Βοήθεια για επέμβαση στο κροσόβερ!

I

iason

Guest
Καλησπέρα σε όλους,
Οπως το περιγράφω και με τον τίτλο θά ήθελα παρακαλώ βοήθεια για να επέμβω στό κρός του ηχείου μου.Αντικειμενικός σκοπός μου είναι να (μαζέψω )λίγο τα πρίμα.
Επειδή σχετικά άσχετος ο (μάστορας) θά αρ΄χισω με την άλφα βήτα.
Στη φωτο η αντίσταση με 10w 1.5 RJ είναι από το τουίτερ ? Πόσα ωμ είναι ? Εάν το 1.5 RJ είναι 1,5 ωμ τότε για να εχω λιγότερα πρίμα πρέπει να βάλω αντίσταση με περισ'οτερα ωμ η με λιγ'οτερα ????
Εχουν οι αντιστάσεις πολικότητα ?? Τί είναι αντίσταση καλής ποιότητας ?
Παιδιά αυτό πρός το παρών ελπίζω να μην σας εχω κουράσει και θα ήθελα παρακαλώ οι γνώστες να βοηθ'ησουν .Ευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ,

Φιλικά Ιάσων. Silver cables Quadral 3-11-2014 026.JPG Silver cables Quadral 3-11-2014 022.JPG

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Καλησπέρα. Ναι, το 1R5 σημαίνει 1.5 Ωμ. Μπορείς να βάλεις 2.2 ή 2.7 ή 3.3 Ωμ αλλά δεν θα ακούσεις μεγάλη διαφορά. Άσε που θα αλλάξεις την αντίσταση που βλέπει το φίλτρο άρα και την συχνότητα cross. Η ποιότητα της είναι σχετική, συνήθως βρίσκεις εύκολα τουβλάκι σύρματος 5, 9, 11, 17 watt. Αν βρεις άνθρακα σε αυτή την ισχύ (9-11 W) να την προτιμήσεις. Γιατί θέλεις να μειώσεις τα πρίμα; Μήπως φταίει κάτι άλλο; Μήπως κάποιο από τα υπόλοιπα μηχανήματα; Μήπως δεν σου αρέσει η συχνότητα cross και όχι η ένταση των πρίμων; Μήπως το crossover τα έπαιξε; Μήπως κάποιο άλλο μεγάφωνο μουγγάθηκε;
Γιάννης

Reaction score
7
Γειά σου φίλε και από μένα. Δεν είναι τόσο απλό. Αν η αντίσταση είναι παράλληλα με το τουιτερ θα πρέπει να την μειώσεις. Να έχεις στο μυαλό σου ότι το ρεύμα προτιμαει τον πιο εύκολο δρόμο . Μειώνοντας την αντίσταση θα προτιμήσει να περάσει από αυτήν πάρα από το τουιτερ αν αυτή είναι παράλληλα. Μπορεί να είναι μέρος ενός φίλτρου. Συνήθως για να μειώσεις το τουιτερ πρέπει να βάλεις ένα συνδυασμό από δύο αντιστάσεις μια παράλληλη και μια σε σειρά. Υπάρχει τύπος που το υπολογίζει.
Παρόλα αυτά θα σου πρότεινα να βρεις ένα πρόγραμμα για ένα λαπτοπ να κάνεις μια γενική μέτρηση να δεις ποια συχνότητα είναι αυτή που σε ενοχλεί. Μπορεί να έχεις έναν συντονισμό κάπου. Είναι αρκετά δύσκολη η πορεία. Όσο για την ποιότητα των αντιστάσεων κανε τις δοκιμές σου με φθηνές και όταν καταλήξεις ηχητικά παίρνεις και ΜΟΧ.
Υπάρχει ένα ελεύθερο πρόγραμμα "
Visual analyzer" νομίζω.
Καλή τύχη. Τασος

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Αρχικά να πω για τον προηγούμενο φίλο πως 1,5 Ωμ αντίσταση δεν είναι ποτέ παράλληλα με το tweeter.

Ιάσων δεν μας αναφέρεις καν το ηχείο σου.
Από ότι μπορώ να καταλάβω από το κύκλωμα διαχωρισμού είναι σίγουρα τριών δρόμων ή τρεισήμισι, με τέσσερα μεγάφωνα.
Από τους πυκνωτές που φαίνεται να σχηματίζουν το κύκλωμα του tweeter γίνεται φανερό πως αυτό είναι <<κομμένο>> σε αρκετά υψηλή συχνότητα, οπότε το μεγάφωνο μεσαίων σου πρέπει να είναι 5 1/4 της ίντσας.
Για το λόγο αυτό μην είσαι σίγουρος πως αυτό που ακούς προέρχεται από το tweeter και όχι από το μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων.

Γενικά τώρα θα σου έλεγα πως, δεν μπορείς να κάνεις μια επέμβαση στο ηχείο σαν αυτή που σκέφτεσαι, χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα.

Last edited:

I

iason

Guest
Αρχικά να πω για τον προηγούμενο φίλο πως 1,5 Ωμ αντίσταση δεν είναι ποτέ παράλληλα με το tweeter.

Ιάσων δεν μας αναφέρεις καν το ηχείο σου.
Από ότι μπορώ να καταλάβω από το κύκλωμα διαχωρισμού είναι σίγουρα τριών δρόμων ή τρεισήμισι, με τέσσερα μεγάφωνα.
Από τους πυκνωτές που φαίνεται να σχηματίζουν το κύκλωμα του tweeter γίνεται φανερό πως αυτό είναι <<κομμένο>> σε αρκετά υψηλή συχνότητα, οπότε το μεγάφωνο μεσαίων σου πρέπει να είναι 5 1/4 της ίντσας.
Για το λόγο αυτό μην είσαι σίγουρος πως αυτό που ακούς προέρχεται από το tweeter και όχι από το μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων.

Γενικά τώρα θα σου έλεγα πως, δεν μπορείς να κάνεις μια επέμβαση στο ηχείο σαν αυτή που σκέφτεσαι, χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα.
Πέτρο καλημέρα,
Οντως το ηχείο είναι 3 δρόμων 4 μεγαφώνων Quadral platinum m4 το εχω 3 χρόνια το είχα με HK990 και επαιζε με πολύ λίγα μεσαία και πρίμα μετά από αλαγή της εσωτερικής καλώδίωσης τού στάνταρ PVC σε επάργυρο Jantzen με μόνωση τεφλόν το ηχείο φώτισε !!!! Πρίν από 6 εβδομάδες άλαξα ενισχυτή πήρα ένα λαμπάτο καινούργιο μοντέλο της Cayin CS100A.(2 x12 AU7 EH 2x12BH7EH 1x6SN7 tungsol είναι στην προενίσχηση και 8 KT88 Cayin λάμπες στο τελικό στάδιο.)45watt triode 80watt ultralinear. ,Πολύ καλό μηχάνημα καθαρό και με καλή ποιότητα κατασκευής .Με τον Cayin σε υψηλές εντάσεις τα πρίμα -μεσαία είναι αρκετά έντονα και μετά από αρκετή ώρα ακρόασης κουράζουν.Υπάρχει το σενάριο να αλλάξω τις ΚΤ88 με καλύτερες και να μαζέψω τα (πρίμα) από το ηχείο.???
Αυτός πού αγόρασα τον ενισχυτή Ολλανδός αντιπρόσωπος και τεχνικός μετά απο ακρόαση πού κάναμε μαζί προτείνει εαν δεν είμαι ευχαριστημένος να επέμβει στό κρός και να προσπαθήσει να μαζέψει τα πρίμα με αλλες αντιστάσεις.
Εγώ φυσικά εχω μεσάνυχτα και για αυτό γράφω και εδώ να καταλάβω πόσο αυτό είναι εφικτό,.(επειδή διαβάζω όλα τα ποστ δικά σου και από αλλους πού ξέρουν και ξερω οτι είναι δυσκολο να παρέμβεις στό κρός)Αυτά πρός το παρών εάν έχεις καμιά συμβουλή ευχαρίστως να την ακούσω .
Φιλικά Ιάσων.

Last edited by a moderator:

Reaction score
6.599
Προσπαθεις να χαλασεις το ηχειο λογω μη επαρκους οδηγησης , η ματσαρισματος με τον νεο ενισχυτη μου φαινεται , μακαρι να κανω λαθος...

I

iason

Guest
Προσπαθεις να χαλασεις το ηχειο λογω μη επαρκους οδηγησης , η ματσαρισματος με τον νεο ενισχυτη μου φαινεται , μακαρι να κανω λαθος...
Δεν ξέρω ρε φίλε μπορεί να εχεις και δίκαιο για αυτό και ψάχνομαι !

Reaction score
6.599
εγω θα σου ελεγα να κανεις κατι αλλο ποιο απλο να ξαναβαλεις την αρχικη χαλκινη καλωδιωση και να το ξανακουσεις (εγω ειμαι αλεργικος στα ασημια, παροτι δεν τρεφομαι με αιμα :D)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Πέτρο καλημέρα,
Οντως το ηχείο είναι 3 δρόμων 4 μεγαφώνων Quadral platinum m4 το εχω 3 χρόνια το είχα με HK990 και επαιζε με πολύ λίγα μεσαία και πρίμα μετά από αλαγή της εσωτερικής καλώδίωσης τού στάνταρ PVC σε επάργυρο Jantzen με μόνωση τεφλόν το ηχείο φώτισε !!!! Πρίν από 6 εβδομάδες άλαξα ενισχυτή πήρα ένα λαμπάτο καινούργιο μοντέλο της Cayin CS100A.(2 x12 AU7 EH 2x12BH7EH 1x6SN7 tungsol είναι στην προενίσχηση και 8 KT88 Cayin λάμπες στο τελικό στάδιο.)45watt triode 80watt ultralinear. ,Πολύ καλό μηχάνημα καθαρό και με καλή ποιότητα κατασκευής .Με τον Cayin σε υψηλές εντάσεις τα πρίμα -μεσαία είναι αρκετά έντονα και μετά από αρκετή ώρα ακρόασης κουράζουν.Υπάρχει το σενάριο να αλλάξω τις ΚΤ88 με καλύτερες και να μαζέψω τα (πρίμα) από το ηχείο.???
Αυτός πού αγόρασα τον ενισχυτή Ολλανδός αντιπρόσωπος και τεχνικός μετά απο ακρόαση πού κάναμε μαζί προτείνει εαν δεν είμαι ευχαριστημένος να επέμβει στό κρός και να προσπαθήσει να μαζέψει τα πρίμα με αλλες αντιστάσεις.
Εγώ φυσικά εχω μεσάνυχτα και για αυτό γράφω και εδώ να καταλάβω πόσο αυτό είναι εφικτό,.(επειδή διαβάζω όλα τα ποστ δικά σου και από αλλους πού ξέρουν και ξερω οτι είναι δυσκολο να παρέμβεις στό κρός)Αυτά πρός το παρών εάν έχεις καμιά συμβουλή ευχαρίστως να την ακούσω .
Φιλικά Ιάσων.
Αν θέλεις να πειραματιστείς με λυχνίες θα σου πρότεινα να μην πειράξεις τις τελικές (ΚΤ88) και τις οδηγές τους, αλλά τις χαμηλής ισχύος και κυρίως του πρώτου σταδίου.
Αυτές έχουν και τη μεγαλύτερη επίδραση στο σήμα.

Δεν σου κρύβω πως το ηχείο σου μου είναι ιδιαίτερα συμπαθές και το θεωρώ καλοσχεδιασμένο.
Αυτό που σου προτείνει ο Ολλανδός τεχνικός δεν είναι σωστή κίνηση.
Το ηχείο σου έχει συχνότητα διαχωρισμού τους 3 χιλιόκυκλους από το μεγάφωνο μεσαίων προς το μεγάφωνο των υψηλών.
Αν απλά μειώσεις το tweeter με αντιστάσεις, όλη η περιοχή από τους 3 χιλιόκυκλους και επάνω θα μειωθεί σε στάθμη.

Από τη δοκιμή-μετρήσεις που είδα στη σελίδα του Κ. Σταματάκου, φαίνεται πως στο ηχείο σου είναι ελαφρώς τονισμένες μόνο οι συχνότητες από τους 10 ΚΗζ και επάνω.
Αυτό με έναν λαμπάτο ενισχυτή θα ακούγεται από ελάχιστα έως καθόλου.

Με προβληματίζει η επίδραση της εσωτερικής καλωδίωσης που άλλαξες αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο διακριτό όσο το αναφέρεις.

Φιλικά Πέτρος.

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Κατάλαβα, έκανες πολλές δοκιμές ταυτόχρονα και δεν ξέρεις πια χάλασε την συνταγή! Συμβουλή: πάντα κάνουμε μόνο μια δοκιμή και μετά τα αποτελέσματά της περνάμε στην επόμενη. Συμβουλή no 2: Επανέφερε την καλωδίωση και ότι άλλο άλλαξες πίσω (τον ενισχυτή μην τον αλλάξεις ακόμα) και ξαναάκουσε τα. Σε κάθε βήμα που κάνεις θα καταλάβεις την διαφορά πριν και μετά οπότε προχωράς στο επόμενο αν είναι πετυχημένο ή το δουλεύεις καλύτερα.
Γιάννης

I

iason

Guest
Αν θέλεις να πειραματιστείς με λυχνίες θα σου πρότεινα να μην πειράξεις τις τελικές (ΚΤ88) και τις οδηγές τους, αλλά τις χαμηλής ισχύος και κυρίως του πρώτου σταδίου.

Δεν σου κρύβω πως το ηχείο σου μου είναι ιδιαίτερα συμπαθές και το θεωρώ καλοσχεδιασμένο.
Το ηχείο σου έχει συχνότητα διαχωρισμού τους 3 χιλιόκυκλους από το μεγάφωνο μεσαίων προς το μεγάφωνο των υψηλών.
Αν απλά μειώσεις το tweeter με αντιστάσεις, όλη η περιοχή από τους 3 χιλιόκυκλους και επάνω θα μειωθεί σε στάθμη.

Από τη δοκιμή-μετρήσεις που είδα στη σελίδα του Κ. Σταματάκου, φαίνεται πως στο ηχείο σου είναι ελαφρώς τονισμένες μόνο οι συχνότητες από τους 10 ΚΗζ και επάνω.

Με προβληματίζει η επίδραση της εσωτερικής καλωδίωσης που άλλαξες αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο διακριτό όσο το αναφέρεις.

Φιλικά Πέτρος.
Πέτρο από τις 5 λάμπες πού είναι στην προενισχυση ποιές καθορίζουν την ποιότητα του σήματος η όλες?
Και κατι τελευταιο υπάρχει πιθανότητα βλάβη στον ενισχυτή να φθείρει τις προενισχύτριες λάμπες ????

Last edited by a moderator:

I

iason

Guest

Φιλικά Πέτρος.
Πέτρο συγνώμη για το Παναγίώτη λόγω βιασύνης!!:(

Reaction score
6.599
Περικλης ηταν ποιο κοντα , αντε και Παυλος(αν και δεν ηταν μαθητης Του , αλλα συγχεεται συχνα..)πως σου εκατσε το Παναγιωτης?:D
Πέτρο καλημέρα,
Οντως το ηχείο είναι 3 δρόμων 4 μεγαφώνων Quadral platinum m4 το εχω 3 χρόνια το είχα με HK990 και επαιζε με πολύ λίγα μεσαία και πρίμα μετά από αλαγή της εσωτερικής καλώδίωσης τού στάνταρ PVC σε επάργυρο Jantzen με μόνωση τεφλόν το ηχείο φώτισε !!!!
Φιλικά Ιάσων.
τι κανει νιαου , νιαου και δεν ειναι γατα?:whistling:
συν του οτι παιζεις πλεον με λαμπα σε μετριο φορτιο αποτι ειδα απο το ρεβιου του ποστ,
το οτι εβαλες ακριβοτερα δε σημαινει οτι ειναι καταλληλοτερα.... γνωμη μου ξεφωτισε το πρωτα αναιμακτα και μετα δοκιμασε τις υπολοιπες λυσεις.

I

iason

Guest
Ο ενισχυτής εχει είσοδο amplifier in εχω συνδέσει το cd player vincent s2 πού φημίζεται για τα πολλά μεσαία του και παρατηρώ ότι τα μεσουψηλά ψιλομαζεύονται.
Η είναι ιδέα μου !!! πρίν προχωρήσω σε αντικατάσταση της εσωτερικής καλωδίωσης μπορεί να δοκιμάσω αλλαγή τις προενισχύτριες λάμπες.
Πάντως εαν αλλάξω τα καλώδια πίσω δεν γυρίζω αρα πάμε για άλλα !!!!
Τά μανισια καλώδια σε γούφερ κα μεσαία τουιτερ, διατομή ιδια 2χ 1,5 εγώ εβαλα γουφερ 2χ2,5 και στα αλλα 2χ1,5 εχω θέμα με αυτή την επιλογή?

Reaction score
6.599
δεν ειναι η διαμετρος που εκανε την αλλαγη, αλλα γενικως αυτη ειναι η συμπεριφορα του ασημιου να εχει λαμπροτερο ηχο ...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Πέτρο από τις 5 λάμπες πού είναι στην προενισχυση ποιές καθορίζουν την ποιότητα του σήματος η όλες?
Και κατι τελευταιο υπάρχει πιθανότητα βλάβη στον ενισχυτή να φθείρει τις προενισχύτριες λάμπες ????
Το διόρθωσα το Παναγιώτης.
Η λυχνία που είναι η πρώτη που συναντά το σήμα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στον ενισχυτή σου. Θα πρέπει να το ψάξεις ποια είναι.

Reaction score
620
Μην το προσπερνάς αυτό που σου είπε ο soco. Παιζει πολύ σαν σενάριο.;)

I

iason

Guest
Το διόρθωσα το Παναγιώτης.
Η λυχνία που είναι η πρώτη που συναντά το σήμα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στον ενισχυτή σου. Θα πρέπει να το ψάξεις ποια είναι.
Πέτρο μια τελεταία ερώτηση εαν δεν κάνω κατάχρηση του χρόνου σου ,τί καλώδιο χρησιμοποιής για τα δικά σου ηχεία πού κατασκευάζεις(εσωτερική καλωδίωση)
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις σου και μάλον θα πάω και πάλι για αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης.Καλό βράδυ.
Φιλικά Ιάσων.:)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Πέτρο μια τελεταία ερώτηση εαν δεν κάνω κατάχρηση του χρόνου σου ,τί καλώδιο χρησιμοποιής για τα δικά σου ηχεία πού κατασκευάζεις(εσωτερική καλωδίωση)
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις σου και μάλον θα πάω και πάλι για αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης.Καλό βράδυ.
Φιλικά Ιάσων.:)
Το αναφέρω στα ηχεία μου στη κατηγορία DIY.
VDH the snowline στη πλειοψηφία τους.
Λόγοι, η ευκαμψία του καλωδίου που είναι σημαντική για εσωτερική καλωδίωση ώστε να μην ταλαιπωρεί τους ακροδέκτες των μεγαφώνων και η αντοχή στο χρόνο λόγο της επαργύρωσης του χαλκού.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ιάσων θα ήθελα εδώ να σου πω πως ένα ηχείο είναι μια ολότητα και δεν μπορείς, ξεχωρίζοντας κάποιο συστατικό του, να κρίνεις το χαρακτήρα του.
Σε άλλα ηχεία μπορεί να ταιριάζει το ασήμι και σε άλλα όχι.
Έχει να κάνει με τα υπόλοιπα συστατικά που απαρτίζουν ένα ηχείο και εξασφαλίζουν μια πετυχημένη συνταγή.
Αν για παράδειγμα το tweeter είναι παραπάνω <<φωτεινό>>, όπως προφανώς συμβαίνει στο ηχείο σου, στις υψηλές συχνότητες, εύκολα ένα ασήμι ή ένας υπέρ-αναλυτικός πυκνωτής μπορεί να το κάνει υπερβολικό.

Είναι το πάντρεμα των υλικών που κάνει τη διαφορά. Γιαυτό και ένας τεχνικά καλύτερος πυκνωτής σε ένα ηχείο δεν είναι απαραίτητο να επιφέρει και καλύτερο αποτέλεσμα!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.518
Νεότερο μέλος
papaevagelouv