Βασικές ερωτήσεις για σύνθεση σύγχρονου PC.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
9. Μήπως να αναθεωρήσω για τον i5? Διαβάζω παντού πως ακόμη όλες οι εφαρμογές καλύπτονται από έναν διπύρηνο. Εκτός των games, αν είναι να καίει τσάμπα ένας i5 χωρίς να υπάρχει όφελος ούτε στην ταχύτητα ανοίγματος ιστοσελίδων, ούτε στη διατήρηση 15 καρτελών, ούτε στην αναπαραγωγή video,
να βάλω έναν Pentium G3420 (ούτε καν i3 όπως το βλέπω) ;
Γιατί και με τον Α6-3400Μ που έχω στο laptop, τα κυκλάκια της αναμονής δεν τα έχω γλυτώσει, και βλέπω και τους 4 πυρήνες να καααάθονται. (και από τα 6GB της μνήμης σπάνια χρησιμοποιούνται τα 3,5).Ούτε ο i5 που έχω σε άλλο laptop δεν ανοίγει αστραπιαία τα Office... και είναι και σχετικά καθαρή ακόμη η εγκατάσταση των Windows 7.
ok τότε! Ευχαριστώ!

στο θέμα της χρησιμότητας ή μή των i5, i3 και G3420 ;

έλεγα σε αντικατάσταση ενός core2duo Ε6300 (s775) να στήσω ένα απλά πιο σύγχρονο με i3 & H81
ή ένα βαρβάτο (νόμιζα) με i5K & Z87 O.C κλπ
An o ι5 είναι χρήσιμος μόνο για παιχνίδια,
τότε να φτιάξω το απλοϊκό με ι3 (αφού δε θα υστερεί από τον ι5 στις εφαρμογές γραφείου-ιντερνετ-video)
και
με την ησυχία μου να φτιάξω ένα άλλο με ι5 και z87 με προδιαγραφές για O.C. & games.

Είναι όμως έτσι ή θα απογοητευτώ με τις (αργές) ανταποκρίσεις ενός ι3? (πάντα με ssd αφού είναι must πλέον).
Για χρήση office και internet καλύπτεσαι απόλυτα με έναν i3, δεν είναι πολύ καλός σε αναπαραγωγή Blu-Ray και mkv, γι αυτή τη δουλειά και για παιχνίδια θες ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Η απόκριση ενός Η/Υ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τον επεξεργαστή, η ποσότητα μνήμης και κυρίως η ταχύτητα των αποθηκευτικών μέσων καθορίζουν σε ποσοστό 90%+ τον χρόνο απόκρισης.

• Like
Reactions: cbk

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409
Σχετική υποερώτηση: αν σε motherboard που θέλει μνήμες με τάση 1,5v βάλω μνήμες που λειτουργούν στα 1,65ν, τί θα γίνει;
(θάθελα η απάντηση να είναι "δεν τρέχει τίποτα" :) )
Εξαρτάται τί εννοεί ο κατασκευαστής. Ενδέχεται το άρθρωμα να απαιτεί 1,65V για να λειτουργήσει σωστά (μου έτυχαν κάτι OCZ κάποτε), οπότε απαιτείται ανάλογη ρύθμιση της τάσης μέσα στο UEFI, ή να μπορεί να λειτουργήσει με τάση έως 1,65V.

• Like

Reaction score
3
Σχετική υποερώτηση: αν σε motherboard που θέλει μνήμες με τάση 1,5v βάλω μνήμες που λειτουργούν στα 1,65ν, τί θα γίνει;
(θάθελα η απάντηση να είναι "δεν τρέχει τίποτα" :) )
συνηθως το κανουν αυτοματα τα m/b αν μιλαμε και για z87 δεν τιθεται θεμα,αλλα και να μην το κανει μπαινεις εσυ και το κανεις στο bios.
z87 με i3 einai too much υπαρχουν και φθηνοτερα.

• Like

cbk

Reaction score
5
Εξαρτάται τί εννοεί ο κατασκευαστής. Ενδέχεται το άρθρωμα να απαιτεί 1,65V για να λειτουργήσει σωστά (μου έτυχαν κάτι OCZ κάποτε), οπότε απαιτείται ανάλογη ρύθμιση της τάσης μέσα στο UEFI, ή να μπορεί να λειτουργήσει με τάση έως 1,65V.
Το παρακάτω (από τη σελίδα της Kingston) πώς ερμηνεύεται:

Kingston's KHX16C9T3K2/8X is a kit of two 512M x 64-bit

(4GB) DDR3-1600 CL9 SDRAM (Synchronous DRAM) 2Rx8

memory modules, based on sixteen 256M x 8-bit DDR3 FBGA

components per module. Each module kit supports Intel® XMP

(Extreme Memory Profiles). Total kit capacity is 8GB. Each

module kit has been tested to run at DDR3-1600 at a low

latency timing of 9-9-9 at 1.65V. The SPDs are programmed to

JEDEC standard latency DDR3-1333 timing of 9-9-9 at 1.5V.

Each 240-pin DIMM uses gold contact fingers and requires

+1.5V. The JEDEC standard electrical and mechanical specifications

are as follows:

XMP TIMING PARAMETERS

• JEDEC: DDR3-1333 CL9-9-9 @1.5V

• XMP Profile #1: D3-1600 CL9-9-9 @1.65V

cbk

Reaction score
5
Για χρήση office και internet καλύπτεσαι απόλυτα με έναν i3, δεν είναι πολύ καλός σε αναπαραγωγή Blu-Ray και mkv, γι αυτή τη δουλειά και για παιχνίδια θες ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Η απόκριση ενός Η/Υ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τον επεξεργαστή, η ποσότητα μνήμης και κυρίως η ταχύτητα των αποθηκευτικών μέσων καθορίζουν σε ποσοστό 90%+ τον χρόνο απόκρισης.
Άρα να πάω σε πρώτη φάση για έναν
διπύρηνο των 50€με 3ΜΒ cache(δεν ξέρω αν αξίζει τα διπλά λεφτά η Intel HD Graphics 4600 που έχουν και οι i5)
+ φτηνό mobo H81 των 45€
+ 8 μνήμη (1600c9 καλής ποιότητας για να μας μείνει) (80€)
+ ο σχετικός sams evo 240gb 145€
+ 2ΤΒ HDD (75€) για τα λοιπά

και αν δεν μείνω ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα,
αγοράζω και μια gtx 650...

Αν διαπιστώσω πως δεν είμαι ικανοποιημένος, αρχίζω να στήνω το Τέρας...

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.274
Ανεβάζεις σταδιακά συχνότητα χωρίς άνοδο voltage, χρειάζονται δοκιμές.

Μην περιμένεις αντιληπτή διαφορά πάντως, και 3200:p να βάλεις.

• Like

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409
Το παρακάτω (από τη σελίδα της Kingston) πώς ερμηνεύεται:
...
Ότι η συγκεκριμένη μνήμη μπορεί να δουλέψει με latency CL-9-9-9 στα 1333MHz με 1,5V, αλλά για να διατηρήσει το ίδιο latency χρονισμένη στα 1600MHz, χρειάζεται 1,65V.

Last edited:
  • Like

cbk

Reaction score
5
Ανεβάζεις σταδιακά συχνότητα χωρίς άνοδο voltage, χρειάζονται δοκιμές.

Μην περιμένεις αντιληπτή διαφορά πάντως, και 3200:p να βάλεις.
Γι'αυτό θέλω να είναι και ΧΜΡ ώστε να με διευκολύνει ως άσχετο, Αααν... τυχόν θελήσω (σε άλλο, Ζ87 motherboard) να την "πειράξω".

Πολύ σημαντική η παρατήρησή σου όμως για τα 3200...
Ίσως να μην αξίζει (για την περίπτωσή μου) το O.C. Μπορεί να μη βρώ ποτέ χρόνο να προετοιμαστώ...

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.274
Γιατί μεγάλο βρε; Μπορείς να δουλεύεις τρία-τέσσερα πισιά μ' αυτό. :D

• Like

cbk

Reaction score
5
10. SSD: Με cache ή άνευ;
α) Βλέπω μοντέλα http://www.e-shop.gr/product?id=PER.320246 εξ'ίσου γρήγορα με άλλα που έχουν. Είναι θέμα controller, firmware, τεχνολογίας;
β) Μπορούν όλοι να κάνουν χρήση της RAM του συστήματος ως cache; (και μέχρι ποιο μέγεθος; )

cbk

Reaction score
5
Ότι η συγκεκριμένη μνήμη μπορεί να δουλέψει με latency CL-9-9-9 στα 1333MHz με 1,5V, αλλά για να διατηρήσει το ίδιο latency χρονισμένη στα 1600MHz, χρειάζεται 1,65V.
Τα οποία (1,65ν) είναι σε θέση να της τα δώσει κάθε μητρική ή μόνο κάποια (όπως της σειράς Ζ87) με ιδιότητες Ο.C.;

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
10. SSD: Με cache ή άνευ;
α) Βλέπω μοντέλα http://www.e-shop.gr/product?id=PER.320246 εξ'ίσου γρήγορα με άλλα που έχουν. Είναι θέμα controller, firmware, τεχνολογίας;
β) Μπορούν όλοι να κάνουν χρήση της RAM του συστήματος ως cache; (και μέχρι ποιο μέγεθος; )
RAM cache χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένα μοντέλα της Samsung, 840 EVO και 840 Pro, δεν γνωρίζω άλλον SSD να το κάνει.

Τα οποία (1,65ν) είναι σε θέση να της τα δώσει κάθε μητρική ή μόνο κάποια (όπως της σειράς Ζ87) με ιδιότητες Ο.C.;
Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μητρικής και τις επιλογές που έχει στο UEFI-BIOS, σίγουρα το κάνουν όσες υποστηρίζουν XMP profiles.

Θα σας συμβούλευα να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή μνήμης, οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τα χαρακτηριστικά JEDEC πάνω στη συσκευασία και στις μνήμες, αρκετές φορές όμως τις διαφημίζουν με τα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την εφαρμογή XMP profile που είναι καλύτερα αλλά απαιτούν συμβατή μητρική και την παρέμβαση του χρήστη.

• Like

cbk

Reaction score
5
Πολύ ωραία!!!
Άρα -αν το θέλουμε- αγοράζουμε μητρική που υποστηρίζει ΧΜΡ και μνήμες κατά jedec 1,5v αλλά δοκιμασμένες και στα 1,65 (όπως λέει και στο απόσπασμα που παρέθεσα πιο πάνω) που επίσης υποστηρίζουν ΧΜΡ (στην Kingston έχουν τον χαρακτήρα Χ στο τέλος του κωδικού τους) και το σύστημα θα λειτουργεί στην βέλτιστη ταχύτητα ανάλογα με τις επιθυμίες μας (1333 ή 1600).

edit: και οι μνήμες να είναι ζευγαράκια για dual channel αξιοποίηση.

Last edited:

cbk

Reaction score
5
11. HDMI: Πολύ βολική έξοδος. Τι κάνουμε όμως αν στη φτηνή μητρική που βρήκαμε δεν υπάρχει; Υπάρχει τρόπος να την υποκαταστήσουμε; (και για πολυκάναλο ήχο, γιατί κάποιες φορές χρειάζεται η προβολή σε μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη με πολυκάναλο ήχο).

cbk

Reaction score
5
Ευχαριστώ και πάλι!
Με το ύψος των "ινδιάνικων" μνημών, αυτών με τα φτερά για ψύξη, υπάρχει θέμα να μην αφήνουν την κάρτα γραφικών να πατήσει σωστά; (το έχω διαβάσει, γι' αυτό και ρωτάω μήπως πρέπει το ύψος να μην ξεπερνά κάποια mm).

Αυτή http://www.kingston.com/datasheets/KHX16C9T3K2_8X.pdf για την οποία ετοιμάζομαι, είναι πανύψηλη!!!

cbk

Reaction score
5
Με αντίπαλο αυτήν: http://www.e-gate.gr/kingston-hyperx-8gb-2-x-4gb-ddr3-1600mhz-khx1600c9d3x2k2-8gx.html
που είναι μεν ίδια, αλλά Χ2 = special/limited edition (καλό ή κακό δεν ξέρω...)
επίσης πιο χαμηλή και καίει και λιγότερα Watt (2,225 vs 2,400 της άλλης) :whistling:

σ.σ. Επειδή για μένα μένα το όλο θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον (όπως και τεράστιο όγκο δεδομένων) θεωρώ χρήσιμες για πολλούς όλες τις ερωτήσεις και τις πληροφορίες που τις συνοδεύουν. Αν όμως το παρακάνω και κουράζω, παρακαλώ να μου το επισημάνετε...

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.724
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv