Η σημασία της Κλασικής Μουσικής στην εποχή μας.

Rosinante

Dark Nιάου
Reaction score
5.609
Φίλε, πρίγκιπα!
Είμαι κι εγώ πολλά χρόνια ( 30+) στον χώρο της μουσικής (πιο ηλεκτρονικής) και γράφω μερικές πρόχειρες σκέψεις, συμπεράσματα εμπειριών. Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλες:

* Οι μουσικές προτιμήσεις των ανθρώπων αποκρυσταλλώνονται σε νεανική ηλικία. Άρα είναι αποτέλεσμα των διαθέσιμων ακουσμάτων μέσα κι έξω από το σπίτι.

* Αν δεχτούμε ότι η μουσική δημιουργείται για το ευρύ κοινό, τότε επιτυχημένη είναι μόνο η pop μουσική.

* Όταν εμφανίστηκε η κλασική μουσική ο ανταγωνισμός ήταν μηδαμινός. Σήμερα υπάρχουν αμέτρητα είδη με πολλές υποκατηγορίες.

* Ένα μεγάλο ποσοστό των επιτυχιών βασίζονται στον στίχο και στη δυνατότητα του ανθρώπου να τον επαναλαμβάνει όπου σταθεί και βρεθεί.. Η κλασική μουσική εδώ έχει χάσει από χέρι.

* Τις τελευταίες δεκαετίες η μουσική είναι συνδυασμός ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων. Ένα video clip μπορεί να κάνει ένα ουδέτερο τραγούδι επιτυχία. Υπάρχει δεσμός μεταξύ του καλλιτέχνη ως φυσιογνωμία και του ακροατή.

* Σε συνέχεια του προηγούμενου, ο νεαρός μουσικόφιλος πρέπει να μπορεί να ταυτιστεί με τον καλλιτέχνη, να μπορεί να τον δει σαν φίλο του, σαν συγγενή του, σαν εκπρόσωπο της γενιάς του.

* Ο ελιτισμός που διακατέχει το σύνολο της κλασικής μουσικής (προσωπικά είμαι ελιτιστής αλλά σε άλλο επίπεδο) είναι η μεγαλύτερη δυσφήμηση που θα μπορούσε να κάνει. Οι κανόνες (εκτέλεσης, ακρόασης, χώρου, οργάνωσης) σκοτώνουν τον απαραίτητο αυθορμητισμό. Μην ξεχνάμε ότι η μουσική αποτελεί απόδραση από κανόνες και "πρέπει".

* Ένα μουσικό κομμάτι οφείλει να σου κάνει κλικ στα πρώτα δευτερόλεπτα. Αν χρειάζεσαι manual για να το εκτιμήσεις, δεν μιλάμε για μουσική αλλά για διπλωματική εργασία.

* Η κλασική μουσική είναι κυρίως εγκεφαλική, απουσιάζει η έντονη συναισθηματική διέγερση.

* Πολύ βασικό (για μένα κορυφαίο): έλλειψη ρυθμού μέσω κρουστών και απουσία riffs, hooks.

* Ένας άλλος συνδυασμός όσων έγραψα είναι ο πλήρης απομονωτισμός από τις τάσεις της εποχής. Πώς μπορεί ένας νέος να δει θετικά ένα απρόσωπο σχήμα μουσικών, ντυμένων με ρούχα που κοροϊδεύει, συγκεντρωμένων σε χώρους που τον απωθούν, κατάσταση που θυμίζει Δημόσια Υπηρεσία κομμουνιστικών καθεστώτων.

Αναφέρομαι συνέχεια στους νέους γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις μελλοντικές τάσεις. Ο ηλικιωμένος που άκουγε μια ζωή Καζαντζίδη και στα 70 ανακάλυψε τον Brahms, μου θυμίζει τις γριές που στην εποχή τους ήταν οι πρώτες πίπες και τώρα ξημεροβραδιάζονται στην εκκλησία... :biggrin:

Ο νέος θέλει πρότυπα έντονα, επαναστατικά. Αν θες να τραβήξεις στην επιστήμη (στη θέση της μουσικής) έναν surfer που γυρίζει όλη μέρα με τη βερμούδα και το βράδυ ξενυχτάει με τις γκομενίτσες, δεν μπορείς να του δείχνεις για εναλλακτική έναν εργαστηριακό ερευνητή με λαδωμένο μαλλί και ντύσιμο κλητήρα των 50s που περιμένει την άδεια για να πάει να ψαρέψει με καλάμι στη λίμνη. Δεν ακυρώνω τη σημασία του δεύτερου. Πρέπει να υπάρχουν αρκεί να μην είμαστε εμείς. ;)

Και κλείνω με το πιο βασικό για μένα: Η μουσική είναι διασκέδαση. Το ίδιο κι ο κινηματογράφος. Είμαι εχθρός της "έντεχνης" προσέγγισης ως κύριου συστατικού στην ακρόαση και στο θέαμα.

Η διασκέδαση, λοιπόν, απαιτεί απλότητα, αμεσότητα, ελαφράδα, ξενοιασιά, εντυπωσιασμό, λίκνισμα, ζάλη. Είναι το διάλειμμα του μυαλού από την καθημερινότητα που μισούμε.
Διαφωνω σε ολα παλι...σορρυ Αλεξανδρε... :)

, Παρακαλω θερμα οσους δεν εχουν εντρυφησει στην Κλασικη, να μη γραφουν τη γνωμη τους διοτι ειναι ήσσονος σημασιας για τους υπολοιπους. Αν το νημα αφορουσε λαικα, ή μεσαιωνικη φολκλορ της Ιρλανδιας, δε θα μιλουσα γιατι δεν τα γνωριζω.
Η Κλασικη μουσικη συγκρινομενη, ειναι η ευγενεστερη, ανωτερη ευαισθητοτερη, πολυπλοκοτερη και πιο ολοκληρωμενη μουσικη στον κοσμο. Μπορει οι ανθρωποι της να ηταν ψιλοαλητες πολλες φορες αλλά ταυτοχροναι αποτελει το αρτιοτερο δειγμα ανθρωπινης ευφυιας οσον αφορα στη μελωδια κ στη ρυθμολογια.

Μη σας θυμισω πού υπαρχει δισκος του Μπαχ ως δειγμα ανθρωπινου πολιτισμου...

Last edited:

Reaction score
1.213
Ε και; Ας βγάλουν και οι Coldplay χριστουγεννιάτικη συλλογή σε 50 χρόνια.

Και μην βλέπετε τον μικρόκοσμο που έχετε μπροστα σας, οι πολλές πωλήσεις δεν αφορούν χριστουγεννιάτικες συλλογές, αλλά κανονικές εκδόσεις-εκτελέσεις. Δεν ειναι περιτύλιγμα αλλά ερμηνείες.
Ενταξει μιλαμε για τον ογκο των πωλησεων , πρεπει να αναφερθει.Δεν μιλαμε για την διαχρονικοτητα.
Παιζουν ρολο πολλα.Η κλασσικη μουσικη γινεται ενα ωραιοτατο χαλι-μουσικη υποκρουση για δημοφιλεις ταινιες , λαμβανοντας τεραστιες διαφημηστικες και οχι μονο ανασες

Reaction score
1.127
Φίλε prince για να μην μακρυγορησω η απάντηση μου στο ερώτημα σου εάν είναι απαραίτητη σήμερα η κλασσική μουσική είναι η εξης: Πιο απαραίτητη από ποτέ. Ακριβώς σήμερα που βιώνουμε την απάνθρωποποίηση του ανθρώπου και της κοινωνίας ακριβώς σήμερα χρειαζόμαστε όλα όσα βοηθάνε το ταλαιπωρο δίποδο να γίνει Άνθρωπος.

Το πόσοι ασχολούνται, με ποιο τρόπο, με τι κόστος κλπ κλπ είναι δευτερεύον και ανούσιο μπροστά στο κυρίαρχο ερώτημα.
Είναι σαν να έκανε copy paste σε αυτό που ήμουν έτοιμος να γράψω ο stavrosz οπότε συνεχίζω γράφοντας ότι..
Τα τελευταία δύο χρόνια ακούω εντατικά κλασική μουσική και έχω διαπιστώσει τα εξής:

1. Δεν "μελέτησα" τίποτα και την απολαμβάνω.
2. Με έχει κάνει πιο ήρεμο και συνειδητοποιημένο άνθρωπο.
3. Μου είναι απαραίτητη στον αιώνα της ταχύτητας είναι ωραία να φρενάρεις που και που...
4. Όποιος θέλει να ακούσει ένα συμφωνικό έργο θα βρει χρόνο.Εδω περνάει ωωρες μπροστά σε μια οθόνη.Μη τρελαθουμε . Εμείς επιλέγουμε που θα ξοδέψουμε τον ελεύθερο χρόνο μας...η όχι τελικά;

TGD

Reaction score
10.369
Υπάρχει μια άλλη παράμετρος: ο χρόνος.
Πόσοι σήμερα έχουν (1) την ικανότητα και (2) τη διάθεση να συγκεντρωθούν σε μια ακρόαση έργου που κρατάει μιάμιση ώρα; Από τους νέους που ξέρω, μόνον ένας κάθησε και άκουσε τρεις φορές τους "Τρώες" του Μπερλιόζ που του δάνεισα. Εγώ δεν το άκουσα ποτέ ολόκληρο. Είναι ο ίδιος που στο σπίτι μου έκανε σύγκριση ανάμεσα σε ερμηνίες της "Ιεροτελεστίας", με ακριβή αναφορά στις νότες, χωρίς να έχει μαζί την παρτιτούρα. Ελπίζω να κυνηγήσει το μουσικό του όνειρο...

Reaction score
9
Δεν χρειαζεται φιλoλογια.
Η κλασσικη μουσικη ή σου αρεσει κ ακους ή δεν σου αρεσει κ δεν ακους. Απο οπουδηποτε.
Ειναι σαν το φαγητο. Δοκιμαζεις γευσεις κ κρατας αυτες που θελεις.
Αριστουργηματα που γραφτηκαν χωρις τεχνολογικα μεσα με χαρτι, πεννα, ψυχη, συναισθημα, μυαλο κ τελειοποιηθηκαν στους χωρους συναυλιων αν μη τι αλλο ειναι μουσικη με κεφαλαια ολα τα γραμματα.
Ηταν ειναι κ θα ειναι σημειο αναφορας απο τους μεγαλυτερους συνθετες-μουσικους ολων ανεξαιρετως των μουσικων ειδων εως τον τελευταιο πλανοδιο οργανοπαικτη. Την εχουν κατακλεψει απαντες κ θα την κατακλεβουν.
Εχει παρει ηδη τη θεση της στην ιστορια κ δεν χρειαζεται καμμια επιβεβαιωση. Θα ακουγεται στους αιωνες των αιωνων με την αναλογη σημασια των μουσικοφιλων κ οχι μονο. Η γενικοτερη σημασια της ειναι σταθερη κ αναλλοιωτη στον χρονο.
Αναφορικα με τις πωλησεις ακολουθει κ αυτη το γενικο εκφυλισμο ποιοτητας-αξιων των καιρων μας. Καθε περσυ κ καλυτερα παντου.
Καποτε κ οι εμπορικες επιτυχιες του συρμου ειχαν μετρο, ρυθμο, μελωδια, ποιοτητα κ μουσικοτητα. Τα ακουγες ευχαριστα.
Υπαρχει κατι στην εποχη μας που να μην εχει καθετη πτωση εκτος απο το μαρκετινγκ κ την ψευτοπροβολη???
Η μουσικη θελει συνειδητοποιημενους ακροατες οπως καθε ειδος ασχολιας. Αυτο συνεπαγεται συνειδητοποιημενους ανθρωπους.
Η ισοπεδωση προβολης κ αξιων γινεται εσκεμμενα γατι θελουν ανθρωπουs ρομποτ-φυτα να μασανε οτι προβαλουν οι εξουσιες.
Γαι το μουσικο Dna του ελληνα τι να πω. Σιγουρα ηταν κατα πολυ καλυτερο. Αλλα εδω ειναι το βασιλειο του καρσιλαμα, βασιλευουν οι αρκουδοπαιχτες οποτε ας μην εχουμε απατηλες απαιτησεις.
Συμπερασματικα αναφερω μια φραση προυπογραφοντος που μαλλον ταιριαζει απολυτα κ τα περιεχει ολα τουλαχιστον για μενα.
(το "σκότος' έχει αντικαταστήσει το "φως").

Reaction score
1.213

, Παρακαλω θερμα οσους δεν εχουν εντρυφησει στην Κλασικη, να μη γραφουν τη γνωμη τους διοτι ειναι ήσσονος σημασιας για τους υπολοιπους.
Τουλαχιστον ειναι ενωμενοι οι ακροατες της ? Δεν πιστευω στις μεταξυ τους συζητησεις να βγαζουν τα οπαδικα εσωψυχα τους υποστηριζοντας και απαξιωνοντας συνθεσεις-συνθετες-μαεστρους και εκδοσεις δισκων ? :roflmao:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.124
Τουλαχιστον ειναι ενωμενοι οι ακροατες της ? Δεν πιστευω στις μεταξυ τους συζητησεις να βγαζουν τα οπαδικα εσωψυχα τους υποστηριζοντας και απαξιωνοντας συνθεσεις-συνθετες-μαεστρους και εκδοσεις δισκων ? :roflmao:
Τι ακριβώς προσφέρεις στο θρεντ;

Η τρολιά πρέπει να μειωθεί. Άιντε. :mad:

Reaction score
1.127
Οι αμέτρητες εκτελέσεις ενός έργου έχουν πολλά να προσφέρουν γιατί χωρίς αυτές πως θα μάθαιναν οι νεότεροι τη μουσική που γράφτηκε πριν αιώνες;

Πρόσφατα γνώρισα τον Francois Couperin από cd της Ευγενίας Παπαδήμα;
Αρχαίος και όχι δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.085
Είπα να γραψω κι εγω το κατιτις μου αλλα τελικα το μετανιωσα, μιας και δεν εχω εντρυφησει ως... μαεστρος σε ορχηστρα για πανω απο 10 χρονια αρα η γνωμη μου ισως να εισαι ησσονος σημασιας για τους υπολοιπους.
:roflmao: 8-)

Reaction score
1.137

, Παρακαλω θερμα οσους δεν εχουν εντρυφησει στην Κλασικη, να μη γραφουν τη γνωμη τους διοτι ειναι ήσσονος σημασιας για τους υπολοιπους. Αν το νημα αφορουσε λαικα, ή μεσαιωνικη φολκλορ της Ιρλανδιας, δε θα μιλουσα γιατι δεν τα γνωριζω.
Η Κλασικη μουσικη συγκρινομενη, ειναι η ευγενεστερη, ανωτερη ευαισθητοτερη, πολυπλοκοτερη και πιο ολοκληρωμενη μουσικη στον κοσμο. Μπορει οι ανθρωποι της να ηταν ψιλοαλητες πολλες φορες αλλά ταυτοχροναι αποτελει το αρτιοτερο δειγμα ανθρωπινης ευφυιας οσον αφορα στη μελωδια κ στη ρυθμολογια.

Μη σας θυμισω πού υπαρχει δισκος του Μπαχ ως δειγμα ανθρωπινου πολιτισμου...
Rosi θέλεις να βγούμε σε κάνα δίμηνο; Να μην μιλήσουμε για μπάσκετ...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.904
Υπάρχει μια άλλη παράμετρος: ο χρόνος.
Ο χρόνος είναι ο εις εκ των δύο παρονομαστών του κλάσματος της ευτυχίας, ενώ τον αριθμητή αποτελούν το γινόμενο των αχρήστων πραγμάτων επί τον συντελεστή αρεσκείας, υπό την προϋπόθεση πως η τιμή του παρονομαστή τελεί υπό καθεστώς στενότητας. Ο άλλος παρονομαστής είναι το χρήμα.

Ευτυχία είναι να κάνεις αρεστά, άχρηστα πράγματα ξοδεύοντας από το υστέρημά σου. Εξ αυτού του λόγου, ευτυχισμένοι πλούσιοι είναι μόνον αυτοί που ξοδεύουν σε άχρηστα πράγματα αυτό που δεν έχουν πολύ. Χρόνο.

Reaction score
1.213
Το θεμα ειναι...στο σχολειο ακουγεται μουσικη ? Οχι αν διδασκεται απο ενα βιβλιο, αν ακουγεται (κατα προτιμηση απο spotify ) .Ξεκιναμε απο τα βασικα :D
Γιατι αν ερθει καποια αλλαγη, οποιαδηποτε, απο κει θα ερθει , σιγα μην ερθει απο τους μεσηλικες.

Reaction score
6.708
Παραμενει βουβη.Το ιδιο βουβη παραμενει και η Τζαζ (απλα προκαλει περισσοτερο το ενδιαφερον αφου περιεχει περισσοτερο αυτοσχεδιασμο ) .Τα ιδια θα αναρωτουνται και οι φιλοι της Τζαζ.Γιατι δεν εχει την ιδια απηχηση με αλλα ειδη μουσικης , ποσο απαραιτητη εναι σημερα και αν φταει τελικα ο ακροατης που δεν μπορει να .. την κατανοησει

Αν υπονομευεται η τεχνη απο την μαζικη προσβαση της στο κοινο ας την κλειδωσουν σε ενα καστρο και ας την επισκεπτεται μονο η ευρωπαικη αριστοκρατια.Ας ειναι , μαζι με τους θυρεους , ενα σημαδι διαφοροποιησης τους απο τον απλο λαο.
Από τις μέχρι τώρα απαντήσεις, δεν μου φαίνεται και τόσο..."βουβή". Μάλλον ισχύει το...στου κουφού την πόρτα...
Το σίγουρο είναι ότι δεν σου χρειάζεται κάτι που δεν μπορείς να το..."ακούσεις".
Οι streaming services δεν παρέχουν "μαζική πρόσβαση στο κοινό". Απλά, αποτελούν ένα φτηνό υποκατάστατο της πραγματικής προσέγγισης και αντίληψης έργων που απαιτούν ουσιαστική προσπάθεια για να γίνουν κτήμα του ακροατή και όχι επιδερμικό άκουσμα (η ευκολία σκότωνει την προσπάθεια).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.595
Οι streaming services δεν παρέχουν "μαζική πρόσβαση στο κοινό". Απλά, αποτελούν ένα φτηνό υποκατάστατο της πραγματικής προσέγγισης και αντίληψης έργων που απαιτούν ουσιαστική προσπάθεια για να γίνουν κτήμα του ακροατή και όχι επιδερμικό άκουσμα (η ευκολία σκότωνει την προσπάθεια).
Συγνώμη, αλλά εδώ μαζοχισμός βγαίνει..

Το είδος του μέσου (σιντί ή στριμινγκ) δεν διαφοροποιεί σε τίποτα το περιεχόμενο.

gid

Reaction score
10.083
Έχω μεγαλώσει με πλούσια ακούσματα κλασσικής μουσικής, εξάλλου έκανα κλασσική κιθάρα στα εφηβικά μου χρόνια, καθώς και τη σχετική μουσική θεωρία. Σταμάτησα όταν οι σπουδές μου στο ΕΜΠ με ανάγκασαν να το κάνω. Αγαπώ και σέβομαι βαθιά την κλασσική μουσική, και ναι, μου είναι απαραίτητη. Ακούω συχνά κλασσική μουσική, ειδικά σε ώρες εργασίας, αλλά και σε ώρες ξεκούρασης στο σπίτι.

Βλέποντας αυτό το νήμα, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που, καθώς μεγάλωνα (εντός και εκτός ωδείου), δεν ανέπτυξα τον ελιτισμό, το σνομπισμό, την διάθεση εντυπωσιασμού μέσω γλωσσικής επιτήδευσης, το δηθενισμό, την αποστειρωμένη σκέψη και τη μισαλλοδοξία ενός ανθρώπου που, ως username στο φόρουμ, επέλεξε την λέξη "Πρίγκηπας". Και που αυτά τα στοιχεία προσωπικότητας χαρακτηρίζουν πολύ λίγους μόνο από όσους αγαπούν την κλασσική μουσική.

Reaction score
6.708
Όσο απαραίτητη είναι η κλασσική μουσική στον @Dimifoot, όπως δήλωσε ο ίδιος στην προηγούμενη σελίδα, άλλο τόσο είναι για μένα η μουσική metal και τα παρακλάδια της (πριονοκορδέλες με ουρλιαχτά :rofl: ). Προφανώς, ο τρόπος κι ο λόγος που είναι απαραίτητη μια μουσική καθώς και το είδος αυτής, αποτελούν διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ενός ακροατή και θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να επιβάλλει ο ένας στον άλλον το οτιδήποτε σχετικό με αυτά.

Ωστόσο, αδυνατώ, με τη σειρά μου, να αντιληφθώ το λόγο που θα πρέπει να "προετοιμαζόμαστε" ή/και να "μελετάμε" το οποιοδήποτε μουσικό έργο, πριν την ακρόαση με σκοπό την απόλαυση αυτού. Προσωπικά, ακούω μουσική γιατί μου αρέσει η μουσική. Ακούω και συγκροτήματα που δεν καταλαβαίνω τους στίχους, για παράδειγμα τους Γερμανούς Rammstein. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μου "λογαριάζει" τη φωνή του τραγουδιστή ως ένα ακόμη μουσικό όργανο, σε συμφωνία κι αρμονία με τα υπόλοιπα και που όλα μαζί παραδίδουν ένα τραγούδι το οποίο μου αρέσει.

Όσες φορές επιχείρησα να κάνω αυτό που περιγράφει ο @Prince στο post #23, περί "μελέτης", ένιωσα ότι αφαιρούσα από τον εαυτό μου ένα βαθμό απόλαυσης της μουσικής - οποιουδήποτε είδους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σταμάτησα και δεν το επιχείρησα ξανά κι ούτε πρόκειται.
Αν ο σκοπός σου είναι μόνον η "απόλαυση" του όποιου ακροάματος, φυσικά και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από το να ακους (hear). Κοντολογίς: Hit or miss. Η προετοιμασία, μελέτη κοκ. αφορούν την κατανόηση του τι πράγματι πρόκειται να ακούσεις (listen). Ο σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι στο να βοηθήσει τον δυνητικό ακροατή να...εκτιμήσει (appreciate) ένα έργο το όποιο έχει αντέξει αιώνες, παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και, κατά τεκμήριο, η αξία του έχει κατοχυρωθεί. Οψέποτε κανείς φθάσει στο στάδιο της εκτίμησης, η απόλαυση έχει έντελως διαφορετική αίσθηση και...μένει σταθερή.

• Like
Reactions: PMC

Reaction score
1.213
Εχω απαντησει για το ''manual'' της κλασσικης.Ειναι μια μιξη ιστοριας της μουσικης (που καθε αλλο παρα ευγενης ηταν μεταξυ συνθετων, χρηματοδοτων και κληρου, η μαλλον ηταν μονο ευγενης ) και τεχνικης συνθεσης και παιξιματος του εκαστοτε καλλιτεχνη ,με τα οποια δεν ειναι υποχρεωμενος να ασχοληθει ο ακροατης.Οπως δεν ειναι υποχρεωμενος να ξερει οτι η ταδε περιοδος του ζωγραφου οφειλεται στο χωρισμο απο την ερωμενη του.

Αλλα να ακολουθησω το σκεπτικο σου.Χιλιες φορες λοιπον μαζικη προσβαση και επιδερμικο ακουσμα (απο το οποιο θα ξεφυγει ενα ποσστο και θα θελησει να ασχοληθει περισσοτερο ) παρα ενας οικονομικος γολγοθας για να μπορεσει να ανακαλυψει μονος του ενα ψηγμα απο τον ωκεανο της μουσικης πληροφοριας (αν δεν παρασυρθει απο τους καθε ειδους κριτικους και παραγωγους , με τα δικα τους εταιρικα συμφεροντα)
Αυτοι δε που εχουν γνωσεις και θελουν να τις μεταδωσουν , πρεπει να ειναι ευτυχισμενοι με το streaming αφου οι προτασεις τους εχουν πολυ λιγοτερες πιθανοτητες να πεσουν στο κενο η να προκαλεσουν απλως ενα φιλολογικο ενδιαφερον

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88