Ηχητικη φροντιδα και proderm...

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.852
Reaction score
12.416
Τς τς τς... Βλέπω τζάμια, βλέπω εξαρτήματα για τζάκι (συνεπώς υποθέτω την ύπαρξή του στο χώρο), βλέπω κιθάρα χωρίς φροντίδα στις χορδές για να μη συντονίζουν.

Elementary, dear Watson. :biggrin:
 



toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Μόνο που ισχύουν όλα αυτά εις τη νιοστή δύναμη για άγνωστων προδιαγραφών υλικά επένδυσης όπως λουλούδι,αναρρίχηση,split κ.τ.τ.
Μπα . . . όταν οι πρώτες ανακλάσεις καταφθάνουν πριν περάσουν 5msec, ο,τι και να βάλεις καλύτερο θα είναι από το τίποτα (υπάρχει κυρά είπαμε). Δηλαδή τα 4 μέτρα πλάτος δεν φτάνουν (για τα γούστα μου ούτε τα πέντε μέτρα, ούτε τα 6msec, θέλεις πάνω από 10msec αν σε νοιάζει η εικόνα ==> ψάξτε την παρεξηγημένη τοποθέτηση στον μεγάλο τοίχο).
Το χειρότερο στα μικρά δωμάτια είναι η ασυμμετρία, και γι'αυτό περισσότερο πρότεινα την βιβλιοθήκη-στήλη στον ανατολικό τοίχο, και όχι για την διάχυση: θα πλησιάσει το σημείο πρώτης πλάγιας ανάκλασης
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Άστο ήσυχο, κάνει συνήχηση!
Πλάκα πλάκα, άμα φύγει από κει, θέλει άλλη ισοστάθμιση. ;)
Σίγουρα θα θέλει και χωρίς πλάκα!
Οφφ τόπικ ιστορία κυνηγιού:
Πρώτο "στερεοφωνικό", Τουλου πιτσιρικάς, και λαλακισμένο κοντόλαιμο μουράνο της μαμάς διαμέτρου 30cm με ζωγραφιστό ταυρομάχο πάνω σε άλογο αφρίζον.
Ε, το άκουσα ρε ΄σεις!!!!
ανίδεος, χωρίς να έχω παραμικρή ιδέα από Χέλμολτζ, συνηχητές και τα ρέστα, και χωρίς να την ψάχνω ηχητικά, αλλά ενώ άκουγα χαλαρός μουσική,αποφάσισα οτι ένα ασθενικό, φθίνον "ουουουου" μετά από ορισμένες νότες δεν ανήκε στη μουσική και με ενοχλούσε!!!
Εντόπισα το βάζο και έβαλα μέσα ένα χαλαρό κύλινδρο από χαρτί κουζίνας. Τέλος.

Το βάζο με το χαρτί υπάρχει ακόμα σε ένα ράφι, αλλά δεν τολμώ να βγάλω το χαρτί για να συγκρίνω. . . . . Καταραμένα γηρατειά
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Μπα . . . όταν οι πρώτες ανακλάσεις καταφθάνουν πριν περάσουν 5msec, ο,τι και να βάλεις καλύτερο θα είναι από το τίποτα (υπάρχει κυρά είπαμε). Δηλαδή τα 4 μέτρα πλάτος δεν φτάνουν (για τα γούστα μου ούτε τα πέντε μέτρα, ούτε τα 6msec, θέλεις πάνω από 10msec αν σε νοιάζει η εικόνα ==> ψάξτε την παρεξηγημένη τοποθέτηση στον μεγάλο τοίχο).
Το χειρότερο στα μικρά δωμάτια είναι η ασυμμετρία, και γι'αυτό περισσότερο πρότεινα την βιβλιοθήκη-στήλη στον ανατολικό τοίχο, και όχι για την διάχυση: θα πλησιάσει το σημείο πρώτης πλάγιας ανάκλασης
Μίλησα σαφώς για την απόκριση στις πρώτες οκτάβες.Οι πτυχώσεις των επενδυτικών πάνελ θα επιδρούν σε άγνωστο βαθμό σε υψηλές οκτάβες.Η κατάλληλη δε τοποθέτηση για τις πηγές ήχου σύμφωνα με γεωμετρικούς κανόνες θα εξομαλύνει από μόνη της αρκετά την κατάσταση πάντα στις πρώτες οκτάβες.
Για τα πλεονεκτήματα στη χωροταξία με αρκετές αποστάσεις από τοιχωματικά όρια έχω αναφερθεί πολλές φορές αλλά επιδεικνύεται και στην πράξη με μετρητικά δεδομένα εντός του νήματος για τη διόρθωση απόκρισης δικαναλικού.
Τς τς τς... Βλέπω τζάμια, βλέπω εξαρτήματα για τζάκι (συνεπώς υποθέτω την ύπαρξή του στο χώρο), βλέπω κιθάρα χωρίς φροντίδα στις χορδές για να μη συντονίζουν.

Elementary, dear Watson. :biggrin:
Το sweet spot ακρόασης στη συγκεκριμένη διαρρύθμιση βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από τζάμια και λοιπά τοιχωματικά όρια.
Το τζάκι διαθέτει ηχοαπορροφητικό κάλυμμα στο άνοιγμα και ηχοαπορροφητικές επενδύσεις στη δομή του,ενώ στην κιθάρα παίζει σπουδαιότερο ρόλο ο συντονισμός του...αντηχείου στο σώμα της.
 

T

Tadakis

Guest
Μόνο που ισχύουν όλα αυτά εις τη νιοστή δύναμη για άγνωστων προδιαγραφών υλικά επένδυσης όπως λουλούδι,αναρρίχηση,split κ.τ.τ.

Η απόκριση στις πρώτες οκτάβες μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με κατάλληλη τοποθέτηση των ηχείων,εγκατάσταση ζεύγους τουλάχιστον sub με επίσης κατάλληλη τοποθέτηση.Αυτές πρέπει να είναι οι πρώτες ενέργειες αντί για μπασοπαγίδες και ανυψώσεις σε πατώματα,ψευδοροφές και τα συναφή.Αν είχες δε setup κατάλληλο προς εντοίχιση κι
ευχέρεια να γινόταν χωρίς οικογενειακές ταραχές,ακόμα ομαλότερη θα γινόταν η απόκριση στις κρίσιμες πρώτες οκτάβες.

Σε κάποιο δικό μου setup π.χ. εκτός των ηχείων έχουν εντοιχιστεί μέχρι και τα συνοδά ηλεκτρονικά.
1591427786829.png

Πρώτον δεν γνωρίζω για φυτά και λοιπά 'στοιχεία' πως συμπεριφέρονται ακουστικά. Οι περιορισμένες γνώσεις μου στην ακουστική (φροντίδα) είναι στα πλαίσια μόνο των γνωστών και διαδεδομένων υλικών και διατάξεων για αυτό το σκοπό. Το σχόλιο μου ήταν για τα συγκεκριμένα πάνελ όπως τα βλέπω και πάλι βαση της όποια γνώσης έχω. Έσυ εχεις κάποια γνώμη για αυτά πέρα από τα φυτά? Εγώ εξέφρασα τη γνώμη μου. Έχεις κάτι πάνω σε αυτό να πεις?


Δεύτερον και επί της ουσίας, συμφωνώ πως πρώτα στήνεις τα ηχεία στο χώρο και μετά κάνεις room treatment. Προφανώς πρώτα στήνεις τα ηχεία στο χώρο για να διαχειριστείς τα SBIR ( <200hz ). Στήνοντας τα ηχεία όσο καλύτερα μπορείς ΜΕΤΑ συνεχίζεις με το room treatment συνεχίζοντας να παλεύεις το SBIR άρα πάμε κατευθείαν στα bass traps (ως σύνηθες τρόπος διαχείρισης τους - παθητικά). Ενδεχομένως να κάνεις μικρές αλλαγές στις θέσεις των ηχείων αλλά έτσι πάει κατά βάση. Εκεί είναι και το σχόλιό μου - ώστε να μην τοποθετήσει τα diffuser/scatter γιατί οι ανάγκες του παθητικού bass management είναι πιο απαιτητικές και ίσως να χρειαστεί περισσότερο χώρο στους διαθέσιμους τοίχους/γωνίες για bass management ΠΡΙΝ τον δεσμεύσει με τα πάνελ αυτά. Πέρα από αυτό, τα περισσότερα bass traps επιδρούν και πιο ψηλά συχνοτικά οπότε ίσως και να μην χρειαστούν τα πάνελ αυτά ή να πρέπει να μπουν οπωσδήποτε πάνω από τα τραπς για να αποφύγουν την απορρόφηση που κάνουν. Που διαφωνείς εδώ?

Τέλος, ναι έχω δει μερικά και κάποια ιδιαίτερα αξιόλογα αισθητικά και ηχητικά παραδείγματα με ανάλογες ΄σφραγίδες' μεγάλων οίκων που κάνουν ΜΟΝΟ αυτό (acoustic room treatment) πιστοποιώντας τις μετρήσεις τους, το accuracy των μετρητικών συστημάτων, να κάνουν subcontract άλλους vendors για proof-of-results (μέτρηση και από άλλο εξοπλισμό μέσω κάποιου τρίτου) κλπ. Δυστυχώς με το Κίτσο και το Μήτσο που 'καλιμπράρει' προβολείς, 'στήνει' σαμπ και κρεμάει γυψοσανίδες στα ταβάνια των ανθρώπων εκεί το αισθητικό αλλά και το ακουστικό αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφίβολο.

Εμπνευσμένος από τέτοιοες σοβαρές δουλειές προχωράω και εγώ στο δικό μου χώρο με εντοιχισμένο και αισθητικά εναρμονισμένο room treatment χωρίς καμία αισθητική ή οικογενειακή ενόχληση. Αναβάθμιση θα το έλεγα ενδεχομένως. Ίσως κάποια στιγμή να το παρουσιάσω και εδώ. Πάραυτα, πάλι άσχετο θεωρώ το σχόλιο για τον εντοιχισμό στο παρόν μήνυμα καθότι δεν αναφέρω ή προτείνω κάτι τέτοιο.

Υ.Γ. 1 Όπου ηχεία, βάλε ηχειά/σαμπ (προφανώς)
Υ.Γ.2. Αρκετά παρεκκλίναμε από το νήμα του ανθρώπου. Ας επιστρέψουμε σε αυτό.
 


Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.513
Αγαπητε Sifis_samos,

να πω και εγω τη γνωμη μου (παρολο που καθε αλλο παρα ειδικος ειμαι) και ετσι μπορει να παρεις καποια ιδεα ή τουλαχιστον να σχολιαστει ή "βελτιωθεί" ή απορριφθεί απο πολλους πιο ειδικους που εχω παρατηρησει οτι διαθετει το avsite στο θεμα ακουστικης χωρων. Επισης με τις παρατηρησεις τους μπορει να μαθεις και εσυ και εγω και ολοι μας καποια πραγματα.

Εαν φυσικα κινηθεις με dirac και multiple subs etc, εγω δε γνωριζω να συνεισφερω τιποτε.

Εαν ομως οχι ακομα και κινηθεις σε παθητικη αντιμετωπιση όπως νομιζω δηλωσες (και η οποια ετσι κι αλλιως θα χρησιμευσει) τοτε καποιες ιδεες :

1) Οσον αφορα αυτα τα tiles με ζαχαροκαλαμο : Το ζαχαροκαλαμο (αμα ψαξεις θα βρεις τις δημοσιευσεις στο ιντερνετ) το εξεταζουν τελευταια για διαχυση, στη λογικη για οικολογικα υλικα, Οχι σκετο βεβαια με καποια επεξεργασια (filling) με κατι ουσιες και απο οτι θυμαμαι εχει μια ορισμενη (μικροτερη) διαχυτικη ικανοτητα μετα τα 2 Khz και πολυ πιο μεγαλη μεταξυ 4 και 5 Khz. Επισης εκ φυσεως σαν υλικο εχει ενα ressonance στα 300 Hz οποτε εκει υπολογιζε οτι θα σου κανει αρκετη απορροφηση. Εαν διαπιστωσεις με μετρησεις οτι εκει εχεις καποιο προβλημα ισως κανουν κατι σε στρατηγικες θεσεις. Καλα θα ηταν να μη προχωρεις γρηγορα και σε τιποτε χωρις να μετρησεις (ή/ και ακουσεις), μη γινει κατι χειροτερο ή καταλαβεις χωρο που μετα θα ανακαλυψεις οτι χρειαζοσουν για καποιο αλλο υλικο (πιο ευρειας διαχυσης). Καλυτερα να χρησιμοποιησεις πιο ειδικα υλικα στη διαχυση. Εστω και αυτα τα 10 εκ παχος του Λαζαρακη ειναι πιο καλα και με παχος μονο 10 εκ στην ουσια δεν θελουν και πολυ ααποσταση (ισως και μολις 60-90 εκ αποσταση απο ακροατη) για να αναπτυχθει το πεδιο τους.

2) Εαν αφησεις τη κατασταση οπως εχει με τα ηχεια να κοιτανε στη μεγαλη δαισταση (και δεν κανεις του Costas ear) τοτε κατι ιδεες :

α) πρεπει να προσπαθησεις να πετυχεις δεξια - αριστερα συμμετρια, πολυ σημαντικο, φερνοντας τα δυο ηχεια δεξιοτερα για να ερθουν στο κεντρο. Επισης ετσι κι αλλιως το 1.55 ειναι λιγο -πρεπει να μεγαλωσει. Κατι λογικο ισως στη περιπτωση σου ειναι 195 μεταξυ τους και 52.5 εκ απο τους πλαινους τοιχους. Παλι το 1.7 μετρα (5 ms) δε το εχεις και η ερωτηση του 1 εκατομμτριου δολαριων που ψαχνω και εγω καθως το πλατος μου ειναι 3.10 μ ειναι εαν υπαρχει καποιο υλικο που να προκαλει "καθυστερηση" για μονο 5 ms (τα παραπανω τα θελω) ανω των 500 Hz (ή οτι δυναται καλυτερο σε hz).

Εαν διαπυστωσεις οτι σου αρεσει και χρησιμοποιησεις απορροφηση, στα πλαινα πηγαινε για αρκετο παχος οχι λεπτο με τιποτε. Αντι απαχους υλικου καλυτερα να μη βαλεις τιποτε (οπως λεει ο Toole) εκτος εαν το παρερμηνευω λαθος οπως το διαβασα. Αυτη ειναι και η δικη μου παρατηρηση. Το ειδωλο δε καταρεει στα συγχρονα ηχεια το θετικο ειναι οτι αυξανει και το πλατος σκηνης και το αισθημα ευρυχωριας. Βεβαια δε ξερω εαν εννοει να αφηνουμε χωρις φροντιδα τις πλαινες ακομα και στη περιπτωση που δε πληρουμε τη συνθηκη των 5 ms. Αυτο θα ηθελα και εγω να μας το διευκρινησει καποιος απο τους πολυ γνωστες που παρατηρησα να υπαρχουν εδω στο avsite, καθως δεν ειδα πουθενα να το αναφερει ο Toole. Βεβαια θα ηθελα την εκτιμηση -ερμηνεια του τι εννοει ο Toole και οχι τη δικη τους γνωμη. Εαν και νομιζω οτι ακομα και με τα 5 ms προβλημα, ειναι υπερ καθολου φροντιδας καθως σε ενα paper του στο AES που ειδα αναφερει οτι σε χωρους σινεμα οι ακροατες που καθοντουσαν εστω και στις ακριανες θεσεις κοντα στους πλαινους τοιχους ηταν ευτυχεστεροι. Βεβαια μπορει να εννοει απλως οτι χωρις τις ανακλασεις δεν θα ακουγαν τιποτε (ενεργεια).

Βεβαια η διαχυση στα πλαινα ειναι το καλυτερο. Απλως δε ξερω να σου πω το minimum παχος σε διαχυση ωστε να εχεις το minimum αποδεκτο αποτελεσμα καθως οταν οπως και να εχει εμεις οι ατυχοι με πλατος 3 μετρων ή 3 μετρων και κατι τελωσπαντων δεν εχουμε την ευχερεια για κατι παχυ. Σιγουρα βεβαια και εδω οσο πιο παχυ τοσο καλυτερα.

Αυτα ολα διωχνοντας το γραφειο ή πηγαινοντας το απο την αλλη μερια ή εαν πανε πολυ μπροστα τα ηχεια να χωρεσει (μηπως ?) πισω απο το δεξι ηχειο ?

β) Μια αλλη ιδεα για να δοκιμασεις, εαν και μπορει να θεωρηθει ανορθοδοξη (στη δικη σου περιπτωση δε νομιζω να ειναι) ειναι η εξης :

Παρατηρησα οτι λες οτι ο καναπες ηταν πισω και τον εφερες μπροστα (για καλυτερα) και μακρυα απο το παραθυρο. Στο σχημα ομως γραφεις μπαλκονοπορτα. Εαν ειναι μπαλκονοπορτα ολα τα παρακατω ακυρα (εκτος εαν εισαι διατεθειμενος να θυσιασεις την προσβαση - εξοδο στο μπαλκονι π.χ. εχεις προσβαση και απο διπλανο δωματιο).
Εαν ειναι παραθυρο, παντως οπως υποψιαζομαι (και για αυτο ειχες ηδη τον καναπε εκει) και οτι απλως εχεις γραψει λαθος στο σχεδιο οτι προκειται για μπαλκονοπορτα τοτε : κολλα ξανα τον καναπε πισω με τη θεση ακροασης στο μεσο του παραθυρου. Κατσε 20-30 εκ maximum απο τον τοιχο (οσο εκει κι αλλιως θα ειναι η αποσυαση της κουρτινας) και εκει (πισω απο τη κουρτινα για να μη πολυφαινονται) βαλε δυο μαυρα πλακες (οχι παπλωμα) Aritherm (5+5 =10 εκ) που μαλλον κιολας θα στηριζονται στο "γεισο" του καναπε. Μη καλυψεις ολο το παραθυρο και σου νεκρωσει ο χωρος. Μονο πισω απο τη θεση σου ή εαν θες γυρνα το Aritherm (60 χ 120 ειναι αυτο) στα πλαγια για να πιασει και καποιον που ενδεχομενως θα κατσει και διπλα σου. Μη βαλεις βαρια κουρτινα. Να βαλεις μια λεπτη κουρτινα.

Το τζαμι ειναι μυθος οτι ειναι ο διαβολος. Εαν δεις την απορροφηση του ειναι σαν γυψοσανιδας. Απλως οι ανακλασεις του ειναι λιγο ενοχλητικες για πολλους αλλαγια αυτο βαζεις το Aritherm. Επισης εαν ειναι παλιο σπιτι οπως λες θα ειναι τζαμι 3 - 4 χιλιοστα οποτε πολυ μεγαλο μερος του χαμηλου κατω απο 125 (οι πιο κρισιμες συχνοτητες) θα φευγουν εξω). Εαν δεν εχεις προβλημα εξωτερικων θορωβων αστο 3 χιλιοστα. Αλλα και διπλα τζαμια να ειναι ή θες να βαλεις, εαν και χειροτερα απο των 3 χιλιοσυων που εχεις πλαι κατω απο 100 Hz του κερ@τα το χαμηλο θα φευγει εξω. Επισης παρολο που η θεωρια λεει οτι εκει κοντα στο πισω τοιχο ειναι "θανατος" δεν ειναι απαραιτητα ετσι. Θα εχει συν καποια ντεσιμπελ (μπορει να σε αρεσει αυτο ή και δεν ειναι κακο πολυ εαν τα ηχεια δε βγαζουν και πολυ χαμηλο) αλλα δεν θα εχεις καθολου αυξομειωση σε πιεση (θα
εισαι ψηλα αλλα flat). Επισης μπορει να εκπλαγεις καθοτι με το παραθυρο να φευγουν οι πολυ χαμηλες συχνοτητες και η πορτα αριστερα σου εαν μεινει ανοιχτη θα εχεις λιγοτερο προβλημα (ακομα και κοντα στο τοιχο). Το καλυτερο απρροφητικο ειναι αν εχεις ενα παραθυρο πισω απο τη θεση ακροασης (και οχι οπως πολυ διαλεγουν πισω απο τα ηχεια) ή και δυο ανοιχτες αντικρυστες πορτες πισω σου. Εσυ εχεις μια και δεν ειναι ακριβως πισω σου αλλα θα κανει δουλεια και αυτη να μειωσει τη πιεση του δωματιου που μπορει ενδεχομενως να δημιουργησει το χαμηλο. Ολα αυτα ειναι καλα οπλα που εχεις κατα τη γνωμη μου σε περιπτωση που υπαρξει προβλημα.

Τα ηχεια φερε τα μπροστα πολυ (μπορεις). Μπορεις και 2 μετρα νομιζω για να φτιαξεις nerafield οπως προτινει η Audiphysic. Με τα τουιτερ κατευθειαν στα αυτια σου (οχι στη μεση του προσωπου σου) οπως και ειναι και το σωστο (ιδιως σε μικρα δωματια) θα εχεις αποσταση ηχειων 1.95 και ακροασης - ξερω εγω - 1.80 μετρα ? (δες το site της Audiophysic ή ας σου θυμισουν τα αλλα μελη την σχεση νομιζω 1 με 1.2. Με αυτο το τροπο τα ηχεια θα εχουν μεγαλυτερη κλιση με αποτελεσμα να μη χτυπανε ακριβως στη γωνια και να μειωθει και επιδραση των παινων τοιχων.

Εαν δε σε αρεσει αυτο το στησιμο - σε πολλος δεν αρεσει παρολα τα αναφερομενα πλεονεκτημα - μπορει να τα πας λιγο πιο πισω στο 1.8 μετρα (νομιζω - θα τα βρεις εσυ αλλα γινεται σιγουρα) και εχεις τοτε το κλασικο ισοπλευρο τριγωνο με αποσταση ηχειων παλι (π,χ) 1.95 και αποσταση ακροασης 1.95.

Και στις δυο ομως περιπτωσεις τα ηχεια σου θα ειναι πανω απο 1.4 μετρα απο το πισω τοιχο -παρα πολυ καλα απο αποψη SBIR. Επισης οχι μονο αυτο αλλα θα μειωθει η επιδραση του διαστρεβλωματος του βαθους σκηνης απο το "κακο" που νομιζω κανει αυτο το μικρο ερκερ (Π με Ytomg ντουλαπα). Αυτο να σου πυν πιο εμπειρα μελη τι μπορεις να κανεις. Σιγουρα εκει θα εχεις πολλα db αυξηση. Εαν εχει εκει πικαπ, προβλημα μεγαλο νομιζω. Κανε μια τρυπα στο τοιχο, περνα το καλωδιο και βαλτο στο πισω δωματιο. (Αστειευομαι δε ξερω, εαν δε σε πειραζει να χανεις τα πρωτα 40 δευτερολεπτα της μουσικης). Τα αλλα μηχανηματα δεν εχουν αναγκη εκει μεσα. Μπορεις να κανεις ενα ντουλαπι με σταυρωτα 40 χ 40 κλπ ή καλυτερα διαφορα μεγεθη πλατους -υψους (κλειστο με 1.5 -3 εκ παχος φυλλα) απο τη μεση και πανω μεχρι το ταβανι (να αρχιζει πανω απο εκει που τελειωνουν σε υψος τα μηχανηματα σου) και να το γεμισεις με Aritherm παπλωμα τωρα (οχι πλακα) καθως εχει καλυτερα απορροφητικοτητα στα χαμηλα. Μπορεις να το χρησιμοποιησεις ισως (μερακλιδικα) και σαν διαχυτη βαζοντας σε διαφορακυμαινομενα βαθη (σιγουρα σαν ντουλαπα που ειναι εχεις 50-60 εκατοστα βαθος να παιξεις) ξυλινα πανελακια π.χ. 40 Χ40 εκ σε κυμαινομενα βαθη σε αυτο το σταυρωτο σχημα ραφιων που θα βρισκονται μες στο ντουλαπι. Εαν θες βαζεις και πισω τους απορροφηση και μαλιστα θα αυξηθει η απορροφηση εχοντας μπροστα της ενα ξτλινο πανελ. Ας πουνε οι οπιο ειδικοι πως μπορει αυτο να μετραπει σε μια πολυ "καλη" ,πασοπαγιδα ή και διαχυτης ακομη.

Εχοντας αυτο σαν μπασοπαγιδα, το παραθυρο πισω σου αλλα και την πορτα ψιλο-πισω-πλαγια σου που μπορεις να ανοιξεις χωρις να επηρεαστει η ισορροπια της σκηνης και να ξεπρεσαραστει ο χωρος νομιζω ο πισω τοιχος που θα καθεσαι παρολη τη θεωρια δεν θα εχει πολλα Db. Μπορει καποιος εμπειρικα να μας πει εαν θελει την εκτιμηση του. Εξαλου δε θα το δεις και με τις μετρησεις ? . Επισης εαν και η γωνια απεναντι απο τη πορτα εχει και αυτη καμμια μπασοπαγιδα θα ισορροπησει την ανοιχτη πορτα. Επισης και που τον μετακινησες τον καναπε μπροστα -ξερω γω 80 εκ μονο- εκανε κανενα καλο ή χειροτερα καμμια φορα δε ξερεις. Παντως εγω νομιζω οτι δεν θα ειναι τοσο ασχημα τα πραγματα οσο περιμενεις.
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.513
γ) Εαν κεντραρεις τα ηχεια στο κεντρο και φερνοντας τα κοντα οπως ειπα και αισθανθεις καποια "ανισορροπια" επειδη απο τη μια θα ειναι ο καναπες και απο την αλλη σκετο τοιχος (ή το τραπεζι εαν χωρεσει απεναντι) τοτε βαλε ΜΙΑ μονο πλακα Aritherm 5 εκ απο την απεναντι πλευρα του καναπε. Μια πλακα (οχι δυο) να ξερεις εχει περιπου την ιδια απορροφηση με ολοκληρο το καναπε σου (ενταξει εχει πιο πανω αλλα μονο στα 250 με 500. Κοψε την και βαλε την σε υψος μονο οσο το υψος του καναπε σου δηλ. ειναι ο καναπες π.χ 65 εκ. υψος τοσο κανε σε υψος και το Aritherm. Πανω απο αυτο το υψος βαλε διαχυση ή τιποτε αναλογα τι θα αποφασισεις οτι χρειαζεται και στις δυο πλευρες. Λογικα οι μοναδες μεσαιων και τουιτερ ειναι πιο ψηλα απο το υψος του καναπε. Πιο κατω ειναι τα γουφερ σου οποτε ολα καπως καλα και ισορροπημενα.

3) Εαν κανεις αυτο που λεει ο Costas_ear (και ας βοηθησει λιγο παραπανω με τις γνωσεις του) (και μιλωντας παντα παθητικα μεσα αντιμετωπισης) τοτε :


α) Φαινεται (σε πρωτη αναγνωση) να εχει το συστημα πλαινη ισορροπια καθως θα αφησεις 90 εκ (μικροτερη αποσταση ακομη χειροτερα για αυτο που θα αναφερω- μεγαλυτερη δε γινεται ειναι στη πορτα και 90 εκ. που λεω μπορει να ενοχλει την εισοδο) απο τους πλαινους τοιχους και 2 μετρα αποσταση μεταξυ ηχειων αλλα για να πετυχεις το ισοπλευρο που πολυ σωστα θελει ο Costas_ear με τη θεση ακροασης στο τοιχο , πρεπει να φερεις τα ηχεια μπροστα - ξερω 80 εκατοστα απο τον πισω τοιχο , ισως και παραπνω (η ντουλαπα αρχιζει απο τα 60 εκ) οποτε :
πρεπει να ελεγξεις που ειναι οι πρωτες πλαινες σου ανακλασεις. Εαν του δεξιου σου ειναι μεσα στο ντουλαπι ytong (ερκερακι) που νομιζω σιγουρα θα ειναι εκει δεν υπαρχει ισορροπια. Εαν επισης του αριστερου πρφτει στο παραθυρο (ή μπαλκονοπορτα) εχουμε και αλλαγη στο υλικο. Εαν αποφασισεις αυτο πρεπει να κλεισεις το ντουλαπι ytong με κατι που ισως πρεπει να ειναι τζαμι ) οπως η μπαλκονοπορτα σου. Εαν η του αριστερου δε πεφτει στο παραθυρο παλι πρεπει να το κλεισεις αλλα με υλικο που προσωμιαζει τοιχο, Επισης για να το λεει ο Costas_ear που βλεπω ξερει πολλα μπορει να το εχει υπολογισει αλλα πρεπει καπως να το τσεκαρεις δηλ. εαν εισαι με αυτες τις αποστασεις πανω απο 5 ms 1.7 μετρα τοτε οντως αξιζει. Οχι μονο θα εχεις με τον τροπο του Costas ωραιο πλατος σκηνης και αναπνοης των ηχειων αλλα και μειωση των ¨κακων" που προκαλουν οι πλαινοι τοιχοι. Την ανομοιμορφια του υλικου βλεπεις πως της αντιμετωπιζεις (ετσι οπως προτεινα ή αλλιως). Εαν δεν εχεις ομως επιτυχει τα 5 ms δυσκολα λιγο να βαζεις διαχυση ή απορροφηση στη μπαλκονοπορτα.

Βεβαια χανεις το πλεονεκτημα να ειναι πισω απο τη θεση ακροασης το παραθυρο - μπαλκονοπορτα αλλα και η πορτα αλλα τα πλαινα ειναι εξισου ή και μαλλον πιο σημαντικα. Επισης στηνεις στο μικρο τοιχο που εχω ακουσει οτι δεν ειναι καλο για το χαμηλο. Αλλα ολο ακουω και ολο βλακειες (ειναι ή καταλαβαινω).

Φυσικα μετρησεις - προσθηκες - μετρησεις -προσθηκες να ξερεις τι γινεται. Βεβαια για τη θεση ηχειων στο χωρο και τι θα κανεις τη ντουλαπα μαλλον θα χρειαστει να ξερεις απο πριν τι θα κανεις (για να το κανεις) οποτε εδω θα σε βοηθησουν πιο εμπειιρα μελη.


Καλη τυχη στο εργο σου. Θα βρεις λυση σιγουρα.
 


Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.513
Αγαπητε sisfis_samos,

τωρα σκεφτηκα οτι αφου ειναι παλιο το σπιτι λογικα θα εχει ταβανι 3 μετρα (2.95 -3.05 μετρα) υψος και οχι σαν τα καινουργια που ειναι 270 -275. Αυτο σημαινει οτι το δωματιο ειναι τετραγωνο στη μια του διασταση που δεν ειναι καλο.

Αρα εαν δε θες να κανεις καποια παρεμβαση στο ταβανι ή το οριο των παραμβασεων οπως ειπες ειναι λιγο περιορισμενο λογω αισθητικης και χωρου καθημερινης χρησης (καθιστικο -σαλονι) τοτε παρε παπλωμα (ή πλακα αλλα καλυτερα παπλωμα) Aritherm απο Λαζαρακη ή αλλου - παπλωμα κοβεται ευκολοτερα και απορροφα λιγο καλυτερα στις χαμηλες - και βαλε κατω απο τον γωνιακο καναπε σε ολο το διαθεσιμο μηκος του (2.10 Χ 1.60).

Λογικα ο καναπες εχει 15 εκατοστα ελευθερο απο κατω απο τα ποδια του. Βαλε 3 πλακες των 5 εκ (συνολο = 15 εκ) τη μια πανω στην αλλη. Δε θα φαινεται τιποτε καθως το υλικο ειναι πλατος 60 εκ και ο καναπες σου λογικα 90-110 εκ. Επισης και αυτο σαν ιδεα ας βοηθησουν πιο εμπειρα μελη εαν και σε ποιες συχνοτητες μπορει να κανει καλο. Παντως 15 εκ δεν αριθερμ δεν ειναι ευκαταφρονητο παχος, βεβαια καλα θα ηταν να ειναι σε καποια αποσταση 50-60 εκ απο το πατωμα (δυνατοτητα που δινει μονο το ταβανι) αλλα με μεγαλο αισθητικο κοστος.

Παντως ολες οι ιδεες που σου λεω μεχρι τωρα δε θα φαινεται τιποτε και δεν θα καταλαμαβνουν ορατες επιφανειες ωστε να σου νεκρωσουν το χωρο. Π.χ. ο καναπες ετσι και αλλιως απο μονος του απορροφα συχνοτητες και να μην βαλεις απο κατω του το Αριθερμ. Επισης αυτο το Αριθερμ δεν ειναι ακριβο.

Επισης εαν μπορεις κανε και μια sofit μπασοπαγιδα στη μερια του παραθυρου. Εαν το παραθυρο ειναι σε παλιο σπιτι, θα εχει ενα κουτι απο πανω (που φιλοξενει το στορι) γεμισε το με Copopren ή εστω καποιο παχος Copopren (καποιες σειρες των 4 εκ παχος). Μπορει να εισαι και τυχερος και η κοιλοτητα αυτη να τρεχει σε ολο το μηκος των 3 μετρων. Τοτε γεμισε την ολη. Το κανανε ετσι παλια για να μη φαινεται τιποτε απο μεσα. Την αποτελεσματικοτητα του - εστω εμπειρκα σαν γωνμη - παλι μπορουν να την πουνε πιο εμπειρα μελη. Γενικως απο μενα παρε μονο ιδεες και εαν τα υπολοιπα πιο εμεπιρα μελη πουν Ο.Κ. στις ιδεες μου τοτε προχωρα. Σε καμμια περιπτωση δεν ειμαι ειδικος. Απλως προσπαθω πρακτικα να εφαρμοσω καποιες αρχες της φυσικης.

Ολα αυτα μεχρι τωρα εκτος της καλης αισθητικης (δε φαινεται τιποτε) και το μικρο κοστος, εχουν το πλεονεκτημα οτι εαν δεις στο μελλον οτι κανουν κακο, αφαιρουνται ειτε ολοκληρα ειτε αφηνεις την ποσοτητα που θεωρεις οτι ισορροπει πιο καλα το χωρο σου. Ιδιως αφου θα κανεις μετρησεις. Επισης δεξια και αριστερα σου - στον πισω τοιχο - μπορει να φτιαξεις και κατι ομορφο σε διαχυση και να τη βαλεις σαν "καδρο". Εαν ειναι μεχρι 10 εκ παχος παρολο που θα εισαι πολυ κοντα 60 -90 εκ παλι καλυτερα ειναι απο γυμνο τοιχο. Και μεχρι 10 εκ παχος διαχυτη δε θελει και παρα πολυ αποσταση απο τον ακροατη (60 -90 εκ μινιμουμ). Ετσι κι αλλιως διαχυση σε μικρο δωματιο ειναι λιγο αδυνατον αλλα θα το νοιωθεις λιγο πιο μεγαλο και με αερα.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.284
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top