μετά από σύγκριση έρχεται η αναβάθμιση...

Reaction score
11
Καλησπέρα,
Είμαι κάτοχος ενός Technics SL1200 MK2, όλοι οι φίλοι μου μου λένε ότι δεν είναι καλό πικάπ για HI-Fidelity αλλά εγώ δεν τους πίστευα. Όταν τους ρώταγα γιατί? μου έλεγαν "το λένε όλοι"
Έτσι αποφάσισα να πάω να το συγκρίνω σε ένα φίλο μου που έχει φτιάξει πικάπ μάζας με βραχίωνα SME και κεφαλοβελόνα Ortofon RED. Η σύγκριση έγινε με την ίδια βελόνα που έχω και εγώ και τον ίδιο δίσκο+phono+ενισχυτή. Η διαφορά ήταν αισθητή.... Το μάζας ήταν δυναμικό λαμπρό ενώ το Technics το αντίθετο.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε ένα πικάπ και παίζει καλύτερα, αν κάποιος ξέρει να μου πει ή κάποιο link που να τα εξηγεί σωστά?
Τώρα έρχεται το ερώτημα τι πικάπ να πάρω για HI-Fidelity?
Να πάρω καινούργιο project? rega? thorens? ή να ψάξω σε κάτι παλιό thorens TD160? Linn LP12?
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Οσο σοβαρό είναι το θέμα κεφαλής άλλο τόσο σοβαρό έιναι του βραχίωνα και ακόμη σοβαρότερο του πλατώ.Πιστεύω καταλαβαίνουμε ότι είναι όροι που αληλοεξαρτώνται, είναι αλυσίδα.Εχουν γραφεί πολλά, όμως τα βιώματα έιναι αυτά που μένουν.¨Οσον αφορά την αναβάθμισή σου θα πρέπει να κινηθείς σε κατηγορία στα 1,5 χιλ + για να δεις τις διαφορές.Συστήνω πλατώ κλασικής Αγγλικής σχεδιάσης με κάποιο Rega βραχίωνα...

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.909
Εκτός απο όσα ήδη πολυ σωστα αναφέρθηκαν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κατα την περιγραφή σου δεν ειναι σταθεροι κατα τη σύγκριση.
Ρωτάω λοιπόν:
  1. ηχεία;
  2. Χώρος; Έγιναν σε ενα session οι συγκρίσεις, με τι χρονικό κενό (μάλλον όχι αν ηταν διαφορετικό σπίτι);
  3. Ηταν τυφλή δοκιμή ή "άκουσες" αυτο που περίμενες να ακουσεις;
Πολλοί άγνωστοι σε αυτήν την εξίσωση....

ryk

Reaction score
925
Ρε μπας και θέλουν οι φίλοι σου να σου "φάνε" το mk2;:D
Πέρα από τη πλάκα, θα συμφωνήσω με τα παιδιά πιο πάνω, μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά στις ρυθμίσεις; Το λέω γιατί έχω τον ίδιο συνδυασμό πικάπ-βελόνας και μου ακούγεται πολύ ευχάριστος. Μάλιστα σε σύγκριση με τη shure m97xe προτιμώ την red (την οποία έχω στήσει σύμφωνα με Bearwald-απλά το αναφέρω-δες το λινκ πιο πάνω).
Δεν λέω ότι είναι το πιο ουάου - κατά Βαρουφάκη - πικάπ, αλλά δεν το λες και του συρφετού!

Reaction score
2.248
Η σύγκριση έγινε με την ίδια βελόνα που έχω και εγώ και τον ίδιο δίσκο+phono+ενισχυτή. Η διαφορά ήταν αισθητή.... Το μάζας ήταν δυναμικό λαμπρό ενώ το Technics το αντίθετο.
Το πλατό και ο βραχίονας από μόνα τους μπορούν να κάνουν διαφορά αλλά όχι αισθητή (στα δυναμικά που είπες λ.χ "δυναμικά λαμπρά" που είναι αποτέλεσμα του stage)
Το ότι άκουσες αισθητά διαφορετικά προς το καλύτερο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που να ξεκινούν από τις διαφορετικές ρυθμίσεις των πλατώ, να καταλήγουν στο καλώδιο συνδεσμολογίας του πικαπ με το stage και όλα αυτά σε συνάρτηση με το υπόλοιπο σύστημα (και ιδιαίτερα τα ηχεία) και την δυνατότητα του να μπορέσει να αποδώσει την διαφορά αισθητά για εσένα και την κρίση σου να κατατάσσει το "δυναμικά λαμπρότερο" στο υποκειμενικό υπέρ της αναλογικής αναπαραγωγής. :)

Reaction score
11
Η σύγκριση έγινε ακριβώς στο ίδιο σύστημα στον ίδιο χώρο βγάζουμε το ένα πικάπ από το phono και βάζουμε το άλλο, Το technics είναι 'μαμά' με το δικό του καλώδιο

Reaction score
11
Ρε μπας και θέλουν οι φίλοι σου να σου "φάνε" το mk2;:D
Πέρα από τη πλάκα, θα συμφωνήσω με τα παιδιά πιο πάνω, μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά στις ρυθμίσεις; Το λέω γιατί έχω τον ίδιο συνδυασμό πικάπ-βελόνας και μου ακούγεται πολύ ευχάριστος. Μάλιστα σε σύγκριση με τη shure m97xe προτιμώ την red (την οποία έχω στήσει σύμφωνα με Bearwald-απλά το αναφέρω-δες το λινκ πιο πάνω).
Δεν λέω ότι είναι το πιο ουάου - κατά Βαρουφάκη - πικάπ, αλλά δεν το λες και του συρφετού!
και εγώ μια χαρά άκουγα μέχρι που είδα ότι είχε πολύ μεγάλη διαφορά!
Αγόρασα την red για να κάνω την σύγκριση με του φίλου μου, την έκανα setup πάνω στο technics όπως ορίζετε... αρχικά έχω την stanton 680 που είναι αρκετά καλύτερη από την red..
[DOUBLEPOST=1453484116][/DOUBLEPOST]
μήπως οι κεφαλές ήταν διαφορετικά στημένες(VTA, κατακόρυφη γωνία ανάγνωσης κλπ.) ..... ? περισσότερα εδώ!
ευχαριστώ πολύ αναλυτική η περιγραφή του Costas

Reaction score
11
το setup του technics είναι πολύ εύκολο αν έχεις το ειδικό εξάρτημα. προσαρμόζεις την κεφαλή στο headshell με το ειδικό εξάρτημα, ρυθμίζεις το βάρος και έτοιμο!

Reaction score
11
Δες τα VPI.
με το μάτι φαίνεται μια χαρά δεν έχω κάποιο ειδικό εργαλείο ... θα τυπώσω και το SL-1200_Protractor για να δω αν έχει σωστή γωνία σε διαφορετικές θέσεις

Reaction score
596
κοιτάζοντας τοση ωρα το θεμα, αναρωτιέμαι σε φαινεται τοσο πολύ παραξενο το ότι τα 2 πικαπ επαιζαν τοσο διαφορετικά? Αφου μονο και μονο ενας βραχιονας μπορει να φερει τοσο πολύ διαφορετικο αποτέλεσμα στην μουσικη!!!!!

Reaction score
2.248
και εγώ μια χαρά άκουγα μέχρι που είδα ότι είχε πολύ μεγάλη διαφορά!
Αγόρασα την red για να κάνω την σύγκριση με του φίλου μου, την έκανα setup πάνω στο technics όπως ορίζετε... αρχικά έχω την stanton 680 που είναι αρκετά καλύτερη από την red..
Η μεγάλη διαφορά που άκουσες μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους εκτός από τον βραχίονα και το πλατό. Μία μηχανική βλάβη πχ στο βραχίονα του Technics μπορεί να κάνει διαφορά.
Επίσης μην ξεχνάς ότι η red σου ήταν άστρωτη στην ανάρτηση της.

Θα έλεγα να γράψεις μερικές ώρες ακόμα με την red και μετά να ζητήσεις από τον φίλο σου να φέρει το πλατό του στο χώρο σου για να το ακούσεις με τα δικά σου ενισχυτικά και ηχεία και εκεί να αποφασίσεις εάν θα αγοράσεις ή όχι άλλο πικάπ.

PS Το VPI που λέει ο @alexis δεν είναι ρύθμιση. Είναι μάρκα πικάπ
http://www.vpiindustries.com/production.html

Reaction score
11
Μπερδεύτηκα με το VTA...
Οκ θα τα κοιτάξω
Τη Red την αγόρασα καινούργια άκουσα 2 δίσκους και μετά ξανά έβαλα την stanton, οκ είναι άστρωτη αν και είμαι της γνώμης "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται"
Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος πριν πάρω άλλο πικάπ θα κάτσω να τη στρώσω, αλώστε γι'αυτό άνοιξα το θέμα για να ακούσω τη γνώμη σας,δεν έχω πολλές γνώσεις από πικάπ και αν δεν μου την "έλεγαν" ίσως να μην έκανα και την κίνηση σύγκρισης, αν και μου αρέσει να ψάχνομαι για καλύτερο αποτέλεσμα.

Το θέμα να έχει κάποιο πρόβλημα το technics πρέπει να το συγκρίνω με κάποιο άλλο technics, σωστά?
Το αγόρασα δεύτερο χέρι από κάποιον που μου είπε ότι είναι σπιτικό φαίνεται να είχε δουλέψει ελάχιστα είχε την Stanton απάνω αλά πήρα καινούργια original βελόνα, γενικά φαίνεται σαν καινούργιο δεν έχει ούτε χτυπήματα ούτε γρατσουνιές και αν βγάλεις το πλατό φαίνεται μέσα καινουργίλα!

Reaction score
11
o_O!!!!
Δηλαδή;
DIY...all the way?
Για πες!!!!
Δυστυχώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά μπορώ να μάθω
Αυτό που ξέρω είναι ότι: το μοτέρ είναι αγοραστό δουλεύει με dc το τροφοδοτικό το έφτιαξε μόνος του το πλατό και η βάση φτιαχτό, τον "πίρο" και ότι άλλο περιλαμβάνει από κάτω αγοραστά.
Μου εξηγούσε με κάτι λάδια που βάζεις στο πηγάδι αλλά δεν τα συγκράτησα...

Reaction score
855
Δεν καταλαβαίνω κάποια παιδιά που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι λογικότατο που ακούστηκαν διαφορές ....

Αν δεν επρόκειτο να ακουσθούν, τότε δεν θα υπήρχαν 10 χιλιάδες διαφορετικές εταιρείες /σχολές/φιλοσοφίες κατασκευής πικάπ... όλοι θα παίρναμε την ίδια κεφαλή και θα ακούγαμε το ίδιο, ανεξαρτήτως πλατώ/βραχίονα/καλωδίωσης/ρυθμίσεως ... στο τελευταίο να θυμήσω ότι δυό ρυθμισούλες αλλάζουμε στο ίδιο σετ-απ και αμέσως ακούγονται οι διαφορές ...

Φίλε, το λογικό ήταν να ακούσεις και να παρακούσεις διαφορές .... δεν είναι χαλασμένο το τεκνίξ ... προς θεού ... τι θα ακούσουμε ακόμη ...

επίσης, όσοι σου έλεγαν τόσα χρόνια ότι το 1200 είναι ένα πικάπ μέτριας απόδοσης είχαν δίκαιο .... την φήμη του δεν την απέκτησε για τις ηχητικές του αρετές, αλλά γιατί ήταν σκυλί στην dj-στικη χρήση ... είχα ένα στα νιάτα μου και όταν το άλλαξα με ένα systemdeck IIX κατάλαβα ... και μην φαντασθείς ότι το τελευταίο ήταν ακριβότερο από το 1200 ....

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.951
Members
38.522
Νεότερο μέλος
Stearsa