Απορία για ασφάλεια στον ενισχυτή

Reaction score
283
Εκεί γράφει: "For best performance, the HiFi Supreme fuses should be installed one way, listened to, and then reversed the other way to determine best sonic orientation." οπότε αφού θεωρείς πως υπάρχει διαφορά (εδώ οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο...), δε μένει κάτι άλλο από το να ακούσεις με τις ασφάλειες προς όλες τις κατευθύνσεις και να αποφασίσεις...
Προφανώς εδώ δε μπορεί να σε βοηθήσει κανείς μιας και ο κατασκευαστής είναι σαφής! Θα καθορίσεις τη φορά κατόπιν ακρόασης...

Επίσης για να μη νομίσεις πως σε τρολλάρω, μιας και δεν έχω φυσικά τέτοιο σκοπό, θα προσπαθήσω να απαντήσω και διαφορετικά στην ερώτηση σου χρησιμοποιώντας τις τάσεις που μετράς.
Οι ενισχυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν συμμετρική τροφοδοσία, δηλαδή το τροφοδοτικό τους δίνει και θετική και αρνητική τάση σε σχέση με τη γη, π.χ. +48V & -48V.
Πιθανότατα αυτό που μετράς είναι μια μικρή πτώση τάσης πάνω στην ασφάλεια... οπότε προφανώς στον θετικό κλάδο της τροφοδοσίας μετράς το +1.5 ενώ στον αρνητικό το -1,5 ... αυτό και τίποτα παραπάνω... Αν αλλάξεις φορά την ασφάλεια, μετράς διαφορετική τάση;;;;
Σε καθε κουτακι υπηρχαν 2 αφαλειοθηκες μεσα παραλληλες η μια κατω απο την αλλη,με τα ιδια αμπερ 10Α η πανω ασφαλεια μου δινει δεξια θετικη τιμη πχ0.30 και στην αριστερη πλευρα 0.10 οποτε η κατευθυνση της ασφαλειας και συγκεκριμενα η κεραμικη Siba που εχει το ενα μεταλικο ακρο κενο και στο αλλο αναγραφει τα αμπερ,η πλευρα που ειναι κενο το μεταλο παει στην εξοδο του ρευματος.,δηλαδη εκει που εχω τιμη μεγαλυτερη(0.30).Στη κατω ασφαλειοθηκη αριστερα μετραω ταση 0 και δεξια -0.30 εχουμε αρνητικο προσημο,εδω η ασφαλεια ηταν τοποθετημενη αναποδα,δηλαδη με φορα απο το 0 προς το -0.30.Καποιος θα πει μα ειναι ρευμα αρνητικο ,ναι αλλα οταν μεταμε DC τα πραγματα ειναι καπως αναποδα,δηλαδη το 0 εχει θετικο προσημο,δηλαδη ειναι μεγαλυτερο νουμερο απο -0.30,Αυτα βεβαια μου τα εξηγησε ηλεκτρονικος καθηγητης και επιβεβαιωθηκε και στη πραξη,απο τον τροπο που ηταν τοποθετημενες οι εργοστασιακες ασφαλειες του μηχανηματος!

Reaction score
283
Ε ρε αυθυποβολή που πέφτει!
Κανε το κοπο και κανε το πειραμα,αν τωρα δεν ακουσεις διαφορες να ξερεις οτι δεν ειναι θεμα ακοης,ειναι οτι για καποιο λογο δεν θελετε να το παραδεχθειτε οπως και πολλοι αλλοι εδω μεσα,αν υπαρχει και τριτη εξηγηση ευχαριστως να την ακουγα,αλλα κανεις δεν θα με πεισει οτι αυτο που βλεπω η ακουω δεν ειναι τιποτα.Και υπαρχουν πολλοι που ακουνε διαφορες.Επισης οταν διαβαζετε καποια review για διαφορα μηχανημα ευχαριστως τα μελετατε και τα λαμβανετε σοβαρα υποψιν σας,οταν λενε review για καλωδια και ασφαλειες,εκει κατι παθαινετε ,κατεβαζετε διακοπτες ρολλα,δεν ακουτε τιποτα,πληρη δαιμονοποιηση!Αραγε τι φταιει;;Μηπως οτι μας γουσταρει κανει διαφορα στον ηχο και οτι δεν γουσταρουμε δεν κανει;;;;

wnet

Nearfield
Reaction score
18.456
Σε καθε κουτακι υπηρχαν 2 αφαλειοθηκες μεσα παραλληλες η μια κατω απο την αλλη,με τα ιδια αμπερ 10Α η πανω ασφαλεια μου δινει δεξια θετικη τιμη πχ0.30 και στην αριστερη πλευρα 0.10 οποτε η κατευθυνση της ασφαλειας και συγκεκριμενα η κεραμικη Siba που εχει το ενα μεταλικο ακρο κενο και στο αλλο αναγραφει τα αμπερ,η πλευρα που ειναι κενο το μεταλο παει στην εξοδο του ρευματος.,δηλαδη εκει που εχω τιμη μεγαλυτερη(0.30).Στη κατω ασφαλειοθηκη αριστερα μετραω ταση 0 και δεξια -0.30 εχουμε αρνητικο προσημο,εδω η ασφαλεια ηταν τοποθετημενη αναποδα,δηλαδη με φορα απο το 0 προς το -0.30.Καποιος θα πει μα ειναι ρευμα αρνητικο ,ναι αλλα οταν μεταμε DC τα πραγματα ειναι καπως αναποδα,δηλαδη το 0 εχει θετικο προσημο,δηλαδη ειναι μεγαλυτερο νουμερο απο -0.30,Αυτα βεβαια μου τα εξηγησε ηλεκτρονικος καθηγητης και επιβεβαιωθηκε και στη πραξη,απο τον τροπο που ηταν τοποθετημενες οι εργοστασιακες ασφαλειες του μηχανηματος!

Έχεις βάλει μια από τις καινούριες σου ασφάλειες με μια τυχαία φορά και μετράς τάσεις Χ και Υ στα 2 άκρα της... Αν της ίδιας ασφάλειας της αλλάξεις φορά, μετράς διαφορετικές τάσεις από Χ και Υ στα ίδια άκρα;;;;

Reaction score
283
Έχεις βάλει μια από τις καινούριες σου ασφάλειες με μια τυχαία φορά και μετράς τάσεις Χ και Υ στα 2 άκρα της... Αν της ίδιας ασφάλειας της αλλάξεις φορά, μετράς διαφορετικές τάσεις από Χ και Υ στα ίδια άκρα;;;;
Οχι αφαιρω τις ασφαλειες οταν μετραω,δε νε χω κανει αυτο που λες!

Reaction score
5.624
Η ασφαλεια δεν ειναι διοδος ειναι ασφαλεια, δηλαδη ενα συρματακι, το οποιο επιτρεπει να περασει καποιο ρευμα,συμφωνα με την τιμη της αντοχης της. Υπαρχουν οι λεγομενες αργες, και οι γρηγορες ,δηλαδη αυτες που αντεχουν να φτανουν στα amper της ονομαστικης τιμης τους και να λειτουργουν για λιγη ωρα εκει πριν καουν και οι γρηγορες οι οποιες ειναι ποιο ευαισθητες και καιγονται μολις ακουμπησουν το οριο τους. Φορα ποτε οι απλες τουλαχιστον.

Reaction score
30.455
Τι λέτε ρε άσχετοι?
Εδώ έχουν φορά τα καλώδια ηχείων και τα interconnects ,δεν θα έχουν οι ασφάλειες?:headbang:
[DOUBLEPOST=1540568845][/DOUBLEPOST]Άλλωστε ο Mr Hi-Fi Tuning το λέει ξεκάθαρα ,πως οι ασφάλειές του έχουν φορά...

"For best performance, the HiFi Supreme fuses should be installed one way, listened to, and then reversed the other way to determine best sonic orientation."
Ο ίδιος βέβαια δεν ξέρει ποια είναι αυτή η φορά ,το αφήνει στα αυτιά του ακροατή..:roflmao::roflmao::roflmao:

Reaction score
5.624
Οι συγκεκριμενες ασφαλειες(που αναφερει ο φιλος εδω), για να ειμαστε δικαιοι, εχουν το σημα της διοδου επανω τους.

Reaction score
11.773
Κανε το κοπο και κανε το πειραμα,αν τωρα δεν ακουσεις διαφορες να ξερεις οτι δεν ειναι θεμα ακοης,ειναι οτι για καποιο λογο δεν θελετε να το παραδεχθειτε
Δυστυχώς τα ενεργά ηχεία μου έχουν τις ασφάλειες μέσα τους το καθένα, στην πλακέτα και δε θέλω να τα ξεκοιλιάσω.

Reaction score
30.455
Οι συγκεκριμενες ασφαλειες(που αναφερει ο φιλος εδω), για να ειμαστε δικαιοι, εχουν το σημα της διοδου επανω τους.
Και παρ'όλα αυτά ο κατασκευαστής σου λέει ,δοκίμασε both ways και όπου σου κάτσει καλύτερα?
Ε ,τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη η παπάντζα...

Και για να μην παρεξηγηθώ ,δεν είμαι επιθετικός απέναντι στον φίλο που θέλει να δοκιμάσει αφού ακούει διαφορές ,κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι ,αλλά το σέβομαι.
Εγώ φορτώνω με τους επαγγελματίες τσαρλατάνους...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.432
Η ασφάλεια είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Δεν είναι ούτε έτσι νομίζω, ούτε έτσι μου φάνηκε.
Μπαίνει σε συγκεκριμένο σημείο, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να κάνει συγκεκριμένη δουλειά.
Αν μπει κάτι άλλο δεν είναι ασφάλεια, αλλά περίπου σαν ασφάλεια.

Στον πλανήτη γη λοιπόν δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ ασφάλεια με φορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε και ο ίδιος ο κατασκευαστής των super dupper ασφαλειών ξέρει πως πρέπει να μπουν.
Απλά γιατί αν έλεγε κάτι συγκεκριμένο θα έπρεπε να το αιτιολογήσει...;)
Λέει μια παπάτζα και όποιος τσιμπήσει τσίμπησε, σιγά μην βγει χαμένος.
Μια σκέτη ασφάλεια έχει 10 λεπτά, αν υποθέσουμε έχει και μια δίοδο θα έπρεπε να έχει 15 λεπτά.
Αυτός την πουλάει 35 και 40 ευρώ. Και δέκα ευκολόπιστοι να βρεθούν το μεροκάματο βγήκε με το παραπάνω.

Δεν υπάρχουν τέτοιες ασφάλειες σε αεροσκάφη και διαστημόπλοια και υπάρχουν σε ενισχυτές και CD.
Για γέλια και για κλάματα είμαστε...

Last edited:

wnet

Nearfield
Reaction score
18.456
Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε και ο ίδιος ο κατασκευαστής των super dupper ασφαλειών ξέρει πως πρέπει να μπουν.
Απλά γιατί αν έλεγε κάτι συγκεκριμένο θα έπρεπε να το αιτιολογήσει...;)
Λέει μια παπάτζα και όποιος τσιμπήσει τσίμπησε, σιγά μην βγει χαμένος.
Πάντως αν ήμουν ο κατασκευαστής δε θα έλεγα πως έχει φορά και βρείτε την με το αυτί, διότι δείχνει ένα κενό....
Θα την πήγαινα ένα βήμα πιο πέρα την ιστορία και θα πουλούσα τις "ασφάλειες δίχως φορά" !!
Αυτόματα προσαρμόζονται στη θέση που θα τις βάλεις και σε απαλλάσσουν από το βραχνά της φοράς!!!! :p
(παίζει να είναι και πιο τίμιο πάντως...)

Reaction score
666
Πελατης μας φερνει εναν προενισχυτη για επισκευη
Επωνυμος και ακριβος προενισχυτης πλην ομως με μαλλον κακες περγαμηνες πισω του γενικα δεν αρεσε συν τα προβληματα που ειχε πανω του απο το περασμα του χρονου ...
Κατα την διαρκεια της επισκευης και με την γνωση του εχουμε δει εκατονταδες προενισχυτες τωρα ξερουμε τα ενα δυο σημεια που δεν εκτιμησαν σωστα οι Ιαπωνες και πλεον μπορουμε να τα βελτιωσουμε .

Περιεργως η διαφορα ειναι θεαματικη και ολοι οι προηγουμενοι πελατες που εφαρμοσαμε αυτο το πακετο εμειναν παρα πολυ ευχαριστημενοι και εκει που το μηχανημα ηταν παρκαρισμενο ξαφνικα αρχισε να παιζει πρωταγωνσιτικο ρολο στο συστημα ...

Ομοιως και αυτος ο πελατης δηλωσε εξαιρετικα ευχαριστημενος και απο την επισκευη και απο την μικρη αναβαθμιση Ομως αρκετες μερες μετα με πηρε να με ρωτησει τι μαρκα ηταν οι πυκνωτες που ειχε μεσα και τι μαρκα ηταν οι πυκνωτες που εβαλα εγω .

Απαντησα οτι το μηχανημα ειχε μεσα απο την μανα του ραμπικον την πιο φτηνη σειρα και εμεις τους αλλαξαμε με νιπον της σειρας LX με χαμηλο ESr κλπ ....

Ο πελατης μου ζητησε να φερει τον προενισχυτη πισω και να του αλλαξω ολους τους πυκνωτες με silmic Elna φυσικα με την οποια χρεωση .....Το εξεφρασα τις αντιρησεις μου οι οποιες ηταν βασισμενες στο οτι στο μηχανημα αυτο δεν υπαρχει πυκνωτης ηλεκτρλυτικος στην γραμμη του σηματος σε κανενα σημειο οποτε δεν αναμενεις καμμια απολυτως διαφορα .

Ο πελατης επεμεινε σε ασχημο σημειο οπου τελικα ενεδωσα, του εστειλα σε ενα μαιλ την λιστα με τους πυκνωτες του μηχανηματος , και τον υποχρεωσα να ψαξει μονος του να βρει τους πυκνωτες σε Ελνα silmic να μου τους φερει για να τους αλλαξω .

Πραγματι 15-20 μερες μετα ηρθε με ενα κιτρινο φακελο σφραγισμενο απο τον Μπεη που ειχε μεσα πυκνωτες silimic ....και φυσικα τον προενισχυτη στο χερι ....

Το κρατησα 2 ημερες δεν αλλαξα κανεναν πυκνωτη και τον καλεσα να ερθει να το παραλαβει ...Με ρωτησε τι χρωσταει του απαντησα οτι δεν σε χρεωνω απολυτως τιποτα αυτη την στιγμη αλλα οταν το ακουσεις και εισαι και ευχαριστημενος απο εκει και μετα θα μιλησουμε για την πληρωμη ....

3 μερες μετα με καλεσε να μου πει ποσο αλλαξε το sound stage ποσο ανεβηκε η καθαροτητα στο συστημα ποσο στακαρισε το μπασο απο την αλλαγη των πυκνωτων ..... Δηλωσε εξαιρετικα ευχαριστημενος απο την βελτιωση με ευχαριστησε δεκαδες φορες για τον διπλο κοπο που εκανα και μαλιστα εναντια στην αποψη μου και φυσικα με ρωτησε τι λεφτα να φερει ....50 ευρω του ειπα, κανενα προβλημα μου απαντησε ....

Ερχεται απο το μαγαζι μου δινει 50ευρω οπου κοιταξα το χαρτονομισμα καμια δεκαρια φορες επιδεικτικα θα ελεγα μετα παω στην ταμειακη μηχανη κοβω κανονικη αποδειξη και του την παραδινω στα χερια μαζι με το σακουλακι με τους πυκνωτες που μου εφερε φυσικα ως ειχε απολυτα σφραγισμενο .... Με κοιταξε κατεβασε τα μουτρα και εφυγε ..... Μαλλον τον εχασα απο πελατη αλλα τουλαχιστον τωρα ξερει ....

Απο την μερια σου τωρα συνεχισε να μας λες αυτα τα υπεροχα για την φορα των ασφαλειων .....

με σεβασμο και εκτιμηση
Σακης Πετροπουλος
Και δεν τον άνοιξε να δει αν όντως τους είχες τοποθετήσει?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.985
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas