USB to Spdif converter

Reaction score
3.786
Γνωριζει καποιος να μου πει την γνωμη μου για USB converter που ψαχνω να βαλω στο dac μου?
Amanero
CM6631A
XMOS U8

Εγώ έχω το JLSounds που είναι τεχνολογίας XMOS.
Σου παρέχει τη δυνατότητα να το τροφοδοτήσεις με πολλούς τρόπους, με 1 ή 2 εξωτερικά τροφοδοτικά ρεύματος ή μπαταρίας. Εγώ συνήθως το ακούω με μπαταρίες και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
Το Amanero είναι επίσης πολύ καλό.

Reaction score
52
Εγώ έχω το JLSounds που είναι τεχνολογίας XMOS.
Σου παρέχει τη δυνατότητα να το τροφοδοτήσεις με πολλούς τρόπους, με 1 ή 2 εξωτερικά τροφοδοτικά ρεύματος ή μπαταρίας. Εγώ συνήθως το ακούω με μπαταρίες και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
Το Amanero είναι επίσης πολύ καλό.
ποιοτικά από θεμα απόκρισης ήχου και συχνοτήτων το xmos είναι καλύτερο από το cm6631A??
Έχω ακούσει ότι το xmos αποδίδει λίγο σκληρά τις υψηλές συχνότητες? Ισχυει κάτι τέτοιο?

Reaction score
3.786
Τα XMOS δεν είναι σκληρά στις υψηλές συχνότητες.
Οσοι το λένε μάλλον δεν διαθέτουν καλό DAC ή σύστημα , ή και τα δύο.
Στις μετρήσεις το πιο πιθανόν είναι όλα τα USB converters να είναι flat.

Reaction score
52
Τα XMOS δεν είναι σκληρά στις υψηλές συχνότητες.
Οσοι το λένε μάλλον δεν διαθέτουν καλό DAC ή σύστημα , ή και τα δύο.
Μάλιστα, κατάλαβα!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.871
σκληρά τις υψηλές συχνότητες?
Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στη νόσο του χώρου ακρόασης, ή/και στην ανεπάρκεια οδήγησης.

Η διαδικασία αυτή αφορά την μεταφορά ενός ψηφιακού αρχείου ήχου από τον δίαυλο USB στον δίαυλο spdif.

Είναι προφανές πως είναι αδύνατο να μην είναι "φλατ" (στο φάσμα) η μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων από ένα δίαυλο μεταφοράς δεδομένων (USB) σε ένα άλλο (spdif), διότι αυτό θα υπονοούσε μεταβολή των data του audio stream σε μία διαδικασία που είναι δεδομένο ότι δε μεταβάλλει τα data του audio stream, κάτι που είναι πολύ εύκολο να τσεκάρει κανείς, με σύγκριση των ψηφιακών αρχείων ήχου, καταγράφοντας το αρχείο από την spdif θύρα εισόδου μιας κάρτας ήχου και συγκρίνοντας το αρχείο αυτό με το αρχικό, αν βέβαια ως άπιστος Θωμάς θέλει να βάλει το δάχτυλο στην τρύπα..

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Περισσότερο εξαρτάται από την υλοποίηση της πλακέτας και τους drivers και λιγότερο από το ίδιο το chip.
Στα Xmos που είχα (m2tech one & two) υπήρχαν αρκετές διαφορές μεταξύ της κάθε version drivers.

Μετά πήγα στο CM6631A, με κάποιες αλλαγές στην τροφοδοσία, έπαιζε σαφώς καλύτερα από τα ΧMOS που είχα.

Όλα τα παραπάνω έγιναν πριν χρόνια βέβαια. Τώρα μάλλον θα πήγαινα στο Xmos του Βούλγαρου JLsounds.

Y.Γ. Πληροφοριακά το Amanero που έδειξες δεν ξέρω τι είναι, πάντως το Αmanero που ξέρω είναι αυτό http://www.twistedpearaudio.com/digital/amanero.aspx

Reaction score
3.786
Το JLsounds παίζει καλά μόνο με δύο ανεξάρτητα τροφοδοτικά και ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιήσεις την isolated έξοδο I2S για την σύνδεση με το DAC, εφόσον υποστηρίζεται.
Προτιμώ τις μπαταρίες, αλλά έχω πάρει εξαιρετικά αποτελέσματα και με τα voltage regulators LT3042.
Μιλάμε πάντα για DIY καταστάσεις, γιατί είναι ελάχιστα τα εμπορικά DAC που υποστηρίζουν τη διασύνδεση I2S.
To δικό μου diy DAC υποστηρίζει και τη διασύνδεση I2S, με μήκος καλωδίων 15cm (!!!) μεταξύ του JLSounds και του DAC μου.
Ωστόσο και η διασύνδςεση μέσω s/pdif δεν είναι κακή.
Μέσω I2S αναπαράγω αρχεία ηψηλής ανάλυσης δειγματοληψίας έως 384KHz , ενώ η s/pdif υποστηρίζει δειγματοληψίες μέχρι 192KHz.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.871
Προτιμώ τις μπαταρίες, αλλά έχω πάρει εξαιρετικά αποτελέσματα και με τα voltage regulators LT3042.
Οκ, αλλά γιατί; ;)

Δηλαδή "άκουσες" διαφορά; Και αν ναι, που; Συνοδεύεται - αποδεικνύεται αυτή η όποια διαφορά με κάποια μέτρηση;

Reaction score
3.786
προτιμώ τις μπαταρίες επειδή έχω βρει στο Δήμο μια πρίζα και τις φορτίζω τσάμπα.
Οι ηχητικές διαφορές σε σχέση με την τροφοδοσία από την USB είναι μη ακουστές πλέον από εμένα αλλά τις ακούν οι νεότεροι φίλοι μου που έρχονται καμιά φορά σπίτι μου για ακρόαση

Reaction score
3.786
input_shorted.jpg

Παραθέτω ορισμένα συγκριτικά τροφοδοτικών 5 Volts DC προκειμένου να δούμε τα χαρακτηριστικά του θορύβου που παράγουν στην περιοχή από 20 Hz έως 50 KHz.
Η κάρτα που χρησιμοποίησα για το συγκριτικό μας είναι η Tascam US-144MKII η οποία τροφοδοτείται από μία θύρα USB ενός HP Deskop PC, Pentium i5 με Windows 7. Ανάλυση εγγραφής 24-bit 96KHz.
Το πρόγραμμα αναλυτή φάσματος είναι το ARTA.
Στο πρώτο σχήμα φαίνεται η είσοδος line της κάρτας US-144MKII χωρίς σήμα, όταν δηλαδή στην είσοδο είναι συνδεδεμένη με αντίσταση 5Ω. Παρατηρούμε κάποια περίεργα peaks υψηλών συχνοτήτων ( > 8KHz) σε τακτά διαστήματα. Αυτά δημιουργούνται από την ίδια την κάρτα ήχου , το παλμοτροφοδοτικό του PC και από τον θόρυβο λοιπών οικιακών συσκευών, του φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης, LED /λάμπες φθορισμού και φυσικά από το WiFi.
[DOUBLEPOST=1486422847][/DOUBLEPOST]
LM317_300mA_load.jpg

Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται το επίπεδο του θορύβου από ένα γραμμικό τροφοδοτικό που χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο LM317 voltage regulator (5Volts @ 300mA)

Reaction score
3.786
Varta_PowerBank_300mA_Load.jpg

Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται το επίπεδο του θορύβου από ένα Power Bank 6000 mAh της Varta (5Volts @ 300mA )
[DOUBLEPOST=1486423226][/DOUBLEPOST]
lt3042_300mA_load.jpg

Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται το επίπεδο του θορύβου από ένα γραμμικό τροφοδοτικό που χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο LT3042 voltage regulator (5Volts @ 300mA) όπου το ρεύμα ενισχύεται με ένα PNP transistor ισχύος.

Reaction score
3.786
battery_300mAload.jpg

Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται το επίπεδο του θορύβου από ένα τροφοδοτικό μπαταρίας που χρησιμοποιώ για να τροφοδοτώ το JLSounds USB i2s & spdif interface.
Τάση μπαταρίας 5,1 Volts @ 300mA φορτίο.
Χρησιμοποιώ δύο ίδια τροφοδοτικά μπαταρίας, επειδή το JLsounds μας παρέχει τη δυνατότητα της διπλής τροφοδοσίας. Η δεύτερη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία επειδή τροφοδοτεί το isolated part του κυκλώματος.

Reaction score
3.786
Παρατηρούμε ότι το γραμμικό τροφοδοτικό με το LT3042 είναι εξαιρετικό και πλησιάζει το επίπεδο θορύβου της μπαταρίας που επί της ουσίας είναι ο θόρυβος που δημιουργείται από την ίδια την κάρτα ήχου και το κύκλωμα προενίσχυσης "line in".
Σε κάθε περίπτωση η στάθμη εγγραφής ήταν η μέγιστη δυνατή, δηλαδή με το ποτενσιόμετρο ρύθμισης της στάθμης εισόδου στο μέγιστο (fully clockwise)

Reaction score
3.786
Ολα τα παραπάνω τροφοδοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν τα γνωστά μας USB to S/PDIF converters.
Οι ποιοτικές διαφορές στα τροφοδοτικά θα επηρεάσουν έως ένα βαθμό και την ηχητική απόδοση του μετατροπέα μας και φυσικά του τελικού ηχητικού αποτελέσματος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.871
Οι ποιοτικές διαφορές στα τροφοδοτικά θα επηρεάσουν έως ένα βαθμό και την ηχητική απόδοση του μετατροπέα μας και φυσικά του τελικού ηχητικού αποτελέσματος.
Με ποιο τρόπο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.441
Σίγουρα πολλοί ενδιαφέρουσες οι παραπάνω μετρήσεις και ευχαριστούμε τον g.kar.
Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την <<απόρριψη θορύβου>> του εκάστοτε ολοκληρωμένου, για να έχουμε πλήρη εικόνα.

Απόρριψη θορύβου είναι το πόσο επηρεάζουν τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ή ενός κυκλώματος, εξωτερικοί παράγοντες τροφοδοσίας.

Από το εσωτερικό διάγραμμα του πολύ καλού cm6631, βλέπουμε ότι περιέχει επιπλέον σταθεροποίηση στο εσωτερικό του.
Αυτό βελτιώνει αρκετά την εικόνα του εξωτερικού τροφοδοτικού.

Reaction score
3.786
Οι ηχητικές διαφορές γίνονται αντιληπτές και αυτό το γνωρίζουν οι σχεδιαστές /κατασκευαστές τροφοδοτικών ψηφιακών συσκευών. Ο περιοριστικός παράγοντας είναι προφανώς το κόστος.
Οι διαφορές στα DAC κατά ένα μεγάλο ποσοστό, προέρχονται από τον σχεδιασμό των τροφοδοτικών τους, τον σχεδιασμό της πλακέτας και από τα αναλογικά στάδια. Το DAC chip αποτελεί επίσης ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την υλοποίηση μια ψηφιακής συσκευής, τηρουμένων των αναλογιών και των προϋποθέσεων ιδανικής λειτουργίας.

Η μέγιστη δυναμική περιοχή μιας ψηφιακής ηχογράφισης που πραγματοποίηθηκε σε δειγματοληψία 44.1KHz @16 bit είναι 96dB, ενώ είναι 144dB σε δειγματοληψία 96KHz @ 24bit.
Είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι όταν το επίπεδο του θορύβου στα τροφοδοτικά μιας ψηφιακής συσκευής βρίσκεται για παράδειγμα στα -80dB (noise floor) , τότε αυτός ο θόρυβος που είναι συνήθως wide band θα σκεπάσει ή θα περεβληθεί με την μουσική πληροφορία που βρίσκεται κάτω από αυτό το επίπεδο (noise floor < 80dB)

Reaction score
3.786
Απόρριψη θορύβου είναι το πόσο επηρεάζουν τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ή ενός κυκλώματος, εξωτερικοί παράγοντες τροφοδοσίας.

Από το εσωτερικό διάγραμμα του πολύ καλού cm6631, βλέπουμε ότι περιέχει επιπλέον σταθεροποίηση στο εσωτερικό του.
H πρόσθετη σταθεροποίηση με ένα ή περισσότερα voltage regulators, σε σειρά με τα υπόλοιπα, δεν βελτιώνει σημαντικά το επιπεδο του θορύβου (απόρριψη θορύβου) στις υψηλές συχνότητες, ειδικά όταν ο θόρυβος προέρχεται από ολοκληρωμένα voltage regulators που έχουν ως αναφορά τάσης μια πηγή που παράγει από μόνη της αρκετό θόρυβο στις υψηλές συχνότητες. Υπάρχουν βέβαια λύσεις για τα περισσότερα προβλήματα.

Το LT3042 δεν περιλαμβάνει κάποια τάση αναφοράς (voltage reference). Την τάση αναφοράς την δημιουργεί με άλλο τρόπο, με χρήση πηγής ρεύματος και μιας αντίστασης που τοποθετείται εξωτερικά προκειμένου να δημιουργηθεί η επιθυμητή τάση εξόδου. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου .

Αυτή την περίοδο πειραματίζομαι με τα LT3042, σε παράλληλες συνδεσμολογίες για περαιτέρω ενίσχυση ρεύματος αλλά και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.

Last edited:

Reaction score
3.786
Το συγκεκριμένο ( embedded) κύκλωμα τροφοδοσίας υποβιβάζει την τάση τροφοδοσίας από τα 3.3 Volts στα 2.5 volts και εφαρμόζεται στο digital core.
Πιθανότατα πρόκειται για ένα switching regulator, καθότι ένα γραμμκό τροφοδοτικό σε αυτή τη θέση θα είχε πρόβλημα να λειτουργήσει σωστά στην ίδια συσκευασία με τα υπόλοιπα κυκλώματα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας λειτουργίας που χαρακτηρίζει τον εν λόγω τύπο γραμμικού τροφοδοτικού.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.602
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75