Βλάβες ΔΕΗ

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.229
Επιτηρητης φάσης και ουδέτερου
Ελέγχει για υπέρ/υποταση και για απώλεια ουδέτερου και ρίχνει γενικο.

Δεν έχω ούτε εγώ αλλά με το είπανε και τελικά έχουν δικιο.
Είναι απαραίτητος (μέσα στο σκ θα εγκατασταθει)
Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας.
:hi:

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.425
Προσοχή στο ψυγείο κατά της πτώσης του γενικού και να μην βρίσκεται κάποιος σπίτι για μεγάλο διάστημα.

Reaction score
1.059
Προσοχή στο ψυγείο κατά της πτώσης του γενικού και να μην βρίσκεται κάποιος σπίτι για μεγάλο διάστημα.
Γιατι; ο επιτηρητης ελεγχει ενα γενικο ρελε. Οταν η αιτια της αποσυνδεσης απο το δικτυο εκλείψει, επανέρχεται η τροφοδοσία.

@rose: Άσχετο, αλλα στην κουζινα ενα μονο ματι δεν ειχε προβλημα; γιατι αλλαχθηκε ολοκληρη η πλακετα;

Στα κλιματιστικα ινβερτερ ειναι φυσικο να καίγεται το κυκλωμα pfc απο υπερτασεις και να χρειαζεται πλακετα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.089
Επιτηρητης φάσης και ουδέτερου
Ελέγχει για υπέρ/υποταση και για απώλεια ουδέτερου και ρίχνει γενικο.

Δεν έχω ούτε εγώ αλλά με το είπανε και τελικά έχουν δικιο.
Είναι απαραίτητος (μέσα στο σκ θα εγκατασταθει)
Για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες, με ενδιαφέρει. Είχα ρωτήσει τελευταία στον Καυκά, αλλά έπεσα μάλλον σε άσχετο που δεν ήξερε και μου έδειχνε σταθεροποιητή τάσης.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.089
@rose: Άσχετο, αλλα στην κουζινα ενα μονο ματι δεν ειχε προβλημα; γιατι αλλαχθηκε ολοκληρη η πλακετα;
Έχει μία πλακέτα και για τα 4 μάτια, με 4 εξόδους.

siemens.png

Last edited:

Reaction score
1.059
Έχει μία πλακέτα και για τα 4 μάτια, με 4 εξόδους.

View attachment 113576
Αν δεν λειτουργει ενα ματι, ειναι θεμα ρελε (αναλωσιμο εξαρτημα πλακετας) ή ματιου. Αν δεν δουλευει τιποτα, μπορει να ριναι τροφοδοτικό πλακετας (συνηθως επισκευαζεται) και ισως καμμένος επεξεργαστης μαζι(δεν επισκευάζεται).
Οποτε να ξερεις για την επομενη φορα (χτυπαμε ξυλο)
Την παλια την εχεις ή την πηρε ο τεχνικος να την ξαναπουλησει;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.089
Αν δεν λειτουργει ενα ματι, ειναι θεμα ρελε (αναλωσιμο εξαρτημα πλακετας) ή ματιου. Αν δεν δουλευει τιποτα, μπορει να ριναι τροφοδοτικό πλακετας (συνηθως επισκευαζεται) και ισως καμμένος επεξεργαστης μαζι(δεν επισκευάζεται).
Οποτε να ξερεις για την επομενη φορα (χτυπαμε ξυλο)
Την παλια την εχεις ή την πηρε ο τεχνικος να την ξαναπουλησει;
Εννοείται ότι την έχω εγώ.

Το ένα μάτι έγινε on/off. Δεν έκοβε ποτέ από το 1 έως το 9, παρά μόνο στο 0. Οι 4 από τις 8 επαφές της πλακέτας είχαν καρβουνιάσει. :o
Παρ' όλα αυτά τα 3 μάτια δούλευαν κανονικά, ενώ το τέταρτο δεν έκοβε. :idk: Η πλακέτα αλλάχθηκε και δουλεύουν όλα κανονικά, χωρίς να πειραχτεί τίποτα άλλο.

Reaction score
25.251
Για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες, με ενδιαφέρει. Είχα ρωτήσει τελευταία στον Καυκά, αλλά έπεσα μάλλον σε άσχετο που δεν ήξερε και μου έδειχνε σταθεροποιητή τάσης.
https://e-damianakis.gr/ilektrologiko-yliko/category-163/md71bh-gic.html

επιτηρει την ταση σε καθε φαση ΚΑΙ την απωλεια ουδετερου (δεν το κανουν ολοι)
εχει και καθυστερηση επαναφορας (σε περιπτωση που ερθει το ρευμα για λιγο και σου κανει ενα τσαφ και κατω)

αυτος ελεγχει και τροφοδοτει εναν 4πολικο ρελε ισχυος που κοβει τα παντα. οταν ληψει ο ουδετερος η εχει σφαλμα μια φαση ο ρελες πεφτει και σε προστατευει. επαναρχεται μετα απο προκαθορισμενη καθυστερηση και αφου ολα ειναι σωστα.

αλλοι επιτηρητες (πχ ο telemecanic που πηρα) δεν εχουν καθυστερηση για την επαναφορα , αλλα μπορεις να βαλεις εναν επιπλεον χρονοδιακοπτη για αυτη τη δουλεια.

παντως αμα ο ηλεκτρολογος ειναι "καλλιτεχνης" και εχεις ζητησει πολλα να σου κανει δεν ειναι να κανεις μετατριπες μοναχος σου.
4 ωρες μου πηρε να αλλαξω το αντικεραυνικο (που ηταν λαθος) και να βαλω τον επιτηρητη (και να μαζεψω λιγο το χαος)

Reaction score
1.059
Το μειονέκτημα του τριφασικου επιτηρητη ειναι οτι αν λείψει τελειως η μια φαση που γενικα δεν ειναι προβλημα (αν δεν εχεις τριφασικα μοτερ χωρις δικα τους θερμικα), θα κοπει το ρευμα σε ολο το σπιτι.
Ενω αν εχεις μονοφασικους επιτηρητες, δεν θα εχεις ρευμα στο 1/3 του σπιτιου.
Τα πλεονεκτήματα ειναι βεβαια ευκολοτερη οργανωση πινακα και μικροτερο συνολικο κοστος.

Ο χρονος 5sec για ενεργοποιηση ελπιζω να ειναι ττπογραφικο λαθος.
[DOUBLEPOST=1545495414][/DOUBLEPOST]
Εχω αυτον εγω
Με αυτό δεν χρειάζονται ουτε πολυπριζα ασφαλείας σωστά?
Τα πολυμπριζα ασφαλειας (αν προσφερουν κατι) περιεχουν βαριστορ ή λυχνια εκκενωσης αεριου και προστατευουν εντος μερικων εκατονταδων milisec απο κρουστικες υπερτασεις απο κεραυνους. Ο επιτηρητης δεν τα αντικαθιστα. Τα αντικεραυνικα τα αντικαθιστούν.

Reaction score
1.469
ειναι μεγαλο μερεμετι να τοποθετηθει αντικεραυνικο εκ των υστερων σε σπιτι?

Last edited:

Reaction score
1.059
ειναι μεγαλο μερεμετι να τοποθετηθει αντικεραυνικο εκ των υστερων σε σπιτι?
Αν υπαρχει χώρος στον πινακα δεν υπαρχει προβλημα. Πρεπει φυσικα να ειναι σωστη και η γειωση.

Reaction score
25.251
5 δευτερολεπτα delay on - οταν επανελθουν οι κανονικες συνθηκες να μην οπλισει αμεσως σε περιπτωση "ερθει" το ρευμα παροδικα και πεσει παλι. μη σου πω και 10 δεν ακουγεται κακο
στην απωλεια ουδετερου ειναι αμεσο
στην υπερταση 2-3 δευτερολεπτα
στην υποταση το ιδιο.

Reaction score
1.059
Δεν σημαίνει αυτό ξένε.
Χρονος απόκρισης σταθερος 5sec στο συνδεσμι που εβαλες. Off! Οχι ON. Αλλη παραμετρος το delay on.

Σε αλλα μοντελα ειναι σταθερο off delay 5sec λογω υπερ-υπο τασεων και σε αλλα ρυθμιζόμενο απο 0,5sec αναλογα με το τελευταίο γραμμα στον κωδικο.

Στο αγγλικο pdf υπαρχει σημειωση με ψιλα γραμματα οτι αν χαθει φαση, τοτε η καθυστέρηση ειναι 0,1sec.

http://www.koel.cz/library/katal/gic/SM-500-IM-2014.pdf

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.089
Το μειονέκτημα του τριφασικου επιτηρητη ειναι οτι αν λείψει τελειως η μια φαση που γενικα δεν ειναι προβλημα (αν δεν εχεις τριφασικα μοτερ χωρις δικα τους θερμικα), θα κοπει το ρευμα σε ολο το σπιτι.
Ενω αν εχεις μονοφασικους επιτηρητες, δεν θα εχεις ρευμα στο 1/3 του σπιτιου.
Τα πλεονεκτήματα ειναι βεβαια ευκολοτερη οργανωση πινακα και μικροτερο συνολικο κοστος.

Ο χρονος 5sec για ενεργοποιηση ελπιζω να ειναι ττπογραφικο λαθος.
[DOUBLEPOST=1545495414][/DOUBLEPOST]
Τα πολυμπριζα ασφαλειας (αν προσφερουν κατι) περιεχουν βαριστορ ή λυχνια εκκενωσης αεριου και προστατευουν εντος μερικων εκατονταδων milisec απο κρουστικες υπερτασεις απο κεραυνους. Ο επιτηρητης δεν τα αντικαθιστα. Τα αντικεραυνικα τα αντικαθιστούν.
Στο σπίτι έχω τριφασική γεννήτρια. Σε περίπτωση απώλειας μιας φάσης από την ΔΕΗ ενεργοποιείται αυτόματα. Κλείνει επίσης αυτόματα με καθυστέρηση 1 λεπτού από την επαναφορά της τάσης της ΔΕΗ σε σταθερά επίπεδα.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε στον πίνακα, ούτε στην γεννήτρια υπάρχει επιτηρητής απώλειας ουδέτερου. Ο πίνακας της γεννήτριας έβλεπε 3 σωστές φάσεις και δεν έκοψε την παροχή της ΔΕΗ, με τα γνωστά αποτελέσματα.
https://e-damianakis.gr/ilektrologiko-yliko/category-163/md71bh-gic.html

επιτηρει την ταση σε καθε φαση ΚΑΙ την απωλεια ουδετερου (δεν το κανουν ολοι)
εχει και καθυστερηση επαναφορας (σε περιπτωση που ερθει το ρευμα για λιγο και σου κανει ενα τσαφ και κατω)

αυτος ελεγχει και τροφοδοτει εναν 4πολικο ρελε ισχυος που κοβει τα παντα. οταν ληψει ο ουδετερος η εχει σφαλμα μια φαση ο ρελες πεφτει και σε προστατευει. επαναρχεται μετα απο προκαθορισμενη καθυστερηση και αφου ολα ειναι σωστα.

αλλοι επιτηρητες (πχ ο telemecanic που πηρα) δεν εχουν καθυστερηση για την επαναφορα , αλλα μπορεις να βαλεις εναν επιπλεον χρονοδιακοπτη για αυτη τη δουλεια.

παντως αμα ο ηλεκτρολογος ειναι "καλλιτεχνης" και εχεις ζητησει πολλα να σου κανει δεν ειναι να κανεις μετατριπες μοναχος σου.
4 ωρες μου πηρε να αλλαξω το αντικεραυνικο (που ηταν λαθος) και να βαλω τον επιτηρητη (και να μαζεψω λιγο το χαος)
Αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι. :hi:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.734
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Gianni Tab