαφερει να φτιαξεις φορητη βρες απο κανα φιλο σου αφισα απο pvc που χρησιμοποιουν για διαφημιστικα κ βαψε τη λεια μερια αν χρειαστει
φαντάζομαι δεν εννοεις τα πανό απο pvc, που ειναι σαν μουσαμάς...
αλλα κατι σαν το πλαστικο που χρησιμοποιείται π.χ. για πιστωτικες καρτες ?..ή και λιγο πιο παχύ καλυτερα..
...και που ειπαμε τα βρισκουμε αυτα? εχουμε καμια ιδεα? γιατί τετοιο φίλο ακομη δεν εχω

petepappas

"Επαγγελματίας"
Reaction score
167

σαν μουσαμας ειναι αλλα η μερια η πρωτη ειναι λεια ματ.το κακο με μερικες διαφημιστικες ειναι οτι μπορει να εχουν μεταξοτυπια πανω,αυτο φτιαχνεται με λειο σπρει λευκο κ μερικα χερια.το αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο απο προβολη σε τοιχο,το pvc τυλιγεται ευκολα,ειναι σχετικα αδιαβροχο κ ειναι οτι πιο οικονομικο για φορητη οθονη διακοπων η κηπου πχ.παιζει αρκετα καλα,ισως κ λιγο καλυτερα απο τις φτηνες φορητες.μπορεις να το στηριξεις σε τελαρο απο ξυλο.σε ορθοστατες αν θες τελειως φορητη,κλπ.ειναι τα πανω που συνηθως βρισκεις κρεμασμενα σε κολονες..........

petepappas

"Επαγγελματίας"
Reaction score
167

επισης μπορεις να πας μια βολτα σε εργοστασια χαρτου,εχει αρκετα στη δυτικη αττικη κ να παρεις ενα κοματι πεπιεσμενο χαρτι 3 χιλιοστων ειναι λευκο ματ,το κοβεις στις διαστασεις που θες κ κανεις δουλεια σου,ειναι κ πολυ οικονομικο.το εχουν σε μεγαλα κοματτια οπως το ξυλο

Reaction score
143

...η ιδεα με τον μουσαμα δεν μ'εξιτάρει, νομιζω θα κανει αρκετές "τσακίσεις" κατα το στησε-ξήλωνε και πιστεύω δεν θα ειναι πρακτικα ευκολο να τεντωθει

προτιμω τη λύση με την οθόνη δαπέδου...αλλα πέρα απο το κοστος, νομίζω θα αντιμετώπιζει το προβλημα με τις "ζάρες" ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απο μια τυπικη οθόνη οροφής.

κοματι πεπιεσμενο χαρτι 3 χιλιοστων ειναι λευκο ματ,το κοβεις στις διαστασεις που θες κ κανεις δουλεια σου,ειναι κ πολυ οικονομικο.το εχουν σε μεγαλα κοματτια οπως το ξυλο
θα τυλίγεται ευκολα χωρίς να τσακιστεί?
...θα το δοκιμασω παντως ..απο τον μεθεπόμενο μήνα γιατι τωρα δεν προλαβαινω,
ευχαριστω.

petepappas

"Επαγγελματίας"
Reaction score
167

το πεπιεσμενο χαρτι ειναι γι σταθερη οθονη,οι φορητες με ψαλιδια δυσκολα ζαρωνουν,το pvc καπια φορα μετα απο καμποσα τυλιγματα κ αυτο θα τσακισει

Reaction score
403

Λοιπόοοον, αφού επωλήθη η οθόνη μου των 96" και αντικαταστάθηκε με μια οθόνη των 106" και αφού πουλήθηκε και αυτή έπρεπε να αντικατασταθεί με μια των 116".
Όμως αυτή τη φορά είπα να παίξω λίγο, να πειραματιστώ, να κάνω αυτό που μ΄αρέσει δηλ. να κατασκευάζω.
Έτσι αποφάσισα να μην πάω σε παλιόπανο, καραβόπανο, μουσαμά, κάμποτο ή τσουβαλέ, αλλά να στήσω μια σταθερή.
Σκεφτήκαμε με τον Μάριο να στήσουμε στον τοίχο μία μελαμίνη των 8 χιλιοστών και να την τρίψει με την γυαλοχαρτιέρα του να φύγει η γυαλάδα της μελαμίνης.
Όπως και έγινε.
Η διάσταση πλέον είναι για οθόνη 120" με ένα πλάτος 2,6 μέτρα.
Η οθόνη τρίφτηκε, έφυγε η γυαλάδα στο καλό να πάει κι αέρα στα πανιά της.
Αφού είδα το αποτέλεσμα και μπορώ να πω ότι ήταν πιο καλό απ΄ότι περίμενα, λόγω κάποιων γραμμώσεων που ήταν ορατές λόγω της γυαλοχαρτιέρας, είπα να αρχίσω δοκιμές με μπογιές.
Όχι μπου και γκου, όχι ακόμη τουλάχιστον.
Πήρα λοιπόν μια μπογιά της Krafft πλαστικό χρώμα λευκό ματ.
Πήρα κι ένα μικρό κουτάκι μαύρο χρώμα με σκοπό να ρίξω μερικές σταγόνες να το κάνω λίιιιγο γκρι.
Αλλά τελικά δεν έριξα καθόλου και έβαψα την οθόνη μόνο με το άσπρο το οποίο αραίωσα με λίγο νερό κατόπιν υπόδειξης του χρωματοπώλη.
Πήρα μια σκάφη βαφής και το ρολό, ξάπλωσα την οθόνη σε δυο τραπεζάκια και άρχισα.
Πέρασα το ένα χέρι και ήδη έδειχνε ωραία, μετά το πέρασα κι άλλο ένα και έγινε γκιουζελίμ εντελώς ματ χωρίς να γυαλίζει..
Σε μια ώρα ήταν έτοιμη.
Της πέρασα και μια αυτοκόλλητη ταινία 5 πόντους φάρδος μαύρη στο επάνω μέρος της (το είχα υπολογίσει 5 πόντους πιο φαρδύ για τα πιαστράκια)
Την ξαναέστησα στον τοίχο και βουαλά!!
Υπέροχη. Εντελώς κάτασπρη, ομοιόμορφη και πανέμορφη.
Μετά άναψα και τον προβολέα με πλήρη συσκότιση και άρχισα την παρατήρηση.
Λοιπόν δεν ξέρω πόσο είναι το gain της αλλά μάλλον ανέβηκε λίγο.
Η εικόνα ζωντάνεψε κάπως.
Δεν έχει διάχυση και φαινόμενο του φωτοστέφανου, τα πίξελ φαίνονται πολύ καθαρά, δεν υπάρχει hot spot.
Προφανώς τώρα θα πρέπει να αλλάξω τις ρυθμίσεις από εκεί που τις είχα.
Δεν ξέρω αν πρέπει να πειραματιστώ πλέον με γκου & μπου μπογιές.
Πιο μετά θα σας βάλω και φωτό να δείτε τα χάλια μου.
Θα προσπαθήσω να βγάλω και κανένα καλό screenshot.
Για ότι αλλάξει θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.
Μπραβο ρε Μιχαλη! Ευγε!

και μερικες ερωτησεις μια και ειναι πολυ σπουδαιο το κατόρθωμα και μαλιστα με 50ε..
1) Που βρίσκουμε την μελαμινη;
2) Τι ειναι η γυαλοχαρτιέρα;

Reaction score
403

3) Με μπου γκου.. πανω στην μελαμινη ή απευθείας στον τοιχο (μπου γκου), θεωρεις οτι θα εχεις ακομα καλυτερο αποτελεσμα;

Reaction score
403

Σε μια συντομη συζήτηση με επιπλοποιό με ενημερωσε οτι υπαρχει ματ μελαμίνη οποτε και να μην χρειάζεται τρίψιμο.
Mια καλυτερη και πολυ οικονομικη λυση, ειναι τα βελουτε χαρτια για border αντι της ταινιας που γυαλίζει κιόλας.
Υπαρχουν μαυρα αυτοκολλητα βελουτε χαρτια (45cm 2,80ε) αλλα και απλα χαρτια (70cm 1,50ε) και ειναι σε ρολά των 10μ.

Επισης με τα χαρτια αυτα μπορει πολυ ευκολα να γινει masking για 235:1 αλλα και 4:3 το οποιο θα εχει σιγουρα καλυτερα αποτελέσματα στην απόδοση της εικονας.

Στο παρακατω βιντεο ειναι μια DIY λυση με laminate το οποιο δεν γνωρίζω αν εχει ακομα καλύτερο αποτέλεσμα
DIY Home Theater Screen

Reaction score
939

Απολυτα ματ μελαμινη δεν εχω δει ακομα.
Μια ελαφρια γυαλαδα εχουν ολες.
Οτι και να παρεις ενα προσεκτικο βάψιμο θα την κανεις.

Reaction score
364
Άργησα να πάρω μπρός, μόλις το είδα.
Συγχαρητήρια Μιχάλη. Μακάρι να είχα ειδικό χώρο και όχι το σαλόνι να έκανα το ίδιο.
Και πάλι μπράβο.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.048
Μερσί. Κάποια στιγμή πρέπει να βάλω και καμιά φωτό με τα μαύρα κηδειόπανα που κρέμασα και της έκανα masking.
Μεγάλη η διαφορά ακόμη και στον σκοτεινό χώρο.

Reaction score
364
Μερσί. Κάποια στιγμή πρέπει να βάλω και καμιά φωτό με τα μαύρα κηδειόπανα που κρέμασα και της έκανα masking.
Μεγάλη η διαφορά ακόμη και στον σκοτεινό χώρο.
Masking έχω κάνει και εγώ στη Da-Lite από τη πάνω πλευρά με ρολό μαύρου blackout που παράγγειλα σε κατάστημα με κουρτίνες, ρολά κλπ. Τυλίγεται σε ρολό στο ταβάνι ακριβώς μπροστά από τον κύλινδρο της οθόνης. Η οθόνη μου είναι 4:3 και ανάλογα με το φορμά της ταινίας κατεβάζω το μαύρο blackout. Κάνει διαφορά σημαντική μιας και καλύπτει το "άχρηστο" λευκό πάνω μέρος της οθόνης.
Αν είχα ειδικό δωμάτιο θα το γέμιζα από τοίχο σε τοίχο με τέτοια...

Reaction score
1.847
Δεν κατάλαβα οι διάφορες προτάσεις σε τι είδους (κατηγορία) χρώματος αναφέρονται. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα χέρι υπόστρωμα με βελατούρα νερού και ένα χέρι (ή δύο σύμφωνα με τον κατασκευαστή) με ριπολίνη νερού σατινέ.

Μια συσκευασία των 750ml (γύρω στα 10 ευρώ εκάστη) καλύπτει 2-3 οθόνες - αναλόγως μεγέθους - εύκολα. Ιδέα για την απόλυτα ματ επιφάνεια που αφήνουν μόλις μπορέσω να βγάλω φώτος από εσωτερική πόρτα.

Η - πανεύκολη - εφαρμογή και των δυό υλικών γίνεται με ένα ρολό όπως αυτό

που αφήνει πολύ καλύτερη επιφάνεια από τα απλά.

Σημ. Θεωρώ ότι η βιβεχρώμ είναι η ποιοτικότερη ελληνική εταιρία κατασκευής χρωμάτων, γι' αυτό προτείνω δικά της προϊόντα. Αν η μοριοσανίδα είναι πορώδης, π.χ. σκέτο νοβοπάν, θα απαιτηθούν περισσότερα χέρια βελατούρα.
... Τι ειναι η γυαλοχαρτιέρα;
Τριβείο με γυαλόχαρτο ρολό.

Γίνεται όμως αποτέλεσμα και με απλό τριβείο, αρκεί να έχει σχετικά μεγάλη επιφάνεια τριβής.

Reaction score
403
υπαρχει τροπος να ενωθουν δυο κομματια μελαμινης και να μην φαινεται το σημειο ενωσης;

ποιος θα ηταν ο καταλληλοτερος τροπος να γινει η ενωση αυτη;

αν δεν διαθετουμε τοιχο πισω για να στηριχτει η οθονη (μελαμινη) πως μπορει να στηριχτει σε ενα χωρο που εχει δεξια κολονα, αριστερα τοιχο και φυσικα ταβανι. ειναι σε σχημα Π δηλαδη με κενο απο πισω.

Aπο τον τοιχο στην κολονα η αποσταση ειναι 3,50m, ενω η οθονη εχει μηκος 3m.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.177
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907