- Reaction score
- 283
Σε καθε κουτακι υπηρχαν 2 αφαλειοθηκες μεσα παραλληλες η μια κατω απο την αλλη,με τα ιδια αμπερ 10Α η πανω ασφαλεια μου δινει δεξια θετικη τιμη πχ0.30 και στην αριστερη πλευρα 0.10 οποτε η κατευθυνση της ασφαλειας και συγκεκριμενα η κεραμικη Siba που εχει το ενα μεταλικο ακρο κενο και στο αλλο αναγραφει τα αμπερ,η πλευρα που ειναι κενο το μεταλο παει στην εξοδο του ρευματος.,δηλαδη εκει που εχω τιμη μεγαλυτερη(0.30).Στη κατω ασφαλειοθηκη αριστερα μετραω ταση 0 και δεξια -0.30 εχουμε αρνητικο προσημο,εδω η ασφαλεια ηταν τοποθετημενη αναποδα,δηλαδη με φορα απο το 0 προς το -0.30.Καποιος θα πει μα ειναι ρευμα αρνητικο ,ναι αλλα οταν μεταμε DC τα πραγματα ειναι καπως αναποδα,δηλαδη το 0 εχει θετικο προσημο,δηλαδη ειναι μεγαλυτερο νουμερο απο -0.30,Αυτα βεβαια μου τα εξηγησε ηλεκτρονικος καθηγητης και επιβεβαιωθηκε και στη πραξη,απο τον τροπο που ηταν τοποθετημενες οι εργοστασιακες ασφαλειες του μηχανηματος!Εκεί γράφει: "For best performance, the HiFi Supreme fuses should be installed one way, listened to, and then reversed the other way to determine best sonic orientation." οπότε αφού θεωρείς πως υπάρχει διαφορά (εδώ οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο...), δε μένει κάτι άλλο από το να ακούσεις με τις ασφάλειες προς όλες τις κατευθύνσεις και να αποφασίσεις...
Προφανώς εδώ δε μπορεί να σε βοηθήσει κανείς μιας και ο κατασκευαστής είναι σαφής! Θα καθορίσεις τη φορά κατόπιν ακρόασης...
Επίσης για να μη νομίσεις πως σε τρολλάρω, μιας και δεν έχω φυσικά τέτοιο σκοπό, θα προσπαθήσω να απαντήσω και διαφορετικά στην ερώτηση σου χρησιμοποιώντας τις τάσεις που μετράς.
Οι ενισχυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν συμμετρική τροφοδοσία, δηλαδή το τροφοδοτικό τους δίνει και θετική και αρνητική τάση σε σχέση με τη γη, π.χ. +48V & -48V.
Πιθανότατα αυτό που μετράς είναι μια μικρή πτώση τάσης πάνω στην ασφάλεια... οπότε προφανώς στον θετικό κλάδο της τροφοδοσίας μετράς το +1.5 ενώ στον αρνητικό το -1,5 ... αυτό και τίποτα παραπάνω... Αν αλλάξεις φορά την ασφάλεια, μετράς διαφορετική τάση;;;;