Προτασεις για κεφαλη πικαπ

Reaction score
91
- αν θες μου στέλνεις και pm το τηλέφωνό σου γιά να σου κανονίσω ακρόαση , στο ίδιο πικάπ , με ίδιους βραχίονες , στό ίδιο phono.Ενδιαφερον αυτο θα βρω το χρονο και θα σας στειλω Το τηλ μου να κανουμε το τεστ.Και εχω και δικους μου δισκους και θα φερω και το δικο μου πικαπ lp5 .ευχαριστω πολυ!Το ιδιο θα προτεινα και στον φιλο μας πριν την αγορα της οποιας κεφαλης.Ειναι ωραιες η αποψεις και αν υπαρχει και live test μια χαρα ειναι ολα.Λιγα γραμμαρια δρασεις ισουται με εναν τονο θεωρεια!

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.412
.Ενδιαφερον αυτο θα βρω το χρονο και θα σας στειλω Το τηλ μου να κανουμε το τεστ.Και εχω και δικους μου δισκους και θα φερω και το δικο μου πικαπ lp5 .ευχαριστω πολυ!Το ιδιο θα προτεινα και στον φιλο μας πριν την αγορα της οποιας κεφαλης.Ειναι ωραιες η αποψεις και αν υπαρχει και live test μια χαρα ειναι ολα.Λιγα γραμμαρια δρασεις ισουται με εναν τονο θεωρεια!
- έχεις pm

T

Tadakis

Guest
- όποτε θες μας λές κάποιες εμπειρίες με βάση την στήριξη

- ας κάνουμε όμως κάποιους διαχωρισμούς : . . . η στήριξη επηρεάζει την συνολική τονικότητα του αναλογικού συστήματος . . . το vta επηρεάζει γεωμετρικά την τονικότητα της κεφαλής αποκλειστικά μέσω της επαφής της ακίδας με το αυλάκι . . . και τέλος έχουμε και την εκ κατασκευής τονικότητα ( προσωπικότητα ) , της κάθε κεφαλής

- ''παίζοντας'' με τα ανωτέρω , επιτυγχάνουμε διάφορες παραλλαγές του θεμελιώδους τονικού χαρακτήρα του αναλογικού συστήματος . . . αυτοί οι πειραματισμοί είναι και η απόλαυση του αναλογικού κόσμου
Συμφωνώ απόλυτα.

Σε σχέση με το VTA, πιστευώ πως ΟΛΕΣ οι κεφαλές σχεδιάστηκαν κατά βάση να δουλεύουν σε απόλυτα κάθετο άξονα. Αν αρχίσουμε πατέντες με χαμηλότερο VTA ώστε να τονίσουμε την άνω περιοχή ή υψηλότερο για το ανάποδο αποτέλεσμα επιφέρουμε βλάβη στο δίσκο και στη κεφαλή. Οι κεφαλές μου πλέον στοιχίζουν από 1500 - 3000 ευρώ. Οι δίσκοι μου έχουν συναισθηματική αξία. Αν δεν παίζει σωστά η κεφαλή απλά φεύγει. Κάποιοι κατασκευαστές κεφαλών μάλιστα προτείνουν και στο manual να 'παίξεις' με το VTA ή προτείνουν συγκεκριμένο angle. Επειδή δεν έχω τρόπο (και μάλλον κανένας φυσιολογικός πικαπ-ας δεν έχει) να υπολογίσει τη γωνία με ακρίβεια - πλην του απόλυτα κάθετου μου ακούγεται σαν κακοτεχνία της κεφαλής και προσπαθεί ο κατασκευαστής να το μασκαρέψει. Ο αντίλογος θαρρώ έντονος εδώ αλλά νομίζω το point μου σαφές για το καθένα.

Στήριξη τώρα. Έχω παίξει με τρία βασικά υλικά, μορφές/εκδόσεις αυτών καθώς και συνδυασμό αυτών. Εν ολίγοις και δεν μακρηγορώ γιατί μιλάμε για συνέργεια πικαπ/στήριξης (κυρίως) οπότε ότι δοκίμασα δεν εφαρμόζεται παντού.

Ακρυλικό: Κάνει τον ήχο πιο γεμάτο, πιο μεστό, ίσως λίγο πιο θολό και ενδεχομένως πιο αργό.

Σημίδα: πιο στακάτο, γεμάτο αρκετά, διάφανο σε μεγάλο βαθμό και με σωστό 3διαστατο χαρακτήρα.

Γρανίτης: Αρκετά στακάτο, δίνει αέρα αναμεσα στα όργανα, λεπτένει ήχους και φωνές. 3διαστατο. Πολλοί τον μισούνε αλλά αν έχεις από κάτω ένα έπιπλο, μπαούλο, σε σωστή δομή και με σωστό plinth μπορεί να αποτελέσει τη σωστή γείωση για το πικάπ σου. Δύσκολο υλικό αλλά μπορεί να δουλέψει σε ορισμένες (λίγες) περιπτώσεις.

Εδώ παίζει και πολύ μεγάλη σημασία πως θα έρθουν τα υλικά σε επαφή: πικάπ --υλικό -- βάση ---υλικό --- ότι υπάρχει από κάτω --- υλικό --- δάπεδο. Όπου υλικό ακολουθούμε τους κανόνες 'μόνωση' και 'γείωση' που έχει γίνει εκτενής αναφορά εδώ.

Σαν προσέγγιση θα έλεγα ότι εξετάζουμε τα υλικά, σχεδιάzουμε τη προσέγγιση και εκτελούμε κάνοντας δοκιμές.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.412
- grado . . . αιρετικές σε όλα τους . . .

- μην το προσπαθήσετε πάνω από 1 μοίρα , θα βρίσκει ο βραχίονας στο πλατό στο τέλος του δίσκου

T

Tadakis

Guest
Ενδεχομένως η 'κλίση' του κέλυφους κατά 1 μοίρα να συνεπάγεται ορθή γωνία για τη βελόνα. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση της 1,2 κλπ μοίρας είναι πρακτικά αδύνατη να είναι ορθή καθότι οφείλουμε να μετρήσουμε τη γωνία της βελόνας που κάθεται στο αυλάκι και όχι του κέλυφους (που λέει η grado). Ο λόγος? Απλός: η γωνία/παραλληλία βελόνας με κέλυφος δεν είναι πάντα σταθερή καθώς το διαφορετικό VTF τροποποιεί τη κλίση της βελόνας (εκτός και αν η GRADO και κάθε χαζο-GRADO τις πουλάει με μόνιμο VTF και η ανάρτηση είναι δοκιμασμένη στο βάθος του χρόνο και στις θερμοκρασίες/υγρασίες να μη μαλακώνει/σκληραίνει).

Σαν να έχει κολλήσει η πόρτα του οδηγού ή να μαγκώνει 'by design' και να μου λέει ο κατασκευαστής στο 'manual' να χρησιμοποιώ τη πόρτα του συνοδηγού.

A.k.a. Γελοιότητες.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.412
- πάντως μία από τις καινοτομίες του grado είναι πως οι κεφαλές του είναι αναίσθητες στην χωρητικότητα των καλωδίων που ''βλέπουν'' , αλλά αυτό με το vta ποτέ δεν το κατάλαβα . . . οι audio technica πχ παίζουν με 23 μοίρες sra αλλά αυτό είναι φιξαρισμένο από το εργοστάσιο και έρχεται στην επιθυμητή γωνία με τον γνωστό παραλληλισμό του βραχίονα

- άλλο ''κουφό'' με τον grado είναι πως εφηύρε τις mc και ποτέ δεν τις έβγαλε στην παραγωγή , λέγοντας πως είναι υποδεέστερες των mm , οι δικές του είναι όλες mi ( moving iron )

It is interesting that Joe Grado (now deceased) held the patent on the moving coil phono cartridge. Even so his company was a champion of the moving iron design.

http://forums.stevehoffman.tv/threads/grado-cartridges-are-all-moving-coil.257226/

Last edited:

Reaction score
14
Πολύ αξιόλογη κεφαλή mc στα χρήματα που ψάχνεις είναι το μικρότερο μοντέλο της ΖΥΧ ( bloom στις προηγούμενες εκδόσεις της). Σε ΜΜ πολύ καλή είναι η LINN adikt. Έχω δοκιμάσει και τις δύο σε LINN SONDEK με τον βραχίονα που έχεις και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Οι μικρορυθμίσεις στην κεφαλή (VTA, VTF, ANTI-SKATING κλπ) παίζουν ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν διαθέτει κανείς επαρκώς αποκαλυπτικό σύστημα (αναλυτικό με την καλή έννοια του όρου-όχι ψυχρό).

Reaction score
666
H ZYX έχει αντικαταστήσει τις προηγούμενες (bloom & bloom2) με την bloom3. Δύσκολο να βρεθεί κάποιο από τα προηγούμενα μοντέλα.

O αντιπρόσωπος των ΖΥΧ φέρνει και τις κεφαλές Ηana που είναι εντός budget.

Last edited:

Reaction score
603
Υπαρχει και αυτη που εχει μπει ηδη σε πικαπ σαν το δικο σου με τα ιδια specs και μπορω με πμ να σου δωσω το τηλ του κατοχου να μιλησετε
Ευχαριστω, η Shelter 301-II ειναι;

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.192
...θα κοιταγα κ τις clearaudio σε αυτη τη κατηγορια, κινητου μαγνήτη.
Κ' συμφονω με τις παραπανω προτασεις :)

Reaction score
2.248
- κατ΄ αρχήν λόγω του ότι ο βραχίωνας είναι ελαφρύς κοίτα για ''ενδοτικές'' ως επί τω πλείστον κεφαλές

1 - Sumiko Blue Point Special Evo. III , αναλυτική , διαβάζει καλά , με γρήγορο μπάσο , κάπως προβολική στις μεσαίες τις οποίες μεγεθύνει κάπως ο ηχητικός χαρακτήρας του 9.c carbon

2 - εναλλακτικά audio technica AT150MLX , είναι ακόμα ποιό αναλυτική με καλλίτερη ισορροπία στις μεσαίες , αλλά και ποιό ''κρύα''

3 - grado ref platinum , το άκρο αντίθετο , δηλ πολύ μουσική - γλυκιά -αρκούντως αναλυτική - μπασαριστή - και εάν το μοτέρ του πικάπ είναι αθωράκιστο ίσως βλάλει λίγο humm

4 - benz ace , ανάμεσα στις δύο πρώτες

5 - ortofon 2m black ( όχι τις άλλες 2m ) πολύ καλή σε όλα της με ισόποσες δόσεις μουσικότητας και ανάλυσης

. . . απο θέμα ενδοτικότητας . . . ''ματσάρουν'' οι 3 , 4 , 5

. . . από θέμα διαμαντιού 1 & 3 = ελειπτική , 2 & 4 = microline , 5 = shibata

- από τεχνικής λοιπόν σκοπιάς και μόνον , θα πρότεινα τις 4 & 5
[DOUBLEPOST=1492594307][/DOUBLEPOST]- μην βιαστείς να πάρεις απόφαση , υπάρχουν κάποιοι καλοί κυνηγοί κεφαλών εδώ μέσα . . . που θα πάει θα γράψουν την άποψή τους
Μια παρατήρηση καθώς γνωρίζεις το αντικείμενο.....

Ενώ το ξεκινάς πολύ καλά, μετά αρχίζεις τα δικά σου. Δλδ
με γρήγορο μπάσο, ''κρύα'', πολύ μουσική, γλυκιά, μπασαριστή, ισόποσες δόσεις μουσικότητας και ανάλυσης

Και αμέσως μου ήρθε στο μυαλό :D

Πάντα φιλικά :p

Reaction score
603
Αν υποθεσουμε οτι η ιδιοσυχνοτητα βραχιονα/κεφαλης πρεπει να βρισκετε στο φασμα καπου μεταξυ 10 και 14Hz,
ποια πρεπει να ειναι η ενδοτικοτητα και το βαρος της κεφαλης που πρεπει να επιλεξω για τον συγκεκριμενο βραχιονα;

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Nagaoka MP200/300/500 και η νεα VM σειρα της audio-technica οπως και αυτες που προτεινε ο Mr Spock

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
στό ίδιο phono
Aφου θα ειναι το ιδιο phono,πρεπει να ειναι ικανο να αξιοποιησει και τις κεφαλες ΜΜ των 500-600 ευρω εξ'ισου καλα με αυτες που ειναι χαμηλοτερου κοστους.Μια Nagaoka MP500 η μια audio-technica VM7xx σειρα π.χ δεν χαριζoνται σε μετριοτητες οσον αφορα το phono,μην σου πω και το πικαπ ολοκληρο.
[DOUBLEPOST=1492864955][/DOUBLEPOST]
η ιδιοσυχνοτητα βραχιονα/κεφαλης πρεπει να βρισκετε στο φασμα καπου μεταξυ 10 και 14Hz,
8-11 Ηz και εισαι ΟΚ.

Reaction score
91
Δεν ψαχνω για πικαπ, για κεφαλη ψαχνω !!!
όταν την βρεις να με φωνάξεις αν θελεις γιατι εγω θα σου ερθω με ένα πολύ φθηνο πικαπ με μια ορτοφον ομ 10 να δουμε μαζι της διαφορες .είναι η γνωμη μου και είναι για το δικο σου καλο.Αλλωστε δεν πουλαω κατι.Καλες Ακροασεις !!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.811
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός