μετά από σύγκριση έρχεται η αναβάθμιση...

Reaction score
1.147
Eνδιαφερον θεμα ...
Το sl-1200 ειναι ενα εξαιρετικο πικαπ για την κατηγορια του. Αν μαλιστα το αγορασες περι τα 350 ευρω μεταχειρισμενο, ειναι δωρο.Το εχω και το χαιρομαι ,ποσο μαλλον που βελτιωνεται με καθε αλλαγη (κεφαλης)κ.λ.π.
Ο εχθρος παντα του καλου ειναι το καλυτερο οποτε χαλαρωσε σκεψου ποσα χρηματα θες να εκταμιευσεις ,αν αξιζει τις διαφορες, και προχωρα- ωραιο το χομπυ μας.
Συμβουλη μην το πουλησης...

Reaction score
11
Άλλαξε ένα βραχίονα στο 1200 και έχεις κορυφαίο πικαπ
[DOUBLEPOST=1453569615][/DOUBLEPOST]http://www.audiomods.co.uk/technicsarm.html
ωραίος φαίνεται:)
αλά ένα χιλιάρικο περίπου, μήπως καλύτερα να πάω σε έτοιμο σετ, που θα έχω και περισσότερες επιλογές?

Reaction score
11
Επίσης μην ξεχνάς ότι η red σου ήταν άστρωτη στην ανάρτηση της.

Θα έλεγα να γράψεις μερικές ώρες ακόμα με την red και μετά να ζητήσεις από τον φίλο σου να φέρει το πλατό του στο χώρο σου για να το ακούσεις με τα δικά σου ενισχυτικά και ηχεία και εκεί να αποφασίσεις εάν θα αγοράσεις ή όχι άλλο πικάπ.
η red ξανά μπήκε πάνω για στρώσιμο....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.429
Κατά τη γνώμη μου είναι ιεροσυλία να γίνονται τέτοιες μαϊμουδιές, αλλαγή βραχίονα ή άλλων τμημάτων, σε ένα 1200 MKII.

Το πικάπ είναι αυτό που είναι και αποδίδει πολύ καλύτερα από κάτι αξιολύπητες σανίδες με μοτέρ που πουλιούνται στα ίδια χρήματα ή και παραπάνω.
Άσε που η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ πάνω και από πικάπ τριπλάσιας αξίας.
Αν θελήσεις να πας σε κάτι αισθητά καλύτερο, που να αξίζει την διαδικασία, οφείλεις να βάλεις γερά το χέρι στη τσέπη.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.429

Ήθελα να ήξερα...
Μόνο εγώ βρίσκω το τροποποιημένο ένα χάλι μαύρο που δεν θα το έβαζα ποτέ στο σπίτι!!!

Reaction score
4.195
Ήθελα να ήξερα...
Μόνο εγώ βρίσκω το τροποποιημένο ένα χάλι μαύρο που δεν θα το έβαζα ποτέ στο σπίτι!!!
Πιθανόν όχι.Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο;:hi:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.429
Πιθανόν όχι.Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο;:hi:
Έχεις δει τη διαφήμιση που λέει: <<Γιατί είναι νόστιμο ρε φίλε, νόστιμο!>>.
Εεε κατά αντιστοιχία...
Γιατί είναι άσχημο φίλε μου, άσχημο. :)

Reaction score
126
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα,νομίζω ότι ψάχνουμε μηχανήματα να παίζουν μουσική και όχι διακοσμητικά στοιχεία,όσο για τον βραχίονα της audiomods μπορώ με σιγουριά να πω ότι στέκεται απέναντι στους κορυφαίους.

ryk

Reaction score
925
Να ρωτήσω και γω με τη σειρά μου, πως μπορεί να αποδειχτεί η αναβάθμιση του ήχου με την αλλαγή του βραχίονα (όχι με ευχολόγια); Τι πρέπει να μετρήσω;
Όπως επίσης...

Technics SL1200mk2+Jelco SA 750D

Δε μπορώ να πω ότι δεν είναι ωραίος, αλλά τι αλλάζει σε σχέση με τον original?

Reaction score
11
Σκέφτομαι την αλλαγή βραχίονα γιατί όχι, αλλά να μην ξεπεράσει τα 300 ευρώ σε μεταχειρισμένο
Έχει κάποιος εμπειρία με κάποιο βραχίονα σε αυτά τα χρήματα?

Reaction score
2.248
Να ρωτήσω και γω με τη σειρά μου, πως μπορεί να αποδειχτεί η αναβάθμιση του ήχου με την αλλαγή του βραχίονα (όχι με ευχολόγια); Τι πρέπει να μετρήσω;
Τι σημαίνει αναβάθμιση ήχου?
Η συνεδρία της κεφαλής με τον βραχίονα έχει σκοπό.

(1) Να μειώσει το κατά δύναμη περισσότερο τα εγγενή προβλήματα της αναπαραγωγής του βινυλίου, αποτρέποντας συχνότητες που δεν είναι γραμμένες στο αυλάκι να περιέλθουν στην ενδοδιαμόρφωση.

(2) Να αναπαράγει όσο ακριβέστερα γίνεται το αυλάκι του δίσκου, αντιστρέφοντας τη διαδικασία της διαμόρφωσης του από την μηχανή κοπής.

Αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε με διάφορα tools (test records, aquipments). Όταν είμαστε εντός DIN ή ISO standards γνωρίζουμε ότι αναπαράγουμε σωστά και όσο πλησιάζουμε τις ιδανικές τιμές γνωρίζουμε ότι αναπαράγουμε σωστότερα.
Λέω αναπαράγουμε γιατί το τι ακούμε είναι κάτι διαφορετικό που εξαρτάται από το υπόλοιπο μας σύστημα.

Προσωπικά εάν ένα πλατό αναπαράγει σωστά το βινύλιο του, με αφήνει παγερά αδιάφορο το εάν ονομάζεται Χ,Ψ,Ω και εάν κοστίζει 300 ή 3000 ευρώ.

Φυσικά η τιμή τις περισσότερες φορές είναι συνυφασμένη και με αυτά που ανάφερα αλλά υπάρχουν και πλατό που δεν αξίζουν τα χρήματα τους (ή τέλος πάντων η τιμή τους δεν εξαργυρώνεται σε οφέλη τεχνικής φύσεως) αλλά και λάθος setup που παρόλο που το κάθε ένα κομμάτι που το απαρτίζει είναι κορυφαίο στην κατηγορία του, το σύνολο σαν συνεδρία είναι κατά πολύ κάτω του μετρίου

ryk

Reaction score
925
Τι σημαίνει αναβάθμιση ήχου?
....
Ξέρω 'γω; Έτσι δεν το λένε; Να ψάξω το technics αν έχει πουθενά κρυφό κουμπάκι update/upgrade?:D

Δώσε παραδείγματα συνεδριών (καλών/κακών) αρχηγέ μου! (από την εμπειρία σου)

Reaction score
2.248
Σε συμπλήρωμα του ανωτέρου, η ερώτηση δηλαδή δεν πρέπει να είναι "τι πρέπει να μετρήσω" αλλά ποια είναι τα προβλήματα της εγγενούς αναπαραγωγής του βινυλίου, ποιες είναι οι διαθέσιμες τεχνοτροπίες οι οποίες τα μειώνουν και πως μπορώ να τις χρησιμοποιήσω προς όφελος της κατά δύναμη ακριβής αναπαραγωγής.

Ολίσθηση λ.χ είναι πρόβλημα. Ακτινικός βραχίονας με προοδευτική εφαρμογή αντιολίσθησης είναι ή λύση.

Η αδράνεια (ένα άλλο παράδειγμα) είναι πρόβλημα. Η μείωση της με (διαφορετικά αντίβαρα) είναι λύση

κτλ κτλ κτλ

Reaction score
2.248
Ξέρω 'γω; Έτσι δεν το λένε; Να ψάξω το technics αν έχει πουθενά κρυφό κουμπάκι update/upgrade?:D
Δεν έχει κουμπάκι :p
Αναβάθμιση κάνεις όσο μειώνεις εγγενή προβλήματα αναπαραγωγής και αναπαράγεις ακριβέστερα το αυλάκι.

• Like
Reactions: ryk

ryk

Reaction score
925
Σε συμπλήρωμα του ανωτέρου, η ερώτηση δηλαδή δεν πρέπει να είναι "τι πρέπει να μετρήσω" ....
Έλεγα μήπως θα μπορούσα να μετρήσω tracking error, tracking distortion, wow/flutter κτλ.
Πολλά θέλω ε;

Reaction score
11
  • Like
Reactions: ryk

Reaction score
2.248
Έλεγα μήπως θα μπορούσα να μετρήσω tracking error, tracking distortion, wow/flutter κτλ.
Πολλά θέλω ε;
Την παραμόρφωση λόγο του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης ενός ακτινικού βραχίονα μπορείς να την υπολογίσεις. Είναι διαφορετική σε κάθε σημείο του δίσκου (ανάλογη με την απόκλιση από τα σημεία μηδενισμού) και εξαρτάται από το off-set, το overhang, to effective lenght και την απόσταση μεταξύ του σημείου στήριξης του βραχίονα.

Για το wow/flutter τα έχουμε πει πως

To 1977 ο Δανός Paul Ladegaard (Μηχανικός της Bruel and Kjaer που ασχολείται με όργανα μετρήσεων ήχου, μικρόφωνα, φασματογράφους, γεννήτριες συχνοτήτων κτλ κτλ και μπαμπάς των air-bearing βραχιόνων) σε μία μελέτη του περί συντονισμών, αποσβέσεων, ιδιοσυχνοτήτων κτλ έκανε και μία αναφορά στην μελέτη του Ιάπωνα Saki περί Wow&Flutter του 1970 και της ακρίβειας περιστροφής των πικαπ.

Σε αυτή την μελέτη και με βάση τα μηχανήματα που είχε στην διάθεση του απόδειξε ότι το W&F είναι περισσότερο εξαρτώμενο από τον βραχίονα και την κεφαλή και λιγότερο από την ακρίβεια περιστροφής του πλατό, όταν αυτή βρίσκεται φυσικά εντός ορίων. (όχι πάνω από 0.1% όπως λέγανε τότε)

Τι είναι W&F
H απόδοση ενός τόνου κατά τη αναλογική αναπαραγωγή προϋποθέτει και την ακριβή περιστροφή του δίσκου. Η διαμόρφωση ενός τόνου από 0.5Hz έως 10Hz από τη συνεδρία κεφαλής/βραχίονα και περιστροφής ονομάζεται wow και η διαμόρφωση ενός τόνου από 10Ηz έως 100Ηz από τη συνεδρία κεφαλής/βραχίονα και περιστροφής ονομάζεται flutter.

Μεταβολή τόνου
Η ακίδα κατά την περιστροφή του δίσκου εντός του αυλακιού κάνει μια εξαναγκασμένη ταλάντωση δεξιά/αριστερά. Η συχνότητα ταλάντωσης της ακίδας μας στην μονάδα του χρόνου δίνει και την συχνότητα αναπαραγωγής. Έτσι εάν η ταχύτητα αναπαραγωγής είναι μεγαλύτερη της ταχύτητας εγγραφής ας πούμε κατά 1% (στη θεωρία πρέπει να είναι σωστή της εγγραφής αλλά στην πράξη δεν είναι) τότε ένας τόνος 100Ηζ θα ακουστεί κατά 1% υψηλότερος και εάν η ταχύτητα είναι μικρότερη θα ακουστεί χαμηλότερος κτλ.

Ο εγκέφαλος μας όμως δεν μπορεί να καταλάβει καμία απόκλιση τόνου περί τα 4ΗΖ. Μάλιστα ο Saki είχε υπολογίσει ότι κάτω από +/-0.06% wow& flutter είναι άσκοπο.

Στην συνέχεια με ένα δίσκο τόνου 315Ηz πάνω σε ένα πικάπ με μεγάλη ακρίβεια περιστροφής βάζει τρεις διαφορετικούς βραχίονες και τρεις κεφαλές και με ένα παλμογράφο βλέπει τα αποτελέσματα τις αναπαραγωγής τα οποία είναι.
ΒραχίοναςΑ = W&F +/- 0.04%
ΒραχίοναςΒ = W&F +/- 0.12%
ΒραχίοναςC = W&F +/- 0.06%

Δηλαδή θες παλμογράφο :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.944
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm