Sweet point για αγορά ηχείων

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Sweet point για αγορά ηχείων.

Να πω τι εννοώ και να δούμε τι συμβαίνει.

Ξεκινάω πχ. σε budget δύο χιλιάρικα, δεν ξέρεις ποιο ηχείο να πρώτο πάρεις (ισχύει και προσωπικά). Να μην ξεκινήσω ονόματα κοκ..
Σε budget πχ. διακόσια ευρώ δεν ξέρεις ποιο ηχείο να μην πρώτοπάρεις. (Έχω αλλάξει καλώς-κακώς πάνω από δέκα ζευγάρια αυτής της κατηγορίας.).

Λογικά (μπορεί να κάνω λάθος) θα υπάρχει μια κατηγορία τιμής που να σου αρέσει ένα ζευγάρι ηχεία αρκετά.

Αν ισχύουν τα παραπάνω ποίο είναι αυτό το όριο τιμής για τον καθένα από εσάς; (Το οποίο φυσικά θα διαφέρει).
 

Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Σε προσωπικό επίπεδο το όριο τιμής εξαρτάται από τα συνοδά που θα απαιτηθούν για τη σωστή οδήγηση, τις πηγές που θα εκμεταλλευθούν το συνδυασμό και το χώρο που θα τοποθετηθεί.
Καλύτερα ένα ισορροπημένο σύστημα, με φθηνότερα ηχεία που οδηγούνται σωστά, καλή πηγή που μεταφέρει την περισσότερο δυνατή πληροφορία και χώρο που μπορεί να δεχτεί μία σωστή τοποθέτηση των ηχείων παρά ακριβά ηχεία, με αδύναμο ενισχυτή, "φτωχή" πηγή και κακοτοποθετημένα.
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Καλώς, σε αυτό το ισοροπημένο σύστημα με τα φτηνότερα ηχεία, σε ποιά κατηγορία τιμής είναι τα ηχεία;
 

Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Πες μου τις "συνθήκες εργασίας" των ηχείων (τοποθέτηση ή στριμωγμα, τ.μ. χώρου ακρόασης και στη συνέχεια τ.μ. ηχοκάλυψης κ.λπ.) για να σκεφτώ τιμή ;)
Για παράδειγμα, αν τα τοποθετήσω μεταξύ βιβλιοθήκης και γωνίας τοίχων γιατί έτσι βολεύει τη διάταξη και την εργονομία του καθιστικού, τότε θα σκεφτόμουν κάτι φθηνότερο. Από τη στιγμή που τα "έθαψα" καλύτερα να μείνουν τα επιπλέον χρήματα στην τσέπη μου!
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Πολυ καλή η αντίληψη σου.

Συνθήκες εργασίας των ηχείων: στριμωγμα, 25 τ.μ. χώρου ακρόασης και τ.μ. ηχοκάλυψης αν εννοείς κουρτίνες χάλια; τότε κάτω έχει χαλί και κανονικά υπάρχει κουρτίνα στη μία μικρή πλευρά.

Ναι ακριβώς είναι η τοποθέτηση μεταξύ βιβλιοθήκης και γωνίας τοίχων γιατί έτσι βολεύει τη διάταξη και την εργονομία του καθιστικού. Ακριβώς αυτό, οπότε κουω περιοχή τιμής.
 

Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Προσωπικά, έχω χωρίσει στη σκέψη μου το χώρο ακρόασης από το συνολικό χώρο.
Ο "χώρος ακρόασης" είναι το γεωμετρικό σχήμα που δημιουργείται από τα ηχεία με κορυφή εμένα, συνήθως ισοσκελές τρίγωνο.
Η "ηχοκάλυψη" είναι το συνολικό εμβαδό του χώρου που καλείται το σύστημα να γεμίσει.

Το σύνολο του χώρου αλλάζει τις ανάγκες ηχείου, μπορεί να ζητήσει μεγάλο ηχείο για να καλυφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό όμως επιβαρύνει το χώρο, δημιουργώντας ανάγκες για μία ακουστική διαμόρφωση/ περιποίηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολη όταν συζητάμε για οικιακό χώρο, με το σύνολο των διαμενόντων να έχουν εικαστική άποψη για τη διαμόρφωσή του.
Οπότε, πάντα προσωπικά, επιλέγω το σύστημα με βάση το "χώρο ακρόασης" που είναι μικρότερος απο το συνολικό χώρο, χρειάζεται μικρότερο αριθμό επεμβάσεων για καλύτερη ακουστική και (μετά από μάχες) μπορεί να κερδηθεί η αποδοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας ;)

Για παράδειγμα:
"Στρίμωγμα" των ηχείων σημαίνει ένα μεγαλύτερος βάρος στην περιοχή των χαμηλών, επηρεάζει ολόκληρο το ακουστικό φάσμα, οι τόνοι χαμηλής συχνότητας καλύπτουν περισσότερο τους τόνους υψηλής συχνότητας απ' ότι οι τόνοι υψηλής εκείνους της χαμηλής.
Γνωρίζοντας αυτό, αρχικά θα δούλευα με τα "όπλα" που έχω.

Η βιβλιοθήκη, που ναι μεν είναι ο βασικός παράγοντας που στριμώχνω τα ηχεία, από την άλλη, ανάλογα τη δομή της (ανοιχτή, κλειστή, δίχως πλάτη, με πλάτη, φορτωμένη ή μη) θα χρησιμοποιούσα τις διαστάσεις της, την απορροφητικότητα που μπορεί να μου προσφέρει το πλαίσιό της, την απόστασή της από τον πίσω τοίχο και ποιό πορώδες υλικό θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε αυτό το κενό για να αυξήσω την απορρόφηση των χαμηλών συχνοτήτων κυρίως.
Αυτή η κίνηση θα βοηθούσε και την απόκριση στο σύνολο του χώρου ;)

Θέμα είναι και το μέγεθος της βιβλιοθήκης, αν είναι μεγαλύτερη από 3μτρ., υποχρεώνοντας με να δημιουργήσω ένα ισοσκελές τρίγωνο στη θέση ακρόασης με το μήκος πλευράς της βάσης να είναι μεγαλύτερο, τότε θα εξέταζα αρχικά αν μπορούσα να το διαφοροποιήσω (π.χ. η βιβλιοθήκη είναι αρθρωτή). Αν δεν είναι εφικτό, θα κοιτούσα ηχεία μεγαλύτερης διασποράς, μπας και ξεφύγω από τον ήχο του δεξιού-αριστερού καναλιού που δείχνει να υπόσχεται :( αυτή η διάταξη.

Όπως καταλαβαίνεις, από το παραπάνω παράδειγμα, είναι περισσότερα αυτά που σκέφτομαι όταν ξεκινώ για να δημιουργήσω ένα σύστημα που θέλω να μ' ευχαριστεί, όχι να με οδηγεί σε αλλαγές και συνεχή έξοδα.
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Καταρχήν ευχαριστώ για τον χρόνο και την αναλυτική περιγραφή.

Να απαντήσω αναλυτικά:

Τα ηχεία απέχουν μεταξύ τους δυό μέτρα. (Δεν γίνεται τα ηχεία να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.)
Ενώ οι θέσεις ακρόασης είναι στα δύο και τρία μέτρα από το κέντρο μεταξύ των ηχείων.
Τι να πω δηλαδή τρία επί τρία άρα εννέα τετραγωνικά ο χώρος ακρόασης.
Η "ηχοκάλυψη" είναι 25 τμ.

Εδώ οι μάχες είναι ότι θέλουμε κάτι να μην μπουμάρει κι ενοχλούνται οι γείτονες. Πράγμα που συμβαίνει με τα τωρινά ηχεία στα 32 εκατοστά από τον πίσω τοίχο κι από τους πλάγιους. Η απόσταση μετριέται από το κοντινότερο τοιχωμα του ηχείου.

Η βιβλιοθήκη είναι ενάμιση επί δύο ύψος κι είναι σχεδόν μπροστά και πλαγια από το ένα ηχείο, αλλά σε απόσταση ενός μέτρου.

Χρειάζομαι ένα ηχείο με μεγάλο ήιχο χωρίς να έχει πολλά "μπάσα", δηλαδή να μη κατεβαίνει χαμηλά.
 
Last edited:

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Οταν εξαρχης δηλωνεις να σου προτεινει καποιος βασει προσωπικων σου γουστων, σε αγνωστες εννοιες τυπου μεγαλο ηχο που να κατεβαινει χαμηλα χωρις πολλα μπασα τι μπορει να περιμενεις...:idk:
Εαν το προβλημα που συνηθως αυτο ειναι χαμηλα , η καλυτερη λυση ειναι δορυφοροι-σαμπ ενεργα τα παντα ,πληρως ρυθμισιμα,ευεληκτα στην τοποθετηση και εναν καλιμπρατορα να στα ρυθμισει ,ξεκινωντας με κοστος κατω απο διχιλιαρο εξαρτατωμενο παντα απο τις απαιτησεις σου...
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Οταν εξαρχης δηλωνεις να σου προτεινει καποιος βασει προσωπικων σου γουστων, σε αγνωστες εννοιες τυπου μεγαλο ηχο που να κατεβαινει χαμηλαχωρις πολλα μπασα τι μπορει να περιμενεις...:idk:
Εαν το προβλημα που συνηθως αυτο ειναι χαμηλα , η καλυτερη λυση ειναι δορυφοροι-σαμπ ενεργα τα παντα ,πληρως ρυθμισιμα,ευεληκτα στην τοποθετηση και εναν καλιμπρατορα να στα ρυθμισει ,ξεκινωντας με κοστος κατω απο διχιλιαρο εξαρτατωμενο παντα απο τις απαιτησεις σου...
ΔΕΝ γράφω πουθενά " που να κατεβαινει χαμηλά"
Γράφω "δηλαδή να ΜΗ κατεβαίνει χαμηλά."
απλώς να έχει μεγάλο Soundstage, στερεοφωνική εικόνα .

Αν γινει αυτό με το sub και τα ενεργά και τέλειος να είναι ο ήχος σίγουρα δεν θα τον ακούω, διότι θα είμαι μακρυά.. :D:dance::acute:

Η άλλη μάχη είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει sub, διότι οι μονώσεις είναι ανύπαρκτες στην οικοδομή.
 
Last edited:


Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Το μόνο που μπορώ να βοηθήσω είναι ότι το ηχείο που θα ήθελα είναι σαν το tannoy mercury m2 σε νέα έκδοση φυσικά. Έχω πάρει τρία και όλα τα έπαιξαν λόγω ηλικίας.

 
Last edited:

Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Αν έχω καταλάβει καλά, συζητάμε για ένα χώρο 9 μήκος x 2,65 πλάτος, με ασύμμετρα τοποθετημένη τη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα ηχεία;
Αν όντως ισχύει, να υποψιαστώ πως υπάρχει μία διάρκεια μεγαλύτερη για τις χαμηλές συχνότητες με αποτέλεσμα στη διακοπή του σήματος από την πηγή να αφήνει μία "ουρίτσα"; Αυτό, φυσικά, μη γνωρίζοντας το πόσο "φορτωμένος" είναι ο χώρος και το είδος των διακοσμητικών ως υλικά.
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.110
Reaction score
18.808
Για χωρους, μετρήσεις κλπ υπαρχουν πολύ πιο καταρτισμένοι από εμενα για να απαντησουν… Από την μικρη εμπειρια μου με αυτό (αν ο ενισχυτης σου είναι κατάλληλος) το Atc scm 7 είναι ένα ηχειο που αξιζει να δοκιμασεις. Είναι λιγο αναισθητο θελει watt γι' αυτό λεω για ενισχυτή. Μην απορριπτεις την ιδεα του sub γιατι εφόσον εχεις πρόβλημα στην τοποθετηση των ηχειων (στρίμωγμα) είναι αυτό που θα δωσει τη λυση για χαμηλο. Το ρυθμίζεις και το τοποθετείς ετσι ώστε να μην μπουμαρει η ενοχλεί. Απλα να γεμιζει ότι λειπει από το ηχειο. Αν δεν καιγεσαι να χρησιμοποιησεις τον ενισχυτη σου ακουσε και μερικα ενεργα μόνιτορ σε καταστήματα... Θα σου βγουν φθηνοτερα και θα βρεις αυτό που σου ταιριαζει. Κοιτα μονο να εχει την οπη για τα μπασα μπροστα.
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Αν έχω καταλάβει καλά, συζητάμε για ένα χώρο 9 μήκος x 2,65 πλάτος, με ασύμμετρα τοποθετημένη τη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα ηχεία;
Χίλια συγνώμη.

Ο χώρος ειναι 2.80 X 5.90 οπότε η ηχοκάλυψη είναι 16.5 τμ.

Τα ηχεία βρίσκονται στη στενή πλευρά των 2.80 με απόσταση 32 εκατοστά από του τοίχους και δύο μέτρα μεταξύ τους.

Στο δεξί ηχείο μπροστά και προς τον τοίχο ειναι βιβλιοθηκη, στην έξω μεριά δηλαδή.
[DOUBLEPOST=1544110114][/DOUBLEPOST]
Αν δεν καιγεσαι να χρησιμοποιησεις τον ενισχυτη σου ακουσε και μερικα ενεργα μόνιτορ σε καταστήματα... Θα σου βγουν φθηνοτερα και θα βρεις αυτό που σου ταιριαζει. Κοιτα μονο να εχει την οπη για τα μπασα μπροστα.
Τα τωρινά ηχεία έχουν την οπή πίσω, αλλά στα 32 εκατοστά δεν μπουμαρουν.
Ενισχυτής δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Το σκέφτομαι για ενεργά, αλλά σίγουρα χωρίς sub, αν και θα προτιμούσα παθητικα ηχεία.

Δηλαδή χρειάζομαι ηχεία με μπροστά το bass reflex;

Θα ήθελα σίγουρα ηχεία που να έχουν κάποιον όγκο. Να πάω σε 6ιντσα+ με μπρος BR;
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.110
Reaction score
18.808
Τα τωρινά ηχεία έχουν την οπή πίσω, αλλά στα 32 εκατοστά δεν μπουμαρουν.
Εδώ οι μάχες είναι ότι θέλουμε κάτι να μην μπουμάρει κι ενοχλούνται οι γείτονες. Πράγμα που συμβαίνει με τα τωρινά ηχεία στα 32 εκατοστά από τον πίσω τοίχο κι από τους πλάγιους.
Συγνωμη αλλα αυτό ειπες πριν, εκτος αν καταλαβα λαθος? Δεν είναι απαραιτητο να πας για ηχεια με το bass reflex μπροστα αλλα εγραψες για μπουμαρισμα γι αυτό το ειπα. Για τον ιδιο λογο προτεινα και τα Atc που είναι κλειστης καμπινας (μικρα και εξαιρετικα).
 

leandros

Πάρτε παθητικά!
Μηνύματα
3.195
Reaction score
6.100
ηχεία με μπροστά το bass reflex ή εντελώς κλειστά θα βοηθήσουν στο να μη μπουμάρει σε σχέση με ένα ηχείο με πίσω bass reflex.
Τώρα, σαφώς ένα ηχείο από 6,5" ή και 8" woofer και θα σου παρέχει το μεγαλύτερο ήχο που θες και λογικά θα είναι πιο ευαίσθητο από ένα μικρότερης διαμέτρου woofer της ίδιας κατασκευαστικής λογικής.
Τέτοιου τύπου ηχεία υπάρχουν αρκετά αλλά εξαρτάται και από τον ενισχυτή που έχεις για να τα οδηγήσει.
Τώρα εσύ πρέπει να ορίσεις που θα κινηθείς οικονομικά και σε ποιά αγορά(μετ/νο ή καινούργιο) και τότε θα μπορέσουν και οι υπόλοιποι να σου προτείνουν κάποιο ηχείο.
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Συγνωμη αλλα αυτό ειπες πριν, εκτος αν καταλαβα λαθος? Δεν είναι απαραιτητο να πας για ηχεια με το bass reflex μπροστα αλλα εγραψες για μπουμαρισμα γι αυτό το ειπα. Για τον ιδιο λογο προτεινα και τα Atc που είναι κλειστης καμπινας (μικρα και εξαιρετικα).
Σωστά τα τωρινά δεν μπουμάρουν. Άρα δεν χρειαζόμαστε μπροστά BR.

To ζητούμενο σε αυτή την διάταξη που περιέγραψα, δεδομένου και ότι δεν γίνεται να ακούσουμε δυνατά, τι budget προτείνετε;
[DOUBLEPOST=1544115454][/DOUBLEPOST]
ηχεία με μπροστά το bass reflex ή εντελώς κλειστά θα βοηθήσουν στο να μη μπουμάρει σε σχέση με ένα ηχείο με πίσω bass reflex.
Τώρα, σαφώς ένα ηχείο από 6,5" ή και 8" woofer και θα σου παρέχει το μεγαλύτερο ήχο που θες και λογικά θα είναι πιο ευαίσθητο από ένα μικρότερης διαμέτρου woofer της ίδιας κατασκευαστικής λογικής.
Τέτοιου τύπου ηχεία υπάρχουν αρκετά αλλά εξαρτάται και από τον ενισχυτή που έχεις για να τα οδηγήσει.
Τώρα εσύ πρέπει να ορίσεις που θα κινηθείς οικονομικά και σε ποιά αγορά(μετ/νο ή καινούργιο) και τότε θα μπορέσουν και οι υπόλοιποι να σου προτείνουν κάποιο ηχείο.
Δεδομένου της οικονομικής κατάστασης θα προτιμούσα μεταχειρισμένα. Για το budget μπορούμε να ανέβουμε απλώς θα απαιτήσει χρόνο.
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.110
Reaction score
18.808
Τι ηχεια εχεις τωρα αν επιτρεπεται και τι σου λειπει? Με κατι τα οδηγεις ετσι? Οποτε λογικα υπαρχει και ενισχυτης. Με τι ηχεια εχεις ζησει? Ποια σου εκαναν κλικ ηχητικα και που δεν σε καλυψαν? Μπατζετ 2 χιλιαρικα παντως δεν είναι μικρο. Θα συμφωνησω με τον Auditory παραπανω. Αν εχεις προβλημα με ''χαρτινους τοιχους'', γειτονες, δεν σηκωνεις εντασεις, κλπ. ισως δεν χρειαζεται να δωσεις πολλα χρηματα και να μην τα χαρεις ποτε… Ποιο είναι τελικα το ποσο που σκέφτεσαι να διαθεσεις? Γιατι ενταξει, παντα υπαρχει το ερωτημα ποιο ηχειο για το ταδε μπατζετ, αλλα θα το αξιοποιήσεις?
 


Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Τι ηχεια εχεις τωρα αν επιτρεπεται και τι σου λειπει? Με κατι τα οδηγεις ετσι? Οποτε λογικα υπαρχει και ενισχυτης. Με τι ηχεια εχεις ζησει? Ποια σου εκαναν κλικ ηχητικα και που δεν σε καλυψαν? Μπατζετ 2 χιλιαρικα παντως δεν είναι μικρο. Θα συμφωνησω με τον Auditory παραπανω. Αν εχεις προβλημα με ''χαρτινους τοιχους'', γειτονες, δεν σηκωνεις εντασεις, κλπ. ισως δεν χρειαζεται να δωσεις πολλα χρηματα και να μην τα χαρεις ποτε… Ποιο είναι τελικα το ποσο που σκέφτεσαι να διαθεσεις? Γιατι ενταξει, παντα υπαρχει το ερωτημα ποιο ηχειο για το ταδε μπατζετ, αλλα θα το αξιοποιήσεις?
Τώρα έχω τα Cambridge Audio SX-50. Μου λείπει η μεγάλη εικόνα. Κλικ ηχητικά μου έχει κάνει το full range σε ιδιοκατασκευη της fostex το 3αρακι νομίζω, βέβαια πάντα λείπει το μπασα κι σε αυτό, αλλά έχει την ζωντανια κι ομοιογένεια στις φωνές που θέλω, βέβαια δεν πιάνει την μεγάλη σκηνή. (Το έχω πάρει τρεις φορές, όπως και το mercury m2).
Πάνω από όλα βέβαια μου άρεσε το tannoy mercury m2 που αναφέρω και πιο πάνω αλλά λόγω ηλικίας ήταν λίγο πολύ off.
Tα δύο χιλιάρικα φυσικά δεν υπάρχουν, απλώς μου αρέσουν τα ηχεία της PMC και πολλά άλλα βέβαια σε τέτοιες τιμές. Το ζητούμενο ειναι δεδομένων των περιορισμών που αναφέρεις αναλυτικά, σε τι budget χρειάζεται να πάω, ώστε να αξίζει ο κόπος.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.553
Μηνύματα
2.864.165
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stergiosgk
Top